19 Απριλίου 2024

Το ChatGPT είναι "συνέχεια κάτω" και οι άνθρωποι συνεχίζουν να το χρησιμοποιούν. Τι λέει αυτό στον Elad Gil, απόφοιτο της Google, για τις κακές συμβουλές της Silicon Valley

Περίληψη Άρθρου:
Το ChatGPT του OpenAI σημείωσε τεράστια επιτυχία, προσελκύοντας επενδύσεις από τη Microsoft και εξάπτοντας τη φαντασία όλου του κόσμου. Ο Elad Gil, ένας επενδυτής-άγγελος της Silicon Valley, πιστεύει ότι το γεγονός ότι το ChatGPT είναι συνεχώς κάτω είναι ένα σημάδι της προσαρμογής προϊόντος-αγοράς. Ψάχνει για θετικές μαρτυρίες από πελάτες και χρήστες ως ένδειξη προσαρμογής προϊόντος-αγοράς. Ο Gil προειδοποίησε επίσης κατά της παράδοσης της Silicon Valley για το "αιώνιο άλεσμα" και δήλωσε ότι οι περισσότερες ιδέες δεν θα απογειωθούν όσο χρόνο και αν επενδύσει κανείς σε αυτές. Πιστεύει ότι όταν μια ιδέα λειτουργεί, τείνει να λειτουργεί πολύ γρήγορα και οι άνθρωποι που έχουν δουλέψει πάνω σε ιδέες χωρίς να ταιριάζουν με την αγορά προϊόντος θα συνειδητοποιήσουν την τεράστια διαφορά όταν τελικά δουλέψουν πάνω σε κάτι που ταιριάζει με την αγορά προϊόντος.


Αναλυτικά το Άρθρο:
Το ChatGPT έχει κατακλύσει τον κόσμο με καταιγίδα. Το chatbot τεχνητής νοημοσύνης από την OpenAI έχει κατακτήσει τη φαντασία σε όλο τον κόσμο και έχει προσελκύσει μεγάλες επενδύσεις από τη Microsoft, η οποία δήλωσε αυτόν τον μήνα ότι σχεδιάζει να βυθίσει δισεκατομμύρια στην επιχείρηση και να ενσωματώσει την τεχνολογία της σε ένα ευρύ φάσμα προϊόντων της.

Αλλά η ταχεία άνοδος της OpenAI -ξεκίνησε στα τέλη του 2015 και μοιράστηκε το ChatGPT με το κοινό πριν από δύο μήνες- θα αφήσει αναμφίβολα κάποιους επιχειρηματίες να αναρωτιούνται αν κάνουν κάτι λάθος με τα δικά τους λιγότερο αξιοσημείωτα εγχειρήματα.

Ο Elad Gil, ένας ευρέως σεβαστός επενδυτής-άγγελος της Silicon Valley -έκανε πρώιμα στοιχήματα στην Airbnb, την Instacart και την Square- πιστεύει ότι "το γεγονός ότι το ChatGPT είναι κάτω όλη την ώρα αυτή τη στιγμή είναι ένα εξαιρετικό σημάδι της προσαρμογής προϊόντος-αγοράς. Είναι επειδή το χρησιμοποιούν πάρα πολλοί άνθρωποι. Αυτό είναι ένα σπουδαίο πρόβλημα".

Ο Gil έκανε τα σχόλια σε ένα επεισόδιο του podcast Logan Bartlett Show την Παρασκευή. Ο απόφοιτος της Google και του Twitter σημείωσε το "πρόβλημα" που αντιμετωπίζει το OpenAI, αφού ο Bartlett, επενδυτής λογισμικού στην εταιρεία VC Redpoint, ρώτησε για τη σκέψη του σχετικά με την προσαρμογή προϊόντος στην αγορά όταν εξετάζει επενδύσεις.

Ένα σημάδι που αναζητά είναι οι θετικές μαρτυρίες από πελάτες και χρήστες, είπε: "Απλά βγαίνει πραγματικά από τον ενθουσιασμό που έχει η μικρή αρχική ομάδα για το προϊόν".

Αλλά επίσης, πρόσθεσε, "αν ένα προϊόν είναι συνεχώς χαλασμένο αλλά όλοι συνεχίζουν να το χρησιμοποιούν, τότε υπάρχει σαφώς προσαρμογή προϊόντος-αγοράς", σημειώνοντας ότι το είδε αυτό στις πρώτες ημέρες του Twitter και το βλέπει τώρα με το ChatGPT.

