29 Σεπτεμβρίου 2023

Το ChatGPT διατίθεται πλέον ως εφαρμογή για iPhone

Περίληψη άρθρου:
Η OpenAI κυκλοφόρησε την εφαρμογή ChatGPT για iOS στις ΗΠΑ, με σχέδια επέκτασης σε παγκόσμιο επίπεδο. Η εφαρμογή επιτρέπει στους χρήστες να αλληλεπιδρούν με το chatbot της εταιρείας που τροφοδοτείται από το GPT-3.5 και προσφέρει μια πλατφόρμα ChatGPT Plus αξίας 20 δολαρίων το μήνα, η οποία διαθέτει το πιο προηγμένο GPT-4. Η εφαρμογή μπορεί να χρησιμοποιηθεί μέσω αναγνώρισης ομιλίας και θα συγχρονίζει το ιστορικό συνομιλιών σε όλες τις συσκευές. Σύντομα αναμένεται η έκδοση για Android. Ωστόσο, παραμένει ασαφές αν η εφαρμογή θα διατηρήσει τον ελεύθερο τόνο του ChatGPT, δεδομένης της πολιτικής περιεχομένου της Apple που απαγορεύει προσβλητικό ή "εξαιρετικά κακόγουστο" υλικό. Ο τεχνολογικός γίγαντας περιορίζει επίσης τη συλλογή δεδομένων από εφαρμογές τρίτων κατασκευαστών από την κυκλοφορία του iOS 14 και του iPadOS 14.5 φέτος, αν και η OpenAI δεν κερδοσκοπεί επί του παρόντος το ChatGPT μέσω διαφημίσεων.


Κύρια σημεία του άρθρου:

  • Η OpenAI κυκλοφόρησε μια επίσημη εφαρμογή για iPhone για το chatbot ChatGPT.
  • Η εφαρμογή είναι δωρεάν για χρήση και βασίζεται στο GPT-3.5, ενώ μια πιο ικανή έκδοση που βασίζεται στο GPT-4 είναι διαθέσιμη για 20 δολάρια το μήνα.
  • Η εφαρμογή διαθέτει το σύστημα αναγνώρισης ομιλίας της OpenAI, Whisper, και θα συγχρονίζει το ιστορικό συνομιλιών σε όλες τις συσκευές.
  • Οι πολιτικές διαχείρισης περιεχομένου του App Store της Apple ενδέχεται να περιορίσουν την ελεύθερη προσωπικότητα του chatbot και οι περιορισμοί παρακολούθησης δεδομένων ενδέχεται να επηρεάσουν το επιχειρηματικό μοντέλο της OpenAI.
  • Σύντομα αναμένεται η έκδοση για Android.


Αναλυτικά το άρθρο:
Η τεχνολογία γλωσσικής επεξεργασίας του OpenAI, GPT-3, έχει χρησιμοποιηθεί από διάφορες εφαρμογές και υπηρεσίες τρίτων. Το ChatGPT δεν είχε επίσημη εφαρμογή για iPhone μέχρι τώρα. Η αναζήτηση του ChatGPT στο App Store της Apple μπορεί να οδηγήσει σε άλλες εφαρμογές που ισχυρίζονται ότι βασίζονται στην τεχνολογία της OpenAI, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής Bing της Microsoft με το δικό της chatbot που βασίζεται στη γεννήτρια κειμένου GPT-4 της OpenAI. Ωστόσο, η επίσημη εφαρμογή ChatGPT για iPhone έχει πλέον κυκλοφορήσει από τον δημιουργό, την OpenAI.

Η OpenAI κυκλοφόρησε την εφαρμογή ChatGPT στο App Store της Apple στις ΗΠΑ, για αρχή. Η δωρεάν έκδοση της εφαρμογής χρησιμοποιεί το GPT-3.5, ενώ η premium έκδοση, η οποία προσφέρει βελτιωμένες δυνατότητες μέσω του GPT-4, είναι διαθέσιμη για 20 δολάρια το μήνα. Η OpenAI αναφέρει ότι η εφαρμογή συγχρονίζει το ιστορικό συνομιλιών σε όλες τις συσκευές και θα είναι σύντομα διαθέσιμη σε επιπλέον χώρες, ενώ μια έκδοση για Android βρίσκεται επίσης υπό ανάπτυξη.

