23 Σεπτεμβρίου 2023

Η χρήση των Big Data ενάντια στην οικονομική εξαπάτηση

Το εμπόριο έχει γίνει πια ψηφιακό και έτσι έχουμε και απατεώνες. Τα Big data και τα analytics είναι τα μεγαλύτερα όπλα κατά αυτών.  Δεν μπορούμε να εξαφανίσουμε τελείως τις απάτες, αλλά μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε με πολλούς τρόπους. Το πρώτο βήμα είναι η κατανόηση και η πρόβλεψη πιθανών στόχων απάτης. Τα δεδομένα και τα analytics είναι ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό.Και η εταιρία σας μπορεί να αποθηκεύσει τα δεδομένα τη σε ένα cloud. Αν και κάποτε χρησιμοποιείτο για υποδομές μερικών κολοσσών, τώρα κάθε εταιρία με πλατφόρμα διαδικτυακών πωλήσεων έχει ένα μέρος της επιχείρησής της σε cloud. Όσον αφορά την αντιμετώπιση της απάτης, το cloud επιτρέπει στις εταιρίες να αναλύουν τα δεδομένα πωλήσεων από διάφορες πηγές σε ένα άλλο μέρος. Στις συναλλαγές που γίνονται μέσω κινητού, στο κατάστημα ή στο γραφείο, μπορούμε να έχουμε πρόσβαση και ανάλυση στο cloud σε σχεδόν πραγματικό χρόνο.

Πολλές εταιρίες ήδη χρησιμοποιούν τα analytics για να ελέγξουν τις πωλήσεις τους. Γνωρίζουν για παράδειγμα, ποιο προϊόν πωλείται κάθε μέρα, σε ποιες περιοχές και σε τι τιμές. Εφόσον γνωρίζουν τις φυσιολογικές πωλήσεις, μπορούν να παρατηρήσουν ευκολότερα τυχόν παραβιάσεις δεδομένων. Μπορούμε να παρατηρήσουμε κινήσεις και μέσω των analytics. Αν κάποιος πελάτης αγοράζει συνήθως μέσω κινητού και όχι πάνω από $140, ο έμπορος και ο αγοραστής θα ενημερωθούν αμέσως αν γίνει π.χ. μια αγορά ύψους $600.

Η απάτη είναι σημαντικό ζήτημα, αλλά έχουμε τα μέσα και την τεχνολογία να τα αντιμετωπίσουμε. Με το σωστό σύστημα προστασίας, οι εταιρίες μπορούν να αποφύγουν προβλήματα, ακριβά και σημαντικά. Αυτό αποτελεί πρόκληση για τις επιχειρήσεις και τις κυβερνήσεις, αλλά δεν θα έπρεπε να είναι τόσο ακριβό και να προκαλεί προβλήματα σε εκατομμύρια ανθρώπους.
Πηγή:  www.forbes.com