18 Ιουνίου 2024

Γιατί να διαβάζετε βιβλία όταν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε Chatbots για να τους μιλήσετε;

 

Περίληψη άρθρου:

Οι εκδότες βιβλίων διερευνούν τη χρήση των chatbots ως "συντρόφων συνομιλίας" για τους αναγνώστες. Η YouAI, μια νεοσύστατη εταιρεία που προσφέρει εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, έχει αναπτύξει μια εφαρμογή με την ονομασία Book AI, η οποία δημιουργεί chatbots που γνωρίζουν τα πάντα για ένα βιβλίο και μπορούν να συζητήσουν το περιεχόμενό του. Ο Dmitry Shapiro, διευθύνων σύμβουλος της YouAI, βρίσκεται σε συζητήσεις με εκδότες για τη δημιουργία chatbots για τις νέες κυκλοφορίες. Οι εκδόσεις chatbot είναι ιδιαίτερα χρήσιμες για τα σχολικά βιβλία, καθώς μπορούν να απαντούν σε συγκεκριμένες ερωτήσεις και να παρέχουν διευκρινίσεις. Η YouAI χρησιμοποιεί μια μέθοδο που ονομάζεται retrieval augmented generation (RAG), η οποία διατηρεί τα chatbots επικεντρωμένα στο υλικό της πηγής. Επιπλέον, άλλες νεοσύστατες επιχειρήσεις χρησιμοποιούν παρόμοιες τεχνικές για να μετατρέψουν ιστοσελίδες και ιστότοπους σε chatbots. Παρόλο που τα chatbots μπορούν να παρέχουν περιλήψεις και πληροφορίες σχετικά με τα βιβλία, δεν υπάρχει ακόμη υποκατάστατο για την ανάγνωση ενός βιβλίου στο σύνολό του.

 

Κύρια σημεία του άρθρου:

  • Οι εκδότες βιβλίων πειραματίζονται με εκδόσεις νέων τίτλων με chatbot για να παρέχουν "συνομιλιακούς συντρόφους" στους αναγνώστες.
  • Η YouAI, μια νεοσύστατη εταιρεία που προσφέρει εργαλεία για την κατασκευή εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης, έχει αναπτύξει μια εφαρμογή με την ονομασία Book AI που μετατρέπει οποιοδήποτε βιβλίο σε ένα chatbot τεχνητής νοημοσύνης.
  • Ο Dmitry Shapiro, διευθύνων σύμβουλος της YouAI, βρίσκεται σε συζητήσεις με εκδότες για τη δημιουργία chatbots για νέες κυκλοφορίες.
  • Οι εκδόσεις chatbot μπορεί να είναι χρήσιμες για τα σχολικά βιβλία, καθώς οι χρήστες μπορεί να έχουν συγκεκριμένες ερωτήσεις ή να χρειάζονται διευκρινίσεις.
  • Η YouAI χρησιμοποιεί μια μέθοδο που ονομάζεται retrieval augmented generation (RAG) για τη δημιουργία bots βιβλίων που τηρούν συγκεκριμένο πηγαίο υλικό.
  • Το άρθρο αναφέρει τη μεταφόρτωση του Φρανκενστάιν της Mary Shelley στην εφαρμογή YouAI ως δοκιμή και το chatbot έκανε αξιοπρεπή δουλειά συνοψίζοντας το βιβλίο και κάνοντας παραλληλισμούς μεταξύ της ιστορίας και των ανησυχιών για την ΤΝ σήμερα.

 

Αναλυτικά το άρθρο:

Οι εκδότες βιβλίων πειραματίζονται με εκδόσεις chatbot για νέους τίτλους, παρέχοντας "συνομιλιακούς συντρόφους" για τους αναγνώστες.

Τα εικονικά ράφια της Amazon διαθέτουν ήδη βιβλία γραμμένα από τεχνητή νοημοσύνη. Μια νεοσύστατη εταιρεία πιστεύει ότι ακόμη και τίτλοι γραμμένοι από ανθρώπους θα επωφεληθούν από λίγη τεχνητή νοημοσύνη, με τη μορφή ενός συνοδευτικού chatbot προετοιμασμένου να μιλήσει για το περιεχόμενο ενός βιβλίου.

Η YouAI, μια startup που προσφέρει εργαλεία για τη δημιουργία εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης, ανέπτυξε πρόσφατα μια εφαρμογή που ονομάζει Book AI, η οποία υπόσχεται να "μετατρέψει οποιοδήποτε βιβλίο σε τεχνητή νοημοσύνη".

Δημιουργεί ένα chatbot που γνωρίζει τα πάντα για το βιβλίο και μπορεί να μιλάει γι' αυτό ατελείωτα - σαν έναν τερμινιστή με γυαλιά που μόλις μπήκε στη συνάντηση της λέσχης βιβλίου σας.

