30 Ιανουαρίου 2023

Το OpenAI, δημιουργός του ChatGPT, μαγεύει τη Microsoft

Περίληψη Άρθρου:
Η OpenAI είναι η πιο καυτή νεοφυής επιχείρηση στη Silicon Valley αυτή τη στιγμή, υποστηριζόμενη από τη Microsoft και τον πρώιμο επενδυτή Elon Musk. Έχει αναπτύξει το ChatGPT, ένα chatbot που μπορεί να γράψει ένα ποίημα, ένα δοκίμιο ή ακόμη και μια γραμμή κώδικα λογισμικού. Η Microsoft φέρεται να βρίσκεται σε συζητήσεις για να επενδύσει 10 δισεκατομμύρια δολάρια στην OpenAI, ώστε να αμφισβητήσει τη μηχανή αναζήτησης της Google. Το ChatGPT έχει προκαλέσει την περιέργεια και τη γοητεία των χρηστών του διαδικτύου, αλλά η OpenAI δεν έχει βρει ακόμη τον δρόμο για την οικονομική ανεξαρτησία. Έχει μετατραπεί σε μια εταιρεία με "ανώτατο όριο κερδοσκοπικού χαρακτήρα" για να προσελκύσει περισσότερους επενδυτές και εργάζεται πάνω σε μια επί πληρωμή έκδοση του ChatGPT. Η εταιρεία εκτιμάται ότι ξοδεύει 100.000 δολάρια την ημέρα για το ρομπότ της, ή περίπου 3 εκατομμύρια δολάρια το μήνα, και η συνεργασία με τη Microsoft θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση του κόστους.


Αναλυτικά το Άρθρο:
Η πιο καυτή νεοφυής επιχείρηση στη Silicon Valley αυτή τη στιγμή είναι η OpenAI, η υποστηριζόμενη από τη Microsoft εταιρεία ανάπτυξης του ChatGPT, ενός πολυδιαφημισμένου chatbot που μπορεί να γράψει ένα ποίημα, ένα δοκίμιο ή ακόμη και μια γραμμή κώδικα λογισμικού.

Ο μεγιστάνας της Tesla, Elon Musk, ήταν ένας πρώιμος επενδυτής στην OpenAI και η Microsoft φέρεται να βρίσκεται σε συζητήσεις για μια αρχική επένδυση ύψους 1 έως 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με στόχο να αμφισβητήσει την παγκόσμια κυρίαρχη μηχανή αναζήτησης της Google.

Εάν συμφωνηθεί, η εισφορά μετρητών από την κατασκευάστρια εταιρεία των Windows θα αποτιμήσει την OpenAI στο ιλιγγιώδες ποσό των 29 δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθιστώντας την μια σπάνια επιτυχία του τεχνολογικού κόσμου, όταν μεγάλοι παίκτες όπως η Amazon, η Meta και το Twitter μειώνουν τα έξοδα και απολύουν προσωπικό.

"Η Microsoft είναι σαφώς επιθετική σε αυτό το μέτωπο και δεν πρόκειται να μείνει πίσω σε μια πιθανή επένδυση AI που θα μπορούσε να αλλάξει το παιχνίδι", δήλωσε ο αναλυτής Dan Ives της Wedbush Securities.

Πριν από την κυκλοφορία του ChatGPT, η OpenAI είχε εντυπωσιάσει τους tech geeks με το Dall-E 2, ένα λογισμικό που δημιουργεί ψηφιακές εικόνες με μια απλή οδηγία.

Η Microsoft, η οποία δεν κρύβει τις φιλοδοξίες της για τεχνητή νοημοσύνη, έχει ενσωματώσει το Dall-E 2 σε αρκετές από τις εφαρμογές της και τώρα, σύμφωνα με έκθεση του Bloomberg, ο τεχνολογικός γίγαντας θέλει να μπολιάσει το ChatGPT στη μηχανή αναζήτησης Bing για να τα βάλει με την Google.

Από τότε που παρουσιάστηκε το ChatGPT τον Νοέμβριο, οι ικανότητες αυτού του chatbot έχουν προκαλέσει την περιέργεια και τη γοητεία των χρηστών του διαδικτύου.

Είναι ικανό να διατυπώνει λεπτομερείς και ανθρώπινες απαντήσεις για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, εγείροντας φόβους ότι είναι ευάλωτο σε κατάχρηση από σχολικούς απατεώνες ή για παραπληροφόρηση.

