30 Ιανουαρίου 2023

Απατεώνες χάκαραν ένα AI Bot - και νίκησαν το Rocket League Elite

Περίληψη Άρθρου:
Ο Reed Wilen, ένας κορυφαίος παίκτης του Rocket League, συνάντησε ένα ρομπότ με την ονομασία Nexto, το οποίο είχε εκπαιδευτεί να παίζει χρησιμοποιώντας ενισχυτική μάθηση. Το ρομπότ ήταν σε θέση να ντριμπλάρει την μπάλα με υπεράνθρωπες ικανότητες και χρησιμοποιήθηκε από λιγότερο ειδικευμένους παίκτες για να εξαπατήσουν για να φτάσουν σε υψηλότερη κατάταξη. Η Psyonix, η εταιρεία πίσω από το Rocket League, κυκλοφόρησε ένα API για να βοηθήσει τους προγραμματιστές να δημιουργήσουν πιο εύκολα bots και μια ομάδα ενθουσιωδών του Rocket League κυκλοφόρησε το Nexto και άλλα AI bots ανοιχτού κώδικα. Η Psyonix έχει έκτοτε αποκλείσει αρκετούς λογαριασμούς που βρέθηκαν να χρησιμοποιούν το bot και εργάζεται πάνω σε τρόπους ανίχνευσης και αποκλεισμού bots όπως το Nexto. Οι ερευνητές τεχνητής νοημοσύνης διερευνούν επίσης τρόπους εντοπισμού των πρακτόρων RL και η κατάσταση είναι πιθανό να εξελιχθεί καθώς το bot μαθαίνει περισσότερες δεξιότητες.


Αναλυτικά το Άρθρο:
ΤΗΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ, ο REED Wilen, ένας επίλεκτος παίκτης που χρησιμοποιεί τη λαβή "Chicago" στο Rocket League, ένα δημοφιλές παιχνίδι ποδοσφαίρου με οχήματα, αντιμετώπισε έναν παράξενο και ανησυχητικό νέο αντίπαλο. Ο παίκτης φαινόταν αρχικά σαν αρχάριος, κινούσε το πυραυλοκίνητο όχημά του με διστακτικό και αδέξιο τρόπο.

Στη συνέχεια, έπιασε και ισορρόπησε τέλεια την μπάλα στο καπό του αυτοκινήτου του και την ντρίμπλαρε με υπεράνθρωπη ικανότητα προς το τέρμα με μεγάλη ταχύτητα.

Ο άλλος οδηγός δεν ήταν μόνο ξεκάθαρα ρομπότ - ήταν επίσης γελοία καλός. "Είναι πολύ μπερδεμένο να παίζεις εναντίον του", λέει ο Wilen. "Η τέλεια ντρίμπλα του θα προκαλούσε χάος σχεδόν σε κάθε παίκτη".

Ο Wilen είναι ένας από τους κορυφαίους παίκτες του Rocket League που αντιμετώπισαν πρόσφατα το bot σε ανταγωνιστικό παιχνίδι. Δεν είναι ακόμα αρκετά καλό για να νικήσει όλους τους συμμετέχοντες, αλλά μπορεί να παίξει σε υψηλό επίπεδο, επιτρέποντας σε λιγότερο ειδικευμένους παίκτες να εξαπατήσουν τον τρόπο τους για να φτάσουν σε υψηλότερη κατάταξη.

Το Rocket League είναι ξέφρενο και εξαιρετικά δύσκολο στο παιχνίδι. Κάθε παίκτης ελέγχει ένα αυτοκίνητο ικανό για απίστευτα ακροβατικά μέσα σε μια αρένα όπου η βαρύτητα και η φυσική είναι προφανώς ρυθμισμένα σε γελοία κατάσταση. Ο στόχος είναι να χρησιμοποιήσετε το όχημά σας για να ελιχθεί μια γιγαντιαία μπάλα δίπλα από τον αντίπαλό σας και μέσα στο τέρμα του, ένα έργο που απαιτεί σημαντική ικανότητα και υπομονή.

Μερικές φορές δύο παίκτες συνεργάζονται ως ομάδα, κάνοντας τεράστια άλματα, απελπισμένες αποκρούσεις και συγκρούσεις κατά λάθος, ενώ παράλληλα προσπαθούν να προβλέψουν και να αντιμετωπίσουν τα καμώματα των αντιπάλων τους.