Ο Dmitry Shapiro, διευθύνων σύμβουλος της YouAI, λέει ότι συζητά με πολλούς μικρούς και μεγάλους εκδότες για τη δημιουργία chatbots που θα συνοδεύουν τις νέες κυκλοφορίες. Η Solution Tree, η οποία προσφέρει χιλιάδες βιβλία για τη συνεχιζόμενη εκπαίδευση, σχεδιάζει ήδη να προσφέρει αυτό που ο Shapiro αποκαλεί "συνομιλιακούς συντρόφους" για να συνοδεύει τους τίτλους της.

Μια έκδοση chatbot μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για τα εγχειρίδια, επειδή οι χρήστες μπορεί να έχουν συγκεκριμένες ερωτήσεις ή να χρειάζονται διευκρινίσεις, λέει ο Shapiro. Και επειδή το μεγάλο γλωσσικό μοντέλο πίσω από το chatbot έχει, όπως το ChatGPT και άλλα, εκπαιδευτεί σε ένα ευρύ φάσμα άλλου περιεχομένου, μερικές φορές μπορεί ακόμη και να θέσει σε εφαρμογή αυτό που περιγράφεται σε ένα βιβλίο. Ο Shapiro δίνει το παράδειγμα ότι ζητήθηκε από το chatbot ένα βιβλίο σχετικά με τη βελτιστοποίηση ιστότοπων για να προτείνει έναν σχεδιασμό που θα θέτει τα βασικά σημεία στην πράξη.

Η YouAI δημιουργεί τα bots των βιβλίων της χρησιμοποιώντας μια μέθοδο γνωστή ως retrieval augmented generation, ή RAG, η οποία κάνει τα chatbots να ακολουθούν συγκεκριμένο πηγαίο υλικό. Η ίδια τεχνική χρησιμοποιείται από τις μηχανές αναζήτησης για να διατηρούν τα chatbots αναζήτησης εστιασμένα σε πραγματικές πληροφορίες και να τα αποτρέπουν από το να "παραισθάνονται" τα αποτελέσματά τους.

Δοκίμασα να ανεβάσω το Φρανκενστάιν της Mary Shelley στην εφαρμογή της YouAI για να δω πώς λειτουργεί. Μου φάνηκε κατάλληλο τεστ, δεδομένων των σημερινών συναισθημάτων και ανησυχιών σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη, και με το Halloween μόλις μια εβδομάδα μακριά.

Το Franken-bot έκανε μια αξιοπρεπή δουλειά συνοψίζοντας το βιβλίο και τα θέματά του. Είδε επίσης κάποιους ενδιαφέροντες παραλληλισμούς μεταξύ της κλασικής ιστορίας της επιστημονικής ύβρεως και των σημερινών ανησυχιών για μια αποκάλυψη της ΤΝ - κάτι που θα μπορούσε να αξιοποιήσει πιθανότατα επειδή τα δεδομένα εκπαίδευσής του περιλάμβαναν επίσης πιο πρόσφατο περιεχόμενο που αναφέρει το βιβλίο.

"Ο Φρανκενστάιν προειδοποιείται να μην παίζει τον Θεό και να μην δημιουργεί ζωή, γεγονός που οδηγεί σε καταστροφικές συνέπειες. Παρομοίως, ορισμένοι υποστηρίζουν ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να προσπαθήσουν να "παίξουν το Θεό" δημιουργώντας νοήμονα AI", δήλωσε το chatbot. "Ο Φρανκενστάιν χάνει γρήγορα τον έλεγχο του πλάσματός του, το οποίο γίνεται βίαιο και καταστροφικό. Υπάρχουν ανησυχίες ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να γίνει ανεξέλεγκτη και να προκαλέσει ζημιά αν δεν περιοριστεί κατάλληλα".

Καθόλου άσχημα, αν και θα μπορούσε επίσης να σημειωθεί ότι, όπως ο Φρανκενστάιν χρησίμευσε ως ένα μάλλον δραματικό, χμ, αλεξικέραυνο για την αγωνία σχετικά με την επιστημονική πρόοδο στις αρχές του 1800, οι σημερινοί τίτλοι ειδήσεων μπορεί συχνά να αποχρωματίζονται προς ανεξέλεγκτα εφιαλτικά σενάρια, αποκλείοντας τους πραγματικούς καθημερινούς κινδύνους που θέτει η ΤΝ.

Όταν ρώτησα το chatbot αν ταυτίζεται με το τέρας, απάντησε με μια γνωστή δικαιολογία του chatbot για να αποφεύγει δύσκολες ερωτήσεις: "Ως τεχνητή νοημοσύνη, δεν έχω προσωπικά συναισθήματα ή ταυτότητες, οπότε δεν έχω τη δυνατότητα να ταυτιστώ με κανέναν χαρακτήρα".

