1 Δεκεμβρίου 2022

Πέφτοντας προς τα πίσω: Τα Big data και η ανάλυση των φυλών

Τα Big data δεν είναι μια νέα ιδέα. Στην πραγματικότητα, είναι η επεξεργασία των Big Data που καθορίζει τα προτεινόμενα βιβλία σας στην ιστοσελίδα της Amazon, ή τη διαφήμιση που παίζει πριν από το YouTube στο βίντεο σας. Οι ψηφιακές εταιρείες όπως η Google και η IBM έχουν αξιοποίησει τα Big data για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι γενικά η ακαδημαϊκή κοινότητα έχει συζητήσει για το θέμα, τουλάχιστον τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Τα Big data είναι, στην απλούστερη μορφή τους, αναλύσεις εξαιρετικά μεγάλων συνόλων δεδομένων με σκοπό την αποκάλυψη προτύπων, συμπεριφορών και τάσεων, ιδιαίτερα σε μια μορφή ανθρώπινης αίσθησης.

Το 2013, η Regina Dugan Διευθύντρια της DARPA είπε στο Κογκρέσο των ΗΠΑ ότι «η ανίχνευση μαχητών στο Αφγανιστάν απαιτεί συλλογή και επεξεργασία περίπου 100.000 φορών περισσότερων δεδομένων από ό, τι χρειάζεται για να εντοπιστεί ένα στρατηγικό βομβαρδιστικό». Σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, ο πληθυσμός του Αφγανιστάν έχει ένα ποσοστό διείσδυσης στο διαδίκτυο της τάξης του 5,5 τοις εκατό, τοποθετώντας το στο χαμηλότερο 10 τοις εκατό των συνδεδεμένων στο ίντερνετ χωρών στον κόσμο. Το ποσοστό αυτό αντικατοπτρίζει τις αστικοποιημένες περιοχές της χώρας, οι οποίες δεν είναι το μέρος όπου η πλειοψηφία των μαχών συνέβησαν κατά την σύγκρουση των δέκα ετών. Υπάρχει μια μικρή διαφωνία ότι η σύγκρουση στο Αφγανιστάν έγινε σε μεγάλο βαθμό σε αγροτικές περιοχές στις οποίες δεν υπήρχε σύνδεση στο ίντερνετ και είναι απίθανο, δεδομένης της σημερινής τάσης για διασύνδεση στο διαδίκτυο, η Αυστραλία να αγωνιστεί σε ένα τέτοιο αποσυνδεδεμένο μέρος στο μέλλον.

Τι θα γίνει με το μέλλον που περιγράφεται στην έκθεση του Future Land Warfare για το αστικό παράκτιο λειτουργικό περιβάλλον; Έχει ο στρατός την επεξεργαστική ισχύ που απαιτείται για την αποθήκευση και ίσως το πιο σημαντικό, την ισχύ για την ανάλυση των ψηφιακών πληροφοριών στα πιο πυκνά συνδεδεμένα μέρη του πλανήτη;

Ο David Kilcullen σημείωσε πρόσφατα ότι η συνδεσιμότητα έχει αυξηθεί τόσο γρήγορα κατά την τελευταία δεκαετία, που η περιοχή της Ασίας - Ειρηνικού αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ήμισυ των κινητών συνδρομών σε όλο τον κόσμο (3,5 δισ. από τα 6,8 δισ.). Η παγκόσμια έκρηξη της συνδεσιμότητας έχει φέρει μαζί της μια σειρά από σημαντικές προκλήσεις για την κυβέρνηση και την επιβολή του νόμου σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα στον εντοπισμό, τη συλλογή και την αποθήκευση των δεδομένων. Η υλοποίηση του δυναμικού των αναλύσεων Big data είναι μόνο η αρχή, ιδίως όσον αφορά τα επιτόκια και μετέπειτα τις επενδύσεις οι οποίες είναι αποθηκευμένες σε συστήματα όπως το Watson ή το i2 της IBM. Για τον στρατό, αυτό σημαίνει ότι η αποτελεσματική ανάλυση των πληροφοριών ανοικτού κώδικα μπορεί να προσδιορίσει πρότυπα συμπεριφοράς και ως εκ τούτου να υποστηρίξει χερσαία στρατεύματα, να ενισχύσει τον σχεδιασμό σε πραγματικό χρόνο.

Η παρουσία των ψηφιακών μηχανισμών στο εσωτερικό της μάχης τόσο για τους μαχητές όσο και για πολίτες θα αυξηθεί μέσα στα χρόνια, αλλά η νοημοσύνη αιχμής στο πεδίο της μάχης θα αποκτηθεί μόνο με τη δυναμική αποθήκευση και αποτελεσματική ανάλυση των πληροφοριών. Αν ο εχθρός μπορεί να παραδώσει τις διαταγές και να επιταχύνει την κίνηση μέσω κινητών τηλεφώνων πιο γρήγορα από ό,τι εσείς μπορείτε να αναλύσετε και να ερμηνεύσετε τις πληροφορίες αυτές, τι νόημα έχουν αυτές οι αναλύσεις; Η ανάπτυξη και η ολοκλήρωση των συστημάτων αυτοματοποιημένης ανάλυσης των δεδομένων πρέπει να συμβούν πριν να είναι πολύ αργά, ιδίως όσο ο πολλαπλασιασμός και η μετέπειτα χρήση της εμπορικής τεχνολογίας ξεπερνούν εκείνη των κυβερνητικών υπηρεσιών.

Πηγή: army.gov.au