23 Σεπτεμβρίου 2023

Big Data & Analytics, σε απόλυτη αρμονία.

Οι λέξεις της φράσης big data analytics (analytics μεγάλων δεδομένων) φαίνεται να ταιριάζουν άψογα μεταξύ τους. Για παράδειγμα, σε μια έρευνα που διεξήχθη το 2013 από το TDWI, σε ερωτήσεις σχετικά με τις επιχειρηματικές και τεχνολογικές εργασίες που είναι πιθανότερο να βελτιώσουν τις οργανώσεις που προωθούν μεγάλα δεδομένα, τα analytics ήταν μακράν η πλέον πιο συχνή απάντηση. Η απάντηση αυτή επιλέχθηκε από το 61% των 461 ερωτηθέντων ενώ ακολούθησαν με 39% οι περιπτώσεις χρήσης των μεγάλων δεδομένων.

Ένα άλλο σημαντικό σημείο: Η Consultancy Gartner Α.Ε. προέβλεψε το Φεβρουάριο του 2014 ότι το 25% των μεγάλων, διεθνών επιχειρήσεων θα υιοθετήσουν μέχρι και το 2016 big data analytics για θέματα ασφάλειας των δεδομένων ή εφαρμογών ανίχνευσης απατών– περισσότερες από το 8% που είναι σήμερα. Οι εταιρείες που το πράττουν αυτό, δίνουν στον εαυτό τους μια καλύτερη ευκαιρία στο να «είναι πιο μπροστά από τους κακόβουλους παράγοντες», δήλωσε ο αναλυτής της Gartner, Avivah Litan.

Εν τω μεταξύ στην υγειονομική περίθαλψη, τα big data analytics θα μπορούσουν να παράσχουν τα απαραίτητα επιστημονικά μέσα, προκειμένου να συμβάλουν στην προώθηση καλύτερων θεραπειών στους ασθενείς. «Αυτό έχει να κάνει μόνο για τα αποτελέσματα, τα αποτελέσματα, τα αποτελέσματα», ανέφερε η Lisa Khorey, αντιπρόεδρος των επειχειρησιακών συστημάτων και της διαχείρισης δεδομένων στο Πίτσμπουργκ με βάση το σύστημα υγείας UPMC, σε συζήτηση στο συνέδριο Oracle 2014 Industry Connect στη Βοστώνη για τη πρωτοβουλία χρήσης των big data. "Αναζητούμε μια επιστημονική κατεύθυνση, έτσι ώστε να ασκούμε [περίθαλψη] με βάση τις μετρήσεις".

Αλλά σε γενικές γραμμές, είναι ακόμη νωρίς για να σημειωθούν μεγάλες εξελίξεις στα big data analytics: Το 45% των ερωτηθέντων σε έρευνα της TDWI δήλωσε πως στις οργανώσεις τους δεν διαθέτουν κάποιο στρατηγικό σημείο όπου να αποφασίζουν με τη βοήθεια των big data και πως κάθε υπόσχεση που δίνουν συνοδεύεται από πολλές πιθανές παγίδες.

Η SearchBusinessAnalytics και η ιστοσελίδα της SearchDataManagement έχουν δημοσιεύσει πρόσφατα ένα εύρος ειδήσεων που προσφέρουν συμβουλές σχετικά με τη διαχείριση των big data στα έργα. Σε ένα άρθρο, ο σύμβουλος Rick Sherman αναφέρει μια λεπτομερέστατη λίστα με εκκρεμή στοιχεία big data project management. Μια άλλη εμφάνιση στη μακροπρόθεσμη σκέψη που φέρεται να εφαρμόζει η UPMC και η εταιρία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών CIBC είναι η επένδυση σε προγράμματα που έχουν να κάνουν με big data analytics, ενώ μέσω ιστοριών παρέχουν συμβουλές σχετικά με την αξιολόγηση των λογισμικών μεγάλων δεδομένων όπως το Hadoop και τις βάσεις δεδομένων NoSQL.

Σε ένα βίντεο με ερωτοαπαντήσεις, ο αναλυτής βιομηχανιών John Myers μιλά για το μείγμα των πλατφορμών που χρησιμοποιούνται συνήθως στο να βοηθήσουν την επέκταση των μεγάλων πληροφοριακών περιβάλλοντων σε άλλα. Ο σύμβουλος William McKnight, υποστηρίζει πως δεν υπάρχει ενιαία συνταγή για την οικοδόμηση μιας μεγάλης αρχιτεκτονικής δεδομένων. Επιπρόσθετα, εξετάζουμε τα ευαίσθητα ζητήματα που σχετίζονται με την ηθική των big data analytics, καθώς και τις νομικές εκτιμήσεις που αφορούν τα big data και την ιδιωτικότητα των δεδομένων.