Οι κορυφαίοι παίκτες του Rocket League συχνά εκτοξεύουν τα αυτοκίνητά τους στον αέρα για να μετακινήσουν τη μπάλα προς το τέρμα, αλλά ο Wilen λέει ότι το bot που αντιμετώπισε φαίνεται να έχει εκπαιδευτεί ειδικά για να τη μεταφέρει στο έδαφος.

"Το ρομπότ δεν κάνει πολύ συχνά αναποδογυρίσματα και δεν πηδάει στον αέρα", λέει, προφανώς επειδή δεν έχει προγραμματιστεί ή δεν έχει μάθει πώς να το κάνει. "Αντ' αυτού, περιμένει να πέσει η μπάλα κάτω, όπου την πιάνει στην κορυφή του αυτοκινήτου και εκτελεί μια τέλεια ντρίμπλα προς το δίχτυ της αντίπαλης ομάδας", λέει ο Wilen.

Το ρομπότ με το οποίο ήρθαν αντιμέτωποι ο Wilen και άλλοι, ονομάζεται Nexto. Πήρε την ικανότητα να ντριμπλάρει και να σκοράρει χρησιμοποιώντας μια προσέγγιση τεχνητής νοημοσύνης γνωστή ως ενισχυτική μάθηση, η οποία έχει στηρίξει ερευνητικές ανακαλύψεις που επιτρέπουν στους υπολογιστές να κατακτήσουν άλλα δύσκολα παιχνίδια όπως το Go και το Starcraft.

Η τεχνική έχει επίσης εφαρμοστεί σε πιο πρακτικούς τομείς, όπως ο σχεδιασμός τσιπ και η ψύξη κέντρων δεδομένων τα τελευταία χρόνια. Η ενισχυτική μάθηση συνεπάγεται τη δημιουργία ενός προγράμματος που μπορεί να εκτελέσει μια εργασία σε βασικό επίπεδο και να βελτιωθεί ανταποκρινόμενο σε ανατροφοδότηση καθώς εξασκείται.

Η εταιρεία πίσω από το Rocket League, η Psyonix, μέρος της Epic Games, επιτρέπει στους παίκτες να αναπτύσσουν bots για να εξασκούνται εναντίον τους. Το 2020 διέθεσε μια διεπαφή προγραμματισμού εφαρμογών (API) για να βοηθήσει τους προγραμματιστές να δημιουργήσουν πιο εύκολα bots.

Τον περασμένο Απρίλιο, μια ομάδα από λάτρεις του Rocket League με γνώσεις προγραμματισμού ανακοίνωσε το RLGym, μια βιβλιοθήκη ανοιχτού κώδικα για την κατασκευή bots ενισχυτικής μάθησης για το Rocket League. Αργότερα μέσα στη χρονιά, η ομάδα κυκλοφόρησε διάφορα open source AI bots -συμπεριλαμβανομένου ενός ιδιαίτερα επιδέξιου dribbler που ονομάζεται Nexto.

Ο Rolv, μέλος της κολεκτίβας που κατασκεύασε το Nexto, ο οποίος έδωσε μόνο το μικρό του όνομα και λέει ότι εργάζεται στην τεχνητή νοημοσύνη, λέει ότι τα ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης δεν έχουν σχεδιαστεί για να λειτουργούν σε ανταγωνιστικό παιχνίδι, παρά μόνο ως αντίπαλοι εξάσκησης. Αλλά προφανώς κάποιος χάκαρε το Nexto για να του επιτρέψει να παίξει στη θέση ενός ανθρώπου.

Ο Rolv λέει ότι η κολεκτίβα έχει αρκετά πιο προηγμένα bots στα σκαριά, συμπεριλαμβανομένου ενός που μπορεί να μάθει παρακολουθώντας το ανθρώπινο παιχνίδι. Η ομάδα επανεξετάζει τώρα αν θα απελευθερώσει αυτά τα πιο ισχυρά ρομπότ για να αποτρέψει τους απατεώνες από το να τα χρησιμοποιήσουν, όπως συνέβη με το Nexto.

