27 Μαρτίου 2023

Ανασκόπηση εβδομάδας 6/3/2023 - 12/3/2023

6/3/2023: Οι τύποι που δημιούργησαν το Instagram εγκαινίασαν μια νέα εφαρμογή ειδήσεων τεχνητής νοημοσύνης

Το Artifact είναι μια εξατομικευμένη ροή ειδήσεων που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη και αναπτύχθηκε από τους συνιδρυτές του Instagram ,Kevin Systrom και Mike Krieger. Κυκλοφόρησε στο κοινό σήμερα, αφού ήταν μόνο με πρόσκληση τον περασμένο μήνα. Η εφαρμογή επιτρέπει στους χρήστες να επιλέγουν δέκα τομείς ενδιαφέροντος και να συνδέουν συνδρομές για να δίνουν προτεραιότητα στις ειδήσεις που πληρώνουν. Διαθέτει επίσης μια μηχανή τεχνητής νοημοσύνης η οποία μαθαίνει για τις αναγνωστικές συνήθειες του χρήστη καθώς χρησιμοποιεί την εφαρμογή. Το Artifact διαθέτει επίσης μια καρτέλα Headlines, η οποία συγκεντρώνει άρθρα πολλών διαφορετικών φορέων για ένα συγκεκριμένο θέμα, ώστε να δίνει στους χρήστες μια χειροκίνητη προσπάθεια αποφυγής μεροληψίας. Είναι διαθέσιμο σε iOS και Android. Η εφαρμογή διαθέτει επίσης λειτουργίες κοινωνικής δικτύωσης που επιτρέπουν στους χρήστες να συζητούν τις ειδήσεις με τους φίλους τους και διαθέτει μια λειτουργία που επιτρέπει στους χρήστες να αποκρύπτουν εκδότες από την ροή ειδήσεων. Το Artifact χρησιμοποιεί επίσης υπηρεσίες ελέγχου γεγονότων τρίτων, όπως το Politifact και το Allsides.com, για να προσπαθήσει να ξεπεράσει τις μεροληπτικές ειδήσεις.

Αναλυτικά το άρθρο


6/3/2023: Η τεχνητή νοημοσύνη από τη σκοπιά ενός ψυχολόγου

Ερευνητές του Ινστιτούτου Max Planck για τη Βιολογική Κυβερνητική στο Tübingen μελέτησαν τη γενική νοημοσύνη του εργαλείου τεχνητής νοημοσύνης GPT-3 χρησιμοποιώντας ψυχολογικά τεστ. Συνέκριναν τα αποτελέσματα με τις ικανότητες των ανθρώπων και διαπίστωσαν ότι το GPT-3 μπορεί να συμβαδίσει με τους ανθρώπους σε ορισμένους τομείς, αλλά υστερεί σε άλλους, πιθανότατα λόγω έλλειψης αλληλεπίδρασης με τον πραγματικό κόσμο. Για να δοκιμάσουν τις γνωστικές ικανότητες του GPT-3, του έδωσαν το πρόβλημα Linda, στο οποίο οι περισσότεροι άνθρωποι απαντούν διαισθητικά λανθασμένα. Το GPT-3 έκανε το ίδιο λάθος με τους ανθρώπους, γεγονός που υποδηλώνει ότι μπορεί να έχει απομνημονεύσει την απάντηση. Οι ερευνητές σχεδίασαν νέες εργασίες και διαπίστωσαν ότι το GPT-3 αποδίδει καλά στη λήψη αποφάσεων, αλλά όχι στην αναζήτηση συγκεκριμένων πληροφοριών ή στην αιτιώδη συλλογιστική. Προτείνουν ότι το GPT-3 θα μπορούσε να μάθει από τις αλληλεπιδράσεις των χρηστών και να γίνει πιο ανθρωποειδές στο μέλλον.

