9 Δεκεμβρίου 2022

Πώς θα επιλέξετε τους σωστούς συνιδρυτές και γιατί αυτό βελτιώνει την εμπειρία του πελάτη σας

Του Kyle Wong

Υπάρχει ένα ρητό που λέει ότι "οι νέες επιχειρήσεις είναι σαν τα τρενάκια στα λούνα παρκ". Όπως όμως συμβαίνει σε όλα τα λούνα παρκ, την διαφορά για μια αξέχαστη εμπειρία κάνουν οι άνθρωποι με τους οποίους είστε μαζί.

Το δικό μας…τρενάκι ξεκίνησε πριν από έξι χρόνια (!) με 4 συνιδρυτές και 6 χρόνια αργότερα όλοι είμαστε ακόμα στην εταιρεία. Είμαι συνειδητοποιημένος και εκτιμώ αυτό που συνέβη, καθώς κατάλαβα πόσο σπάνιο είναι αφού οι περισσότερες νεοσύστατες επιχειρήσεις δεν διαρκούν 6 χρόνια και οι περισσότερες συνιδρυτικές σχέσεις δεν κρατάνε τόσο.

Σύμφωνα με τον Gary Tan, Διευθύνων Εταίρο στην Initialized Capital και προηγουμένως στο Y Combinator, οι διαφωνίες μεταξύ των συνιδρυτών είναι ένας από τους κορυφαίους λόγους που οι νεοσύστατες εταιρείες αποτυγχάνουν στο συντομότερο δυνατό στάδιο. Παρόλο που το να φύγει ένας συνιδρυτής δε σημαίνει απαραιτήτως και διάλυση της νεοσύστατης επιχείρησης, μπορεί όμως να σημαίνει έλλειψη δυναμικής σε μια σημαντική στιγμή με αποτέλεσμα οι τοξικές συνιδρυτές σχέσεις να αποτελούν δηλητήριο για την εταιρική κουλτούρα.

Λόγω της εξαετούς επετείου της εταιρείας μας, ήθελα να μοιραστώ μερικές σκέψεις σχετικά με τις επιτυχημένες σχέσεις των συνεργατών και γιατί εν τέλει αυτό είναι σημαντικό για τους πελάτες.

Γιατί έχει σημασία για τους πελάτες σας;

Πιστεύω πραγματικά ότι οι εταιρείες με ισχυρή δυναμική των συνιδιοκτητών είναι πιο πιθανό να έχουν και ισχυρή εταιρική κουλτούρα και οι εταιρείες με ισχυρή εταιρική κουλτούρα είναι πιο πιθανό να παρέχουν μια εκπληκτική εμπειρία στον πελάτη. Το να είστε ιδρυτής δε σας κάνει "καλύτερο στο προϊόν", αλλά κάθε λεπτό που περνάει ενώ εσείς παλεύετε εσωτερικά, είναι ένα λεπτό που δεν δίνετε αξία στους πελάτες σας.

Για την Pixlee, ένα από τα βασικά οφέλη της συμμετοχής και των 4 συνιδρυτών της εταιρείας είναι η συνέχεια και η καλή τεχνογνωσία που υπάρχει στα προϊόντα και στην επιχείρηση. Για παράδειγμα, ο συνιδρυτής μας και τεχνικός διευθυντής δουλεύει με τα συστήματα Instagram, Shopify, Magento και Commerce Cloud για 6 χρόνια και είναι γνώστης της διεπαφής προγραμματισμού εφαρμογών (API) και του σχεδιασμού τους. Έχει δει σχεδόν όλους τους τύπους καλαθιών αγορών και έχει ήδη επιλύσει πολλά από τα θέματα προβληματικής εφαρμογής. Αυτή η απίστευτη γνώση προϊόντων και χώρου μας επέτρεψε να έχουμε ομαλότερες εφαρμογές και να δίνουμε αξία γρηγορότερα.

Παρόλο που οι καλύτερες εταιρείες συνδυάζουν τα πλεονεκτήματα ενός ιδρυτή με ισχυρή εξωτερική εμπειρογνωμοσύνη, πιστεύω ότι η εμπειρία του ιδρυτή του επιτρέπει να αποκτήσει μια ουσιαστικότερη σχέση με τον πελάτη. Οι ιδρυτές έχουν συνήθως έναν λόγο για την έναρξη μιας επιχείρησης και μια μοναδική προοπτική για την οικοδόμηση μιας επιχείρησης στο χώρο. Επιπλέον, περνώντας πολλά χρόνια στα χαρακώματα ενώ η εταιρεία είναι μικρότερη, η στενή συνεργασία με τους πελάτες παρέχει ένα πολύτιμο θεμέλιο καθώς η εταιρεία σας χτίζεται. Προσωπικά, γνωρίζω κάποιους από τους πελάτες μας εδώ και πολλά χρόνια και παρατηρώ πως λόγω της δικής τους εξέλιξης μας έχουν βοηθήσει να εξελίξουμε και τα προϊόντας μας. Αυτό επέτρεψε την ταχύτερη προσέγγιση και τελικά, την καλύτερη υιοθέτηση ενός νέου προϊόντος. 

