9 Δεκεμβρίου 2022

Η ανάλυση δεδομένων έναντι της επιχειρηματικής νοημοσύνης & ο αγώνας για αντικατάσταση της διαδικασίας λήψης αποφάσεων με ειδικό λογισμικό

 Η επιχειρηματική νοημοσύνη είναι εξίσου ευφυής με τα δεδομένα που εισέρχονται σε αυτήν και με τους ανθρώπους που χρησιμοποιούν τα δεδομένα.

Καθώς οι μεγάλες και οι μικρές επιχειρήσεις αναλαμβάνουν τον αγώνα για εξοπλισμό που είναι τα μεγάλα δεδομένα, αυτό που χάνεται στη «διαδρομή» είναι η διαδικασία και η διαφορά μεταξύ της συλλογής επιχειρηματικών πληροφοριών και της χρήσης αναλύσεων δεδομένων για την λήψη πραγματικών επιχειρηματικών αποφάσεων που έχουν επιπτώσεις.

Εάν προσπαθείτε να βρείτε μια λύση «επιχειρηματικής νοημοσύνης» με την ελπίδα να λύσετε τα μεγαλύτερά σας προβλήματα με το λογισμικό και μόνο, επιτρέψτε μου να σας σώσω από τη σπατάλη χιλιάδων δολαρίων που θα οδηγήσουν τον οργανισμό σας σε μια κατάσταση από την οποία δύσκολα θα ξεφύγει και αυτή είναι η επιχειρηματική νοημοσύνη.

Πριν ακόμη σκεφτείτε τι λογισμικό χρειάζεται για αναλύσεις δεδομένων ή ποια δεδομένα θέλετε, πρέπει να εντοπίσετε το πρόβλημα που θέλετε να λύσετε.

Οι αναλύσεις δεδομένων και η επιχειρηματική νοημοσύνη δεν είναι το ίδιο

Εάν αναρωτιέστε ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στην ανάλυση δεδομένων και την επιχειρηματική νοημοσύνη, ίσως δεν είστε οι μόνοι.

Και οι δύο όροι χρησιμοποιούνται εναλλακτικά, με την επιχειρηματική νοημοσύνη (ή επιχειρηματική ευφυΐα) να είναι ο γενικός όρος που περιλαμβάνει τις αναλύσεις. Υπάρχουν, όμως, και διαφορές.

Η κύρια διαφορά μεταξύ της επιχειρηματικής νοημοσύνης και της ανάλυσης δεδομένων είναι ότι οι αναλύσεις προσανατολίζονται περισσότερο προς τις μελλοντικές προβλέψεις και τις τάσεις, ενώ η επιχειρηματική νοημοσύνη βοηθά τους ανθρώπους να λαμβάνουν αποφάσεις βάσει προηγούμενων δεδομένων.

Η αξιοπρόσεκτη αλήθεια για την επιχειρηματική νοημοσύνη

Δεν θα πάρετε ποτέ τη σωστή απάντηση αν δεν κάνετε τη σωστή ερώτηση.

Κανείς δεν θα μπορούσε να διαφωνήσει με αυτό.

Δυστυχώς, με την άνοδο των εργαλείων λογισμικού που προωθούν την επιχειρηματική νοημοσύνη και την αυτοματοποίηση, ο νέος κανόνας θεωρεί ότι η κατοχή αυτών των εργαλείων θα καθορίσει την επιτυχία ή την αποτυχία της επιχείρησής σας.

Εκεί που οι περισσότερες εταιρείες αποτυγχάνουν είναι στην προσπάθεια τους να υιοθετήσουν νέες τεχνολογίες με γρήγορους ρυθμούς για ολόκληρο τον οργανισμό τους χωρίς να έχουν ένα σχέδιο σε ετοιμότητα για το πώς θα χρησιμοποιήσουν πραγματικά τα εργαλεία για την επίλυση ενός σαφώς καθορισμένου προβλήματος.

Κι αυτός είναι ο λόγος: Δημιουργούμε καθημερινά 2,5 πεντάκις εκατομμύριο μπάιτ δεδομένων και αυτός ο δείκτης θα συνεχίσει απλώς να αυξάνεται. Είναι απίστευτο ότι παραγάγαμε το 90% των δεδομένων στον κόσμο μόνο μέσα στα τελευταία δύο χρόνια. Ο τεράστιος όγκος των δεδομένων που παράγονται σημαίνει ότι οι μεγάλοι οργανισμοί που κάνουν το πρώτο βήμα προς την υιοθέτηση της επιχειρηματικής νοημοσύνης πρέπει πρώτα να εντοπίσουν τα προβλήματα που θέλουν να λύσουν και να κάνουν υποθέσεις σχετικά με το πώς η επιχειρηματική νοημοσύνη θα λύσει αυτά τα προβλήματα.

Είναι η διαδικασία - ή η έλλειψή της - που είτε προάγει είτε ακυρώνει την αξία που βρίσκεται στα εργαλεία ανάλυσης δεδομένων και επιχειρηματικής νοημοσύνης.