Αναλυτικά το άρθρο


7/3/2023: Ο Elon Musk και η Tesla που δέχονται το Bitcoin "άνοιξαν την πόρτα" για τα σχέδια Web3 της Adidas

Μετά την ανακοίνωση του Elon Musk ότι η Tesla θα δέχεται Bitcoin ως πληρωμή, η Adidas είδε μια ευκαιρία να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία blockchain. Απέφυγε να προσφέρει απλώς επιλογές πληρωμής με κρυπτογράφηση και αντ' αυτού ξεκίνησε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα πρωτοβουλιών Web3. Αυτό περιελάμβανε την αγορά της δικής τους NFT, τη συνεργασία με το ανταλλακτήριο κρυπτογράφησης Coinbase και την πλατφόρμα metaverse The Sandbox και την παρουσίαση του avatar Bored Ape στο τρέιλερ του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Σχεδιάζουν να προσφέρουν token-gated sneaker drops και ενδεχομένως πληρωμές σε Apecoin. Αφού η Tesla εγκατέλειψε τα σχέδιά της να χρησιμοποιήσει Bitcoin, η Adidas είναι πιο αφοσιωμένη στο κρυπτονόμισμα και το Web3, έχοντας περάσει τον τελευταίο ενάμιση χρόνο για να κάνει τους ανθρώπους σε όλο τον παγκόσμιο οργανισμό της να το κατανοήσουν και να το αγκαλιάσουν.

Αναλυτικά το άρθρο


7/3/2023: Θα λειτουργούν οι μελλοντικοί υπολογιστές με ανθρώπινα εγκεφαλικά κύτταρα;

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Johns Hopkins εργάζονται για την ανάπτυξη ενός "βιοϋπολογιστή" που θα τροφοδοτείται από ανθρώπινα εγκεφαλικά κύτταρα, ο οποίος θα μπορούσε να επεκτείνει εκθετικά τις δυνατότητες της σύγχρονης πληροφορικής και να δημιουργήσει νέα πεδία μελέτης. Η τεχνολογία αυτή, που ονομάζεται "νοημοσύνη οργανοειδών", περιλαμβάνει ιστούς που αναπτύσσονται στο εργαστήριο και μοιάζουν με πλήρως ανεπτυγμένα όργανα, ενώ κάθε οργανοειδές περιέχει περίπου 50.000 κύτταρα. Θα μπορούσε να μειώσει τις απαιτήσεις κατανάλωσης ενέργειας των υπερυπολογιστών και να χρησιμοποιηθεί για την κατανόηση των αλλαγών στα νευρωνικά δίκτυα που αφορούν ειδικά τον αυτισμό. Μια ποικιλόμορφη κοινοπραξία επιστημόνων, βιοηθικολόγων και μελών του κοινού έχει ενσωματωθεί στην ομάδα για να αξιολογήσει τις ηθικές επιπτώσεις αυτής της εργασίας. Μπορεί να χρειαστούν δεκαετίες μέχρι να υλοποιηθεί πλήρως αυτή η τεχνολογία, αλλά οι πιθανές εφαρμογές είναι συναρπαστικές.

Αναλυτικά το άρθρο


8/3/2023: Η Apple απέκλεισε μια εφαρμογή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ChatGPT από το App Store

Η Apple μπήκε στη συζήτηση σχετικά με τη δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη αυτή την εβδομάδα, μπλοκάροντας μια εφαρμογή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με ChatGPT, το BlueMail, λόγω ανησυχιών ότι δεν θα φιλτράρει σωστά το περιεχόμενο για νεανικό κοινό. Οι προγραμματιστές της Blix Inc., ισχυρίζονται ότι ο αποκλεισμός είναι άδικος και υποδηλώνει μια πιθανή διαμάχη που ετοιμάζεται μεταξύ της Apple και της Google σχετικά με το εύρος του χώρου που θα παραχωρήσουν στις εκκολαπτόμενες εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης. Η Apple έχει την εξουσία να ορίζει τα πρότυπα μετριοπάθειας της AI και έχει στο παρελθόν μπλοκάρει εφαρμογές για "υπερβολικά δυσάρεστο ή χονδροειδές περιεχόμενο". Οι οδηγίες αναθεώρησης του App Store της Apple αναφέρουν ότι οι εφαρμογές θα απορρίπτονται για οποιοδήποτε περιεχόμενο ή συμπεριφορά που πιστεύουν ότι ξεπερνά τα όρια. Σκύβουν επίσης ανοιχτά στον ρόλο τους ως The Decider. Η Google, αντίθετα, φέρεται να μην έχει κανένα ηλικιακό περιορισμό στις εφαρμογές AI.

