16 Απριλίου 2024

Ένα ρομπότ ήταν προγραμματισμένο να επιχειρηματολογήσει στο δικαστήριο, μετά ήρθαν οι απειλές της φυλακής

Περίληψη Άρθρου:
Ο Joshua Browder, διευθύνων σύμβουλος της νεοφυούς επιχείρησης DoNotPay με έδρα τη Νέα Υόρκη, σχεδίαζε να βάλει έναν "δικηγόρο-ρομπότ" να βοηθήσει έναν κατηγορούμενο να πολεμήσει μια κλήση για τροχαία. Το σύστημα βασιζόταν σε γεννήτριες κειμένων τεχνητής νοημοσύνης και θα περιελάμβανε τον κατηγορούμενο να φοράει έξυπνα γυαλιά που καταγράφουν τις δικαστικές διαδικασίες και υπαγορεύουν απαντήσεις στο αυτί του κατηγορουμένου. Ωστόσο, οι αξιωματούχοι του κρατικού δικηγορικού συλλόγου απείλησαν τον Browder με ποινική δίωξη και φυλάκιση, οπότε εγκατέλειψε την προσπάθεια. Το DoNotPay θα επικεντρωθεί τώρα στην παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν ακριβούς ιατρικούς λογαριασμούς, ανεπιθύμητες συνδρομές και ζητήματα με τους οργανισμούς πιστωτικών αναφορών. Η χρήση της ΤΝ στο δικαστήριο είναι αβέβαιη λόγω των κανόνων του δικαστηρίου που απαγορεύουν την ηχογράφηση ήχου κατά τη διάρκεια μιας νομικής διαδικασίας. Ο Browder πιστεύει ότι η τεχνολογία εξελίσσεται και οι κανόνες των δικαστηρίων είναι ξεπερασμένοι.


Αναλυτικά το Άρθρο:
Ένας Βρετανός που σχεδίαζε να βάλει ένα "ρομπότ δικηγόρο" να βοηθήσει έναν κατηγορούμενο να πολεμήσει μια κλήση για τροχαία, εγκατέλειψε την προσπάθεια μετά τις απειλές που δέχθηκε για πιθανή δίωξη και φυλάκιση.

Ο Τζόσουα Μπράουντερ, διευθύνων σύμβουλος της νεοφυούς επιχείρησης DoNotPay με έδρα τη Νέα Υόρκη, δημιούργησε έναν τρόπο ώστε οι άνθρωποι που αμφισβητούν κλήσεις για τροχαία να χρησιμοποιούν στο δικαστήριο επιχειρήματα που παράγονται από τεχνητή νοημοσύνη.

Να πώς υποτίθεται ότι θα λειτουργούσε: Το άτομο που αμφισβητεί μια κλήση για υπερβολική ταχύτητα θα φορούσε έξυπνα γυαλιά που θα κατέγραφαν τις δικαστικές διαδικασίες και θα υπαγόρευαν απαντήσεις στο αυτί του κατηγορουμένου από ένα μικρό ηχείο. Το σύστημα βασιζόταν σε μερικές κορυφαίες γεννήτριες κειμένου τεχνητής νοημοσύνης, συμπεριλαμβανομένων των ChatGPT και DaVinci.

Η πρώτη νομική υπεράσπιση με τεχνητή νοημοσύνη επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στην Καλιφόρνια στις 22 Φεβρουαρίου, αλλά όχι πια.

Καθώς μαθεύτηκε η είδηση, ένας ανήσυχος θόρυβος άρχισε να στροβιλίζεται μεταξύ διαφόρων αξιωματούχων του κρατικού δικηγορικού συλλόγου, σύμφωνα με τον Browder. Λέει ότι άρχισαν να καταφθάνουν θυμωμένες επιστολές.

"Πολλαπλοί κρατικοί δικηγορικοί σύλλογοι μας απείλησαν", δήλωσε ο Browder. "Ένας μάλιστα είπε ότι θα μπορούσε να γίνει παραπομπή στο γραφείο του εισαγγελέα και να ασκηθεί ποινική δίωξη και φυλάκιση".

Συγκεκριμένα, ο Browder είπε ότι ένας αξιωματούχος του κρατικού δικηγορικού συλλόγου σημείωσε ότι η μη εξουσιοδοτημένη άσκηση του δικηγορικού επαγγέλματος είναι πλημμέλημα σε ορισμένες πολιτείες που τιμωρείται με φυλάκιση έως και έξι μηνών στην επαρχιακή φυλακή.

"Ακόμη και αν δεν συνέβαινε αυτό, η απειλή ποινικών κατηγοριών ήταν αρκετή για να το εγκαταλείψω", είπε. "Οι επιστολές έγιναν τόσο συχνές που σκεφτήκαμε ότι ήταν απλώς ένας αντιπερισπασμός και ότι έπρεπε να προχωρήσουμε".

Οι κρατικοί οργανισμοί δικηγορικών συλλόγων χορηγούν άδειες και ρυθμίζουν τους δικηγόρους, ως έναν τρόπο να διασφαλίζεται ότι οι άνθρωποι προσλαμβάνουν δικηγόρους που κατανοούν το νόμο.

Ο Μπράουντερ αρνήθηκε να αναφέρει ποιος πολιτειακός δικηγορικός σύλλογος συγκεκριμένα έστειλε επιστολές και ποιος υπάλληλος έκανε την απειλή για πιθανή δίωξη, λέγοντας ότι η νεοσύστατη επιχείρησή του, η DoNotPay, βρίσκεται υπό έρευνα από πολλούς πολιτειακούς δικηγορικούς συλλόγους, συμπεριλαμβανομένου του δικηγορικού συλλόγου της Καλιφόρνια.

