19 Απριλίου 2024

Η Microsoft επενδύει δισεκατομμύρια στον κατασκευαστή του ChatGPT OpenAI

Περίληψη Άρθρου:
Η Microsoft και η OpenAI έχουν συνάψει πολυετή συνεργασία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτή η συνεργασία θα επιτρέψει στη Microsoft να αξιοποιήσει την τεχνολογία της OpenAI, όπως τα ChatGPTDALL-ECodex και Whisper. Οι υπερυπολογιστές της Microsoft θα τροφοδοτούν τα ενεργοβόρα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης της OpenAI, ενώ η Microsoft θα είναι σε θέση να ενσωματώσει την τεχνολογία της OpenAI στα προϊόντα της. Οι πελάτες που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα υπολογιστικού νέφους Azure της Microsoft θα έχουν πρόσβαση σε νέα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης για τη δημιουργία και την εκτέλεση των εφαρμογών τους. Η τεχνολογία αυτή θα μπορούσε να βοηθήσει τη μηχανή αναζήτησης της Microsoft, Bing, να ανταγωνιστεί τη Google παρέχοντας πληρέστερες απαντήσεις στα ερωτήματα αναζήτησης. Η OpenAI εξακολουθεί να διοικείται από το μη κερδοσκοπικό της σκέλος και είναι μια εταιρεία "περιορισμένου κέρδους". Η ανακοίνωση της επένδυσης αυτής έγινε μετά την αποκάλυψη των σχεδίων της Microsoft να απολύσει 10.000 υπαλλήλους.


Αναλυτικά το Άρθρο:
Η Microsoft δηλώνει ότι πραγματοποιεί μια "πολυετή επένδυση πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων" στην νεοσύστατη επιχείρηση τεχνητής νοημοσύνης OpenAI, που κατασκευάζει το ChatGPT και άλλα εργαλεία που μπορούν να γράψουν αναγνώσιμο κείμενο και να δημιουργήσουν νέες εικόνες.

Ο τεχνολογικός γίγαντας περιέγραψε τη Δευτέρα τη νέα συμφωνία του ως το τρίτο στάδιο μιας αυξανόμενης συνεργασίας με την OpenAI με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, η οποία ξεκίνησε με μια επένδυση ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων το 2019. Δεν αποκάλυψε το ποσό σε δολάρια για την τελευταία της επένδυση.

Η εταιρική σχέση τοποθετεί τη Microsoft να οξύνει τον ανταγωνισμό της με τη Google στην εμπορική αξιοποίηση νέων επιτευγμάτων τεχνητής νοημοσύνης που θα μπορούσαν να μεταμορφώσουν πολλά επαγγέλματα, καθώς και την επιχείρηση αναζήτησης στο διαδίκτυο.

Το δωρεάν εργαλείο γραφής ChatGPT της OpenAI ξεκίνησε στις 30 Νοεμβρίου και έχει τραβήξει την προσοχή του κοινού στις δυνατότητες των νέων εξελίξεων στην τεχνητή νοημοσύνη.

Αποτελεί μέρος μιας νέας γενιάς συστημάτων μηχανικής μάθησης που μπορούν να συνομιλούν, να παράγουν αναγνώσιμο κείμενο κατά παραγγελία και να παράγουν νέες εικόνες και βίντεο με βάση όσα έχουν μάθει από μια τεράστια βάση δεδομένων ψηφιακών βιβλίων, διαδικτυακών γραπτών και άλλων μέσων.

Η συνεργασία της Microsoft της δίνει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει την τεχνολογία της OpenAI. Οι υπερυπολογιστές της Microsoft βοηθούν στην τροφοδοσία των ενεργοβόρων συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης της startup, ενώ ο τεχνολογικός γίγαντας με έδρα το Redmond της Ουάσινγκτον θα μπορέσει να ενσωματώσει περαιτέρω την τεχνολογία της OpenAI στα προϊόντα της Microsoft.

