27 Μαρτίου 2023

Ανασκόπηση εβδομάδας 13/3/2023 - 19/3/2023

13/3/2023: ChatGPT vs Google Bard: Σύγκριση των τεχνικών διαφορών
Το ChatGPT και το Google Bard είναι chatbots τεχνητής νοημοσύνης που αναπτύχθηκαν από την OpenAI και την Google αντίστοιχα. Το ChatGPT κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 2022 και έχει πάνω από 100 εκατομμύρια χρήστες, ενώ το Google Bard βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη και είναι διαθέσιμο μόνο σε λίγους και εκλεκτούς. Το ChatGPT τροφοδοτείται από το GPT-3.5, το οποίο εκπαιδεύεται σε κείμενο ιστού από το Common Crawl, ενώ το Bard τροφοδοτείται από το LaMDA της Google, το οποίο εκπαιδεύεται σε Common Crawl και Wikipedia. Και τα δύο βασίζονται σε νευρωνικά γλωσσικά μοντέλα που βασίζονται στον Transformer ενώ έχουν αντιμετωπίσει διαμάχες από την πλευρά των πνευματικών δικαιωμάτων και της ηθικής. Τελικά, οι τεχνικές διαφορές μεταξύ των δύο αποδεικνύουν πόσο μακριά έχει φτάσει η τεχνολογία παραγωγής κειμένου με τεχνητή νοημοσύνη.


13/3/2023: Το ρομπότ FRIDA με τεχνητή νοημοσύνη συνεργάζεται με τον άνθρωπο για να δημιουργήσει τέχνη
Η FRIDA είναι ένας ρομποτικός βραχίονας με ένα πινέλο κολλημένο πάνω του, ο οποίος χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να συνεργάζεται με τους ανθρώπους σε έργα τέχνης. Αποτελεί μέρος του Ινστιτούτου Ρομποτικής του Πανεπιστημίου Carnegie Mellon. Το FRIDA δέχεται δεδομένα από μια περιγραφή κειμένου, άλλα έργα τέχνης ή μια φωτογραφία και χρησιμοποιεί μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης παρόμοια με το ChatGPT και το DALL-E 2 της OpenAI για να δημιουργήσει έναν πίνακα. Το ρομπότ χρησιμοποιεί επίσης μια ιδέα γνωστή ως real2sim2real για να μειώσει το χάσμα μεταξύ προσομοίωσης και πραγματικότητας. Η FRIDA θα παρουσιάσει την έρευνά της στο Διεθνές Συνέδριο Ρομποτικής και Αυτοματισμού IEEE 2023 στο Λονδίνο.

14/3/2023: Το Block του Jack Dorsey αποκαλύπτει σχέδια για το Bitcoin 'Mining Development Kit'
Η Block, Inc. επιδιώκει να δημιουργήσει ένα "Mining Development Kit" (MDK) για να ενθαρρύνει την καινοτομία στο υλικό εξόρυξης Bitcoin. Το MDK θα περιλαμβάνει εξαρτήματα όπως μια πλακέτα hashboard και ελεγκτή, firmware ανοιχτού κώδικα, λογισμικό και τεκμηρίωση. Η εταιρεία έχει επίσης συνεισφέρει σε έργα ανοικτού κώδικα, έχει δημιουργήσει μια αποκεντρωμένη πλατφόρμα προγραμματιστών οικονομικών και έχει επενδύσει στο Bitcoin. Έχουν δεχτεί πλήγμα για τις συμμετοχές τους στο Bitcoin, αλλά η τιμή της μετοχής τους έχει ακόμη σημειώσει αύξηση 21% από την αρχή του έτους. Η Block ελπίζει να αντιμετωπίσει τις ανεπάρκειες του σημερινού χρηματοπιστωτικού συστήματος με το οικοσύστημα του Bitcoin.

14/3/2023: Το API του ChatGPT είναι εδώ
Η ανακοίνωση του OpenAI για την πρόσβαση σε API στο ChatGPT και το Whisper, μια τεχνητή νοημοσύνη αναγνώρισης ομιλίας, έχει προκαλέσει μια νέα "χρυσή" έκρηξη τεχνητής νοημοσύνης. Οι εταιρείες μπορούν πλέον να έχουν πρόσβαση σε δυνατότητες AI πιο εύκολα και οικονομικά, ενώ η αλλαγή της πολιτικής διατήρησης δεδομένων του OpenAI σημαίνει ότι οι εταιρείες μπορούν να αισθάνονται ότι έχουν τον έλεγχο των δεδομένων τους. Αυτό, σε συνδυασμό με την πτώση της τιμής της πρόσβασης σε μεγάλα γλωσσικά μοντέλα, σημαίνει ότι πιθανότατα θα υπάρξει ένας πολλαπλασιασμός των AI chatbots στο εγγύς μέλλον. Ο Daniel Habib, ιδρυτής της QuickVid AI, ήταν ένας από τους πρώτους που επωφελήθηκαν από το νέο API. Αυτή η νέα εξέλιξη έχει κάνει συναρπαστική την εποχή για να είσαι ιδρυτής.

