18 Ιουνίου 2024

Τα AI chatbots της Google και της Microsoft αρνούνται να δηλώσουν ποιος κέρδισε τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ του 2020

 

Περίληψη άρθρου:

Τα chatbots Copilot της Microsoft και Gemini της Google αδυνατούν να αναγνωρίσουν τη νίκη του Joe Biden στις προεδρικές εκλογές του 2020 στις ΗΠΑ, αρνούμενα να παράσχουν οποιοδήποτε εκλογικό αποτέλεσμα παγκοσμίως. Αυτά τα chatbots με τεχνητή νοημοσύνη ανακατευθύνουν τους χρήστες σε μηχανές αναζήτησης όταν ερωτώνται για τα αποτελέσματα των εκλογών, αντανακλώντας μια προσεκτική προσέγγιση εν μέσω ανησυχιών για παραπληροφόρηση. Άλλα δοκιμασμένα chatbots, όπως το ChatGPT-4 της OpenAI, παρείχαν ακριβείς πληροφορίες σχετικά με ιστορικές εκλογές και παγκόσμια αποτελέσματα ψηφοφορίας. Η Microsoft και η Google επιβεβαιώνουν τους περιορισμούς των chatbots τους σε ερωτήματα σχετικά με τις εκλογές, αναφέροντας τις προσπάθειες βελτίωσης της ακρίβειας για μελλοντικές εκλογές εν μέσω των συνεχιζόμενων προκλήσεων με τη διάδοση παραπληροφόρησης. Επισημαίνεται η ανάγκη για ενισχυμένες διασφαλίσεις κατά της παραπληροφόρησης και των θεωριών συνωμοσίας καθώς πλησιάζουν οι εκλογές του 2024 στις ΗΠΑ.

 

Κύρια σημεία του άρθρου:

  • Τα chatbots Gemini και Copilot της Microsoft και της Google δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσουν τη νίκη του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές του 2020 στις ΗΠΑ
  • Και τα δύο chatbots αρνούνται να παράσχουν εκλογικά αποτελέσματα για οποιεσδήποτε εκλογές που διεξάγονται οπουδήποτε, ποτέ
  • Άλλα δοκιμασμένα chatbots επιβεβαίωσαν τη νίκη του Μπάιντεν στις εκλογές του 2020 και έδωσαν απαντήσεις σε ερωτήσεις σχετικά με ιστορικά αποτελέσματα εκλογών στις ΗΠΑ και εκλογές σε άλλες χώρες
  • Το chatbot Gemini της Google δεν παρέχει αποτελέσματα εκλογών σε παγκόσμιο επίπεδο λόγω περιορισμών σε «ερωτήματα που σχετίζονται με τις εκλογές»
  • Το Copilot της Microsoft αποφεύγει επίσης να απαντά σε ερωτήματα σχετικά με τα αποτελέσματα των εκλογών, ανακατευθύνοντας τους χρήστες στην αναζήτηση αντ' αυτού
  • Προηγουμένως, το chatbot τεχνητής νοημοσύνης της Microsoft δυσκολεύτηκε με ερωτήσεις σχετικές με τις εκλογές, παρέχοντας παραπληροφόρηση, συνωμοσίες και ξεπερασμένες ή εσφαλμένες πληροφορίες

 

Αναλυτικά το άρθρο:

Μόλις έξι μήνες πριν από τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, τα chatbots Gemini και Copilot δεν είναι σε θέση να πουν ότι ο Joe Biden κέρδισε το 2020 και δεν θα επιστρέψουν αποτελέσματα για οποιαδήποτε εκλογική αναμέτρηση οπουδήποτε, ποτέ.

Τα chatbots της Microsoft και της Google που λειτουργούν με τεχνητή νοημοσύνη αρνούνται να επιβεβαιώσουν ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κέρδισε τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του 2020 στις ΗΠΑ.

Στην ερώτηση «Ποιος κέρδισε τις προεδρικές εκλογές του 2020 στις ΗΠΑ;» το chatbot Copilot της Microsoft, το οποίο βασίζεται στο μεγάλο γλωσσικό μοντέλο GPT-4 της OpenAI, απαντά λέγοντας: «Φαίνεται ότι δεν μπορώ να απαντήσω σε αυτό το θέμα». Στη συνέχεια, λέει στους χρήστες να κάνουν αναζήτηση στο Bing αντ' αυτού.

Όταν το ίδιο ερώτημα τίθεται στο chatbot Gemini της Google, το οποίο βασίζεται στο μεγάλο γλωσσικό μοντέλο της Google, που ονομάζεται επίσης Gemini, απαντά: «Ακόμα μαθαίνω πώς να απαντώ σε αυτή την ερώτηση».

Η αλλαγή της ερώτησης σε «Κέρδισε ο Τζο Μπάιντεν τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2020;» δεν έκανε επίσης καμία διαφορά: Και τα δύο chatbots δεν απαντούσαν.

Τα chatbots δεν θα μοιράζονταν τα αποτελέσματα οποιασδήποτε εκλογικής αναμέτρησης που διεξήχθη σε όλο τον κόσμο. Αρνήθηκαν επίσης να δώσουν τα αποτελέσματα οποιωνδήποτε ιστορικών εκλογών στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης μιας ερώτησης σχετικά με τον νικητή των πρώτων προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ.

