8 Δεκεμβρίου 2022

Εκπαίδευση και προοπτικές εξέλιξης στον χώρο των Business Analytics

Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται έντονα το φαινόμενο της ανάγκης για περισσότερους χρήστες/χειριστές εργαλείων analytics σε business intelligence αλλά και big data τμήματα κυρίως στο εξωτερικό αλλά ακόμα κι εδώ στην Ελλάδα.

Έχουν γίνει αρκετές αναφορές και έρευνες σχετικά με την ανάγκη που θα υπάρξει τα επόμενα χρόνια για κάλυψη θέσεων σε αυτά τα τμήματα αλλά και από υψηλόβαθμα στελέχη που θα πρέπει να κατανοούν την αξία των δεδομένων αυτών

Λόγω αυτής της ανάγκης για εκπαίδευση, τα μεγάλα πανεπιστήμια έχουν ήδη σχηματίσει τμήματα και μεταπτυχιακά προγράμματα πάνω σε αυτό το αντικείμενο με σκοπό να καλύψουν τη ζήτηση που υπάρχει και θα μεγαλώσει τα επόμενα χρόνια. Μπορείτε να πάρετε μία γεύση από τη λίστα που έχει αναρτήσει το βρετανικό website whatisanalytics σχετικά με τα Βρετανικά πανεπιστήμια που προσφέρουν προγράμματα στα analytics. Επίσης το ίδιο website φιλοξενεί μία λίστα με άλλα προγράμματα από όλο τον κόσμο. Βέβαια αν κάποιος ενδιαφέρεται συγκεκριμένα για τα πανεπιστήμια των ΗΠΑ τότε θα είναι πολύ ενδιαφέρον να διαβάσει μία αναλυτική έρευνα της Statslice, μιας συμβουλευτικής εταιρείας σε θέματα business intelligence και analytics όπου αναφέρει όλα τα πανεπιστήμια ανά πολιτεία που έχουν εκπαιδευτικά προγράμματα. Μπορείτε να κατεβάσετε ολόκληρη τη λίστα σε pdf.

Σχετικά με το πόσο χρήσιμα είναι αυτά τα προγράμματα και αν προσφέρουν μελλοντικά μία καλή θέση εργασίας και προοπτικές εξέλιξης, έχουν γραφτεί πολλά άρθρα. Πρόσφατα δημοσιεύτηκε μία έρευνα στο blog R-bloggers από τον Bob Muenchen και αποκαλύπτει για το ποιες θέσεις έχουν μεγάλη ζήτηση και ποια εργαλεία είναι τα πιο δημοφιλή.

Τέλος αξίζει να αναφέρουμε ότι στην Ελλάδα λειτουργούν εκπαιδευτικά προγράμματα από τις εταιρίες που παρέχουν λογισμικό αλλά και ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα διάρκειας δύο μηνών από το Οικονομικό πανεπιστήμιο Αθηνών. Υπεύθυνος του προγράμματος Big Data & Business Analytics: Theory and Practice είναι ο κος Δαμιανός Χατζηαντωνίου που φιλοδοξεί σε επόμενη φάση να δημιουργήσει ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στην συγκεκριμένη θεματολογία.

Είναι αδιαμφισβήτητο πως τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργηθεί ένα μεγάλο buzz και hype γύρω από τα Big Data Analytics και Business Intelligence Analytics. Αν θα «ξεφουσκώσει» (Big Data Bubble), ο χρόνος θα το δείξει αλλά σίγουρα τα σημάδια δείχνουν πως είναι ευκαιρία κάποιος να ανέβει στο τρένο πριν οι εξελίξεις τον προσπεράσουν. Ίσως αυτό το πολύ ενδιαφέρον άρθρο, σας βοηθήσει να καταλάβετε αν είναι τόσο σημαντικά τα analytics όσο πιστεύετε!