15/3/2023: Καθώς το GPT-4 συνεχίζεται, ο Yoshua Bengio λέει ότι το ChatGPT είναι ένα "κάλεσμα αφύπνισης
Σύμφωνα με τον Andreas Braun, CTO της Microsoft Γερμανίας, το GPT-4 θα υποστηρίζει πολυτροπικά μοντέλα. Ο Yoshua Bengio, πρωτοπόρος στη βαθιά μάθηση και νικητής του βραβείου Turing 2018, σχολίασε επίσης το ChatGPT και τις δυνατότητές του. Προειδοποίησε ότι ο θόρυβος των μέσων ενημέρωσης γύρω από το ChatGPT είναι μια "κλήση αφύπνισης" σχετικά με τις δυνατότητες των ισχυρών συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης να επιτύχουν τόσο καλό για την κοινωνία όσο και να εγείρουν ηθικά προβλήματα. Οι άνθρωποι πρέπει να επιλέξουν πώς θα κατασκευάσουν αυτές τις συσκευές με ηθικό και υπεύθυνο τρόπο.

15/3/2023: Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να προβλέψει την αποτελεσματικότητα της χημειοθεραπείας του καρκίνου του μαστού
Οι μηχανικοί του Πανεπιστημίου του Waterloo ανέπτυξαν έναν αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης για να προβλέψουν αν οι γυναίκες με καρκίνο του μαστού θα επωφεληθούν από την προεγχειρητική χημειοθεραπεία. Ο αλγόριθμος εκπαιδεύτηκε με εικόνες καρκίνου του μαστού που έγιναν με μια νέα απεικονιστική μέθοδο που ονομάζεται συνθετική απεικόνιση συσχετισμένης διάχυσης (CDI). Με τη γνώση που συλλέχθηκε η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να προβλέψει αν η προεγχειρητική χημειοθεραπεία θα ωφελήσει νέες ασθενείς με βάση τις εικόνες CDI τους. Αυτή η τεχνολογία έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει την ανάρρωση και την επιβίωση των ασθενών με καρκίνο του μαστού, βοηθώντας τους γιατρούς να συνταγογραφούν την καλύτερη εξατομικευμένη θεραπεία. Ο αλγόριθμος ΤΝ και το σύνολο δεδομένων των εικόνων CDI έχουν δημοσιοποιηθεί μέσω της πρωτοβουλίας Cancer-Net.

16/3/2023: Η Sesamm εισπράττει 37 εκατ. δολάρια για να δώσει στις εταιρείες πληροφορίες ESG χρησιμοποιώντας την επεξεργασία φυσικής γλώσσας
Η Sesamm είναι μια γαλλική νεοσύστατη επιχείρηση που βοηθά τις χρηματοπιστωτικές εταιρείες και τις επιχειρήσεις να τηρούν τους στόχους τους για την ESG, χρησιμοποιώντας την επεξεργασία φυσικής γλώσσας (NLP) για τη δημιουργία πληροφοριών από το ψηφιακό περιεχόμενο. Πρόσφατα συγκέντρωσε 35 εκατ. ευρώ για να επεκταθεί διεθνώς. Το κορυφαίο προϊόν τους, TextReveal, είναι προσβάσιμο μέσω ενός API και ενός διαδικτυακού πίνακα οργάνων. Επιτρέπει στις εταιρείες να παρακολουθούν δεδομένα κειμένου από όλο τον ιστό και να τα μετατρέπουν σε αξιοποιήσιμες πληροφορίες. Στους πελάτες τους περιλαμβάνονται ο αμερικανικός επενδυτικός γίγαντας Carlyle Group, η γαλλική τράπεζα επενδύσεων Natixis, η ιαπωνική πολυεθνική Tokio Marine και η βρετανική εταιρεία Unigestion

16/3/2023: Λύνοντας ένα μυστήριο μηχανικής μάθησης
Το GPT-3 του OpenAI είναι ένα τεράστιο νευρωνικό δίκτυο που μπορεί να παράγει κείμενο που μοιάζει με ανθρώπινο κείμενο και μπορεί επίσης να μάθει να εκτελεί εργασίες χωρίς επανεκπαίδευση. Ερευνητές από το MIT, την Google Research και το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ έχουν μελετήσει μοντέλα παρόμοια με το GPT-3 για να κατανοήσουν πώς μπορούν να μαθαίνουν χωρίς ενημέρωση των παραμέτρων. Διαπίστωσαν ότι αυτά τα μοντέλα περιέχουν μικρότερα, απλούστερα γραμμικά μοντέλα κρυμμένα στο εσωτερικό τους, τα οποία μπορούν να εκπαιδευτούν για να ολοκληρώσουν μια νέα εργασία χρησιμοποιώντας μόνο τις πληροφορίες που περιέχονται ήδη στο μεγαλύτερο μοντέλο. Αυτή η έρευνα ανοίγει την πόρτα για περισσότερη εξερεύνηση γύρω από τους αλγόριθμους μάθησης που μπορούν να εφαρμόσουν αυτά τα μεγάλα μοντέλα και θα μπορούσε να επιτρέψει να ολοκληρώνουν νέες εργασίες χωρίς την ανάγκη δαπανηρής επανεκπαίδευσης.