Αναλυτικά το άρθρο


8/3/2023: Αληθινό ή ψεύτικο κείμενο; Μπορούμε να μάθουμε να εντοπίζουμε τη διαφορά

Ερευνητές της Σχολής Μηχανικής και Εφαρμοσμένων Επιστημών του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια ανέπτυξαν ένα διαδικτυακό εκπαιδευτικό παιχνίδι με τίτλο "Αληθινό ή ψεύτικο κείμενο;", για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να μάθουν να εντοπίζουν τη διαφορά μεταξύ κειμένου που παράγεται από μηχανήματα και κειμένου που γράφεται από ανθρώπους. Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι οι συμμετέχοντες σημείωσαν σημαντικά καλύτερη βαθμολογία από την τυχαία προσπάθεια, αποδεικνύοντας ότι το κείμενο που δημιουργείται από Τεχνητή Νοημοσύνη είναι, σε κάποιο βαθμό, ανιχνεύσιμο. Η μελέτη σκιαγραφεί επίσης ένα καθησυχαστικό μέλλον για τη σχέση μας με αυτή την τεχνολογία, καθώς οι άνθρωποι μπορούν να εκπαιδευτούν ώστε να αναγνωρίζουν τα είδη των λαθών που κάνουν σήμερα οι μηχανές. Οι ερευνητές προτείνουν ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι καταλληλότερη για τη δημιουργική γραφή, καθώς δεν υπάρχει εγγύηση της πραγματολογίας για ειδήσεις, εργασίες ή νομικές συμβουλές. Τονίζουν τη σημασία της επίγνωσης των κινδύνων που σχετίζονται με την Τεχνητή Νοημοσύνη, αλλά υπογραμμίζουν επίσης τη δυνατότητα της Τεχνητής Νοημοσύνης να μας βοηθήσει να γράψουμε πιο ευφάνταστα και ενδιαφέροντα κείμενα.

Αναλυτικά το άρθρο


9/3/2023: Η εναλλακτική λύση του Twitter, Bluesky που υποστηρίζεται από τον Jack Dorsey βρίσκεται στο App Store ως εφαρμογή μόνο για προσκεκλημένους

Ο Jack Dorsey, συνιδρυτής και πρώην διευθύνων σύμβουλος του Twitter, δημιούργησε το Bluesky, ένα ανοιχτό αποκεντρωμένο πρότυπο για τα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης. Η εφαρμογή Bluesky είναι τώρα διαθέσιμη ως beta έκδοση μόνο με πρόσκληση στο App Store και έχει περίπου 2.000 εγκαταστάσεις. Πρόκειται για μια εμπειρία που μοιάζει με το Twitter με απλοποιημένο περιβάλλον εργασίας χρήστη και όριο χαρακτήρων 256. Διαθέτει επίσης λειτουργίες όπως αναζήτηση και παρακολούθηση άλλων χρηστών, like, reposting και αποκλεισμό λογαριασμών. Η εφαρμογή βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο και αντιμετωπίζει ορισμένα σφάλματα, αλλά η ομάδα εργάζεται για τη διόρθωσή τους. Το έργο Bluesky είναι μια εταιρεία κοινής ωφέλειας που έλαβε χρηματοδότηση ύψους 13 εκατομμυρίων δολαρίων από το Twitter, με τον όρο ότι θα ερευνήσει και θα αναπτύξει τεχνολογίες που επιτρέπουν την ανοικτή και αποκεντρωμένη δημόσια συζήτηση. Υπήρξε κάποια κριτική στο έργο από τους προγραμματιστές του Mastodon, οι οποίοι επισημαίνουν ότι το ActivityPub τροφοδοτεί ήδη ένα μεγάλο και αυξανόμενο "Fediverse" διασυνδεδεμένων διακομιστών. Μένει να δούμε πώς θα τα πάει το Bluesky σε σύγκριση με άλλους κλώνους του Twitter, όπως το T2, το Spill και το Post.

Αναλυτικά το άρθρο

 

9/3/2023: Ρομπότ βοηθά τους μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες να παραμείνουν συγκεντρωμένοι

