27 Σεπτεμβρίου 2022

Πώς οι αναλύσεις των υπολογιστών προσφέρουν καλύτερες ιατρικές απαντήσεις

Το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης Watson της IBM συνεργάζεται με αντικαρκινικά κέντρα για να δημιουργηθούν σχέδια θεραπείας για τους ασθενείς που μάχονται διαφορετικούς τύπους όγκων καρκίνου.

Στην  εποχή των γονιδίων και των Big Data, η ιατρική έχει πιο πολύ να κάνει με τις αναλύσεις υπολογιστών, παρά από το να ακούν οι γιατροί τα παράπονα των ασθενών και να τους ζητούν να κάνουν "αα". Φανταστείτε μια μέρα, που ο ογκολόγος σας θα μπορεί  να βάλει σε ακολουθία  τα γονίδια σας και να εντοπίσει τη θεραπεία που είναι πιο πιθανή να σώσει τη ζωή σας με βάση το γενετικό σας προφίλ - μέσα σε λίγα λεπτά, με μερικά μόνο κλικ.

Αυτός είναι ο στόχος του Watson για την επιστήμη των γονιδίων, που είναι μια τεχνολογία που ξεκίνησε από την IBM το 2014 για να επωφεληθούμε από την ισχύ της επεξεργασίας δεδομένων του Watson, του υπολογιστή που περίφημα κέρδισε το τηλεοπτικό παιχνίδι "Jeopardy!" το 2011 (και του οποίου το βραβείο των 77.147 δολαρίων σε κέρδη απονεμήθηκε για φιλανθρωπικούς σκοπούς).

Περισσότερα από 20 αντικαρκινικά κέντρα συνεργάζονται με την IBM για τη συλλογή δεδομένων DNA από ασθενείς για να γίνει στην συνέχεια χρήση τους μέσω ενός νέου προγράμματος λογισμικού που βασίζεται σε σύννεφο με βάση τη “σοφία” του Watson για την εξατομίκευση σχεδίων θεραπείας για τους ασθενείς που μάχονται το λέμφωμα, το μελάνωμα, τον καρκίνο των ωοθηκών και πολλούς άλλους τύπους όγκων. Ο υπολογιστής επεξεργάζεται όλα τα είδη των δεδομένων από τα μητρώα των ασθενών και τα εκατομμύρια των σελίδων της ιατρικής βιβλιογραφίας - σε ποσοστό 800 εκατομμύρια σελίδες ανά δευτερόλεπτο. Στη συνέχεια, παράγει πληροφορίες σχετικά με πιθανές θεραπείες με βάση τα προφίλ DNA μεμονωμένων ασθενών.

Μια τέτοια τεχνολογία έχει ως στόχο την απλοποίηση, που έχει μια περίπλοκη και χρονοβόρα διαδικασία. Στον καρκίνο, για παράδειγμα, είναι τώρα δυνατό να αναλυθούν και να δοκιμαστούν μέχρι και 500 γονίδια για κληρονομικούς κινδύνους καρκίνου και άλλων μεταλλάξεων που μπορεί να καθοδηγήσουν τις επιλογές θεραπείας, λέει η Jennifer Klemp, διευθυντής της επιβίωσης του καρκίνου στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Κάνσας και μία από τους συνεργάτες της IBM. “Το πρόβλημα είναι, τι κάνουμε με αυτές τις πληροφορίες; Βρίσκοντας τον τρόπο εφαρμογής τους μπορεί να αποτελέσει τεράστια διαφορά για τους ασθενείς”, λέει.

Πολλές εταιρείες αναπτύσσουν εργαλεία που μπορούν να βοηθήσουν τους γιατρούς στην βελτίωση της πρόγνωσης για κάθε ασθενή. Εκτός από την IBM, οι παίκτες περιλαμβάνουν τον Craig Venter, έναν από τους πρώτους επιστήμονες στην αποκωδικοποίηση του ανθρώπινου γονιδιώματος, του οποίου η εταιρεία Human Longevity στο Σαν Ντιέγκο συνεργάζεται με φαρμακευτικές εταιρείες ψάχνοντας για τις διασυνδέσεις μεταξύ των γονιδίων με τις διάφορες ασθένειες.