Η επιλογή του σωστού συνιδρυτή είναι μία από τις πιο σημαντικές αποφάσεις για την επίτευξη παροχής μιας εξαιρετικής εμπειρίας πελάτη. Η επιλογή λανθασμένου συνιδρυτή μπορεί να σημαίνει σπατάλη χρόνου και ενέργειας, ή ακόμα χειρότερα, να εμποδίσει την εταιρεία να ανελιχθεί.


Πώς να επιλέξετε τους σωστούς συνιδρυτές

Όταν επιλέγετε να ξεκινήσετε μια επιχείρηση, σκεφτείτε ότι η διάρκεια ζωής της θα είναι μια δεκαετία. Με αυτό το χρονικό ορίζοντα στο μυαλό και δεδομένου ότι η εκτέλεση σχετίζεται άμεσα με την ύπαρξη κατάλληλων ανθρώπων, νομίζω ότι είναι σημαντικό να είστε υπομονετικοί και να επιλέξετε τον σωστό συνιδρυτή. Μια καλή ιδέα θα ήταν να ξεκινήσετε την έρευνα κάνα δυο βδομάδες πριν κι έτσι να εξοικονομήσετε αμέτρητες ώρες, πονοκέφαλο, ακόμη και να διατηρήσετε την καθαρή σας θέση.

Μια συμβουλή είναι να βρείτε συνιδρυτές με συμπληρωματικά σύνολα δεξιοτήτων αλλά και ευθυγράμμιση σε βασικά φιλοσοφικά ερωτήματα. Έχοντας συνιδιοκτήτες με διαφορετικές δεξιότητες δημιουργείται με έναν φυσικό τρόπο περισσότερη ισορροπία στη λήψη αποφάσεων και παρέχεται σημαντική προοπτική για την επίλυση προβλημάτων. Ωστόσο, μερικές σημαντικές ερωτήσεις που θα πρέπει να συζητηθούν εκ των προτέρων είναι οι εξής: "Πώς μοιάζει η επιτυχία σε σας;", "Ποια θα ήταν η ιδανική επιχειρησιακή κουλτούρα για εσάς;" και "Πότε καταλαβαίνετε ότι ήρθε η ώρα να σταματήσετε;”

Πρέπει να αναρωτηθείτε: «Έχω εμπιστοσύνη στην κρίση αυτού του προσώπου περισσότερο από τη δική μου σε ένα συγκεκριμένο θέμα;» Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να πείτε ότι η συνιδρύτρια μου είναι κατάλληλη να κρίνει το προϊόν και, ελλείψει δεδομένων, θα δεχόμουν την εμπειρία της. Επιπλέον, θα συνιστούσα να αφιερώσετε κάποιον παραπάνω χρόνο προσπαθώντας να καταλάβετε πώς αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι τις συγκρούσεις και τις αντιξοότητες. Πολλοί άνθρωποι θέλουν να γίνουν ιδρυτές όταν όλα πάνε καλά. Αλλά κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης διαδρομής με το… ‘’τρενάκι του λούνα παρκ’’, θα περάσετε και δύσκολα- τότε είναι που χρειάζεστε έναν συνιδρυτή για να στηριχτείτε. Με άλλα λόγια, είναι πολύ πιθανό να έχετε μια σχέση που στηρίζεται στο χρηματικό κομμάτι με έναν συνιδρυτή θα πρέπει όμως να πιστέψετε ότι είναι το σωστό άτομο που δεν θα σας εγκαταλείψει όταν τα πράγματα δε θα είναι ρόδινα. 

Διατηρώντας μια υγιή σχέση εργασίας

Η σχέση που αποκτήσαμε ως συνεργάτες απαιτούσε πολλή δουλειά και χρειάστηκε πολλά χρόνια για να κατανοήσουμε πλήρως ο ένας τον άλλον. Καθώς η εμπιστοσύνη αποτελεί θεμέλιο για οποιαδήποτε επαγγελματική σχέση, αυτό που είναι μοναδικό σε μια συνιδρυτική σχέση  είναι το πόσο εύκολα μπορεί να γίνει συναισθηματική και προσωπική. Καταλήγετε να ξοδεύετε πολύ χρόνο μεταξύ σας και θεωρείτε την επιχείρηση κάτι πολύ περισσότερο από μια δουλειά.

Ευτυχώς, η ανάπτυξη μπορεί να θεραπεύσει πολλά προβλήματα συνιδιοκτησίας στην αρχή μιας επιχείρησης, απαιτεί όμως από τους ιδρυτές να συνεργαστούν με την εταιρεία. Το σύνολο δεξιοτήτων που σας κάνει να πετύχετε σε 3 υπαλλήλους είναι πολύ διαφορετικό από το σύνολο δεξιοτήτων που σας κάνει να πετύχετε σε 300 υπαλλήλους. Μερικές φορές, οι ιδρυτές δεν εξελίσσονται μαζί με την εταιρεία, και δεν ακολουθούν όλες οι εταιρείες ιδρυτική πολιτική. Εκείνες όμως που έχουν μια επιτυχή συνέχεια της ηγεσίας έχουν και μια επιχειρησιακή κουλτούρα που βοηθά την εταιρεία να εξελιχθεί.

Πηγή : https://www.forbes.com/sites/kylewong/2018/07/26/how-to-pick-the-right-cofounders-and-why-it-improves-your-customer-experience/#5712ac67aba9