Η μεγαλύτερη αλλαγή που έρχεται με τη νέα ενσάρκωση του ChatGPT για κινητά είναι ότι πλέον υπάρχει η δυνατότητα να μιλάτε στο chatbot αντί να πληκτρολογείτε. Η OpenAI έχει προσθέσει το σύστημα αναγνώρισης ομιλίας της, το Whisper, το οποίο η εταιρεία ισχυρίζεται ότι φτάνει σε "ανθρώπινο επίπεδο στιβαρότητας και ακρίβειας" όσον αφορά τα αγγλικά. Αυτό θα μπορούσε να δώσει στην αλληλεπίδραση με το ChatGPT μια διαφορετική αίσθηση και ίσως να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να απευθύνονται σε αυτό για (δυσλειτουργική) γνώση τεχνητής νοημοσύνης πιο συχνά. Το ChatGPT στο iOS, επίσης, θα περιορίζεται σε τηλέφωνα που μπορούν να τρέξουν το λειτουργικό σύστημα iOS 16.1, που σημαίνει iPhone 8 ή νεότερα μοντέλα.

Ωστόσο, παραμένει ασαφές αν η εφαρμογή θα διατηρήσει την ίδια ελεύθερη προσωπικότητα με το πραγματικό ChatGPT, λόγω των αυστηρών πολιτικών της Apple για τη συγκράτηση του περιεχομένου στο App Store. Η εταιρεία απαγορεύει τις εφαρμογές που περιέχουν δυσφημιστικό ή μεροληπτικό περιεχόμενο, καθώς και εκείνες που είναι πορνογραφικές ή θρησκευτικά εμπρηστικές. Το ChatGPT έχει επίσης ενσωματωμένους περιορισμούς, αλλά μπορεί ακόμα να παρουσιάζει ψεύδη και κατασκευές ως γεγονότα, γνωστά ως παραισθήσεις.

Η Apple απέρριψε την ενημέρωση μιας εφαρμογής ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που ενσωματώνει δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη μέχρι οι προγραμματιστές της να συμφωνήσουν να δώσουν στην εφαρμογή έναν περιορισμό 17+. Η χρήση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης προκάλεσε ανησυχίες σχετικά με τη δημιουργία ακατάλληλου περιεχομένου για παιδιά, σύμφωνα με την Wall Street Journal. Εν τω μεταξύ, η εφαρμογή ChatGPT της OpenAI έχει βαθμολογηθεί για παιδιά ηλικίας 12 ετών και άνω στο App Store.

Η OpenAI δεν απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με τυχόν πρόσθετες παραμέτρους που μπορεί να συμπεριέλαβε στο μοντέλο iOS, αν και πιθανώς η εφαρμογή για κινητά πληρούσε τις απαιτήσεις της Apple προκειμένου να επιτραπεί στο App Store. Επί του παρόντος, στο διαδίκτυο, το ChatGPT αρνείται να δημιουργήσει κάποιο προβληματικό περιεχόμενο όταν του ζητηθεί- δεν θα γράψει, για παράδειγμα, πορνογραφικά διηγήματα ή θρησκευτικά αστεία, με βάση τις δοκιμές του WIRED, αν και θα γράψει σάτιρα για θρησκευτικούς πολέμους. Η σάτιρα είναι επίσης μια κατηγορία που επιτρέπεται στο App Store της Apple.

Όταν ρωτήθηκε γιατί η εφαρμογή iOS της OpenAI για το ChatGPT καταφθάνει έξι μήνες μετά την κυκλοφορία της διαδικτυακής εφαρμογής ChatGPT, η εκπρόσωπος Kayla Wood λέει ότι ήταν μέρος του ήθους της εταιρείας για ασφαλή ανάπτυξη AI. "Αυτό εντάσσεται στην όλη στρατηγική μας να διαθέτουμε αργά και με ασφάλεια αυτά τα χρήσιμα εργαλεία στον κόσμο", προσθέτει η ίδια.

