18 Απριλίου 2025

Οι Άρχοντες της Σίλικον Βάλεϊ είναι ενθουσιασμένοι να παρουσιάσουν έναν «Φορητό Σιδηρού Θόλο»

 

Περίληψη άρθρου:

Η ZeroMark, μια νεοσύστατη αμυντική επιχείρηση με έδρα τις ΗΠΑ, στοχεύει να βελτιώσει την ικανότητα των στρατιωτών να καταρρίπτουν μη επανδρωμένα αεροσκάφη με τα υπάρχοντα τουφέκια τους, προσθέτοντας βοήθεια στο στόχο μέσω ενός συστήματος αισθητήρων-ενεργοποιητών. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Joel Anderson, εξηγεί ότι το σύστημα χρησιμοποιεί αισθητήρες και ενεργοποιητές για να προσαρμόσει τη στόχευση του στρατιώτη και να αυξήσει την πιθανότητα να χτυπήσει με ακρίβεια ένα drone. Η τεχνολογία της ZeroMark περιλαμβάνει τη μηχανική αντίληψη, την όραση υπολογιστή και τη βαλλιστική για τον υπολογισμό παραγόντων όπως η τροχιά της σφαίρας και η ανεμοπορία. Η εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων Andreesen Horowitz έχει επενδύσει 7 εκατομμύρια δολάρια στην ZeroMark λόγω της αυξανόμενης ανάγκης για αποτελεσματικά συστήματα αντιμετώπισης των μη επανδρωμένων αεροσκαφών στον σύγχρονο πόλεμο. Ωστόσο, εμπειρογνώμονες όπως ο Arthur Holland Michel εκφράζουν ανησυχίες σχετικά με την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητα των συστημάτων που βασίζονται στη μηχανική μάθηση, όπως αυτό της ZeroMark, τονίζοντας τη σημασία των επιδείξεων στο πεδίο και της ευρείας υιοθέτησης προτού επιβεβαιωθεί η επιτυχία του.

 

Κύρια σημεία του άρθρου:

  • Η ZeroMark θέλει να κατασκευάσει ένα σύστημα για στρατιώτες που θα πυροβολούν drones με τα υπάρχοντα όπλα τους
  • Το σύστημα θα προσθέσει βοήθεια σκόπευσης στα τυφέκια χρησιμοποιώντας αισθητήρες και ενεργοποιητές
  • Η εταιρεία χρησιμοποιεί μηχανική αντίληψη, όραση υπολογιστή, lidar και ηλεκτρο-οπτικούς αισθητήρες για τον εντοπισμό και την ταξινόμηση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών
  • Η εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων Andreesen Horowitz επένδυσε 7 εκατ. δολάρια στην ZeroMark
  • Υπάρχει σκεπτικισμός σχετικά με την αποτελεσματικότητα της τεχνολογίας μέχρι να αποδειχθεί στο πεδίο
  • Ο ειδικός σε θέματα καταπολέμησης των μη επανδρωμένων αεροσκαφών Arthur Holland Michel αμφισβητεί την αξιοπιστία των συστημάτων που βασίζονται στη μηχανική μάθηση και εκπαιδεύονται σε περιορισμένα δεδομένα

 

Αναλυτικά το άρθρο:

Η ZeroMark θέλει να κατασκευάσει ένα σύστημα που θα επιτρέπει στους στρατιώτες να πυροβολούν εύκολα ένα drone από τον ουρανό με τα όπλα που ήδη φέρουν - και η εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων a16z στοιχηματίζει ότι η νεοφυής επιχείρηση μπορεί να τα καταφέρει.

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχουν αλλάξει τον πόλεμο. Μικρά, φθηνά και θανατηφόρα ρομπότ πετούν στον ουρανό ψηλά πάνω από τα πεδία μάχης του κόσμου, τραβώντας φωτογραφίες και ρίχνοντας εκρηκτικά. Είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν. Η ZeroMark, μια νεοσύστατη αμυντική εταιρεία με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες, πιστεύει ότι έχει μια λύση. Θέλει να μετατρέψει τα τουφέκια των στρατιωτών πρώτης γραμμής σε «φορητούς σιδερένιους θόλους».

