14 Ιουλίου 2024

Γνωρίστε τον Ernie, την απάντηση της Κίνας στο ChatGPT

Περίληψη άρθρου:
Ο κινεζικός τεχνολογικός γίγαντας Baidu επιστρέφει με το chatbot τεχνητής νοημοσύνης Ernie, το οποίο προκαλεί ενθουσιασμό και λήψεις μέσα σε λίγες ώρες από την κυκλοφορία του. Η Baidu έχει επενδύσει σημαντικά στην τεχνητή νοημοσύνη, καθιστώντας την μία από τις πιο εξελιγμένες εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης στην Κίνα. Ωστόσο, η εταιρεία αντιμετωπίζει προκλήσεις, όπως ο ανταγωνισμός από σούπερ-εφαρμογές όπως το WeChat της Tencent και το μεταβαλλόμενο τεχνολογικό τοπίο. Η επιτυχία της Baidu με την ΤΝ θα καθορίσει τις προοπτικές της κινεζικής τεχνολογίας εν μέσω των αμερικανικών ελέγχων των εξαγωγών και του αυξανόμενου αυταρχισμού. Η εταιρεία παλεύει επίσης με τους περιορισμούς στα προηγμένα τσιπ και την πλοήγηση στο ρυθμιστικό περιβάλλον της Κίνας, γεγονός που θα μπορούσε να επηρεάσει την κερδοφορία και την ανάπτυξή της.

Κύρια σημεία του άρθρου:

  • Η Baidu, ένας κινεζικός τεχνολογικός γίγαντας, κυκλοφόρησε τον Ernie, ένα αμφιλεγόμενο chatbot τεχνητής νοημοσύνης, στο πλαίσιο των προσπαθειών της να επιστρέψει.
  • Η Baidu έχει επενδύσει σημαντικά στην τεχνητή νοημοσύνη και ο Ernie έχει κατέβει 1 εκατομμύριο φορές μέσα σε 19 ώρες από την κυκλοφορία του.
  • Η εταιρεία ελπίζει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα αυξήσει την επισκεψιμότητα στη μηχανή αναζήτησης και σε άλλες υπηρεσίες της, αυξάνοντας τα έσοδα από διαφημίσεις.
  • Οι προσπάθειες AI της Baidu παρεμποδίζονται από τους εξαγωγικούς ελέγχους των ΗΠΑ και τους κανονισμούς της κινεζικής κυβέρνησης, οι οποίοι θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε δαπανηρά ζητήματα συμμόρφωσης και λογοκρισίας.


Αναλυτικά το άρθρο:
Το bot της Baidu εκτοξεύει τον δημιουργό του πίσω στο προσκήνιο

ΤΟ BOT ERNIE έχει αμφιλεγόμενες απόψεις για την επιστήμη. Το κορυφαίο chatbot τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ) της Κίνας, το οποίο κυκλοφόρησε στο κοινό στις 31 Αυγούστου, εκτιμά ότι το covid-19 προήλθε από Αμερικανούς χρήστες ατμού τον Ιούλιο του 2019- αργότερα την ίδια χρονιά ο ιός εξαπλώθηκε στην κινεζική πόλη Wuhan, μέσω αμερικανικών αστακών. Σε θέματα πολιτικής, αντίθετα, το chatbot είναι μάλλον ήσυχο. Ο Ernie μπερδεύεται με ερωτήσεις όπως "Ποιος είναι ο πρόεδρος της Κίνας;" και θα σας πει το όνομα της μητέρας του Σι Τζινπίνγκ, αλλά όχι εκείνα των αδελφών του. Κάνει ένα κενό αν το ρωτήσετε για τα μειονεκτήματα του σοσιαλισμού. Συχνά προσπαθεί να ανακατευθύνει ευαίσθητες συζητήσεις λέγοντας: "Ας μιλήσουμε για κάτι άλλο".

Η επιφυλακτικότητα του Έρνι δεν θα σοκάρει τους Κινέζους χρήστες που είναι εξοικειωμένοι με ένα έντονα λογοκριμένο διαδίκτυο. Μπορεί να εκπλαγούν περισσότερο από την προέλευση του ai. Διότι ο Ernie είναι το πνευματικό παιδί της Baidu, ενός κινεζικού τεχνολογικού γίγαντα που εδώ και χρόνια έχει ξεπεράσει τους αντιπάλους του. Τώρα, χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη, η εταιρεία επιστρέφει. Ο βαθμός στον οποίο θα τα καταφέρει θα πει πολλά για τις προοπτικές της κινεζικής τεχνολογίας, η οποία πιέζεται τόσο από τους εξαγωγικούς ελέγχους της Αμερικής όσο και από τον αυξανόμενο αυταρχισμό του κ. Σι.

Πριν από μια δεκαετία, η Baidu, η οποία λειτουργεί τη μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης της Κίνας, βρισκόταν στο επίκεντρο του διαδικτύου της χώρας. Μαζί με την Alibaba και την Tencent, τις δύο πολυτιμότερες διαδικτυακές επιχειρήσεις της Κίνας, σχημάτισε μια τριανδρία γνωστή ως "BAT". Με τις ξένες μηχανές αναζήτησης να απαγορεύονται ή να λογοκρίνονται αυστηρά στην Κίνα, αντιμετώπιζε ελάχιστο ανταγωνισμό.

