1 Ιουνίου 2023

Τι μας διδάσκει το πρωτάθλημα Αμερικανικού ποδοσφαίρου για το Business Intelligence

Όταν μιλάμε για τους ηγέτες του business intelligence, το Πρωτάθλημα Αμερικανικού Ποδοσφαίρου (NFL) δεν είναι σίγουρα το πρώτο που μας έρχεται κατά νου. Οι υπεύθυνοι του Πρωταθλήματος προσέλαβαν των πρώτο Υπεύθυνο Πληροφορικής τρία χρόνια πριν, και το γεγονός αυτό είναι πιο διάσημο για τις μεγάλες του επιτυχίες, παρά για την τεχνολογία πληροφορικής.

 

Τα φαινόμενα ωστόσο μπορεί να απατούν. Σήμερα, το NFL επαναπροσδιορίζεται ώστε να μοιάζει περισσότερο με μια τεχνολογική εταιρεία παρά με μια παραδοσιακή ομοσπονδία, και τα πρώτα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά. Αν η εταιρεία που προσφέρει την μεγαλύτερη τηλεοπτική εμπειρία της Αμερικής μπορεί να χρησιμοποιήσει το business intelligence ώστε να βελτιώσει το προϊόν της και να απασχολήσει με αυτό τους πελάτες της, τότε και άλλες εταιρείες θα μπορούσαν να ακολουθήσουν την τακτική αυτή.


Τα δεδομένα και η τεχνολογία αναδιαμορφώνουν ήδη το ποδόσφαιρο, στο γήπεδο, στο χώρο προετοιμασίας και στις αίθουσες. Από την έναρξη του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, οι προπονητές βασίζονταν στη διαίσθηση και στα χρονόμετρα ώστε να μετρήσουν τη βελτίωση των παικτών, αλλά οι αισθητήρες κίνησης παρέχουν πλέον πιο ακριβή και εύκολα ανιχνεύσιμα αποτελέσματα. Τα τσιπ ταυτοποίησης ραδιοσυχνότητας σε θήκες που τοποθετούνται στον ώμο των παικτών και γύρω από τα στάδια παρέχουν δεδομένα τοποθεσίας σε πραγματικό χρόνο σχετικά με τις κινήσεις των παικτών. Τα δεδομένα που συγκεντρώνονται μέσω της τεχνολογίας επιτρέπουν στους προπονητές να αναλύσουν τα στατιστικά των παικτών μέσα σε λίγα μόλις λεπτά, και όχι σε ώρες, παρέχοντας περισσότερο χρόνο για τις αίθουσες προβολής και για τη δημιουργία περισσότερων ευκαιριών στην διαμόρφωση της στρατηγικής του αγώνα της επόμενης εβδομάδας.


Πέρα από τη στρατηγική, η βελτιωμένη τεχνολογία θα μπορούσε τελικά να επιτρέψει στους προπονητές να μετρήσουν τη βιομετρική των παικτών και να αποτρέψουν τους τραυματισμούς. Πέρα από το γήπεδο, το NFL ξεκίνησε πρόσφατα τη μετατροπή του ιατρικού ιστορικού όλων των παικτών σε ψηφιακή μορφή, ώστε να καταστήσει την καταγραφή και την παρακολούθηση των τραυματισμών τους πιο γρήγορες και ασφαλείς.


Οι προπονητές δεν είναι οι μόνοι που επωφελούνται από τη νέα τεχνολογία. Το NFL και η Microsoft συνεργάστηκαν με ένα ποσό $400 εκατομμυρίων σε διάστημα πέντε ετών, ώστε να μεταφέρουν και στους φαν του αθλήματος την εμπειρία των διαδραστικών στατιστικών. Μέσα από πύλες, όπως η εφαρμογή του NFL στο Xbox One, οι χρήστες έχουν πρόσβαση στην πλατφόρμα Next Gen Stats, η οποία τους επιτρέπει να ακολουθήσουν τα μονοπάτια στα οποία βαδίζει ο δέκτης και να δουν την κορυφαία ταχύτητα πτώσης ενός αμυντικού. Κάτι σαν να παίζουν οι χρήστες Madden NFL, μόνο που είναι πραγματικό.