28 Νοεμβρίου 2022

Η Νέα Ζηλανδία έμεινε πίσω στην ανάλυση δεδομένων

Οι νεοζηλανδές επιχειρήσεις ασχολούνται με ζητήματα συμμόρφωσης χάνοντας τις ευκαιρίες για ανάπτυξη.

Οι μεσαίες επιχειρήσεις της Νέας Ζηλανδίας χάνουν ευκαιρίες που προκύπτουν από την ταχύρυθμη πορεία της τεχνολογικής επανάστασης, σύμφωνα με τον παγκόσμιο επικεφαλής του οικονομικού ελέγχου και των λογιστικών της BDO, Chris Smith.

Ο Smith παρακολούθησε πρόσφατα στη Νέα Ζηλανδία ένα συνέδριο σχετικά με τον οικονομικό έλεγχο και ισχυρίζεται ότι οι εταιρείες παγκοσμίως αγωνίζονται να παραμείνουν ενήμερες σχετικά με τις ταχείες αλλαγές της τεχνολογίας οι οποίες προκαλούν μια εκ νέου εξέταση των προτύπων από τις χρηματοπιστωτικές και ρυθμιστικές αρχές.

Από τις εξετάσεις αυτές προκύπτουν νέα πρότυπα και μέτρα συμμόρφωσης που υποχρεώνουν τις επιχειρήσεις να συμμορφώνονται με αυτά, κάτι που κοστίζει πολύτιμο χρόνο και χρήμα.

«Υπάρχει μια ασυνεννοησία μεταξύ των προτύπων και της τεχνολογίας, την οποία επιδιώκουν να αντιμετωπίσουν», δήλωσε ο Smith, ανώτερο μέλος της παγκόσμιας επιχείρησης της BDO, η οποία έχει γραφεία σε 166 χώρες και έσοδα ύψους 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ και είναι η πέμπτη μεγαλύτερη λογιστική και επιχειρηματική συμβουλευτική εταιρεία στον κόσμο.

«Το ίδιο ισχύει σε όλο τον κόσμο και ακούω ότι ισχύει και για τη Νέα Ζηλανδία. Καθώς οι ρυθμιστικές αρχές προσπαθούν να θέσουν φραγμούς στην τεχνολογία, τόσο οι επιχειρήσεις τις οποίες ρυθμίζουν θα αντιμετωπίζουν το ένα κύμα συμμορφωτικών αλλαγών μετά το άλλο».

Το βασικό είναι να ξεπεράσουμε την καμπύλη ανάπτυξης της τεχνολογίας, να υιοθετήσουμε την ετοιμότητα ως βασικό επιχειρηματικό στοιχείο και να καταλάβουμε ότι τα μέτρα που απαιτούνται για την ανάπτυξη της επιχείρησής μας σε έναν ραγδαία μεταβαλλόμενο κόσμο δεν χρειάζεται να κοστίζουν πανάκριβα.

Ένα παράδειγμα είναι η ανάλυση δεδομένων. Αποδεικνύεται ιδιαίτερα αποτελεσματική στην κατανόηση των καταναλωτικών προτύπων και στην επίδραση εξωτερικών πολιτικών και οικονομιών κλίμακας. Μπορεί να κάνει ακριβείς προβλέψεις, να συλλάβει την επιχειρηματική ευφυΐα και να παράσχει τη βάση για νέα προϊόντα και κατευθύνσεις με λογισμικό ικανό να μεταφράσει τεράστιες σωρούς πληροφοριών σε εύκολα κατανοητές πηγές, κάτι που βοηθάει σε σημαντικές επιχειρηματικές αποφάσεις.

Διάφορες εκθέσεις και μελέτες από όλο τον κόσμο δείχνουν την καινοτόμο χρήση δεδομένων που βελτιώνουν την κερδοφορία. Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας διεξαγωγής αναλύσεων SAS, σχεδόν τα 3/4 των οργανισμών (72%) ισχυρίζονται ότι οι αναλύσεις τους βοηθούν να παράγουν πολύτιμες πληροφορίες και το 60% αναφέρει ότι οι πόροι των αναλύσεών τους τους έχουν κάνει πιο καινοτόμους.

Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι μόνο το 39% παραδέχεται ότι οι αναλύσεις είναι ο πυρήνας της επιχειρηματικής τους στρατηγικής, ενώ το 35% αναφέρει ότι χρησιμοποιεί τις αναλύσεις μόνο για στρατηγικές εργασίες. Παρά την αναγνωρισμένη αξία των αναλύσεων, το 65% των οργανισμών που ερωτήθηκαν δήλωσαν ότι δεν εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο τις επενδύσεις που έκαναν σε αναλύσεις.

Ωστόσο, επιδιώκουν τώρα ταχείες αναλυτικές πληροφορίες ως προτεραιότητα, καθώς προωθούν τις αναδυόμενες τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη και το διαδίκτυο των πραγμάτων. Η έρευνα αφορούσε πάνω από 600 επιχειρήσεις και επιχειρηματίες.

Μια άλλη μελέτη, από τον όμιλο Aberdeen, έδειξε ότι οι χρήστες των προγνωστικών αναλύσεων έχουν διπλάσια πιθανότητα να εντοπίσουν τους πελάτες υψηλής αξίας και να τους πουλήσουν με επιτυχία το προϊόν τους. Μια άλλη έρευνα (από τη MicroStrategy, 2018) δείχνει ότι το 60% των επιχειρήσεων παγκοσμίως χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη για να προωθήσουν την διαδικασία και να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα από άποψη κόστους, ενώ το 57% χρησιμοποιεί την ανάλυση δεδομένων για να στηρίξει τη στρατηγική του και για να αλλάξει.

Ο καταξιωμένος, παγκοσμίου φήμης οργανωτικός στοχαστής, Geoffrey Moore, δήλωσε ότι χωρίς «τα μεγάλα δεδομένα», οι εταιρείες είναι «τυφλές και κωφές, περιπλανώμενες στο διαδίκτυο σαν ένα ελάφι σε αυτοκινητόδρομο».

Τα μεγάλα δεδομένα, ωστόσο, έχει ειπωθεί στο παρελθόν ότι κοστίζουν ακριβά – ένα κόστος που μπορεί να πληρωθεί μόνο από εταιρείες όμοιες με τις Fortune 500.

«Αυτό δεν ισχύει πλέον», λέει ο Smith. «Οι λύσεις ανάλυσης δεδομένων και οι προγνωστικές αναλύσεις ήταν κάποτε προνόμιο των μεγάλων επιχειρήσεων, αλλά η τεχνολογία – όπως  πάντα – έχει προχωρήσει και όλα αυτά είναι πλέον διαθέσιμα σε ένα ευρύτερο φάσμα επιχειρήσεων με ένα συγκριτικά χαμηλό κόστος.»

Ο νεοζηλανδός πρόεδρος της BDO, David O'Connor, δήλωσε ότι πάνω από το 80% των επιχειρήσεων της Νέας Ζηλανδίας ήταν μικρές προς μεσαίες επιχειρήσεις, αλλά πολλές (και ίσως και οι περισσότερες) ήρθαν αντιμέτωπες με την καθημερινή πρόκληση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και της αντιμετώπισης των συμμορφωτικών αλλαγών που οφείλονται στην ίδια την πρόοδο της τεχνολογίας.

«Τόσες πολλές επιχειρήσεις έχαναν την ευκαιρία να αναπτυχθούν – και να αναπτυχθούν, μάλιστα, γρήγορα – με τρόπο που συμφέρει από άποψη κόστους. Είναι επίσης αλήθεια ότι πολλές από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μας ανήκουν σε μεσήλικες – πολλοί από τους οποίους αναζητούν τώρα αγοραστή αλλά δεν έχουν στην πραγματικότητα μια υπολογισμένη στρατηγική εξόδου.

«Οι εξελίξεις που είναι διαθέσιμες στην ανάλυση δεδομένων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μπορούν να γίνουν χωρίς τεράστιες δαπάνες. Παρόλαυτα, η διαφορά που μπορεί να έχει η κερδοφορία και η πιθανότητα πώλησης μιας επιχείρησης μπορεί να είναι τεράστια», λέει ο O'Connor.

