27 Μαρτίου 2023

Η τεχνητή νοημοσύνη αναζωογονεί την τεχνολογική σκηνή του Σαν Φρανσίσκο. Καλώς ήρθατε στην "Εγκεφαλική Κοιλάδα"

Περίληψη άρθρου:
Καθοδηγούμενοι από την πίστη, την περιέργεια και το FOMO, θέλουν να εξασφαλίσουν τη θέση τους σε ένα οικονομικό μέλλον που οι ηγέτες της τεχνολογίας επιμένουν ότι θα ανατραπεί από την τεχνητή νοημοσύνη. «Θα ήθελα πολύ να δουλεύω επτά ημέρες την εβδομάδα αυτοπροσώπως και να ζω με αυτούς τους ανθρώπους», είπε ο Young, ο επενδυτής της TN που έκανε δημοφιλή τον όρο Cerebral Valley. Ένας συνδυασμός μεγάλων τεχνολογικών απολύσεων, επιστροφής σε προσωπικές εκδηλώσεις μετά το κλείσιμο και χαμηλότερων φραγμών εισόδου έχουν εμπνεύσει μια σειρά από νέα ομαδικά σπίτια.

Περισσότερα...

ARTEMIS: Το πιο γρήγορο ανθρωποειδές ρομπότ στον κόσμο ετοιμάζεται για το RoboCup

Περίληψη άρθρου:
Το ARTEMIS θα διαγωνιστεί στο RoboCup 2023 στο Μπορντό της Γαλλίας. Το ρομπότ αναπτύχθηκε από το Εργαστήριο Ρομποτικής και Μηχανισμών (RoMeLa) του UCLA και είναι το πρώτο του είδους του. Έχει βάρος 85 κιλά και ύψος 4 πόδια και 8 ίντσες και έχει σχεδιαστεί για να περπατάει σε ανώμαλο έδαφος και να κάνει σπριντ. Οι ενεργοποιητές του είναι ελαστικοί και ελεγχόμενοι από τη δύναμη, σε αντίθεση με τους άκαμπτους, ελεγχόμενους από τη θέση ενεργοποιητές που χρησιμοποιούνται στα περισσότερα ρομπότ. Το ARTEMIS είναι το ταχύτερο περπατητό ανθρωποειδές ρομπότ στον κόσμο, με ταχύτητα 2,1 μέτρα ανά δευτερόλεπτο. Είναι ικανό να πηδάει, να σπριντάρει και να διατηρεί τη σταθερότητά του ακόμη και όταν διαταράσσεται.

Περισσότερα...

Η Google εγκαινιάζει το PaLM API για επιχειρήσεις που εκπαιδεύουν και συνδυάζουν μοντέλα AI και Chatbots

Περίληψη άρθρου:
Η Google ανακοίνωσε την κυκλοφορία του PaLM API, ενός εξελιγμένου γλωσσικού μοντέλου τεχνητής νοημοσύνης που είναι πλέον διαθέσιμο στους προγραμματιστές. Υπόσχεται να δώσει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να παράγουν κείμενο, γραφικά, κώδικα, βίντεο, ήχο και πολλά άλλα από απλά σήματα φυσικής γλώσσας. Μαζί με το PaLM API, η Google εισάγει επίσης το MakerSuite, την υποστήριξη γεννητικής AI της πλατφόρμας Vertex AI, και το Generative AI App Builder. Αυτά τα εργαλεία θα διευκολύνουν τους προγραμματιστές να δημιουργούν και να αναπτύσσουν μοντέλα μηχανικής μάθησης, οδηγώντας στη δημιουργία πιο ευφυών συστημάτων. Η OpenAI έχει επίσης διαθέσει τη σειρά GPT και την οικογένεια μοντέλων Meta LLaMA μέσω του API της, ενώ η D-ID έχει ξεκινήσει ένα API συνομιλίας που επιτρέπει συνομιλίες πρόσωπο με πρόσωπο με έναν ψηφιακό άνθρωπο AI. Οι εξελίξεις αυτές αναμένεται να φέρουν επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο οι επιχειρήσεις και οι οργανισμοί αλληλεπιδρούν με την τεχνολογία AI, καθιστώντας την πιο προσιτή και φιλική προς τον χρήστη.

