27 Μαρτίου 2023

Καθώς το GPT-4 συνεχίζεται, ο Yoshua Bengio λέει ότι το ChatGPT είναι ένα "κάλεσμα αφύπνισης

Περίληψη άρθρου:
Σύμφωνα με τον Andreas Braun, CTO της Microsoft Γερμανίας, το GPT-4 θα υποστηρίζει πολυτροπικά μοντέλα. Ο Yoshua Bengio, πρωτοπόρος στη βαθιά μάθηση και νικητής του βραβείου Turing 2018, σχολίασε επίσης το ChatGPT και τις δυνατότητές του. Προειδοποίησε ότι ο θόρυβος των μέσων ενημέρωσης γύρω από το ChatGPT είναι μια "κλήση αφύπνισης" σχετικά με τις δυνατότητες των ισχυρών συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης να επιτύχουν τόσο καλό για την κοινωνία όσο και να εγείρουν ηθικά προβλήματα, και ότι οι επιχειρηματικές δυνάμεις πιθανόν να ωθήσουν τις εταιρείες τεχνολογίας προς την κατεύθυνση της μυστικότητας αντί της διαφάνειας με τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης τους. Η πιο κρίσιμη πληροφορία σε αυτό το κείμενο είναι ότι το ChatGPT είναι πιο σημαντικό από κοινωνική άποψη, παρόλο που είναι ένα "πολύ μικρό βήμα" από επιστημονική άποψη. Οι άνθρωποι πρέπει να επιλέξουν πώς θα κατασκευάσουν αυτές τις συσκευές με ηθικό και υπεύθυνο τρόπο.


Αναλυτικό το άρθρο:
Ο Andreas Braun, CTO της Microsoft Γερμανίας, δήλωσε ότι το GPT-4 θα περιλαμβάνει πολυτροπικά μοντέλα. Το δημοσίευμα, το οποίο δημοσιεύτηκε στο γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Heise, οδήγησε αμέσως σε νέα διαδικτυακή συζήτηση σχετικά με την πιθανότητα του ντεμπούτου του GPT-4, λιγότερο από τέσσερις μήνες μετά την κυκλοφορία της σειράς GPT 3.5, στην οποία έχει ρυθμιστεί το ChatGPT.

Συμπτωματικά, ο πρωτοπόρος της βαθιάς μάθησης Yoshua Bengio, ο οποίος κέρδισε το βραβείο Turing 2018 μαζί με τους Geoffrey Hinton και Yann LeCun, έκανε επίσης σχόλια χθες σχετικά με το ChatGPT και τις δυνατότητες των πολυτροπικών μοντέλων.

Τι λείπει από το ChatGPT ;
Γεφύρωση χάσματος μεταξύ τεχνητής και ανθρώπινης νοημοσύνης", ο Bengio δήλωσε ότι η τρέχουσα εργασία πάνω σε πολυτροπικά μεγάλα νευρωνικά δίκτυα, που έχουν εικόνες ή βίντεο καθώς και κείμενο, θα "βοηθούσε πολύ" στο θέμα του "μοντέλου του κόσμου" - ότι δηλαδή τα μοντέλα πρέπει να κατανοούν τη φυσική του κόσμου μας.

Προειδοποίησε επίσης ότι οι πιέσεις της αγοράς πιθανόν να ωθήσουν τις εταιρείες τεχνολογίας προς την κατεύθυνση της μυστικότητας αντί της ανοικτότητας με τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης τους και ότι το "τσίρκο των μέσων ενημέρωσης" γύρω από το ChatGPT είναι μια "κλήση αφύπνισης" σχετικά με τις δυνατότητες των ισχυρών συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης να κάνουν καλό στην κοινωνία αλλά και να δημιουργήσουν σημαντικές ηθικές ανησυχίες.

Το ChatGPT έχει αυξήσει την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις δυνατότητες ισχυρής τεχνητής νοημοσύνης
Ο Bengio υπογράμμισε ότι, αν και είναι εντυπωσιακό, το ChatGPT είναι ένα "πολύ μικρό βήμα" από επιστημονικής άποψης και το χαρακτήρισε "κυρίως μια μηχανική πρόοδο". Το ChatGPT είναι πιο σημαντικό από κοινωνική άποψη, εξήγησε - δηλαδή, το να ευαισθητοποιήσει τους ανθρώπους για το τι μπορεί να γίνει με την τεχνητή νοημοσύνη.

Αλλά, προειδοποίησε, εναπόκειται στους ανθρώπους να αποφασίσουν πώς θα σχεδιάσουν αυτές τις μηχανές - οι οποίες μπορούν, σε κάποιο βαθμό, να περάσουν ήδη το τεστ Τούρινγκ - από ηθική και υπεύθυνη άποψη.

"Θα κατασκευάσουμε συστήματα που θα μας βοηθήσουν να έχουμε μια καλύτερη ζωή με μια φιλοσοφική έννοια ή θα είναι απλώς ένα εργαλείο εξουσίας και κέρδους;", είπε.

Η ανάγκη για ρύθμιση
Στο οικονομικό και πολιτικό μας σύστημα, "η σωστή απάντηση σε αυτό είναι η ρύθμιση", είπε, επισημαίνοντας ότι οι νεοσύστατες επιχειρήσεις είναι πρόθυμες να αναλάβουν κινδύνους που οδηγούν τις μεγαλύτερες εταιρείες Μεγάλης Τεχνολογίας, όπως η Google και η Microsoft, να "αισθάνονται υποχρεωμένες να μπουν στον αγώνα".

Η προστασία του κοινού, πρόσθεσε, "μακροπρόθεσμα είναι καλή για όλους και ισοπεδώνει τους όρους ανταγωνισμού - έτσι ώστε οι εταιρείες που είναι πιο πρόθυμες να αναλάβουν κινδύνους για την ευημερία του κοινού να μην ανταμείβονται γι' αυτό".

Τόνισε ότι υπάρχουν συζητήσεις γύρω από τη διασφάλιση ότι η ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης δεν θα βλάψει την οικονομία της καινοτομίας. "Θα επιβραδύνει όμως κάποια πράγματα, αλλά αυτό είναι μάλλον καλό", είπε.

Μακροπρόθεσμη θεώρηση του ChatGPT και των Συστημάτων Διαχείρισης Δια Βίου Μάθησης
Ο Bengio αναγνώρισε ότι αυτή τη στιγμή, οι εταιρείες αισθάνονται επείγουσα ανάγκη να φέρουν το ChatGPT και άλλα LLMs στα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους. Ωστόσο, επεσήμανε ότι οι ακαδημαϊκοί και ορισμένες εταιρείες βλέπουν επίσης σε έναν μακρύτερο ορίζοντα σχετικά με το τι θα ακολουθήσει.

"Πώς θα γίνουμε η επόμενη μεγάλη εταιρεία στον τομέα; Πώς θα ηγηθούμε; Για αυτό, πρέπει να σκεφτείτε τι λείπει, ποιοι είναι οι τρόποι αποτυχίας", είπε. "Αυτού του είδους η έρευνα είναι δύσκολη και μπορεί να πάρει χρόνια για να απαντηθεί. Ας ελπίσουμε ότι κάποιοι άνθρωποι θα έχουν το όραμα να κοιτάξουν πέρα από τον άμεσο πανικό που νομίζω ότι συμβαίνει αυτή τη στιγμή".

Πηγή: As GPT-4 chatter resumes, Yoshua Bengio says ChatGPT is a ‘wake-up call’