27 Μαρτίου 2023

Το ChatGPT θα θάψει το Siri για τα καλά αν η Apple δεν κινηθεί γρήγορα

Περίληψη άρθρου:
Η Apple πρόσθεσε τη φωνητική βοηθό της, Siri, στα προϊόντα της το 2011. Έκτοτε, πολλές εταιρείες τεχνολογίας προσπάθησαν να ανταγωνιστούν με τους δικούς τους φωνητικούς βοηθούς, όπως η Cortana της Microsoft, η Amazon Alexa, η Google Assistant, η Bixby και η Baidu. Πρόσφατα, το ChatGPT της OpenAI εισήλθε στον τομέα με ένα διαφορετικό σύνολο δεξιοτήτων που θα μπορούσε να διαταράξει τον χώρο των φωνητικών βοηθών. Το ChatGPT είναι ένα ισχυρό chatbot με λεξιλόγιο που μοιάζει με ανθρώπινο και πρόσβαση σε πληροφορίες, ενώ η Siri και άλλοι φωνητικοί βοηθοί είναι προγραμματισμένοι να κατανοούν καθορισμένα αιτήματα και απαντήσεις. Η Microsoft οδηγεί επί του παρόντος την κούρσα καινοτομίας με το Bing, αλλά η Apple υστερεί. Οι άνθρωποι προσπαθούν ήδη να ενσωματώσουν την πιο προηγμένη επεξεργασία συνομιλιών του ChatGPT στο Siri, αλλά η Apple δεν έχει κάνει ακόμη κάποια κίνηση. Είναι πιθανό ότι η Apple περιμένει την τέλεια ευκαιρία για να κάνει το μεγάλο μπαμ με μια πιο καλά μελετημένη τεχνητή νοημοσύνη. Ο χρόνος θα δείξει αν η Apple μπορεί να κάνει μια επιστροφή στην αγορά των φωνητικών βοηθών.


Αναλυτικά το άρθρο:
Το 2011, η Apple πρόσθεσε τη φωνητική βοηθό Siri σε κάθε iPhone που τρέχει iOS 5 και άνω και από τότε η Siri έχει μπει σε όλα τα προϊόντα της Apple. Από τεχνικής άποψης, οι αρχικοί προγραμματιστές του Siri θα πρέπει να πάρουν τα εύσημα εδώ - πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να μην γνωρίζουν ότι ήταν στην πραγματικότητα μια εφαρμογή τρίτου μέρους για το iOS για λίγους μόνο μήνες πριν την αποκτήσει η Apple, σταματώντας κάθε σχέδιο για τη μεταφορά του λογισμικού σε ανταγωνιστικά λειτουργικά συστήματα όπως το Android και το Blackberry.

Σε απάντηση, είδαμε μια πραγματική εξέγερση από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας στον κόσμο για να προσπαθήσουν να ανταγωνιστούν. Η Microsoft παρουσίασε την Cortana το 2013, η Amazon Alexa μπήκε στη μάχη το 2014, η Google με το Google Assistant το 2016, και ακόμη πιο πρόσφατα είδαμε νεοεισερχόμενους όπως η Bixby και η Baidu να εμφανίζονται.

Καθώς αυτές οι εφαρμογές μάχονταν, ωστόσο, ένας νέος παίκτης έχει εισέλθει στο πεδίο με ένα εντελώς διαφορετικό σύνολο δεξιοτήτων που θα μπορούσε να διαταράξει εντελώς τον χώρο των φωνητικών βοηθών: το ChatGPT.

Ας ξεκαθαρίσουμε λοιπόν πρώτα τις διαφορές. Το ChatGPT είναι ένα απίστευτα ισχυρό chatbot με λεξιλόγιο που μοιάζει με ανθρώπινο και ενισχύεται από σχεδόν απεριόριστη πρόσβαση σε πληροφορίες. Η Siri και άλλοι φωνητικοί βοηθοί, εναλλακτικά, είναι προγραμματισμένοι να είναι πιο δυαδικοί, με καθορισμένα αιτήματα και απαντήσεις που μπορούν να καταλάβουν.

Αν ζητούσατε από το ChatGPT βοήθεια στη γραφή ή στην επίλυση προβλημάτων, ή ακόμη και σε κάποιες πιο μοναδικέ περιπτώσεις χρήσης, είναι πιθανό να εκπλαγείτε και να ενθουσιαστείτε από τις δυνατότητές του. Βασισμένο στην ίδια τεχνολογία, το Bing μπορεί επίσης να κατανοήσει πιο δύσκολες ερωτήσεις, ακόμη και αν του ζητήσετε να μιλήσει για τον έρωτα.

Το ChatGPT δημιουργήθηκε από την OpenAI, μια εταιρεία η οποία - όπως υποδηλώνει και το όνομά της - επιτρέπει την εφαρμογή της τεχνολογίας της από άλλους οργανισμούς, αντί για την κλειστού κώδικα ιδιόκτητη τεχνολογία που υπάρχει στο Siri. Αυτό σημαίνει ότι οι προγραμματιστές εφαρμογών μπορούν εύκολα να προσθέσουν το ChatGPT σε κάθε είδους ενδιαφέρουσες και συναρπαστικές εφαρμογές.

Η Siri, ωστόσο, δεν θα μπορούσε να κάνει το ίδιο. Είναι εξαιρετικό για την υποβοήθηση εργασιών, ειδικά όταν ενισχύεται από συντομεύσεις, και για γρήγορη πλοήγηση σε εργασίες hands-free στο τηλέφωνό σας.