Τον Ιούνιο, ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν,, ανακοίνωσε ότι το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου, θα ξεκινήσει μια βάση δεδομένων ανοικτής πρόσβασης που θα περιέχει ανώνυμα γονιδιωματικά και κλινικά δεδομένα από 12.000 ασθενείς και ότι κάθε επιστήμονας ή γιατρός μπορεί να τα αξιοποιήσει για τις ιδέες στο μοριακό προφίλ πολλών τύπων καρκίνου.

Η IBM έχει επεκτείνει τον ρόλο του Watson στην ογκολογία. Το 2012, η εταιρεία συνεργάστηκε με το Memorial Sloan Kettering Cancer Center στη Νέα Υόρκη για την ανάπτυξη λογισμικού που προτείνει θεραπευτικές αγωγές που βασίζονται σε επιστημονικά στοιχεία και προηγούμενες εμπειρίες των άλλων ασθενών. Αυτό το προϊόν τώρα εφαρμόζεται και σε άλλα κέντρα καρκίνου. Και τον Απρίλιο, η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία συνεργάστηκε με την IBM για την ανάπτυξη του Watson ως πλοηγού για μεμονωμένους ασθενείς, παρέχοντας συμβουλές για τον καλύτερο τρόπο διαχείρισης της φροντίδας στην ιδιαίτερη διάγνωσή τους και των πληροφοριών  με τις οποίες ανατροφοδοτούν το Watson με στοιχεία που αφορούν τη φυλή τους, το εισόδημα, την τοποθεσία και άλλους παράγοντες.

Τα δεδομένα δείχνουν ότι οι άνθρωποι σε περιοχές με χαμηλό εισόδημα τείνουν να μην συμμορφώνονται με τις φαρμακευτικές αγωγές τους, λέει ο Richard Wender, διευθύνων σύμβουλος του ελέγχου του καρκίνου στο American Cancer Society. Με τη βοήθεια του Watson, “θα είμαστε σε θέση να προσδιορίσουμε τα χαρακτηριστικά που εκθέτουν τους ανθρώπους σε υψηλό κίνδυνο”,  αναφέρει, και από τη στιγμή της διάγνωσης να τους προσφέρουμε καθοδήγηση που υπήρξε χρήσιμη για παρόμοιους ασθενείς και στο παρελθόν. Η IBM έχει επίσης διαμορφώσει μια συνεργασία με το Αμερικάνικο Υπουργείο Υποθέσεων Βετεράνων, που θα αξιοποιήσει το Watson για να παρέχει προσωπική φροντίδα σε 10.000 βετεράνους με καρκίνο.

Δεν είναι μόνο οι ογκολόγοι και οι ασθενείς με καρκίνο οι οποίοι μπορούν να επωφεληθούν από τα Big Data. Το Watson έχει επίσης αξιοποιηθεί για να δημιουργηθούν εφαρμογές για να βοηθηθούν ανθρώπους που αναρρώνουν από χειρουργική επέμβαση στις αρθρώσεις και τα εργαλεία του μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν οι ασθενείς  για να ελέγχουν το διαβήτη τους, για παράδειγμα. Τον Ιανουάριο, η IBM και η ιατρική συσκευή Medtronic έκανε το ντεμπούτο της με ένα πρωτότυπο smartphone app  που μπορεί να εντοπίσει το επικείμενο πρόβλημα για τα άτομα με διαβήτη έως και τρεις ώρες πριν από τους ίδιους τους ασθενείς, συνειδητοποιώντας ότι κάτι δεν πάει καλά. Με την ανάλυση των δεδομένων από 10.000 άτομα που χρησιμοποιούν αντλίες ινσουλίνης Medtronic και οθόνες γλυκόζης, το Watson βρήκε τον τρόπο να προβλέψουμε ένα επικίνδυνα χαμηλό επίπεδο γλυκόζης στο αίμα έτσι ώστε  να βοηθηθεί η πρόληψη της.

Πηγή: usnews.com