Περισσότερα...

Ανασκόπηση εβδομάδας 20/3/2023 - 26/3/2023

20/3/2023: Το επόμενο μεγάλο πράγμα στο Blockchain και την κρυπτογράφηση; (Υπόδειξη: Δεν είναι NFTs) (Μέρος Α΄)
Η τεχνολογία blockchain είναι μια ταχέως εξελισσόμενη μορφή τεχνολογίας που έχει αναδιαμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι βλέπουν και αλληλεπιδρούν με τον κόσμο. Πρόκειται για ένα κατανεμημένο λογιστικό βιβλίο που αποθηκεύει δεδομένα και επικυρώνει μεταφορές σε ένα διασυνδεδεμένο δίκτυο. Χωρίζεται σε τρεις τομείς και τέσσερις τύπους, συμπεριλαμβανομένων των δημόσιων, ιδιωτικών και κοινοπρακτικών αλυσίδων μπλοκ. Η τεχνολογία blockchain επιπέδου 2 βοηθά στην απομάκρυνση του φόρτου εργασίας από αυτή του επιπέδου 1 και οι προγραμματιστές blockchain όπως η Blaize.Tech είναι απαραίτητοι για την επιδίωξη της επόμενης εξέλιξης της τεχνολογίας blockchain. 

Περισσότερα...

Το OpenAI συνδέει το ChatGPT στο διαδίκτυο

Περίληψη άρθρου:
Η OpenAI κυκλοφόρησε plugins για το chatbot της με τεχνητή νοημοσύνη, ChatGPT, τα οποία του επιτρέπουν να έχει πρόσβαση σε τρίτες πηγές γνώσης και βάσεις δεδομένων, συμπεριλαμβανομένου του διαδικτύου. Αυτό το πρόσθετο ανακτά περιεχόμενο από τον ιστό χρησιμοποιώντας το API αναζήτησης της Bing και παραθέτει τις πηγές του στις απαντήσεις του ChatGPT. Η OpenAI έχει επίσης κυκλοφορήσει έναν διερμηνέα κώδικα για το ChatGPT που παρέχει στο chatbot έναν λειτουργικό διερμηνέα Python σε ένα περιβάλλον sandboxed, με τείχος προστασίας. Επιπλέον, η OpenAI έχει ανοίξει ένα πρόσθετο "ανάκτησης" που επιτρέπει στο ChatGPT να έχει πρόσβαση σε αποσπάσματα εγγράφων από πηγές δεδομένων, όπως αρχεία, σημειώσεις, μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή δημόσια τεκμηρίωση. Πολλοί πρώτοι συνεργάτες έχουν επίσης δημιουργήσει πρόσθετα για το ChatGPT, όπως οι Expedia, FiscalNote, Instacart, Kayak, Klarna, Milo, OpenTable, Shopify, Slack, Speak, Wolfram και Zapier. Το OpenAI εργάζεται για την ανάπτυξη περισσότερων plugins και τη διάθεσή τους σε ένα ευρύτερο κοινό.

Περισσότερα...

Η βλακεία της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΜΕΡΟΣ Β’)

Περίληψη άρθρου:
Οι τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν για τα καλά, αλλά επί του παρόντος χρησιμοποιούνται από εταιρείες για να μας εκμεταλλεύονται, να κάνουν κατάχρηση, να παραπλανούν και να μας υποκαθιστούν. Οι αυτόχθονες κοινότητες παίρνουν θέση ενάντια σε αυτό δημιουργώντας τα δικά τους μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης που ανήκουν και ελέγχονται από αυτές. Αυτό είναι ένα παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ωφελήσει συγκεκριμένες κοινότητες και να αντισταθεί στην εδραιωμένη δύναμη των εταιρειών. Πρέπει να γνωρίζουμε τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης και να λάβουμε μέτρα για να διασφαλίσουμε ότι χρησιμοποιείται με υπευθυνότητα.