"Σε αυτή την επόμενη φάση της συνεργασίας μας", οι πελάτες που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα υπολογιστικού νέφους Azure της Microsoft θα έχουν πρόσβαση σε νέα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης για την κατασκευή και την εκτέλεση των εφαρμογών τους, αναφέρεται σε δήλωση του διευθύνοντος συμβούλου της Microsoft Satya Nadella.

"Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους τα μοντέλα που κατασκευάζει η OpenAI θα ήταν πραγματικά ελκυστικά για το σύνολο των προσφορών της Microsoft", δήλωσε ο Rowan Curran, αναλυτής στην εταιρεία ερευνών αγοράς Forrester. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει τη βοήθεια στη δημιουργία κειμένου και εικόνων για νέες παρουσιάσεις διαφανειών ή τη δημιουργία πιο έξυπνων επεξεργαστών κειμένου, δήλωσε ο Curran.

Η τεχνολογία θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει τη μηχανή αναζήτησης της Microsoft, το Bing, να ανταγωνιστεί τη Google απαντώντας σε ερωτήματα αναζήτησης με πιο ολοκληρωμένες απαντήσεις αντί για συνδέσμους.

Η OpenAI ξεκίνησε ως μη κερδοσκοπική εταιρεία έρευνας τεχνητής νοημοσύνης όταν ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2015. Με τον CEO της Tesla Elon Musk ως συμπρόεδρο και μεταξύ των πρώτων επενδυτών της, οι δηλωμένοι στόχοι του οργανισμού ήταν να "προωθήσει την ψηφιακή νοημοσύνη με τον τρόπο που είναι πιο πιθανό να ωφελήσει την ανθρωπότητα στο σύνολό της, χωρίς να περιορίζεται από την ανάγκη να παράγει οικονομική απόδοση".

Αυτό άλλαξε το 2018, όταν ενσωμάτωσε μια κερδοσκοπική επιχείρηση Open AI LP και μετακίνησε σχεδόν όλο το προσωπικό της στην επιχείρηση, λίγο καιρό μετά την κυκλοφορία της πρώτης γενιάς του μοντέλου GPT για τη δημιουργία παραγράφων αναγνώσιμου κειμένου που μοιάζουν με ανθρώπινο κείμενο. Ο Μασκ αποχώρησε επίσης από το διοικητικό της συμβούλιο το 2018.

Η OpenAI ανέφερε στην ανακοίνωσή της για την ανακοίνωση της συμφωνίας τη Δευτέρα ότι θα εξακολουθεί να διοικείται από το μη κερδοσκοπικό της σκέλος και ότι παραμένει μια εταιρεία με "ανώτατο όριο κέρδους", αν και δεν διευκρίνισε ποια όρια θέτει στα κέρδη της.

"Αυτή η δομή μας επιτρέπει να αντλήσουμε τα κεφάλαια που χρειαζόμαστε για να εκπληρώσουμε την αποστολή μας χωρίς να θυσιάσουμε τις βασικές μας πεποιθήσεις σχετικά με τον ευρύ διαμοιρασμό των οφελών και την ανάγκη να δώσουμε προτεραιότητα στην ασφάλεια", ανέφερε.

Τα άλλα προϊόντα της OpenAI περιλαμβάνουν τη γεννήτρια εικόνων DALL-E, που θα κυκλοφορήσει για πρώτη φορά το 2021, τον βοηθό προγραμματισμού υπολογιστών Codex και το εργαλείο αναγνώρισης ομιλίας Whisper.

Η ανακοίνωση της επένδυσης έγινε μία ημέρα πριν η Microsoft ανακοινώσει τα κέρδη της από το οικονομικό τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου και αφού γνωστοποίησε την περασμένη εβδομάδα τα σχέδιά της να απολύσει 10.000 υπαλλήλους, σχεδόν το 5% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού της.

Πηγή:Microsoft invests billions in ChatGPT-maker OpenAI (techxplore.com)