Η OpenAI έχει καταστήσει σαφές ότι η στρατηγική της για να καταστήσει την τεχνητή νοημοσύνη πιο έξυπνη περιλαμβάνει επίσης την εκπαίδευση αλγορίθμων με τη χρήση ανατροφοδότησης που λαμβάνεται από τα αρχεία καταγραφής των ανθρώπων που χρησιμοποιούν το ChatGPT. Η κυκλοφορία του bot στο iOS θα μπορούσε να προσφέρει μια πολύτιμη νέα ροή ερωτημάτων, και μάλιστα με έναν πιο συνομιλιακό τόνο, αν η λειτουργία αναγνώρισης ομιλίας αποδειχθεί δημοφιλής.

Η εφαρμογή για κινητά θα μπορούσε επίσης να παρέχει στην OpenAI εντελώς νέα σήματα, όπως δεδομένα τοποθεσίας. Ωστόσο, η Apple έχει επίσης περιορίσει τη συλλογή δεδομένων για εφαρμογές τρίτων τα τελευταία χρόνια, ξεκινώντας με την κυκλοφορία του iOS 14 και του iPadOS 14.5 το 2021. Οι κατασκευαστές εφαρμογών είναι πλέον υποχρεωμένοι να ζητούν την άδειά σας όταν θέλουν να σας ανιχνεύουν σε εφαρμογές και υπηρεσίες που ανήκουν σε άλλες εταιρείες, ενώ οι χρήστες iPhone μπορούν να επιλέξουν να περιορίσουν την ανίχνευση τοποθεσίας εντός των εφαρμογών.

Οι νέοι έλεγχοι της Apple μπλοκάρουν επίσης την πρόσβαση στο αναγνωριστικό ανίχνευσης διαφημίσεων ενός τηλεφώνου, περιορίζοντας ορισμένα επιχειρηματικά μοντέλα που βασίζονται σε διαφημίσεις, όπως αυτό της Meta. Το OpenAI δεν προβάλλει διαφημίσεις έναντι του ChatGPT (τουλάχιστον, όχι ακόμα)- είναι είτε δωρεάν, είτε premium, είτε pay-as-you-go, στην περίπτωση της γεννήτριας εικόνων DALL-E.

Η Apple δεν απάντησε σε ερώτημα του WIRED σχετικά με τυχόν περιορισμούς σχετικά με τη συγκράτηση περιεχομένου ή την παρακολούθηση δεδομένων που ενδέχεται να ισχύουν ειδικά για αυτή τη νέα κατηγορία εργαλείων AI, όπως η εφαρμογή ChatGPT για iOS.

Η εφαρμογή ChatGPT για iOS θα μπορούσε δυνητικά να ανταγωνιστεί άλλες εφαρμογές chatbot που ξεκίνησαν από επιχειρηματίες τους τελευταίους μήνες. Η άφιξη του ChatGPT στις κινητές συσκευές θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη απάτης που σχετίζεται με την εφαρμογή. Η εταιρεία ασφαλείας Sophos είχε προειδοποιήσει προηγουμένως ότι οι απάτες ChatGPT εμφανίζονταν στα καταστήματα εφαρμογών Google Play και Apple, όπου οι καταναλωτές εξαπατήθηκαν για να κατεβάσουν "δωρεάν" εφαρμογές που προσέφεραν πρόσβαση στο ChatGPT της OpenAI, αλλά κατέληγαν να τους χρεώνουν συνδρομές για ψεύτικες εφαρμογές. Με την εφαρμογή της OpenAI να είναι πλέον διαθέσιμη, μπορεί να είναι ευκολότερο για τους χρήστες να αποφεύγουν χαμηλής ποιότητας chatbots με παρόμοια ονόματα.

Πηγή: ChatGPT Now Has an iPhone App