Σε δήλωσή του, ο επικεφαλής σύμβουλος του Δικηγορικού Συλλόγου της Πολιτείας της Καλιφόρνια, Τζορτζ Καρντόνα, αρνήθηκε να σχολιάσει την έρευνα για την DoNotPay, αλλά δήλωσε ότι ο οργανισμός έχει καθήκον να διερευνά πιθανές περιπτώσεις μη εξουσιοδοτημένης άσκησης του δικηγορικού επαγγέλματος.

"Ενημερώνουμε τακτικά τους πιθανούς παραβάτες ότι θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν ποινική δίωξη σε αστικό ή ποινικό δικαστήριο, η οποία εξαρτάται αποκλειστικά από την επιβολή του νόμου", ανέφερε ο Καρντόνα στη δήλωσή του.

Η Leah Wilson, εκτελεστική διευθύντρια του State Bar of California, δήλωσε στο NPR ότι υπήρξε μια πρόσφατη έξαρση της νομικής εκπροσώπησης με βάση την τεχνολογία, η οποία εμφανίστηκε για να καλύψει ένα κενό σε οικονομικά προσιτές νομικές συμβουλές.

"Το 2023, βλέπουμε καλά χρηματοδοτημένους, μη ρυθμιζόμενους παρόχους να σπεύδουν στην αγορά για νομική εκπροσώπηση χαμηλού κόστους, εγείροντας και πάλι ερωτήματα σχετικά με το αν και πώς θα πρέπει να ρυθμίζονται αυτές οι υπηρεσίες", δήλωσε η Wilson.

Ακόμη και αν δεν αμφισβητούνταν η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στα δικαστήρια, ορισμένοι παρατηρητές αμφισβήτησαν πόσο αποτελεσματικά θα είναι τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης του DoNotPay για τους ανθρώπους που χρειάζονται νομικές υπηρεσίες, με ορισμένους να έχουν μικτά έως άθλια αποτελέσματα προσπαθώντας να χρησιμοποιήσουν τα βασικά χαρακτηριστικά του.

Ο Μπράουντερ είναι γνωστός για το ότι τραβάει την προσοχή με ακροβατικά. Νωρίτερα αυτό το μήνα, ισχυρίστηκε στο Twitter ότι η εταιρεία θα πλήρωνε σε οποιονδήποτε δικηγόρο 1 εκατομμύριο δολάρια για να επιχειρηματολογήσει μπροστά στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ φορώντας AirPods που θα διοχέτευαν επιχειρήματα που θα δημιουργούσε η τεχνητή νοημοσύνη από το "ρομπότ δικηγόρο" της.

Η DoNotPay ιδρύθηκε το 2015 και έχει συγκεντρώσει 28 εκατομμύρια δολάρια, συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδότησης από την εξέχουσα εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων Andreessen Horowitz, σύμφωνα με την εταιρεία αναλύσεων PitchBook.

Απομάκρυνση από τη νομική υπεράσπιση με τεχνητή νοημοσύνη εν μέσω απειλών

Αντί να προσπαθεί να βοηθήσει όσους κατηγορούνται για τροχαίες παραβάσεις να χρησιμοποιήσουν την AI στη δικαστική αίθουσα, ο Browder δήλωσε ότι η DoNotPay θα εκπαιδεύσει την εστίασή της στην παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν ακριβούς ιατρικούς λογαριασμούς, ανεπιθύμητες συνδρομές και ζητήματα με τους οργανισμούς πιστωτικών αναφορών.

Ο Browder εξακολουθεί επίσης να ελπίζει ότι δεν είναι το τέλος του δρόμου για την τεχνητή νοημοσύνη στην αίθουσα δικαστηρίων.

"Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μπορούν να πληρώσουν δικηγόρους", δήλωσε. "Αυτό θα μπορούσε να αλλάξει την ισορροπία και να επιτρέψει στους ανθρώπους να χρησιμοποιήσουν εργαλεία όπως το ChatGPT στη δικαστική αίθουσα που ίσως θα μπορούσαν να τους βοηθήσουν να κερδίσουν υποθέσεις".

Το μέλλον των ρομποτικών δικηγόρων αντιμετωπίζει αβεβαιότητα για έναν άλλο λόγο που είναι πολύ πιο απλός από τα υπαρξιακά ερωτήματα των υπαλλήλων του δικηγορικού συλλόγου: τους κανόνες των δικαστηρίων.

Η ηχογράφηση ήχου κατά τη διάρκεια μιας ζωντανής νομικής διαδικασίας δεν επιτρέπεται σε ομοσπονδιακά δικαστήρια και συχνά απαγορεύεται σε πολιτειακά δικαστήρια. Τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης που ανέπτυξε η DoNotPay, τα οποία παραμένουν εντελώς αδοκίμαστα σε πραγματικές αίθουσες δικαστηρίων, απαιτούν την καταγραφή του ήχου των επιχειρημάτων προκειμένου ο αλγόριθμος μηχανικής μάθησης να παράγει απαντήσεις.

"Νομίζω ότι το να αποκαλείς το εργαλείο "δικηγόρο-ρομπότ" πραγματικά εξόργισε πολλούς δικηγόρους", δήλωσε ο Browder. "Αλλά νομίζω ότι χάνουν το δάσος για τα δέντρα. Η τεχνολογία εξελίσσεται και οι κανόνες των δικαστηρίων είναι πολύ ξεπερασμένοι".

Πηγή:An AI robot lawyer was set to argue in court. Real lawyers shut it down. : NPR