Από την άλλη πλευρά, είπε, πολλές ιδέες απλά δεν θα απογειωθούν, όσο χρόνο και αν αφιερώσει ένας επιχειρηματίας σε αυτές. Είπε ότι η παράδοση στη Silicon Valley ότι "θα πρέπει να αλέθεις αιώνια και τελικά κάτι θα δουλέψει" είναι λάθος, σημειώνοντας ότι άνθρωποι έχουν σπαταλήσει χρόνια από τη ζωή τους εξαιτίας τέτοιων "κακών συμβουλών".

"Οι άνθρωποι καταλήγουν να ξοδεύουν χρόνια και χρόνια και χρόνια της ζωής τους απλά αλέθοντας κάτι που δεν πρόκειται να λειτουργήσει, επειδή ίσως λειτουργήσει αν κάνω αυτές τις τρεις ακόμα βελτιώσεις και ίσως λειτουργήσει αυτό το μήνα αν συνεχίσω", είπε. "Για έναν πολύ μικρό αριθμό περιπτώσεων αυτό συμβαίνει, αλλά για την πλειονότητα λειτουργεί αμέσως, ή σχεδόν αμέσως".

Αν και είναι αλήθεια ότι οι επιχειρηματίες μπορεί να χρειαστεί να αντέξουν δύσκολες στιγμές κατά τη διάρκεια μιας ύφεσης, πρόσθεσε: "Όταν οι καιροί είναι καλοί, η χειρότερη συμβουλή που μπορείτε να δώσετε σε κάποιον είναι να συνεχίσετε ό,τι κι αν γίνει".

"Υπάρχει τεράστιο κόστος ευκαιρίας στο χρόνο σας και τα περισσότερα πράγματα δεν λειτουργούν", δήλωσε ο Gil. "Τις περισσότερες φορές, θα πρέπει πραγματικά να καταλάβετε πότε θα τα παρατήσετε και πότε θα πρέπει πραγματικά να παραιτηθείτε. Είναι πραγματικά δύσκολο να ξέρεις".

Εν τω μεταξύ, όταν μια ιδέα λειτουργεί, τείνει να λειτουργεί πολύ γρήγορα, κάτι που έχει δει επανειλημμένα με εταιρείες στις οποίες έχει εργαστεί και επενδύσει όλα αυτά τα χρόνια - και τώρα το βλέπει με την OpenAI και την ChatGPT.

"Η πραγματικότητα είναι ότι οι περισσότερες εταιρείες, όχι όλες, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία των εταιρειών με τις οποίες έχω συνεργαστεί και οι οποίες λειτούργησαν, κατέληξαν να λειτουργούν αρκετά νωρίς. Και μόλις άρχισαν να δουλεύουν, συνέχισαν να δουλεύουν".

Έχει επίσης παρακολουθήσει άλλους να κάνουν την ίδια διαπίστωση.

"Ένα πράγμα που έχω παρατηρήσει είναι ότι οι άνθρωποι που έχουν εργαστεί σε πράγματα χωρίς να ταιριάζουν με το προϊόν στην αγορά - που νόμιζαν ότι ταιριάζουν με το προϊόν στην αγορά - όταν τελικά πάνε να εργαστούν σε κάτι που πραγματικά λειτουργεί, συνειδητοποιούν την τεράστια διαφορά και το βαθμό στον οποίο κορόιδευαν τον εαυτό τους".

Στην πρώτη περίπτωση, "κυνηγάς τους πάντες και κάθε πώληση είναι μακάβρια και όλα είναι ατέλειωτα", είπε, αλλά με τη δεύτερη περίπτωση, είναι μια περίπτωση, "'Έι, οι άνθρωποι συνεχίζουν να μου τηλεφωνούν'. Και έτσι είναι αυτή η μετάβαση, και μέχρι να συμβεί αυτό δεν συνειδητοποιείς πώς είναι πραγματικά αυτό που αισθάνεσαι".

Πηγή:ChatGPT is ‘down all the time’ and people keep using it. What that says to Google alum Elad Gil about bad Silicon Valley advice (yahoo.com)