Η Microsoft φέρεται να βρίσκεται σε συζητήσεις για να επενδύσει 10 δισεκατομμύρια δολάρια στην OpenAI, ώστε να αμφισβητήσει την κυρίαρχη στον κόσμο μηχανή αναζήτησης της Google.

"Δεν είναι φτηνό"

Η ιλιγγιώδης επιτυχία οφείλεται εν μέρει στην έξυπνη στρατηγική μάρκετινγκ της OpenAI, με την οποία έκανε την έρευνά της προσιτή σε μη ειδικούς, δήλωσε ο ειδικός στην τεχνητή νοημοσύνη Robb Wilson, ιδρυτής της OneReach.ai, μιας εταιρείας λογισμικού.

"Το να έχουμε αυτή την τεχνολογία διαθέσιμη στους τεχνολόγους ήταν ένα πράγμα. Το να την προσφέρουμε σε ένα περιβάλλον χρήστη συνομιλίας και να επιτρέψουμε σε μη προγραμματιστές να αρχίσουν να παίζουν μαζί της πυροδότησε μια συζήτηση", δήλωσε.

Η OpenAI ιδρύθηκε στα τέλη του 2015 και διευθύνεται από τον Sam Altman, έναν 37χρονο επιχειρηματία και πρώην πρόεδρο της θερμοκοιτίδας νεοφυών επιχειρήσεων Y Combinator.

Η εταιρεία βασίστηκε από την αρχή στην οικονομική υποστήριξη διάσημων συνεργατών, όπως ο συνιδρυτής του LinkedIn Reid Hoffman, ο επενδυτής Peter Thiel και ο Musk.

Ο πολυεκατομμυριούχος ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου της OpenAI μέχρι το 2018, αλλά αποχώρησε για να επικεντρωθεί στην Tesla, την εταιρεία ηλεκτρικών οχημάτων.

Η startup βασίζεται επίσης σε μια ομάδα επιστημόνων πληροφορικής και ερευνητών με επικεφαλής τον Ilya Sutskever, πρώην στέλεχος της Google που ειδικεύεται στη μηχανική μάθηση.

Η OpenAI, η οποία δεν απάντησε στα ερωτήματα του AFP, είχε περίπου 200 υπαλλήλους μέχρι το 2021, σύμφωνα με ερώτημα που έγινε απευθείας στο ChatGPT.

Προς το παρόν, παρά τον ενθουσιασμό που προκάλεσε η ChatGPT, η εταιρεία δεν έχει βρει ακόμη τον δρόμο προς την οικονομική ανεξαρτησία.

Ιδρύθηκε ως μη κερδοσκοπική επιχείρηση, η startup έγινε μια "καλυμμένη κερδοσκοπική" εταιρεία το 2019 για να προσελκύσει περισσότερους επενδυτές και αυτή την εβδομάδα ο συνιδρυτής Greg Brockman δήλωσε ότι μια επί πληρωμή έκδοση του ChatGPT ήταν στα σκαριά.

Η αναζήτηση χρηματοδότησης φαίνεται απαραίτητη για μια εταιρεία με υπέρογκα έξοδα.

Σε μια ανταλλαγή απόψεων στο Twitter με τον Musk στις αρχές Δεκεμβρίου, ο Altman αναγνώρισε ότι κάθε συνομιλία στο ChatGPT κοστίζει στην OpenAI αρκετά αμερικανικά σεντς.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Tom Goldstein, αναπληρωτή καθηγητή στο τμήμα πληροφορικής του Πανεπιστημίου του Maryland, η εταιρεία ξοδεύει 100.000 δολάρια την ημέρα για το bot της, ή περίπου 3 εκατομμύρια δολάρια τον μήνα.

Η συνεργασία με τη Microsoft, η οποία παρέχει στη νεοσύστατη επιχείρηση τις υπηρεσίες απομακρυσμένου υπολογισμού της, θα μπορούσε να μειώσει το κόστος, αλλά "όπως και να έχει, δεν είναι φθηνό", δήλωσε ο Γκόλντσταϊν.

"Κάποιοι λένε ότι είναι σπατάλη να ρίχνουμε τέτοιου είδους πόρους... σε ένα demo", πρόσθεσε.

Πηγή:OpenAI, creator of ChatGPT, casts spell on Microsoft (techxplore.com)