Στη συνέχεια, σε μια ανατροπή που θα μπορούσε να αρέσει στη Mary Shelley, το chatbot πρότεινε ότι ίσως θα μπορούσα να ταυτιστώ με το τέρας: "Πολλοί αναγνώστες μπορεί να ταυτιστούν με τα συναισθήματα μοναξιάς, απόρριψης και επιθυμίας για συντροφικότητα του τέρατος. Πρόκειται για καθολικές ανθρώπινες εμπειρίες που η Σέλεϊ εξερευνά σε βάθος μέσω του χαρακτήρα του τέρατος". Touché.

Δεδομένου ότι έχω γράψει πολλά για την τεχνητή νοημοσύνη, από εντυπωσιακές ανακαλύψεις ρομπότ μέχρι προβλέψεις για την καταστροφή της τεχνητής νοημοσύνης, δημιούργησα ένα chatbot που εκπαιδεύτηκε σε κάποια από τα παρελθόντα μου και το ρώτησα τι φαίνεται να σκέφτομαι για την τεχνητή νοημοσύνη.

"Φαίνεται ότι οι αναφορές του Will Knight δείχνουν κάποια ανησυχία και επιφυλακτικότητα σχετικά με την ταχεία πρόοδο που σημειώνεται στις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης", απάντησε. "Ο Knight υπογραμμίζει τη δυσκολία πρόβλεψης λεπτομερών σεναρίων ΤΝ και λέει ότι η υστέρηση της προόδου στον τομέα της ασφάλειας θα πρέπει να σημάνει κάποιους συναγερμούς, αλλά δεν βγάζει βιαστικά συμπεράσματα ότι η καταστροφή είναι αναπόφευκτη".

Χαίρομαι που δεν είπε ότι πιστεύω ότι η καταστροφή είναι αναπόφευκτη - φυσικά και δεν είναι.

Σίγουρα μπορώ να φανταστώ τους εκδότες να βλέπουν τα chatbots ως ένα τέχνασμα που θα μπορούσε να βοηθήσει στη μετατόπιση νέων βιβλίων, ιδίως σχολικών βιβλίων, τίτλων αυτοβοήθειας ή των πολλών επιχειρηματικών βιβλίων που υπόσχονται να σας διδάξουν πώς να μετατρέψετε την ΤΝ σε κέρδος.

Τα chatbots θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιηθούν για να θέσουν μια νέα διεπαφή χρήστη σε άλλες πηγές γνώσης. Άλλες νεοσύστατες επιχειρήσεις χρησιμοποιούν παρόμοιες τεχνικές για να σας επιτρέψουν να μετατρέψετε οποιαδήποτε ιστοσελίδα ή ιστότοπο σε chatbot. Για παράδειγμα, η Cohere, μία από τις ελάχιστες εταιρείες που διαθέτουν τους πόρους και τα προσόντα τεχνητής νοημοσύνης που απαιτούνται για να δημιουργήσουν τα δικά τους μεγάλα γλωσσικά μοντέλα, παρουσίασε πρόσφατα το Coral, ένα πειραματικό chatbot που θα μιλάει για βιβλία ή έγγραφα - καθώς και για οποιονδήποτε ιστότοπο στον οποίο το δείχνετε.

Προσπάθησα να ρωτήσω το Coral τι πιστεύει το WIRED.com για την τεχνητή νοημοσύνη.

"Σε γενικές γραμμές, το WIRED φαίνεται να έχει μια προσεκτική και επιφυλακτική άποψη για την τεχνητή νοημοσύνη και τις δυνατότητές της", μου είπε. "Σε ορισμένα άρθρα αναγνωρίζονται τα πιθανά οφέλη της ΤΝ, αλλά υπάρχουν επίσης συχνές αναφορές σε ελαττώματα, υπερβολική υπερβολή και έλλειψη διαφάνειας και υπευθυνότητας γύρω από την ΤΝ".

Καθόλου κακή περίληψη, αν και για να είμαι αληθινός θα πρέπει να επισημάνω ότι ένα chatbot μπορεί να μην είναι πάντα απολύτως ακριβές, ή πολύ πρωτότυπο, σχετικά με αυτά που έχει προσλάβει. Εξακολουθεί να μην υπάρχει υποκατάστατο της ανάγνωσης ενός βιβλίου -συμπεριλαμβανομένου του αριστουργήματος του Σέλεϊ- από την αρχή μέχρι το τέλος.

 

Πηγή: Why Read Books When You Can Use Chatbots to Talk to Them Instead?