14 Ιουλίου 2024

Οι συνωμοσίες για το ντιμπέιτ Τραμπ-Μπάιντεν έχουν ήδη κατακλύσει το Διαδίκτυο

Περίληψη Άρθρου:

Πριν από την πρώτη αμερικανική προεδρική συζήτηση, το δημοκρατικό διαδικτυακό οικοσύστημα βουίζει με υπερδιέγερση θεωριών συνωμοσίας. Οι επιρροές ανακυκλώνουν παλιές θεωρίες σχετικά με το ότι ο Πρόεδρος Μπάιντεν "έγινε" ισχυρότερος με ενέσεις πριν από τα ντιμπέιτ, χωρίς αποδεικτικά στοιχεία. Οι συνεργάτες του Trump προάγουν αβάσιμες θεωρίες, συμπεριλαμβανομένου του ότι ο Μπάιντεν παίρνει ναρκωτικά και φορά ακουστικά.


Κύρια σημεία του άρθρου:

  • Το δημοκρατικό διαδικτυακό οικοσύστημα γεμίζει με θεωρίες συνωμοσίας πριν από την πρώτη αμερικανική προεδρική συζήτηση.
  • Οι ανακυκλωμένες θεωρίες υποδηλώνουν ότι ο Πρόεδρος Μπάιντεν έλαβε ενέσεις για να ενισχύσει την απόδοση του.
  • Οι συνεργάτες του Trump προάγουν αβάσιμους ισχυρισμούς σχετικά με τον Μπάιντεν να παίρνει ναρκωτικά και φορά ακουστικά.
  • Ισχυρισμοί σχετικά με το ντιμπέιτ, που συμπεριλαμβάνουν ότι ο Μπάιντεν πρόκειται να αποσυρθεί από το ντιμπέιτ για ιατρικούς λόγους.
  • Δεξιοί εκπρόσωποι των μέσων ενημέρωσης και υποστηρικτές του Τραμπ διαδίδουν επίσης συνωμοσίες για το CNN και την υποτιθέμενη προκατάληψή του υπέρ του Μπάιντεν.
  • Ο Brenden Dilley, διοργανωτής της ομάδας Dilley Meme Team, ανέφερε αυτή την εβδομάδα πώς η ομάδα του θα "καταλάβει hashtags ... και θα προωθήσει περιεχόμενο υπέρ του Trump" κατά τη διάρκεια του ντιμπέιτ.


Αναλυτικά το άρθρο:


Ρεπουμπλικάνοι νομοθέτες, ακροδεξιά μέσα μαζικής ενημέρωσης και παράγοντες επιρροής και ο ίδιος ο Τραμπ προωθούν συνωμοσίες σχετικά με την υγεία του Μπάιντεν και το ντιμπέιτ γενικότερα.


"Κοιμάται τώρα, γιατί θέλουν να τον κάνουν καλό και δυνατό", δήλωσε ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ για τον Μπάιντεν σε προεκλογική συγκέντρωση το Σαββατοκύριακο, χωρίς να δώσει καμία απόδειξη. "Έτσι, λίγο πριν από την ώρα του ντιμπέιτ, παίρνει μια ένεση στον πισινό. Θέλουν να τον δυναμώσουν. Θα έλεγα ότι θα βγει ενισχυμένος".

Πρόκειται για μια σχεδόν ακριβή επανάληψη ενός ισχυρισμού που έκανε ο Τραμπ σε μια συγκέντρωση το 2020, όταν ισχυρίστηκε ότι ο Μπάιντεν θα πάρει "μια μεγάλη δόση στον πισινό" προκειμένου να κάνει ντιμπέιτ "καλύτερα από ποτέ". Ο Τραμπ έκανε επίσης έναν παρόμοιο ισχυρισμό κατά της Χίλαρι Κλίντον το 2016. Ο Τραμπ ζήτησε επίσης από τον Μπάιντεν να κάνει τεστ ναρκωτικών πριν από την εκδήλωση, κάτι που έκανε και το 2020.

