14 Ιουλίου 2024

Η Apple εξασφαλίζει θέση "παρατηρητή" στο διοικητικό συμβούλιο της

Περίληψη Άρθρου:

Η Apple έχει εξασφαλίσει ρόλο παρατηρητή στο διοικητικό συμβούλιο της OpenAI μέσω επρόσωπό της , τον Phil Schiller. Η συνεργασία στοχεύει την ενσωμάτωση του CHATGPT στο iOS 18, ενισχύοντας τις δυνατότητες AI της Apple χωρίς καμία οικονομική ανταλλαγή . Ο διορισμός του Schiller αποτελεί μια κίνηση στρατηγικής της Apple ώστε να αποκτήσει πληροφορίες σχετικά με τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων της OpenAI και να προωθήσει τις πρωτοβουλίες της AI.


Κύρια σημεία του άρθρου:

  • Η Apple έχει εξασφαλίσει ρόλο παρατηρητή στο διοικητικό συμβούλιο της OpenAI μέσω του εκπρόσωπο της, Phil Schiller.
  • Η συνεργασία στοχεύει να ενσωματώσει το ChatGPT στο iOS 18 για να ενισχύσει τις δυνατότητες AI της Apple χωρίς χρηματοπιστωτική ανταλλαγή.
  • Ο διορισμός του Schiller είναι μια στρατηγική κίνηση της Apple ώστε να λάβει πληροφορίες σχετικά με τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων της OpenAI.
  • Η συνεργασία στοχεύει επίσης στην προώθηση πρωτοβουλιών AI της Apple.
  • Η Apple θέτει τον εαυτό της σε θέση να αποκτήσει πολύτιμες γνώσεις από έναν από τους κορυφαίους ερευνητικούς οργανισμούς τεχνητής νοημοσύνης.
  • Οι δύο εταιρείες πλοηγούνται προσεκτικά σε αυτή τη νέα σχέση χωρίς να δίνουν ενημερώσεις στον τύπο σχετικά με την εξέλιξη της συνεργασίας τους.


Αναλυτικά το άρθρο:


Μετά την ανακοίνωση της συνεργασίας της Apple με το OpenAI στο WWDC τον περασμένο μήνα, μια νέα δημοσίευση αποκαλύπτει ότι ο τεχνολογικός γίγαντας θα εξασφαλίσει ρόλο "παρατηρητή" στο διοικητικό συμβούλιο του OpenAI.

Η νέα συμφωνία - που θα τεθεί σε ισχύ αργότερα μέσα στο έτος - θα δει τον επί χρόνια επικεφαλή μάρκετινγκ της Apple που μετατράπηκε σε Apple Fellow, Phil Schiller, να εκπροσωπεί την εταιρεία με αυτή την ιδιότητα.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η θέση της Apple στο διοικητικό συμβούλιο του OpenAI θα αντικατοπτρίζει εκείνη της Microsoft - του μεγαλύτερου χρηματοδότη της εταιρείας τεχνητής νοημοσύνης και του κύριου παρόχου τεχνολογίας.

Ενώ ο Schiller θα μπορεί να παρευρίσκεται στις συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου, δεν θα έχει δικαίωμα ψήφου ή άλλα προνόμια διευθυντή. Ωστόσο, ο ρόλος αυτός θα παρέχει στην Apple πολύτιμες γνώσεις σχετικά με τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων της OpenAI.

Η συνεργασία μεταξύ της Apple και της OpenAI, που ανακοινώθηκε στο WWDC τον Ιούνιο, θα φέρει την ενσωμάτωση του ChatGPT στο iOS 18 ως μέρος της ακολουθίας λειτουργιών Apple Intelligence.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνεργασία αυτή δεν περιλαμβάνει καμία οικονομική ανταλλαγή μεταξύ των δύο εταιρειών. Η Apple φέρεται να θεωρεί την προβολή που δίνεται στο ChatGPT στο iOS 18 ως "ίσης ή μεγαλύτερης αξίας" από τη χρηματική αποζημίωση, ενώ η OpenAI επωφελείται από την εμβέλεια των πλατφορμών της Apple.

Το δημοσίευμα του Bloomberg αναφέρει ότι ο Schiller "δεν έχει συμμετάσχει ακόμη σε καμία συνεδρίαση" του διοικητικού συμβουλίου της OpenAI και "οι λεπτομέρειες της κατάστασης μπορεί ακόμη να αλλάξουν". Αυτή η προσεκτική προσέγγιση υποδηλώνει ότι και οι δύο εταιρείες πλοηγούνται προσεκτικά σε αυτή τη νέα σχέση.

Ο διορισμός του Schiller σε αυτόν τον ρόλο είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτος, δεδομένης της μεγάλης εμπειρίας και των σημερινών αρμοδιοτήτων του στην Apple.Από τη μετάβαση σε ρόλο Apple Fellow το 2020, ο Schiller συνέχισε να ηγείται του App Store και των εκδηλώσεων της Apple, αναφερόμενος απευθείας στον CEO Tim Cook. Έχει επίσης πρωτοστατήσει στις προσπάθειες της Apple να υπερασπιστεί το App Store έναντι παγκόσμιων αντιμονοπωλιακών κατηγοριών.

Εξασφαλίζοντας μια θέση στο τραπέζι της OpenAI, έστω και με την ιδιότητα του παρατηρητή, η Apple θέτει τον εαυτό της σε θέση να αποκτήσει πολύτιμες γνώσεις από έναν από τους κορυφαίους ερευνητικούς οργανισμούς τεχνητής νοημοσύνης.

Πηγή: Apple secures ‘observer’ seat on OpenAI board