30 Ιανουαρίου 2023

ATM με κρυπτονομίσματα; Συνέντευξη με τον Στράτο Αποστολίδη της BcashTM

Στράτος Αποστολίδης, Market Analyst
Εταιρία: BcashTM

1. Πείτε μας κάποια λόγια για εσάς και από πότε δραστηριοποιείστε στο χώρο των κρυπτονομισμάτων;

Η BcashTM δραστηριοποιείται στο χώρο των κρυπτονομισμάτων από το 2015 και ήταν η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα που δημιούργησε κατάστημα με αποκλειστικό σκοπό την ανταλλαγή κρυπτονομισμάτων με ευρώ (και αντίστροφα) μέσω ΑΤΜ.

Το εγχείρημα δεν ήταν εύκολο καθώς επρόκειτο για κάτι εντελώς καινούριο και σχετικά άγνωστο όχι μόνο στην ελληνική αγορά, αλλά και την παγκόσμια. Σταδιακά, η BcashTM αναπτύχθηκε αποκτώντας ηγετικό ρόλο στην αγορά και διαθέτοντας γύρω στα 20 ATMs όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό.


2. Τι μπορεί να κάνει κάποιος με τα ΑΤΜ σε κρυπτονομίσματα; Μέσω των ΑΤΜ, κάποιος μπορεί άμεσα να αγοράσει ή/και να πουλήσει κρυπτονομίσματα ανταλλάσσοντας ή εξαργυρώνοντας ευρώ.

Ο σκοπός μπορεί να ποικίλει για τον καθέναν, αφού μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε για επενδυτικούς σκοπούς, είτε για πληρωμές και για μεταφορά χρημάτων.

3. Είναι ασφαλή στις συναλλαγές και ποιος εγγυάται την ασφάλειά τους;

Τα κρυπτονομίσματα αποτελούν τον πιο ασφαλή τρόπο συναλλαγών, αρκεί βέβαια να τα κρατάμε σε δικό μας πορτοφόλι. Από εκεί και πέρα, οι συναλλαγές επιβεβαιώνονται αυτόματα μέσω του blockchain χωρίς να παρεμβάλλεται ανθρώπινος παράγοντας και χωρίς να χρειάζεται να έχουμε λογαριασμό σε κάποιο πιστωτικό ίδρυμα και να κρατάμε τα χρήματά μας σε αυτό, κάτι που ιστορικά έχει αποδειχθεί ότι ενέχει κάποιο ρίσκο.

Η ασφάλεια στις συναλλαγές αυτές προκύπτει από τον κώδικα με τον οποίο δημιουργήθηκε το κρυπτονόμισμα, και από τον αριθμό των miners. Το Bitcoin για παράδειγμα, έχει δημιουργηθεί με έναν τρόπο κατά τον οποίο είναι ουσιαστικά αδύνατο να "σπάσει" ο κώδικάς του και η κάθε συναλλαγή ελέγχεται και επαληθεύεται με αυτοματοποιημένο τρόπο από χιλιάδες miners.

4. Ποιο είναι το target group;

Αν και δεν υπάρχει συγκεκριμένο target group για να χρησιμοποιήσει κάποιος ένα ΑΤΜ κρυπτονομισμάτων, θα μπορούσαμε να πούμε ότι χρησιμοποιούνται περισσότερο από νέους ανθρώπους που έχουν καλή σχέση με την χρήση της τεχνολογίας (κινητά, υπολογιστές κλπ).

Ευχάριστο γεγονός αποτελεί ότι ολοένα και περισσότερο άτομα μεγαλύτερων ηλικιών ασχολούνται και ρωτανε για τα κρυπτονομίσματα και όποτε κάποιος χρειάζεται βοήθεια που σχετίζεται με την χρήση των ΑΤΜ, υπάρχει προσωπικό που δίνει λύσεις και απαντάει στα όποια ερωτήματα προκύπτουν.

5. Το πρόβλημα FTX πως σας επηρέασε και ποιο είναι το μέλλον του χώρου;

Το πρόβλημα FTX δεν είναι κάτι καινούριο ή κάτι που έγινε για πρώτη φορά. Για παράδειγμα, το 2014 είχαμε το κλείσιμο του μεγαλύτερου για την εποχή ανταλλακτηρίου Mt. Gox. Επίσης, κάθε χρόνο, πολλά μικρομεσαία ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων κλείνουν για διάφορους λόγους (έλλειψη ρευστότητας, hacking κλπ).

Οι κίνδυνοι που υπάρχουν όταν κάποιος διατηρεί τα κρυπτονομίσματά του σε ανταλλακτήρια είναι λίγο-πολύ γνωστοί εδώ και πολλά χρόνια και όλοι όσοι ασχολούνται με τα κρυπτονομίσματα σε ένα ανώτερο επίπεδο από αυτό του νεοεισερχόμενου γνωρίζουν ότι ο πιο ασφαλής τρόπος για να προφυλάξει κάποιος τα κρυπτονομίσματα που έχει στην κατοχή του, είναι να τα διατηρεί σε δικό του πορτοφόλι.

Ο κλάδος των ΑΤΜ δεν επηρεάζεται άμεσα μακροπρόθεσμα, αφού το γεγονός FTX ανέδειξε ακόμα περισσότερο την αξία του Bitcoin και των αποκεντρωμένων κρυπτονομισμάτων. Ας μην ξεχνάμε, ότι το Bitcoin δημιουργήθηκε με σκοπό την απεξάρτηση του επενδυτή - αποταμιευτή από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και οργανισμούς δίνοντάς του τη δυνατότητα να κρατάει τα χρήματά του σε πορτοφόλι που ελέγχει ο ίδιος και όχι σε πορτοφόλι ενός ανταλλακτηρίου για το οποίο δεν μπορεί να κάνει τίποτα αν κάτι δεν πάει καλά.

Έτσι, με την πάροδο του χρόνου και με την ωρίμανση των χρηστών, θα παρατηρούμε ολοένα και περισσότερο την αποθήκευση των κρυπτονομισμάτων σε ατομικά πορτοφόλια και την ποσοστιαία μείωση των ποσών που διοχετεύονται στα ανταλλακτήρια.