Η ιδέα είναι απλή: Να είναι ευκολότερο να καταρρίψεις ένα drone από τον ουρανό με μια σφαίρα. Το πρόβλημα είναι ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη είναι γρήγορα και ευέλικτα, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο να τα χτυπήσει ακόμη και ένας έμπειρος σκοπευτής. Το σύστημα της ZeroMark θα προσθέσει βοήθεια σκόπευσης στα υπάρχοντα τουφέκια, βοηθώντας δήθεν τους στρατιώτες να βάλουν μια σφαίρα ακριβώς στο σωστό σημείο.

«Είμαστε ως επί το πλείστον μια εταιρεία λογισμικού», λέει στο WIRED ο διευθύνων σύμβουλος της ZeroMark, Joel Anderson. Λέει ότι ο τρόπος που λειτουργεί είναι με την τοποθέτηση ενός αισθητήρα στη βάση ράγας στο μπροστινό μέρος ενός τυφεκίου, στο ίδιο σημείο που μπορεί να τοποθετηθεί μια διόπτρα. Ο αισθητήρας αλληλεπιδρά με έναν ενεργοποιητή είτε στο κοντάκιο είτε στο μπροστινό μέρος του τυφεκίου, ο οποίος πραγματοποιεί προσαρμογές στη σκόπευση του στρατιώτη, ενώ αυτός στρέφει το τυφέκιο σε έναν στόχο.

Ένας στρατιώτης που καταδιώκεται από ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος θα στρέψει το τουφέκι του στο στόχο, θα ενεργοποιήσει το σύστημα και θα αφήσει τους ενεργοποιητές να σταθεροποιήσουν το στόχο του πριν πατήσει τη σκανδάλη. "Έτσι, υπάρχει μια συνιστώσα μηχανικής αντίληψης, όρασης υπολογιστή. Χρησιμοποιούμε αισθητήρες lidar και ηλεκτρο-οπτικούς αισθητήρες για να ανιχνεύσουμε τα drones, να τα ταξινομήσουμε και να καθορίσουμε τι κάνουν", λέει ο Anderson. «Το μέρος που είναι η βαλλιστική είναι στην πραγματικότητα αρκετά τετριμμένο ... Είναι αριθμητική παλινδρόμηση, είναι βαλλιστική φυσική».

Σύμφωνα με τον Άντερσον, το σύστημα της ZeroMarks είναι σε θέση να κάνει πράγματα που δεν μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος. «Για να είναι σε θέση να υπολογίζει πράγματα όπως η πτώση της σφαίρας και η τροχιά και ο άνεμος... Είναι πολύ δύσκολο πράγμα για έναν άνθρωπο, αλλά για έναν υπολογιστή είναι πολύ εύκολο», λέει.

«Και έτσι προκαθορίσαμε πού πρέπει να προσγειωθεί ο πυροβολισμός, ώστε όταν πατήσουν τη σκανδάλη, να έχουν μεγάλη πιθανότητα να διασταυρώσουν την πορεία του drone».

Η ZeroMark κάνει μια δελεαστική πρόταση - τόσο ελκυστική που η εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων Andreesen Horowitz επένδυσε 7 εκατομμύρια δολάρια στο έργο.

Οι λόγοι είναι προφανείς για όποιον παρακολουθεί τον σύγχρονο πόλεμο. Φτηνά και θανατηφόρα ιπτάμενα ρομπότ καθορίζουν τη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Κάθε μήνα, και οι δύο πλευρές στέλνουν χιλιάδες μικρά μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να ρίχνουν εκρηκτικά, να τραβούν φωτογραφίες και να παράγουν προπαγάνδα.

Με τους παγκόσμιους στρατούς να αναζητούν έναν τρόπο για να αντεπιτεθούν, τα συστήματα αντιμετώπισης των μη επανδρωμένων αεροσκαφών αποτελούν μια αναπτυσσόμενη βιομηχανία. Υπάρχουν εκατοντάδες λύσεις, πολλές από τις οποίες δεν αξίζουν ούτε τη διαφάνεια του PowerPoint από την οποία παρουσιάζονται.

