9 Δεκεμβρίου 2022

Θα έπρεπε οι αναλύσεις του HR να ανήκουν στο HR;

Η Ανάλυση του HR είναι ένα σημαντικό εργαλείο για τους επαγγελματίες της διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού: όχι μόνο βοηθάει την ομάδα HR σας να διεκπεραιώσει τα καθήκοντά της αποτελεσματικότερα, αλλά συμβάλλει και στην ευθυγράμμιση του HR με τους γενικότερους στόχους της επιχείρησης, ενώ παράλληλα το HR βρίσκεται ευκολότερα υπό τον έλεγχο των στελεχών του HR. Ωστόσο, το ερώτημα που προκύπτει πολλές φορές είναι το εξής: Ποιος θα έπρεπε στην πραγματικόττηα να έχει τον έλεγχο των αναλύσεων HR;

Ο ειδικός στο HR Morten Kamp Andersen έκανε μια συνοπτική παρουσίαση και των δύο πλευρών στο blog του, αλλά πρέπει να παραδεχθούμε ότι εμείς τασσόμαστε γερά υπέρ της άποψης ότι οι αναλύσεις του HR θα έπρεπε να ανήκουν στο HR. Ο λόγος; Οι επαγγελματίες του HR είναι οι μόνοι που έχουν εκπαιδευθεί για να κατανοήσουν πώς συγκεκριμένες στρατηγικές και τακτικές διαχείρισης ανθρώπινου κεφαλαίου μπορούν να επηρεάσουν μια επιχείρηση στο σύνολό της: Εμείς είμαστε αυτοί που κατανοούμε τι μετράμε, και πώς να διαβάσουμε αυτές τις μετρήσεις και να τις ερμηνεύσουμε στα υπόλοιπα μέλη της επιχείρησης.

Συνεπώς, πώς μπορούν οι manager του HR να χρησιμοποιήσουν επιτυχώς τις αναλύσεις του HR; Δυο σύντομα tips:

1.       Επικεντρωθείτε στα θέματα στρατηγικής και όχι μόνο τακτικής
Αν θέλετε να καταδείξετε τη σημασία του HR για το σύνολο της επιχείρησης, σιγουρευτείτε ότι δε μετράτε και αναφέρετε τακτικές εκθέσεις διαδικασίας του HR. Ενώ η παρουσίαση μετρήσεων βασισμένων σε διαδικασίες μπορεί να είναι θαυμάσια, όπως η επιρροή που έχει η δέσμευση των εργαζομένων στο ρυθμό κινητικότητάς τους, δε συμβάλλει όμως στην ενίσχυση της επιχειρησιακής στρατηγικής της εταιρείας. Φροντίστε να υπάρχει συνοχή στα βήματά σας και των αποτελεσμάτων τους σε σχέση με τη γενική εικόνα που θα παρουσιάσετε στα στελέχη, έτσι ώστε να δείξετε πραγματικά την αληθινή αξία.

2.       Διευκολύνετε την Ορατότητα Δεδομένων ανάμεσα στα Τμήματα
Προκειμένου να καταδείξετε την αξία αυτή, υπάρχει περίπτωση να χρειαστείτε πρόσβαση σε δεδομένα άλλων τμημάτων, όπως δεδομένα πελατών ή περιθώριο κέρδους. Παρόλα αυτά, από τη στιγμή που το HR δε συλλέγει ή δεν κατέχει αυτά τα σύνολα δεδομένων, μπορεί να είναι δύσκολο να αποκτήσετε πρόσβαση στις πληροφορίες που θέλετε. Γι’ αυτό, άτομα/ομάδες υπεύθυνα για τις αναλύσεις σε κάθε τμήμα πρέπει να τάσσονται υπέρ της συνεργασίας και της ορατότητας μεταξύ των λειτουργιών αυτών, έτσι ώστε να υπάρχει για όλους πρόσβαση στα δεδομένα που χρειάζονται προκειμένου να δημιουργήσουν μια πληρέστερη εικόνα επί του θέματος με το οποίο ασχολούνται.

Πιστεύουμε ότι οι αναλύσεις του HR θα έπρεπε να ανήκουν στο HR, αλλά ξέρουμε ότι δεν έχουμε τον τελευταίο λόγο στη βιομηχανία της διαχείρισης ανθρώπινου κεφαλαίου. Ο δικός σας οργανισμός χρησιμοποιεί αναλύσεις HR, ή το σκέφτεται; Σκοπεύετε να αποκτήσετε στο μέλλον την εφαρμογή αυτή αλλά και τα τελικά της δεδομένα, ή αυτό το έχετε αναθέσει σε μια γενικότερη ομάδα business analytics;

Πηγή: www.business2community.com