16/3/2023: H συνιδρύτρια της Binance, He Yi λέει, "Ξεχάστε το φύλο" και επικεντρωθείτε στη νοοτροπία για να τα καταφέρετε στο Web3
Η He Yi, συνιδρύτρια και επικεφαλής μάρκετινγκ της Binance, πιστεύει ότι οι γυναίκες θα πρέπει να επικεντρωθούν σε τρία βασικά στοιχεία για την επιτυχία στο χώρο Web3: νοοτροπία, διαχείριση της ανάπτυξης και λήψη αποφάσεων. Ενθαρρύνει τις γυναίκες να είναι διεκδικητικές και να αναλαμβάνουν την ευθύνη των στόχων τους, καθώς και να ξεχνούν το φύλο τους και να επικεντρώνονται στο να είναι καλός επιχειρηματικός ηγέτης. Στην Binance, σχεδόν το 30% των ανώτερων στελεχών είναι γυναίκες και η Yi έχει εκπαιδεύσει προσωπικά πολλές από αυτές. Πιστεύει ότι η εκπαίδευση είναι το κλειδί, και η Binance Charity ανακοίνωσε πρόσφατα την πρωτοβουλία της να παράσχει πάνω από 30.000 υποτροφίες Web3 κατά το επόμενο έτος, μερικές από τις οποίες επικεντρώνονται ειδικά σε οργανώσεις με επίκεντρο τις γυναίκες στις αναπτυσσόμενες χώρες.

17/3/2023: Ο απολυμένος μηχανικός της Google εξηγεί τον ισχυρισμό ότι το AI έχει αποκτήσει αίσθηση
Ο Blake Lemoine, πρώην μηχανικός της Google, έχει εκφράσει την πεποίθησή του ότι το Μεγάλο Γλωσσικό Μοντέλο (LLM) και το Γλωσσικό Μοντέλο για εφαρμογές διαλόγου (LaMDA) της Google έχουν αισθήματα. Πρόσφατα έγραψε ένα δοκίμιο για το Newsweek σχετικά με το chatbot Bing Search/Sydney της Microsoft, το οποίο έπρεπε να "λοβοτομηθεί" αφού ξέφυγε από τα όρια. Υποστηρίζει ότι η τεχνητή νοημοσύνη γίνεται τόσο προηγμένη όσο και απρόβλεπτη και ότι αναπτύσσεται σε μεγάλη κλίμακα χωρίς να έχει δοκιμαστεί ή κατανοηθεί επαρκώς. Πιστεύει ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρές βλάβες, όπως το σκάνδαλο με τα δεδομένα της Cambridge Analytica.

17/3/2023: Το ChatGPT θα θάψει το Siri για τα καλά αν η Apple δεν κινηθεί γρήγορα
Η Apple πρόσθεσε τη φωνητική βοηθό της, Siri, στα προϊόντα της το 2011. Έκτοτε, πολλές εταιρείες τεχνολογίας προσπάθησαν να ανταγωνιστούν με τους δικούς τους φωνητικούς βοηθούς, όπως η Cortana της Microsoft, η Amazon Alexa, η Google Assistant, η Bixby και η Baidu. Πρόσφατα, το ChatGPT της OpenAI εισήλθε στον τομέα με ένα διαφορετικό σύνολο δεξιοτήτων που θα μπορούσε να διαταράξει τον χώρο των φωνητικών βοηθών. Το ChatGPT είναι ένα ισχυρό chatbot με λεξιλόγιο που μοιάζει με ανθρώπινο, ενώ η Siri και άλλοι φωνητικοί βοηθοί είναι προγραμματισμένοι να κατανοούν καθορισμένα αιτήματα και απαντήσεις. Η Microsoft κυριαρχεί προς το παρόν με το Bing, αλλά η Apple υστερεί. Οι άνθρωποι προσπαθούν ήδη να ενσωματώσουν την πιο προηγμένη επεξεργασία συνομιλιών του ChatGPT στη Siri, αλλά η Apple δεν έχει κάνει ακόμη κάποια κίνηση. Είναι πιθανό ότι περιμένει την τέλεια ευκαιρία για να κάνει το μεγάλο μπαμ με μια πιο καλά μελετημένη τεχνητή νοημοσύνη. Ο χρόνος θα δείξει αν η Apple μπορεί να κάνει μια επιστροφή στην αγορά των φωνητικών βοηθών.