Τα σχόλια του Τραμπ φαίνεται να αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας της εκστρατείας του Τραμπ να ελέγξει τη διαδικτυακή περιγραφή γύρω από το ντιμπέιτ.

Ο πρώην γιατρός του Τραμπ στον Λευκό Οίκο, Ρόνι Τζάκσον, δημοσίευσε στο Χ: "ΔΟΚΙΜΗ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΜΠΙΝΤΕΝ ΠΡΙΝ ΤΟ DEBATE! Θα δούμε τον Sleepy Joe, που ζει στο υπόγειο του Λευκού Οίκου, ή θα δούμε τον Jacked-Up Joe που έκανε μια εμφάνιση στην State Of The Union;".

Ο Τζάκσον μίλησε επίσης στη Maria Bartiromo του Fox Business, η οποία βοήθησε στην ενίσχυση της αβάσιμης συνωμοσίας. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο Τζάκσον προχώρησε ακόμη περισσότερο, εικάζοντας γιατί ο Μπάιντεν και η ομάδα του κρύφτηκαν στο Camp David ενόψει του ντιμπέιτ:
"Ο Μπάιντεν θα είναι στο Καμπ Ντέιβιντ για μια ολόκληρη εβδομάδα πριν από το ντιμπέιτ και ... πιθανότατα πειραματίζονται ώστε να πάρουν τις σωστές δόσεις, για να του δώσουν φάρμακα πριν από το ντιμπέιτ", δήλωσε ο Τζάκσον, ο οποίος αυτή τη στιγμή κατεβαίνει υποψήφιος για το Κογκρέσο στο Τέξας με την υποστήριξη του Τραμπ.

Άλλοι πολιτικοί εξέφρασαν επίσης την άποψή τους.

"Νομίζω ότι η ομάδα του Τραμπ δεν πρέπει να υποτιμήσει τον Τζο Μπάιντεν και την ικανότητα της ομάδας του να τον ανεβάσει με Mountain Dew ή ό,τι άλλο είναι", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Μιζούρι Έρικ Μπέρλισον σε συνέντευξή του στο Fox Business, προσθέτοντας: "Κοιτάξτε, στο State of the Union φέτος, είχε πολλή ενέργεια για περίπου μία ώρα ή μιάμιση ώρα".

Το δίκτυο των δεξιών, φιλο-Τραμπ επιρροών στο X και στο Telegram πήρε μαζικά τη συνωμοσία, κοινοποιώντας αποσπάσματα από τα σχόλια του Τραμπ και τις συνεντεύξεις του Τζάκσον και του Μπέρλισον.

Στα κανάλια συνωμοσίας στο Telegram, σημαίνοντα πρόσωπα ενισχύουν ακόμη πιο τρελούς ισχυρισμούς σχετικά με το ντιμπέιτ, συμπεριλαμβανομένων πολλών διαφορετικών ισχυρισμών ότι ο Μπάιντεν πρόκειται να αποσυρθεί από το ντιμπέιτ για ιατρικούς λόγους και ότι είτε θα επιλεγεί νέος υποψήφιος των Δημοκρατικών είτε θα γίνει επίκληση της 25ης τροπολογίας και η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις θα γίνει πρόεδρος. Δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν κανέναν από αυτούς τους ισχυρισμούς.

Ο Brenden Dilley, διοργανωτής της ομάδας Dilley Meme Team, ανέφερε αυτή την εβδομάδα πώς η ομάδα του θα "καταλάβει hashtags ... και θα προωθήσει περιεχόμενο υπέρ του Trump" κατά τη διάρκεια του ντιμπέιτ. Ο Dilley, ο οποίος περιγράφει τον εαυτό του ως life coach, επικρίθηκε πρόσφατα για την παραγωγή ενός βίντεο που καλούσε στη δημιουργία ενός "ενοποιημένου Ράιχ". Το βίντεο αναρτήθηκε στον λογαριασμό Truth Social του Τραμπ.