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Waterloo κατάφεραν να χρησιμοποιήσουν ένα ρομπότ για να βοηθήσουν τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες να συγκεντρωθούν στην εργασία τους. Το ρομπότ, που ονομάζεται QT, χρησιμοποιήθηκε σε μια μελέτη με 16 μαθητές χωρισμένους σε δύο ομάδες. Η μία ομάδα δούλευε μόνο με έναν εκπαιδευτή, ενώ η άλλη ομάδα δούλευε με έναν εκπαιδευτή και το ρομπότ. Το ρομπότ ήταν σε θέση να εκτελεί αυτόνομα δραστηριότητες χρησιμοποιώντας την ομιλία και τις χειρονομίες του, όπως η εισαγωγή της συνεδρίας, ο καθορισμός στόχων και η παροχή στρατηγικών αυτοελέγχου. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι μαθητές που συνεργάστηκαν με το ρομπότ ήταν πιο αφοσιωμένοι και μπορούσαν να ολοκληρώσουν τις εργασίες τους με υψηλότερο ρυθμό. Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι τα ρομπότ έχουν θετική επίδραση στους μαθητές και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στα δημόσια εκπαιδευτικά συστήματα. Σχεδιάζονται περαιτέρω μελέτες για τη διερεύνηση της χρήσης κοινωνικά βοηθητικών ρομπότ για μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες.

Αναλυτικά το άρθρο10/3/2023: Το αμοιβαίο κεφάλαιο αντιστάθμισης κινδύνου που μόλις σημείωσε την καλύτερη απόδοση στην ιστορία διαπραγματεύεται μια εταιρική άδεια ChatGPT

Ο Ken Griffin, ο διευθύνων σύμβουλος της Citadel και της Citadel Securities, ανακοίνωσε ότι οι εταιρείες του βρίσκονται σε συζητήσεις για την εξασφάλιση μιας άδειας ChatGPT για όλη την επιχείρηση. Το ChatGPT είναι ένα chatbot τεχνητής νοημοσύνης που έχει γίνει δημοφιλές λόγω των γλωσσικών ικανοτήτων του που μοιάζουν με αυτές του ανθρώπου. Ο Griffin πιστεύει ότι η τεχνολογία έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει τους προγραμματιστές να γράφουν καλύτερο κώδικα, να μεταφράζουν λογισμικό μεταξύ γλωσσών και να αναλύουν πληροφορίες. Πιστεύει επίσης ότι θα μπορούσε να αναλάβει πολλές εργασίες που σήμερα γίνονται από ανθρώπους με πιο αποτελεσματικό και αυτοματοποιημένο τρόπο. Η Citadel είχε επιτυχία στο παρελθόν ακολουθώντας μια φιλική προς την επιστήμη προσέγγιση και κέρδισε 8 δισεκατομμύρια δολάρια από τις συναλλαγές της σε εμπορεύματα πέρυσι. Η εταιρεία είχε ρεκόρ 16 δισ. δολαρίων σε κέρδη για τους επενδυτές πέρυσι και έχει αυξηθεί κατά 2,8% φέτος.

Αναλυτικά το άρθρο


10/3/2023: Η νέα τεχνολογία Τεχνητής Νοημοσύνης θα μπορούσε να αλλάξει την προετοιμασία του παιχνιδιού για τις ομάδες του Super Bowl

Μηχανικοί του Πανεπιστημίου Brigham Young αναπτύσσουν τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης για την αυτοματοποίηση της χρονοβόρας διαδικασίας ανάλυσης και σχολιασμού υλικού από αγώνες για τις ομάδες του NFL (National Football League) και των κολεγίων. Το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης χρησιμοποιεί βαθιά μάθηση (deep learning) και όραση υπολογιστή (computer vision) για τον εντοπισμό και την επισήμανση παικτών από το φιλμ του αγώνα και τον προσδιορισμό του σχηματισμού της επιθετικής ομάδας. Οι ερευνητές πέτυχαν με τον αλγόριθμό τους ακρίβεια καλύτερη από 90% στον εντοπισμό και την επισήμανση παικτών, μαζί με ακρίβεια 85% στον προσδιορισμό σχηματισμών. Το σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης θα μπορούσε επίσης να έχει εφαρμογές σε άλλα αθλήματα, όπως το μπέιζμπολ και το ποδόσφαιρο, για να βοηθήσει τις ομάδες να βελτιώσουν τον τρόπο με τον οποίο αμύνονται εναντίον ορισμένων χτυπημάτων ή να εντοπίσουν ποδοσφαιριστές για να βοηθήσουν στον προσδιορισμό πιο αποδοτικών και αποτελεσματικών σχηματισμών. Αυτή η τεχνολογία θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τον χρόνο και το κόστος που απαιτείται για τη μελέτη ταινιών για τις ομάδες, ενώ παράλληλα θα μπορούσε να βελτιώσει τη στρατηγική του παιχνιδιού αξιοποιώντας τη δύναμη των μαζικών δεδομένων.

Αναλυτικά το άρθρο