Γιατί η ανάλυση δεδομένων δεν είναι αρκετή

Δεν μπορείτε να πάρετε έξυπνες αποφάσεις αν δεν έχετε τις κατάλληλες πληροφορίες για να ενεργήσετε. Το σωστό εργαλείο θα σας βοηθήσει στην απεικόνιση των δεδομένων κατά τρόπο ουσιαστικό και στη συνέχεια στη διανομή αυτών των πληροφοριών στους κατάλληλους ανθρώπους την κατάλληλη στιγμή - αυτή είναι η επιχειρηματική νοημοσύνη.

Προκειμένου να αξιοποιήσετε στο έπακρο το λογισμικό ανάλυσης δεδομένων και επιχειρηματικής νοημοσύνης στον οργανισμό σας, το πρώτο πράγμα που χρειάζεστε είναι ένα σαφώς καθορισμένο πρόβλημα που μπορεί να επιλυθεί με επιχειρηματική νοημοσύνη.

Οι πιο ευφυείς οργανισμοί επικεντρώνονται στην κλιμάκωση της επιχειρηματικής νοημοσύνης στοχεύοντας σε ένα πρόβλημα κάθε φορά. Είναι πολύ πιο αποτελεσματικό να επιστρατεύσετε το διοικητικό συμβούλιο, το τμήμα ανώτερων στελεχών και το τμήμα πληροφορικής γύρω από ένα μόνο πρόβλημα που θα έχει σημαντικές επιπτώσεις αν επιλυθεί.

Χρειάζεστε έναν χάρτη πορείας

Είτε ξεκινάτε από το τίποτα, μεταβαίνοντας από τα υπολογιστικά φύλλα ή αναζητώντας να βελτιώσετε τον τρόπο με τον οποίο ο οργανισμός σας χρησιμοποιεί τα δεδομένα, χρειάζεστε ένα σχέδιο δράσης.

Αυτός είναι ο τρόπος εφαρμογής της επιχειρηματικής νοημοσύνης στην επιχείρησή σας:

  1. Εντοπίστε ποιο(-α) πρόβλημα(-τα) θέλετε να λύσετε. Ξεκινήστε με ένα σαφώς καθορισμένο πρόβλημα με στόχους που είναι έξυπνοι, μετρήσιμοι, εφαρμόσιμοι, ρεαλιστικοί και γρήγοροι.
  2. Εντοπίστε ποιοι θα είναι οι εμπλεκόμενοι φορείς. Ο σωστός σχεδιασμός αποτρέπει την κακή απόδοση. Ποιες πληροφορίες χρειάζονται; Πώς θα τις χρησιμοποιήσουν; Ποια δεδομένα θα παρέχουν αυτές τις πληροφορίες;
  3. Υπολογίστε ποια δεδομένα χρειάζεστε και πώς θα τα πάρετε. Τα 100% ποιοτικά καθαρά δεδομένα είναι κάπως μη ρεαλιστικά, αλλά πρέπει να έχετε μια πρακτική σε ετοιμότητα για τη διαχείριση δεδομένων ώστε να το πετύχετε. Η εισαγωγή καλών δεδομένων οδηγεί στην έκβαση καλών αναλύσεων.
  4. Επιλέξτε πώς να μετριέται η επιτυχία χρησιμοποιώντας βάσεις δεικτών αποδόσεων. Αυτό που μετριέται, ελέγχεται. Χρειάζεστε έναν αντικειμενικό τρόπο για να μετρήσετε την αποτελεσματικότητα και την επιτυχία της εξέλιξης. Δημιουργήστε βασικούς δείκτες απόδοσης με την ομάδα σας, που όλοι θα ακολουθούν.
  5. Εγκαταστήστε συστήματα και διαδικασίες που μετατρέπουν τα δεδομένα σε δράση. Αυτοματοποιήστε την αναφορά. Δημιουργήστε συστήματα και διαδικασίες που αυτοματοποιούν την παροχή πληροφοριών στους κατάλληλους ανθρώπους την κατάλληλη στιγμή και ορίστε προθεσμίες για να ενεργήσετε βάσει των πληροφοριών.

Το λογισμικό έρχεται τελευταίο. Η επιχειρηματική νοημοσύνη δεν επιλύεται μόνο με τη λύση ενός λογισμικού. Χρειάζεστε οργανωτικό buy-in (προθυμία υποστήριξης μιας δράσης ή μιας απόφασης). Χρειάζεστε σαφώς καθορισμένα προβλήματα και μια διαδικασία για την επίλυσή τους. Όλη η νοημοσύνη του κόσμου δεν θα χρησιμεύσει αν ο οργανισμός σας δεν είναι δομημένος να αναλάβει δράση σχετικά με τις πληροφορίες που αποκαλύπτετε.

Επιλύστε πρώτα την πρόκληση των ανθρώπων και του πολιτισμού και η επιχειρηματική νοημοσύνη θα ανοίξει έναν εντελώς νέο δρόμο για τον εξορθολογισμό των επιχειρηματικών διαδικασιών, την επιτάχυνση της ανάπτυξης και την αποκάλυψη νέων ευκαιριών.   

Πηγή :  https://www.forbes.com/sites/forbestechcouncil/2019/06/21/data-analytics-versus-business-intelligence-and-the-race-to-replace-decision-making-with-software/#5a0fa59c612b