Μπορεί να λειτουργήσει ένα σύστημα υποβοήθησης στόχευσης με μηχανική μάθηση όπως αυτό που προωθεί το ZeroMark; Αυτό μένει να το δούμε. Σύμφωνα με τον Άντερσον, η ZeroMark δεν βρίσκεται πουθενά στο πεδίο της μάχης, αλλά η εταιρεία έχει «συνεργάτες στην Ουκρανία που κάνουν αξιολογήσεις. Ελπίζουμε να το αλλάξουμε αυτό μέχρι το τέλος του καλοκαιριού".

Υπάρχει καλός λόγος να είμαστε επιφυλακτικοί. "Θα μου άρεσε πολύ μια επίδειξη. Αν δουλεύει, δείξτε μας. Μέχρι να συμβεί αυτό, υπάρχουν πολλά ερωτηματικά γύρω από μια τεχνολογία όπως αυτή", λέει στο WIRED ο Arthur Holland Michel, ειδικός σε θέματα καταπολέμησης μη επανδρωμένων αεροσκαφών και ανώτερος συνεργάτης στο Συμβούλιο Carnegie για τη Δεοντολογία στις Διεθνείς Υποθέσεις. «Υπάρχει το ζήτημα της εγγενούς απρόβλεπτης και εύθραυστης λειτουργίας των συστημάτων που βασίζονται στη μηχανική μάθηση και εκπαιδεύονται σε δεδομένα που στην καλύτερη περίπτωση αποτελούν μόνο ένα μικρό κομμάτι από αυτά που το σύστημα είναι πιθανό να συναντήσει στο πεδίο».

Ο Άντερσον λέει ότι τα δεδομένα εκπαίδευσης του ZeroMark έχουν δημιουργηθεί από «μια ποικιλία βίντεο και συμπεριφορών drone που έχουν συντεθεί σε διαφορετικά είδη συνόλων δεδομένων και δομών. Αλλά πρόκειται κυρίως για εμπειρικές πληροφορίες που προέρχονται από μέρη όπως η Ουκρανία".

Ο Michel υποστηρίζει επίσης ότι η φυσική, η οποία σύμφωνα με τον Anderson είναι απλή, είναι στην πραγματικότητα αρκετά δύσκολη. Το επιχείρημα του ZeroMark είναι ότι θα βοηθήσει τους στρατιώτες να χτυπήσουν ένα αντικείμενο που κινείται γρήγορα από τον ουρανό με μια σφαίρα. «Και αυτό είναι πολύ δύσκολο», λέει ο Michel. "Είναι μια πολύ δύσκολη εξίσωση. Οι άνθρωποι προσπαθούν να πυροβολήσουν μη επανδρωμένα αεροσκάφη από τον ουρανό [για] όσο καιρό υπάρχουν μη επανδρωμένα αεροσκάφη στον ουρανό. Και είναι δύσκολο, ακόμη και όταν έχεις ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος που δεν προσπαθεί να αποφύγει τα πυρά φορητών όπλων".

Αυτό δεν σημαίνει ότι το ZeroMark δεν λειτουργεί - απλώς καλό είναι να παραμένουμε επιφυλακτικοί απέναντι στους τολμηρούς ισχυρισμούς μιας νέας εταιρείας που υπόσχεται να σώσει ζωές. «Η μόνη πραγματικά αξιόπιστη μέτρηση για το αν ένα σύστημα αντι-ηδονίου λειτουργεί είναι αν χρησιμοποιείται ευρέως στο πεδίο - αν οι στρατοί δεν αγοράζουν απλώς τρία από αυτά, αλλά χιλιάδες», λέει ο Michel. «Μέχρι το Πεντάγωνο να αγοράσει 10.000, ή 5.000, ή ακόμη και 1.000, είναι δύσκολο να πούμε, και ένας μικρός σκεπτικισμός είναι πολύ εύλογος».

 

Πηγή: The Lords of Silicon Valley Are Thrilled to Present a ‘Handheld Iron Dome’