Δεξιοί εκπρόσωποι των μέσων ενημέρωσης και υποστηρικτές του Τραμπ διαδίδουν επίσης συνωμοσίες για το CNN και την υποτιθέμενη προκατάληψή του υπέρ του Μπάιντεν.

Πολλοί συνωμοσιολόγοι στο Χ ανασύρουν μια συνωμοσία από το 2020, όταν ισχυρίστηκαν ότι ο Μπάιντεν είχε λάβει τις ερωτήσεις του ντιμπέιτ εκ των προτέρων από το CNN. Ο ισχυρισμός επαναλήφθηκε την Τρίτη από τον παρουσιαστή του Fox News Jesse Watters, αναφερόμενος σε άρθρο που έγραψε η Χίλαρι Κλίντον για το ντιμπέιτ. "Η Χίλαρι δίνει στον Μπάιντεν τις απαντήσεις και το CNN μάλλον δίνει στον Μπάιντεν τις ερωτήσεις".

Η συγκεκριμένη συνωμοσία είναι εμπνευσμένη από ένα ψήγμα αλήθειας: Το 2016, η πρώην σχολιαστής του CNN Donna Brazile ενημέρωσε την εκστρατεία της Κλίντον για μια επερχόμενη ερώτηση σε ένα προκριματικό ντιμπέιτ. Δεν υπάρχει καμία απόδειξη, ωστόσο, ότι το CNN διέρρευσε ερωτήσεις στην εκστρατεία του Μπάιντεν το 2020 ή πριν από το ντιμπέιτ της Πέμπτης.

Εν τω μεταξύ, το αιώνιο τρολ και πρώην σύμβουλος του Τραμπ, ο Ρότζερ Στόουν, ανέσυρε άλλη μια παλιά συνωμοσία για το ντιμπέιτ, αυτή τη φορά γύρω από τη χρήση ακουστικού. Πίσω στο 2020, οι υποστηρικτές του Τραμπ και η εκστρατεία του Τραμπ προώθησαν το ψέμα ότι ο Μπάιντεν είχε φορέσει ακουστικό και καλώδιο κατά τη διάρκεια ενός ντιμπέιτ, χωρίς να παρέχουν καμία απόδειξη πέρα από θολά στιγμιότυπα μιας πτυχής στο πουκάμισο του προέδρου.

"Όχι ακουστικά!" Ο Stone δημοσίευσε στο X την Τετάρτη. "Ο Τραμπ θα πρέπει να απαιτήσει να ελεγχθεί προσεκτικά ο Μπάιντεν για να διασφαλιστεί ότι δεν φοράει κάποιο βαθιά ενσωματωμένο ακουστικό υψηλής τεχνολογίας πριν από την έναρξη του ντιμπέιτ στο CNN".

Τα κανάλια QAnon μοιράστηκαν ακόμα πιο ακραίες συνωμοσίες που, για άλλη μια φορά, ανακυκλώνονται.

Σε ένα κανάλι που διευθύνεται από ένα μέλος του παρακλαδιού JFK-QAnon -το οποίο πιστεύει ότι ο Μπάιντεν έχει συλληφθεί και ότι τον υποδύεται ένας ηθοποιός- ένα μέλος υποστηρίζει ότι "ο Μπάιντεν δεν θα πρέπει μόνο να κάνει ένα τεστ για ναρκωτικά ... θα πρέπει να κάνει ένα τεστ DNA πριν από το ντιμπέιτ με τον Τραμπ ... Γιατί κατά πάσα πιθανότητα, μπορεί να μην είναι ο Τζο Μπάιντεν".

Πηγή:Trump–Biden Debate Conspiracies Have Already Flooded the Internet