
18 Απριλίου 2025

Πού Βρίσκονταν οι CEO της Big Tech Όταν Ξέσπασαν οι Δασμοί;

Περίληψη:
Ενώ οι αγορές κατέρρεαν και οι τεχνολογικές εταιρείες έχαναν τρισεκατομμύρια δολάρια μετά την ανακοίνωση των νέων δασμών από τον Τραμπ, οι επικεφαλής της Big Tech – όπως οι Tim Cook, Mark Zuckerberg και Sundar Pichai – επέλεξαν τη σιωπή.
Η απόφαση αυτή δεν ήταν τυχαία· πρόκειται για στρατηγική στάση, που αντανακλά την πολιτική αστάθεια και την προτίμησή τους για παρασκηνιακή επιρροή αντί για δημόσιες δηλώσεις.
Κύρια Σημεία:
- Οι CEOs των μεγαλύτερων τεχνολογικών εταιρειών δεν σχολίασαν δημόσια το ζήτημα των δασμών, παρά τις τεράστιες οικονομικές απώλειες.
- Οι “magnificent seven” (μεγάλες τεχνολογικές μετοχές) είδαν τρισεκατομμύρια να χάνονται σε χρηματιστηριακή αξία.
- Οι περισσότεροι ασκούν επιρροή μέσω παρασκηνιακών διαύλων, απευθείας προς τον Τραμπ ή το επιτελείο του.
- Ο CEO της Nvidia, Jensen Huang, δείπνησε στο Mar-a-Lago με $1 εκατ./άτομο, και λίγο μετά η κυβέρνηση χαλάρωσε τους εξαγωγικούς περιορισμούς για μικροτσίπ.
- Οι εταιρείες διεκδικούν εξαιρέσεις ανά προϊόν, π.χ. Apple για την εφοδιαστική αλυσίδα της, Nvidia για GPUs.
- Μοναδικές δημόσιες τοποθετήσεις έγιναν από:
- Andy Jassy (Amazon): οι τιμές πιθανόν να μετακυλιστούν στους καταναλωτές.
- Satya Nadella (Microsoft): απέφυγε το θέμα και μίλησε γενικά για AI και "προσαρμογή στις γεωπολιτικές αλλαγές".
- Elon Musk: χαρακτήρισε τον Peter Navarro “βλάκα” και “κατώτερο και από σακί τούβλα”, και μετά… απολογήθηκε.
Αναλυτικά:
Το άρθρο διερευνά γιατί οι κορυφαίοι CEO της Big Tech – όπως οι Tim Cook (Apple), Sundar Pichai (Google), Mark Zuckerberg (Meta) και Jeff Bezos (Amazon) – επέλεξαν να μη σχολιάσουν δημόσια την πολιτική Τραμπ για δασμούς, παρότι οι εταιρείες τους υπέστησαν σοβαρές οικονομικές απώλειες στο χρηματιστήριο. Η απουσία τους από το δημόσιο διάλογο δεν ήταν αδυναμία, αλλά συνειδητή στρατηγική επιλογή, δεδομένου του απρόβλεπτου πολιτικού κλίματος.
Σύμφωνα με το άρθρο, οι ίδιοι προτιμούν να λειτουργούν μέσα από παρασκηνιακές διαδρομές: τηλεφωνήματα, προσωπικές επαφές και επιλεκτικά δείπνα σε κλειστά clubs, όπως το πολυτελές δείπνο στο Mar-a-Lago που παρακολούθησε ο CEO της Nvidia. Εκεί, φέρεται να κέρδισε ελαφρύνσεις σε εξαγωγικούς περιορισμούς. Παράλληλα, μεγάλες εταιρείες χρησιμοποιούν οργανισμούς όπως το Business Roundtable για να πιέσουν διακριτικά την κυβέρνηση να προχωρήσει σε "λογικές εξαιρέσεις".
Η δημόσια αποχή έχει επίσης να κάνει με την πολυπλοκότητα του εμπορικού πολέμου: κάθε εταιρεία έχει διαφορετικά συμφέροντα και διαφορετικά προϊόντα που επηρεάζονται από τους δασμούς. Για παράδειγμα, η Apple ενδιαφέρεται για αλυσίδες παραγωγής στην Κίνα, ενώ η Nvidia για εισαγωγή chips.
Από τις ελάχιστες εξαιρέσεις, ο Elon Musk δεν φοβήθηκε να εκφραστεί – με τον δικό του χαρακτηριστικά εκρηκτικό τρόπο – αποκαλώντας τον Peter Navarro "βλάκα" σε δημόσια δήλωση. Παρά τον σαρκασμό, και αυτή η στάση κρίθηκε τελικά αυτοεξυπηρετική.
Το άρθρο κλείνει με ένα πιο φιλοσοφικό σχόλιο: παλαιότερα, οι CEO μπορεί να έκαναν δημόσιες δηλώσεις για κοινωνικά ή πολιτικά θέματα, αλλά ακόμη και τότε, οι προθέσεις ήταν κυρίως επιφανειακές. Σήμερα, οι δηλώσεις αυτές κρίνονται ως αναποτελεσματικές ή και επικίνδυνες όταν οι καταστάσεις αλλάζουν από ώρα σε ώρα. Η σιωπή, λέει το άρθρο, είναι η πιο ασφαλής και στρατηγική θέση — ειδικά όταν πίσω της υπάρχει ένα καλά οργανωμένο σύστημα lobbying.
Sentiment Δείκτης:
Κριτικό και ειρωνικά αποκαλυπτικό.
Το άρθρο υιοθετεί αποστασιοποιημένο, ειρωνικό ύφος, κατακρίνοντας τη σιωπή των CEO ως υποκριτική και στρατηγικά υπολογισμένη.