Ο Sergey Levine, αναπληρωτής καθηγητής στο UC Berkeley που μελετά την ενισχυτική μάθηση, λέει ότι η κατάσταση που ταλανίζει την ελίτ του Rocket League αντικατοπτρίζει πόσο γρήγορα τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης γίνονται πιο προσιτά.

Προσθέτει ότι μπορεί να είναι δυνατό να εντοπιστούν bots όπως το Nexto χρησιμοποιώντας μηχανική μάθηση, αλλά ότι αυτό είναι ακόμα μια αναδυόμενη επιστήμη. "Ένας τρόπος για να ανιχνεύσουμε RL πράκτορες είναι με άλλους RL πράκτορες", λέει ο Levine. "Η εφαρμογή αυτού του τρόπου απαιτεί την εκτέλεση εκπαίδευσης ενάντια στο bot χιλιάδες φορές".

Ένας άλλος προγραμματιστής bot του Rocket League, ο οποίος γνωρίζει τους προγραμματιστές του Nexto και αρνήθηκε να δώσει το πραγματικό του όνομα, αλλά χρησιμοποιεί το ψευδώνυμο Zealan στο Discord, λέει ότι το παιχνίδι είναι μια συναρπαστική πρόκληση από την άποψη της τεχνητής νοημοσύνης.

Για να έχουν μια πιθανότητα στο παιχνίδι ενάντια στους ανθρώπους, τα ρομπότ πρέπει να προβλέπουν το αποτέλεσμα των ενεργειών πολλά δευτερόλεπτα μπροστά. "Το Nexto είναι ήδη υπεράνθρωπο σε ορισμένες καταστάσεις", λέει ο Zealan, ο οποίος ενδιαφέρεται για τη μηχανική μάθηση. "Πιστέψτε με, σε μερικά χρόνια, θα υπάρχουν κορυφαία ρομπότ του Rocket League πέρα από τον επαγγελματία". 

Η Epic αρνήθηκε να σχολιάσει, αλλά δήλωσε στο PC Gamer ότι εργάζεται πάνω σε τρόπους ανίχνευσης και αποκλεισμού bots όπως το Nexto. Αυτό θα μπορούσε να ξεκινήσει ένα παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι, με τους cheaters να χρησιμοποιούν πιο προηγμένα bots και πιο σύνθετες μεθόδους για να αποφύγουν την ανίχνευση και την εταιρεία να απαντά με τη σειρά της με νέα αντίμετρα.

Η Psyonix εξέδωσε αργότερα μια δήλωση στην οποία ανέφερε ότι είχε αποκλείσει αρκετούς λογαριασμούς που βρέθηκαν να χρησιμοποιούν το bot. Η εταιρεία ανέφερε ότι είχε εισαγάγει έναν νέο τρόπο για να αναφέρουν οι χρήστες ύποπτες εξαπατήσεις, καθώς και νέα αντίμετρα για τα bot, αν και δεν παρείχε περαιτέρω λεπτομέρειες.

"Ενδιαφέρομαι για το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση", λέει ο Ted Xiao, ένας ερευνητής τεχνητής νοημοσύνης που παρακολουθεί με ενδιαφέρον το επεισόδιο. "Έχω ακούσει ότι οι παίκτες μοιράζονται τα exploits με τα οποία αποτυγχάνει το Nexto, και υποψιάζομαι ότι οι καταχραστές των bot δεν έχουν τα τεχνικά προσόντα για να τελειοποιήσουν περαιτέρω τους πράκτορες, οπότε ίσως υπάρξει αδιέξοδο προς το παρόν".

Ο Wilen, ο παίκτης της ελίτ που αιφνιδιάστηκε από το Nexto , λέει ότι η κατάσταση μπορεί να γίνει πιο πιεστική αν το bot μάθει να πετάγεται στον αέρα με την μπάλα εκτός από το να ντριμπλάρει στο έδαφος. "Έχω ακούσει ότι αυτό θα γίνει σύντομα, και όταν συμβεί αυτό, δεν θα είναι ένα ευχάριστο θέαμα για τους άλλους παίκτες του Rocket League".

Πηγή:Cheaters Hacked an AI Bot—and Beat the 'Rocket League' Elite | WIRED