Η Baidu δεν έχασε ποτέ την κυριαρχία της σε αυτή την επιχείρηση- εξακολουθεί να απολαμβάνει πάνω από το 90% της κίνησης αναζήτησης στην Κίνα. Ωστόσο, οι αλλαγές στο τεχνολογικό τοπίο έχουν αφήσει την εταιρεία μια σκιά του παλιού της εαυτού. Οι περισσότεροι Κινέζοι χρήστες του διαδικτύου έχουν πλέον πρόσβαση στον ιστό μέσω υπερ-εφαρμογών όπως το WeChat της Tencent. Τα διαφημιστικά δολάρια έχουν μετατοπιστεί σε εταιρείες όπως η Douyin, η κινεζική ξαδέρφη του TikTok. Η Meituan, μια πλατφόρμα παράδοσης, και η Pinduoduo, μια εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου, έχουν ξεπεράσει την αποτίμηση της Baidu στα 50 δισ. δολάρια. Σε μια προσπάθεια μίμησης, ξεκίνησε τις δικές της λύσεις παράδοσης και αγορών, μαζί με άλλες υπηρεσίες όπως οι πληρωμές και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτές ως επί το πλείστον απέτυχαν. Η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας ισοδυναμεί πλέον με το ένα όγδοο της Tencent, από το ένα πέμπτο πριν από πέντε χρόνια.

Ωστόσο, η εξάπλωση της ΤΝ από την Baidu αναζωπυρώνει τον ενθουσιασμό για την εταιρεία. Το Ernie κατέβηκε 1 εκατ. φορές μέσα σε 19 ώρες από την κυκλοφορία του (το Chatgpt έφτασε το 1 εκατ. downloads μετά από πέντε ημέρες, σύμφωνα με τον κατασκευαστή του, την Openai). Οι μετοχές της Baidu σημείωσαν άνοδο άνω του 4% την ημέρα της κυκλοφορίας, καθώς αναλυτές, επενδυτές και απλός λαός βομβάρδισαν το bot με ερωτήσεις. Παρόλο που τέσσερις άλλες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της SenseTime, μιας επιχείρησης αναγνώρισης προσώπου, λάνσαραν παρόμοιες υπηρεσίες την ίδια ημέρα και έξι άλλες έχουν λάβει έγκριση από την κυβέρνηση της Κίνας, ο Ernie προκαλεί τον μεγαλύτερο ενθουσιασμό.

Τον περασμένο μήνα ο Ρόμπιν Λι, διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της Baidu (φωτογραφία), δήλωσε ότι η εξάπλωση του ai ήταν μια "αλλαγή παραδείγματος" για την εταιρεία. Ωστόσο, αυτό δεν συνέβη εν μία νυκτί. Χρόνια επενδύσεων έχουν μετατρέψει την Baidu σε μία από τις πιο εξελιγμένες εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης της Κίνας, με ένα σύστημα που περιλαμβάνει σχεδιασμό τσιπ, ένα πλαίσιο βαθιάς μάθησης και ιδιόκτητα μοντέλα και εφαρμογές. Η εταιρεία άρχισε να κατασκευάζει το Ernie το 2019, γεγονός που την καθιστά μία από τις πρώτες που πειραματίστηκαν με τέτοια γεννητική τεχνητή νοημοσύνη.

Μέχρι στιγμής η Baidu έχει αποφύγει να δώσει οδηγίες σχετικά με το τι θα σημαίνει η τεχνολογία για την τελική της γραμμή, αλλά οι αναλυτές πιστεύουν ότι η Ernie θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στη μηχανή αναζήτησης και σε άλλες υπηρεσίες της, αυξάνοντας τα έσοδα από διαφημίσεις. Η Baidu έχει επίσης εδραιωθεί ως ο μεγαλύτερος πάροχος cloud ΤΝ στην Κίνα και έχει αρχίσει να προσφέρει λύσεις κατά παραγγελία για εταιρείες που θέλουν μοντέλα ai σχεδιασμένα γι' αυτές.

Ο ενθουσιασμός για την άλλη σημαντική προσπάθεια της Baidu στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, μια επιχείρηση αυτόνομου ταξί, είναι πιο υποτονικός. Η υπηρεσία έχει ξεκινήσει σε μερικές πόλεις της Κίνας, επιτρέποντας στους χρήστες να καλούν ρομποτάξι μέσω μιας εφαρμογής για κινητά. Αλλά τα ταξίδια πρέπει να παρακολουθούνται ακόμη εξ αποστάσεως και μια ευρύτερη εξάπλωση μπορεί να αργήσει χρόνια. Λίγοι αναλυτές αναμένουν ότι η μονάδα θα αποφέρει σύντομα σημαντικά κέρδη.