«Τα πανεπιστήμια είναι εξοπλισμένα για να βγάλουν αποφοίτους με τεχνικές και προσωπικές δεξιότητες ώστε να ανταποκριθούν στις νέες ανάγκες της αγοράς και η πρόσληψη του σωστού ατόμου ή ατόμων να μην χρειάζεται ούτε αυτή να είναι μια υπερβολικά δαπανηρή ενέργεια».

Οι περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Νέας Ζηλανδίας ήταν πολύ απασχολημένες με την αντιμετώπιση τέτοιων ζητημάτων, πράγμα που σήμαινε ότι η επιλογή ενός επιχειρηματικού εταίρου, ο οποίος θα τους καθοδηγούσε στην εύρεση καλύτερων λύσεων, ήταν ζωτικής σημασίας.

Ο Smith λέει ότι επιχειρήσεις όπως η BDO αλλάζουν οι ίδιες τη λειτουργία τους και προσλαμβάνουν προσωπικό με νέες δεξιότητες που πρόκειται να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της ταχέως μεταβαλλόμενης αγοράς. Στους οικονομικούς ελέγχους, για παράδειγμα, ήταν σημαντικός όχι μόνο ο οικονομικός έλεγχος της τυπικής αναφοράς της εταιρείας, αλλά και ο οικονομικός έλεγχος των δεδομένων.

Αν μια εταιρεία συγκεντρώνει δεδομένα που δεν είναι έγκυρα (ο όρος στην αργκό είναι «ακάθαρτα δεδομένα»), οι πληροφορίες που προσφέρονται μπορεί όχι μόνο να είναι άχρηστες αλλά και επιβλαβείς. Ο Smith ισχυρίζεται ότι εταιρείες όπως η BDO κινούνται ολοένα και περισσότερο όχι μόνο προς την εξεύρεση λύσεων για τις εταιρείες που επιδιώκουν την αλλαγή της ανάλυσης δεδομένων, αλλά και προς τη διενέργεια οικονομικού ελέγχου των ίδιων των δεδομένων.

Η Will Parker των Πληροφοριακών Συστημάτων της BDO πρόσθεσε ότι η ικανότητα ερμηνείας των δεδομένων για το συγκεκριμένο κοινό ήταν επίσης πολύ σημαντική: «Αναφερόμαστε σε αυτό ως ερμηνεία δεδομένων ΑΒΓ. Το Α είναι τα στοιχεία που οι λογιστές θέλουν να δουν, τα οποία διαφέρουν από το Β που είναι τα στοιχεία που αφορούν τους πελάτες και το Γ που είναι τα στοιχεία που αφορούν τις τράπεζες.

«Για παράδειγμα, ένας «εξάπτυχος» επιχειρηματικός πίνακας που παρουσιάζει τις βασικές μετρήσεις επιχειρηματικής απόδοσης ανά έτος μπορεί να επιτρέψει στον ιδιοκτήτη μιας επιχείρησης να καταλάβει γρήγορα τη θέση τους χωρίς να χρειάζεται να είναι ειδικός στην ανάγνωση οικονομικών καταστάσεων.

«Ενώ είναι χρήσιμο, εξακολουθεί να είναι μόνο η αρχή. Σήμερα, οι πελάτες θέλουν να μπορούν να έχουν πρόσβαση στην ανάλυση δεδομένων τακτικά και να αναμένουν την αναφορά στην οποία μπορούν να έχουν πρόσβαση τόσο από τα γραφεία τους όσο και μέσω των ηλεκτρονικών συσκευών τους. Στην BDO έχουμε μια σειρά από λύσεις που αξιοποιούν την τεχνολογία και την ανάλυση δεδομένων, ώστε να μπορείτε να λαμβάνετε τεκμηριωμένες αποφάσεις όταν τις χρειάζεστε.»

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις υπηρεσίες ανάλυσης δεδομένων της BDO, κάντε κλικ εδώ    

Πηγή : https://www.nzherald.co.nz/bdo/news/article.cfm?c_id=1504111&objectid=12245797