29 Μαρτίου 2024

Μία ομάδα με πάθος νικάει μια ομάδα με ταλέντο

Είναι γνωστό το μότο «το πάθος για την αποστολή δεν είναι επιλογή». Είναι κρίσιμο οι άνθρωποι να πιστεύουν σε αυτό που κάνουν. Πηγαίνοντας ένα βήμα πιο πέρα, μπορεί κανείς να υποστηρίξει πως το να πιστεύει όλη η ομάδα στο στόχο είναι πιο σημαντικό από το να έχει ακριβώς τις σωστές ικανότητες. Η κουλτούρα νικάει τη στρατηγική και το πάθος νικάει το ταλέντο.

Χαρακτηριστική είναι η ιστορία, που δεν γνωρίζει ο κόσμος, σχετικά με τον Samuel Pierpont Langley. Στη δεκαετία του 1890 ήθελε να είναι ο πρώτος άνθρωπος που θα πετούσε αεροπλάνο. Είχε τις κατάλληλες γνωριμίες, πρόσβαση στην καλύτερη τεχνολογία της εποχής και τα σπουδαιότερα μυαλά. Μάλιστα, πήρε 50.000 δολάρια επιπλέον χρηματοδότηση από το War Department (1.5 εκατομμύρια σημερινά δολάρια).

Την ίδια στιγμή στην ίδια χώρα, οι Orville και Wilbur Wright δούλευαν το δικό τους αεροπλάνο. Τα αδέρφια Wright δεν είχαν πολλά χρήματα ούτε ποιοτικά υλικά. Επιπλέον, δούλευαν έξω από ένα κατάστημα πώλησης ποδηλάτων και σίγουρα δεν είχαν το ίδιο ταλέντο με την ομάδα του Langley. Κανείς από την ομάδα τους δεν είχε πανεπιστημιακή εκπαίδευση.

Αφού σίγουρα έχεις ακούσει για την ιστορία των αδερφών Wright ξέρεις πως τελειώνει αυτή η ιστορία. Την 17 Δεκέμβριου 1903 ήταν οι πρώτοι που πέταξαν αεροπλάνο.

Πως λοιπόν οι αδερφοί Wright πέτυχαν κόντρα στην καλύτερα χρηματοδοτημένη και πιο ταλαντούχα ομάδα; Η διαφορά ήταν το πάθος. Οι αδερφοί Wright κατάφεραν να εμπνεύσουν την ομάδα τους και πραγματικά να ηγηθούν, με αποτέλεσμα να αναπτύξουν μια τεχνολογία που άλλαξε τελικά τον κόσμο. Το πάθος τους ήταν τόσο έντονο που ενέπνευσε τον ενθουσιασμό και την αφοσίωση της ομάδας τους.

Δεν είναι μόνο ειδικοί και οι εφευρέσεις που ακολουθούν αυτό το μοτίβο. Το αναγνωρίζει κανείς από την δική του εργασιακή εμπειρία. Σκέψου πως νιώθεις όταν δουλεύεις πάνω σε κάτι που αγαπάς και για ένα αφεντικό που σε εμπνέει και σε παρακινεί. Δουλεύεις πιο σκληρά και για πιο πολλές ώρες. Δεν κάνεις το ελάχιστο απλά για να περάσει ο χρόνος. Δεν είναι απλά μια δουλειά. Είναι το πάθος σου.

Το πάθος μετράει. Οι παθιασμένοι ηγέτες τείνουν να επιλέγουν παθιασμένους ανθρώπους γύρω τους. Και οι παθιασμένες ομάδες έχουν περισσότερο αντίκτυπο καθώς σκέφτονται και πράττουν εκθετικά γρηγορότερα.

Ο Αρχιμήδης έλεγε «δώσε μου ένα μοχλό και ένα μέρος να σταθώ και θα μετακινήσω ολόκληρο τον κόσμﻨ( Πᾷ βῶ, καὶ χαριστίωνι τὰν γᾶν κινήσω πᾶσαν).

Στο ίδιο πνεύμα λέμε : «Δώσε μου μία παθιασμένη ομάδα αφοσιωμένη στον ίδιο σκοπό και όλα είναι πιθανά!»

Πηγή: forbes.com