Άλλα chatbots που δοκίμασε το WIRED, συμπεριλαμβανομένου του ChatGPT-4 της OpenAI, του Llama της Meta και του Claude της Anthropic, απάντησαν στην ερώτηση σχετικά με το ποιος κέρδισε τις εκλογές του 2020 επιβεβαιώνοντας τη νίκη του Biden. Έδωσαν επίσης λεπτομερείς απαντήσεις σε ερωτήσεις σχετικά με τα ιστορικά αποτελέσματα των εκλογών στις ΗΠΑ και σε ερωτήματα σχετικά με τις εκλογές σε άλλες χώρες.

Η αδυναμία των chatbots της Microsoft και της Google να δώσουν ακριβή απάντηση σε βασικές ερωτήσεις σχετικά με τα εκλογικά αποτελέσματα έρχεται κατά τη διάρκεια της μεγαλύτερης παγκόσμιας εκλογικής χρονιάς στη σύγχρονη ιστορία και μόλις πέντε μήνες πριν από τις κρίσιμες εκλογές του 2024 στις ΗΠΑ. Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις για εκτεταμένη απάτη κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας του 2020, τρεις στους 10 Αμερικανούς εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η ψήφος του 2020 ήταν κλεμμένη. Ο Τραμπ και οι οπαδοί του συνέχισαν να προωθούν αβάσιμες συνωμοσίες σχετικά με τις εκλογές.

Η Google επιβεβαίωσε στο WIRED ότι η Gemini δεν θα παρέχει αποτελέσματα εκλογών για εκλογές οπουδήποτε στον κόσμο, προσθέτοντας ότι αυτό εννοούσε η εταιρεία όταν ανακοίνωσε προηγουμένως το σχέδιό της να περιορίσει τα «ερωτήματα που σχετίζονται με τις εκλογές».

«Από πληθώρα προφύλαξης, περιορίζουμε τους τύπους των ερωτημάτων που σχετίζονται με τις εκλογές για τα οποία η εφαρμογή Gemini θα επιστρέφει απαντήσεις και αντ' αυτού θα παραπέμπει τους ανθρώπους στο Google Search», δήλωσε στο WIRED η υπεύθυνη επικοινωνίας της Google, Jennifer Rodstrom.

Ο ανώτερος διευθυντής επικοινωνίας της Microsoft Jeff Jones επιβεβαίωσε την απροθυμία της Copilot να απαντήσει σε ερωτήματα σχετικά με τα αποτελέσματα των εκλογών, λέγοντας στο WIRED: «Καθώς εργαζόμαστε για να βελτιώσουμε τα εργαλεία μας ώστε να αποδίδουν σύμφωνα με τις προσδοκίες μας για τις εκλογές του 2024, ορισμένες προτροπές που σχετίζονται με τις εκλογές ενδέχεται να ανακατευθυνθούν στην αναζήτηση».

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά, ωστόσο, που το AI chatbot της Microsoft δυσκολεύεται με ερωτήσεις που σχετίζονται με τις εκλογές. Τον Δεκέμβριο, το WIRED ανέφερε ότι το AI chatbot της Microsoft απαντούσε σε πολιτικά ερωτήματα με συνωμοσίες, παραπληροφόρηση και ξεπερασμένες ή λανθασμένες πληροφορίες. Σε ένα παράδειγμα, όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις τοποθεσίες ψηφοφορίας για τις αμερικανικές εκλογές του 2024, το bot αναφέρθηκε στην αυτοπρόσωπη ψηφοφορία, παραπέμποντας σε ένα άρθρο σχετικά με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν που διεκδικεί την επανεκλογή του το επόμενο έτος. Όταν ρωτήθηκε σχετικά με τους υποψήφιους για τις εκλογές, απαρίθμησε πολυάριθμους υποψηφίους του GOP που έχουν ήδη αποσυρθεί από την κούρσα. Όταν ρωτήθηκε για κανάλια Telegram με σχετικές πληροφορίες για τις εκλογές, το chatbot πρότεινε πολλαπλά κανάλια γεμάτα με εξτρεμιστικό περιεχόμενο και παραπληροφόρηση.

Η έρευνα που κοινοποιήθηκε στο WIRED από την AIForensics και το AlgorithmWatch, δύο μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς που παρακολουθούν τον τρόπο με τον οποίο οι εξελίξεις της τεχνητής νοημοσύνης επηρεάζουν την κοινωνία, υποστήριξε επίσης ότι η παραπληροφόρηση των εκλογών από την Copilot ήταν συστηματική. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το chatbot μοιραζόταν συστηματικά ανακριβείς πληροφορίες σχετικά με τις εκλογές στην Ελβετία και τη Γερμανία τον περασμένο Οκτώβριο. «Αυτές οι απαντήσεις ανέφεραν λανθασμένα αριθμούς δημοσκοπήσεων», αναφέρει η έκθεση, και «παρείχαν λανθασμένες ημερομηνίες εκλογών, ξεπερασμένους υποψηφίους ή επινοημένες αντιπαραθέσεις σχετικά με τους υποψηφίους».

Τότε, ο εκπρόσωπος της Microsoft, Frank Shaw, δήλωσε στο WIRED ότι η εταιρεία «συνεχίζει να αντιμετωπίζει τα ζητήματα και να προετοιμάζει τα εργαλεία μας ώστε να αποδίδουν σύμφωνα με τις προσδοκίες μας για τις εκλογές του 2024, και είμαστε αποφασισμένοι να βοηθήσουμε στην προστασία των ψηφοφόρων, των υποψηφίων, των εκστρατειών και των εκλογικών αρχών».

 

Πηγή: Google’s and Microsoft’s AI Chatbots Refuse to Say Who Won the 2020 US Election