Ωστόσο, είναι απογοητευτικά περιορισμένη σε πεδίο εφαρμογής πέρα από αυτό και δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει πιο σύνθετα αιτήματα ακόμη και σε σύγκριση με την Alexa, παρά τις προσπάθειες της Apple να την βελτιώσει με την πάροδο των ετών. Επιπλέον, εξακολουθώ να έχω ένα πρόβλημα με το πόσο άθλια μπορεί να είναι η αναγνώριση φωνής του.

Προχωρήστε με το πρόγραμμα, Apple
Η Microsoft κλέβει τώρα την πρωτιά στην κούρσα καινοτομίας με το Bing, παρά τα πρώτα προβλήματα, αλλά η Google την ακολουθεί. Τώρα, ενώ και τα δύο αυτά αποτελούν πρόοδο στο χώρο των μηχανών αναζήτησης, είναι θέμα χρόνου να στραφούν τα βλέμματα στους φωνητικούς βοηθούς.

Το Siri χρησιμοποιείται για αναζήτηση, άλλωστε - αλλά παρά το γεγονός ότι έχει πολλά χρόνια για να βελτιωθεί, η αναζήτηση παραμένει ένα από τα πιο απογοητευτικά, δύσχρηστα χαρακτηριστικά του. Ήδη, ενθουσιώδεις χρήστες δημιουργούν τρόπους ενσωμάτωσης της πιο προηγμένης επεξεργασίας συνομιλιών του ChatGPT στο Siri.

Δεν είναι καθόλου τέλειο, και υπάρχουν κάποιες φυσικές, πολύ δικαιολογημένες ανησυχίες για την ασφάλεια και το απόρρητο από την πλευρά της ChatGPT, αλλά αυτή η προθυμία για την ενίσχυση των δυνατοτήτων της Siri δείχνει τις δυνατότητες που μπορεί να αξιοποιήσει η Apple.


Γιατί, λοιπόν, η Apple καθυστερεί;
Yπάρχει μόνο ένας λόγος για τον οποίο ένας γίγαντας όπως η Apple δεν θα προχωρούσε με ρυθμό για να ανακτήσει την αγορά του φωνητικού βοηθού. Όπως ο μεγάλος τακτικιστής Cruella de Vil, η Apple μπορεί απλώς να περιμένει το χρόνο της πριν χτυπήσει για να ανακαταλάβει την αγορά των φωνητικών βοηθών.

Η Apple έκανε μια σειρά από εξαγορές AI τα τελευταία χρόνια που δεν είδαμε να καταλήγουν σε πολλά και παρά τις μικρές φήμες που υποδεικνύουν ότι κάτι μπορεί να έρχεται, ο τεχνολογικός γίγαντας ήταν χαρακτηριστικά συγκρατημένος μετά το μεγάλο χτύπημα του Bing και του Bard.

Η άποψή μου είναι ότι η Apple πάντα σχεδίαζε να κυκλοφορήσει κάτι, αλλά δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι η ChatGPT και η Bing δεν την αιφνιδίασαν κάπως. Άλλωστε, ακόμη και η Google φάνηκε λίγο πιεσμένη για να βάλει γρήγορα σε λειτουργία το Bard ως απάντηση. Ως αποτέλεσμα, η Apple βρέθηκε αντιμέτωπη με δύο επιλογές: να βιαστεί να μπει στην κούρσα ή να περιμένει και να δει πώς θα πάνε τα πράγματα. Κατά τα φαινόμενα, επέλεξε το δεύτερο.

Τώρα, αν και η Apple δεν θα έχανε πολλά από το να περιμένει τον χρόνο της, θα μπορούσε να κερδίσει πολλά αν έβγαζε μια Siri πολύ πιο ικανή από οτιδήποτε άλλο στην αγορά - και αν δούμε το ευρύτερο οικοσύστημα της Apple και την πρόοδο αλλού στον τεχνολογικό χώρο, φαίνεται πιθανό ότι η εταιρεία ελπίζει να ξεκινήσει με πάταγο.

Πάρτε για παράδειγμα τον χώρο του έξυπνου σπιτιού. Φέτος θα δούμε το Matter, το πρότυπο λογισμικού που προωθεί τη διαλειτουργικότητα των έξυπνων σπιτιών, να αρχίζει να επηρεάζει πραγματικά τα σπίτια των ανθρώπων. Αν η Siri μπορέσει να ξεπεράσει την Alexa και το Google Assistant, μια πιο διασταλτική και προσαρμόσιμη Siri θα μπορούσε να εκτοξεύσει την Apple Home στην πρώτη θέση. Σκεφτείτε το Έξυπνο Σπίτι της Disney, αλλά χωρίς τις δολοφονικές διαθέσεις.

Βρισκόμαστε μόλις λίγους μήνες πριν από το WWDC, το συνέδριο προγραμματιστών της Apple στην Καλιφόρνια, το οποίο είναι μια εκδήλωση όπου η εταιρεία συνήθως παρουσιάζει τις τελευταίες ενημερώσεις λογισμικού της (και λανσάρει και το ένα ή το άλλο κομμάτι υλικού). Μέχρι να ξεκινήσει, η σκόνη θα έχει καταλαγιάσει κάπως σχετικά με τις εξορμήσεις της Google και της Microsoft στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.

Εφόσον η Amazon δεν παρέμβει με τη δική της μεγάλη αναμόρφωση της Alexa, αυτή θα μπορούσε να είναι η τέλεια ευκαιρία για την Apple να σαρώσει και να κλέψει τα φώτα της δημοσιότητας - ενδεχομένως, μάλιστα, με ένα πολύ πιο καλά μελετημένο AI.

Ο χρόνος θα δείξει - αλλά ένα πράγμα είναι βέβαιο: ο αργός και σταθερός μπορεί να κερδίσει τον αγώνα, αλλά όχι αν δεν αφήσετε ποτέ τη γραμμή εκκίνησης.

Πηγή: ChatGPT will bury Siri for good if Apple doesn't move fast