18 Ιουνίου 2024

Οι περισσότεροι Αμερικανοί αναμένουν ότι οι καταχρήσεις AI θα επηρεάσουν τις εκλογές του 2024

Περίληψη Άρθρου:

Το κείμενο εξετάζει μια μελέτη σχετικά με την προκατάληψη στην τεχνητή νοημοσύνη όσον αφορά τον πολιτικό τομέα. Σημειώνει ότι το 36% των Ρεπουμπλικανών θεωρούν ότι το AI είναι προκατειλημμένο εναντίον τους, ενώ μόνο το 15% των Δημοκρατικών αισθάνονται τον ίδιο. Από την άλλη πλευρά, οι Ρεπουμπλικανοί είναι πιο πιθανό (23%) από τους Δημοκρατικούς (14%) να πιστέψουν ότι το ΑΙ είναι προκατειλημμένο υπέρ των Δημοκρατικών.


Κύρια σημεία του άρθρου:

  • Μελέτη για την προκατάληψη στην τεχνητή νοημοσύνη στον πολιτικό τομέα.
  • Το 36% των Ρεπουμπλικάνων πιστεύει ότι το AI είναι προκατειλημμένο εναντίον τους.
  • Μόνο το 15% των Δημοκρατικών πιστεύουν ότι το ΑΙ είναι προκατειλημμένο εναντίον τους.
  • Οι Ρεπουμπλικανοί πιο πιθανό (23%) να πιστεύουν ότι το ΑΙ είναι προκατειλημμένο υπέρ των Δημοκρατικών σε σύγκριση με τους Δημοκρατικούς (14%).
  • Οι Αμερικάνοι δηλώνουν σε μεγάλο ποσοστό ότι μπορούν να πέσουν θύματα χειραγώγησης λόγω της χρήσης τεχνητής νοημοσύνης.
  • Οι ψηφοφόροι πιστεύουν ότι το AI μπορεί να διαστρεβλώσει την διαδικάσια των εκλογών.

 

Αναλυτικά το άρθρο:

Περισσότεροι από τα τρία τέταρτα των Αμερικανών ενηλίκων πιστεύουν ότι οι καταχρήσεις που αφορούν τη χρήση συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης (AI) θα επηρεάσουν το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η έρευνα του Elon University Poll και του Imagining the Digital Future Center at Elon University διαπίστωσε ότι το 73% πιστεύει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα χρησιμοποιηθεί για τη χειραγώγηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ώστε να επηρεάσει τις εκλογές, όπως με τη δημιουργία ψεύτικων λογαριασμών που παράγουν πληροφορίες ή με τη διαστρέβλωση των εντυπώσεων των ψηφοφόρων για την προεκλογική εκστρατεία.

Ομοίως, το 70% δήλωσε ότι είναι πιθανό οι εκλογές να επηρεαστούν από τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης με τη δημιουργία ψευδών πληροφοριών, καθώς και από deepfakes ήχου και βίντεο. Πάνω από τα τρία πέμπτα, το 62%, δήλωσαν ότι οι εκλογές είναι πιθανό να επηρεαστούν από τη στοχευμένη χρήση της AI για να πείσουν ορισμένους ψηφοφόρους να μην ψηφίσουν.

Συνολικά, η έρευνα του Elon διαπίστωσε ότι το 78% των Αμερικανών αναμένει ότι τουλάχιστον ένας από αυτούς τους τύπους καταχρήσεων τεχνητή νοημοσύνη θα επηρεάσει τις εκλογές, ενώ πάνω από τους μισούς πιστεύουν ότι και οι τρεις είναι τουλάχιστον κάπως πιθανό να συμβούν αυτή την προεκλογική περίοδο.

"Οι ψηφοφόροι πιστεύουν ότι αυτές οι εκλογές θα εξελιχθούν σε ένα εξαιρετικά δύσκολο περιβάλλον ειδήσεων και πληροφοριών", δήλωσε ο Lee Rainie, διευθυντής του Κέντρου Imagining the Digital Future του Πανεπιστημίου Elon. "Προβλέπουν ότι τα νέα είδη παραπληροφόρησης, το πλαστό υλικό και οι τακτικές χειραγώγησης των ψηφοφόρων ενεργοποιούνται από την Τεχνητή Νοημοσύνη. Το χειρότερο είναι ότι πολλοί δεν είναι σίγουροι ότι μπορούν να ξεχωρίσουν τα κακά στοιχεία που γνωρίζουν ότι θα μολύνουν το περιεχόμενο που σχετίζεται με την προεκλογική εκστρατεία".

Η συντριπτική πλειοψηφία του 93% των Αμερικανών που συμμετείχαν στην έρευνα εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι πολιτικοί υποψήφιοι που κακόβουλα και σκόπιμα αλλοιώνουν ή παραποιούν φωτογραφίες, βίντεο ή αρχεία ήχου θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τιμωρία, με το 46% να λέει ότι θα πρέπει να απομακρυνθούν από το αξίωμα και το 36% ότι οι παραβάτες θα πρέπει να αντιμετωπίσουν ποινική δίωξη.

Με σχεδόν 8 προς 1, οι Αμερικανοί εξέφρασαν την άποψη ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη θα έχει περισσότερο αρνητικό παρά θετικό αντίκτυπο στις εκλογές - το 39% δήλωσε ότι θα βλάψει, ενώ το 5% πιστεύει ότι θα βοηθήσει, ενώ το 37% δεν είναι σίγουρο.
Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι οι Αμερικανοί ανησυχούν για τη χρήση και τον αντίκτυπο των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης που θα επιτείνουν τη σύγχυση του ε

ιδησεογραφικού και πληροφοριακού περιβάλλοντος, επειδή δεν έχουν εμπιστοσύνη στην ικανότητά τους να εντοπίζουν πλαστό ηχητικό υλικό, βίντεο και φωτογραφίες - με το 69% των ερωτηθέντων να δηλώνει ότι δεν είναι σίγουροι ότι οι περισσότεροι ψηφοφόροι μπορούν να εντοπίσουν πλαστά μέσα ενημέρωσης.

Πάνω από τους μισούς ερωτηθέντες, το 52%, δεν είναι σίγουροι για τη δική τους ικανότητα να εντοπίζουν αλλοιωμένο ή πλαστό ηχητικό υλικό, ενώ το 47% έχει αυτές τις ανησυχίες για το βίντεο και το 45% για τις φωτογραφίες.

Λιγότερο από το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων, το 23%, έχουν χρησιμοποιήσει μεγάλα γλωσσικά μοντέλα ή generative AI chatbots όπως τα ChatGPT, Gemini και Claude.

Οι Ρεπουμπλικάνοι ερωτηθέντες ήταν πιο πιθανό να είναι επιφυλακτικοί ως προς την προκατάληψη των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης, με το 36% να δηλώνει ότι είναι προκατειλημμένοι έναντι των Ρεπουμπλικάνων σε σύγκριση με το 15% των Δημοκρατικών. Οι Ρεπουμπλικάνοι ήταν επίσης πιο πιθανό να πιστεύουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι προκατειλημμένη εναντίον των Δημοκρατικών, με το 23% να πιστεύει κάτι τέτοιο σε σύγκριση με το 14% των Δημοκρατικών.

Πηγή: Most Americans expect AI abuses to impact 2024 election: survey