9 Δεκεμβρίου 2022

Πώς η οπτικοποίηση των δεδομένων μπορεί να εντοπίσει πολιτική χειραγώγηση

Τα ευρήματά μας διέφεραν ελάχιστα από αυτά του Ingraham. Για παράδειγμα, στη περιφέρεια με την μεγαλύτερη νοθεία της Βόρειας Καρολίνας, Περιοχή 1, το ποσοστό του Ingraham ήταν 96,01 ενώ το δικό μας αποτέλεσμα ήταν 95,92.

Η Στατιστική Υπηρεσία των ΗΠΑ χρησιμοποιεί απλοποιημένη γεωμετρία παραλιών, και έτσι περιοχές με περίεργες ακτογραμμές, όπως η Μέριλαντ, δεν ξεπερνούν σε περίμετρο τις παραλιακές τους περιφέρειες. Για κάθε περιφέρεια, υπολογίσαμε την αναλογία της έκτασης της περιφέρειας με την έκταση του κύκλου με την ίδια διάμετρο όσο και η περιφέρεια. Μετατρέψαμε τους αριθμούς που βρήκαμε σε ποσοστό % για να υπολογίσουμε πόση νοθεία έγινε.

Λόγω των αποτελεσμάτων του Ingraham, εμείς στο TIBCO Spotfire θέλαμε να αναπαράγουμε τα ευρήματά του. Με την χρήση αρχείων των εκλογικών περιφερειών από την Στατιστική Υπηρεσία των ΗΠΑ, υπολογίσαμε την περιοχή και την περίμετρο κάθε περιφέρειας χάρη στη TIBCO Enterprise Runtime R με τα πακέτα R sp, rgdal, και geosphere.

Χάρη σε αυτή την προσέγγιση, κάποιες περιοχές και πολιτείες, όπως η ακτή της Βόρειας Καρολίνας, είχαν πολύ υψηλά ποσοστά (μέσος όρος πολιτείας 88,33). Άλλες πολιτείες είχαν σχετικά χαμηλά ποσοστά, όπως π. χ. η Νεβάδα (49,35). Σύμφωνα με την ανάλυση του Ingraham, οι δημοκρατικοί έχουν λιγότερη εκπροσώπηση στη Βουλή των Αντιπροσώπων κατά 18 θέσεις. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι οι Δημοκρατικοί κέρδισαν τα 9 από τα 10 τμήματα όπου έγινε νοθεία. Όμως, στα 8 από τα 10 κέρδισαν οι Ρεπουμπλικάνοι.

Για να υπολογιστεί το ποσοστό νοθείας, ο Ingraham σύγκρινε το ποσοστό της εκλογικής περιφέρειας με την περιοχή μέσα στον κύκλο με την ίδια περίμετρο, σύμφωνα με την μέθοδο Polsby-Popper. Ο Ingraham έπειτα έκανε κάποιους υπολογισμούς και δημιούργησε ένα ευρετήριο 0-100, όπου θα σύγκρινε τις εκλογικές περιφέρειες.

Από τότε, η πρακτική της νοθείας έχει εξαπλωθεί σε πολλές πολιτείες και κομητείες. Ένα πρόσφατο άρθρο του Christopher Ingraham στην Washington Post ζητά να δοθεί περισσότερη σημασία σε περιπτώσεις νοθείας στις Προεδρικές εκλογές του 2012 στις ΗΠΑ.

Η νοθεία, η πράξη δηλαδή του ελέγχου των αποφάσεων μια εκλογικής περιφέρειας υπέρ ενός κόμματος, χρονολογείται από το 1812 όταν ο κυβερνήτης της Μασαχουσέτης Elbridge Gerry προσπάθησε να περάσει ένα νομοσχέδιο υπέρ του κόμματός του. Στην πραγματικότητα, η πρακτική της νοθείας είναι πολύ παλιότερη. Ήδη το 1788, το Ομοσπονδιακό Κόμμα, υπό την ηγεσία του Patrick Henry, άλλαξε τα όρια μια εκλογικής περιφέρειας της Βιρτζίνια για να αποτρέψει τη νίκη του James Madison.