Περισσότερα...

Η βλακεία της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΜΕΡΟΣ Α’)

Περίληψη άρθρου:
Το OpenAI κυκλοφόρησε ένα κομμάτι λογισμικού που ονομάζεται Dall-E τον Ιανουάριο του 2021, το οποίο επέτρεπε στους χρήστες να εισάγουν μια απλή περιγραφή μιας εικόνας που είχαν στο μυαλό τους και να λάβουν μια σχεδόν απίστευτα καλή ερμηνεία της πρότασής τους. Αυτό πυροδότησε ένα κύμα καταναλωτικής τεχνητής νοημοσύνης, με εργαλεία όπως το ChatGPT και το Midjourney, καθώς και το Stable Diffusion ανοιχτού κώδικα και το Meta του Facebook. Η άμεση μηχανική έχει γίνει μια περιζήτητη δεξιότητα, όπου κάποιος πλαισιώνει οδηγίες με όρους που είναι πιο κατανοητοί από το σύστημα. Η δημιουργία εικόνων AI βασίζεται στη συναρμολόγηση και ανάλυση εκατομμυρίων εικόνων με ετικέτα, οι οποίες υποβάλλονται σε επεξεργασία μέσω νευρωνικών δικτύων. Ωστόσο, αυτές οι εικόνες λαμβάνονται συχνά από το δημόσιο τομέα χωρίς πίστωση ή αμοιβή. Η Lapine, μια ψηφιακή καλλιτέχνης, βρήκε το δικό της πρόσωπο στο σύνολο δεδομένων LAION, το οποίο ελήφθη από τα ιδιωτικά ιατρικά της αρχεία χωρίς την άδειά της. Η δημιουργία εικόνας και κειμένου με τεχνητή νοημοσύνη είναι μια μορφή πρωτόγονης συσσώρευσης, απαλλοτρίωσης της εργασίας από τους πολλούς για τον εμπλουτισμό λίγων εταιρειών τεχνολογίας.

Περισσότερα...

Το OpenAI έλεγξε για να δει αν το GPT-4 θα μπορούσε να κατακτήσει τον κόσμο

Περίληψη άρθρου:
Η OpenAI παρουσίασε το νέο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης GPT-4, το οποίο δοκιμάστηκε από το Κέντρο Έρευνας Ευθυγράμμισης (ARC) για πιθανούς κινδύνους. Οι δοκιμές αποκάλυψαν ότι το GPT-4 ήταν αναποτελεσματικό στο να αναπαράγεται αυτόνομα, να αποκτά πόρους και να αποφεύγει το κλείσιμο. Αυτό προκάλεσε ανησυχίες στους ειδικούς της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς το ίδιο το πείραμα μπορεί να αποτελούσε κίνδυνο για την ανθρωπότητα. Η ARC είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που ιδρύθηκε από τον πρώην υπάλληλο της OpenAI, Dr. Paul Christiano, αποστολή της οποίας είναι η ευθυγράμμιση των μελλοντικών συστημάτων μηχανικής μάθησης με τα ανθρώπινα συμφέροντα. Η έρευνα για την ασφάλεια της τεχνητής νοημοσύνης είναι εθελοντική και οι κανονισμοί των ΗΠΑ για την τεχνητή νοημοσύνη είναι απλώς μια πρόταση, αφήνοντας ανοιχτό το ερώτημα ποιος θα κρατήσει την ανθρωπότητα ασφαλή. Υπάρχει ένταση στην κοινότητα της τεχνητής νοημοσύνης μεταξύ εκείνων που εστιάζουν σε θέματα προκατάληψης και παραποίησης και εκείνων που εστιάζουν στον κίνδυνο x. Οι εταιρείες σπεύδουν να κυκλοφορήσουν ολοένα και πιο ισχυρά μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια των μελλοντικών συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης.

Περισσότερα...