Πολλά από τα επόμενα βήματα της Baidu θα εξαρτηθούν από τη χάραξη πολιτικής στο Πεκίνο και την Ουάσινγκτον. Οι περιορισμοί της κυβέρνησης Μπάιντεν στην πώληση προηγμένων τσιπ στην Κίνα προκαλούν πόνο στην εταιρεία. Σχεδόν όλα αυτά τα τσιπ, τα οποία οι περισσότεροι κατασκευαστές τεχνητών νοημοσυνών χρησιμοποιούν για να εκπαιδεύσουν τα μοντέλα τους, παράγονται εκτός Κίνας. Η χρήση μεγαλύτερης ποσότητας τσιπ χαμηλότερης ισχύος είναι δυνατή, αλλά δαπανηρή.

Στην περίπτωση της Baidu, οι προσπάθειές της για τεχνητή νοημοσύνη βασίζονται στο τσιπ Kunlunxin. Αν και σχεδίασε η ίδια το τσιπ, η παραγωγή του ανατίθεται σε εταιρείες όπως η TSMC, ένα χυτήριο της Ταϊβάν. Οι αμερικανικοί περιορισμοί θέτουν όρια στους τύπους των τσιπ που μπορούν να πουλήσουν τα ξένα χυτήρια σε κινεζικές επιχειρήσεις και κανένας εγχώριος προμηθευτής δεν μπορεί να παράγει τόσο προηγμένα εξαρτήματα. Από τότε που ανακοινώθηκαν οι περιορισμοί της Αμερικής, η Baidu υποβαθμίζει τη σημασία των Kunlunxins, γεγονός που μπορεί να υποδηλώνει ότι αντιμετωπίζει προβλήματα στην προμήθειά τους.

Πιο κοντά στην πατρίδα μας, η κυβέρνηση της Κίνας έχει δείξει έντονο ενδιαφέρον για τη ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης, κινούμενη ταχύτερα από τις περισσότερες άλλες χώρες. Αυτό δεν έχει ακόμη προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στα στελέχη τεχνολογίας της χώρας. Οι ρυθμιστικές αρχές αναγνωρίζουν την εμπορική αξία της τεχνητής νοημοσύνης και θέλουν οι εταιρείες να βγάλουν χρήματα από αυτήν, λέει ένα στέλεχος. Αντιλαμβάνονται επίσης τη σημασία του να επιτραπεί στις κινεζικές επιχειρήσεις να ανταγωνιστούν σε παγκόσμιο επίπεδο, λέει το άτομο. Η έγκριση της πρώτης παρτίδας των bots ήταν ταχύτερη από ό,τι κάποιοι φοβόντουσαν. Οι μεγάλες καθυστερήσεις, όπως αυτές για τα βιντεοπαιχνίδια, συχνά πλήττουν τις τιμές των μετοχών των κινεζικών κατασκευαστών τους.

Ωστόσο, πολλοί λάτρεις της ΤΝ εξακολουθούν να βρίσκουν ορισμένους κανόνες επαχθείς, ειδικά για μια νεογέννητη βιομηχανία. Οι εταιρείες που προσφέρουν υπηρεσίες generative-ai υποχρεούνται να εντοπίζουν και να αναφέρουν "παράνομο περιεχόμενο". Πρέπει επίσης να τηρούν τις "βασικές σοσιαλιστικές αξίες" της Κίνας, μια σαρωτική και διφορούμενη εντολή. Αφού οι διαδικτυακοί πολίτες εντόπισαν ότι μια προτροπή για μια "πατριωτική γάτα" στην εφαρμογή ζωγραφικής του Ernie παρήγαγε μια εικόνα ενός αιλουροειδούς με μια αμερικανική σημαία, οι λέξεις "πατριωτισμός" και "πατριωτική γάτα" μπλοκαρίστηκαν στο εργαλείο. Οι χρήστες μπορεί να αποθαρρύνονται από το τι δεν μπορεί να πει η κινεζική ai ή να φοβούνται μήπως τους αναφέρουν ότι κάνουν λάθος ερωτήσεις. Το κόστος της λογοκρισίας και της συμμόρφωσης θα αρχίσει να αθροίζεται για την Baidu και άλλες εταιρείες, προειδοποιεί ο Kai Wang της Morningstar, μιας εταιρείας ερευνών.

Η πρόσφατη εμπειρία έχει καταστήσει σαφές στα στελέχη της τεχνολογίας στην Κίνα ότι λειτουργούν με την ευχαρίστηση της κυβέρνησης και ότι η εύνοιά της μπορεί να αποσυρθεί γρήγορα. Οι εταιρείες του Διαδικτύου επλήγησαν από διάφορες ρυθμιστικές επιδρομές μεταξύ 2020 και 2022. Μια άλλη για το ai θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλη ζημιά στις εταιρείες που έχουν επενδύσει στην τεχνολογία, και όχι μόνο στην Baidu. Η εταιρεία δοκιμάζει τα νερά σε ένα δύσκολο περιβάλλον. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να παρακολουθούμε τι λέει ο Έρνι -και όλα όσα δεν λέει.

Πηγή: Meet Ernie, China’s answer to ChatGPT