8 Δεκεμβρίου 2022

Πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη αλλάζει τα επιχειρηματικά μοντέλα

Αφού η τεχνητή νοημοσύνη αναδιατυπώνει τα επιχειρηματικά μοντέλα, πώς η εφαρμογή και η υιοθέτησή της θα φέρουν μια περαιτέρω επανάσταση στις επιχειρήσεις και το εμπόριο;

Εισαγωγή

Από την εποχή της παραγωγής και του μάρκετινγκ μέχρι την εποχή των σχέσεων και της πληροφορίας, τα επιχειρηματικά μοντέλα εξελίσσονται ανά τους αιώνες. Με την πάροδο των ετών, η άνοδος της τεχνητής νοημοσύνης έχει ουσιαστικά μετατρέψει την ίδια τη σημασία των ιδεών, της καινοτομίας και των εφευρέσεων. Ως αποτέλεσμα, τα επιχειρηματικά μοντέλα εξελίσσονται περαιτέρω. Καθώς παρατηρούμε ότι οι επιχειρήσεις σε όλες τις βιομηχανίες υφίστανται μια βαθιά και δραματική μεταβολή στη σχετική ισορροπία της εξουσίας των πληροφοριών, οι εφαρμογές και η υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης προσφέρουν σε κάθε επιχειρηματική οντότητα πολλές νέες ευκαιρίες όπως και προκλήσεις.

Η ικανότητα της τεχνητής νοημοσύνης αλλάζει ήδη τις επιχειρήσεις και το εμπόριο μεταξύ των εθνών. Σε χώρες πλούσιες ή φτωχές, αναπτυγμένες ή αναπτυσσόμενες, μικρές ή μεγάλες, η τεχνητή νοημοσύνη έχει εξισώσει τους όρους ανταγωνισμού τους και έδωσε στις επιχειρήσεις τους μια μοναδική δυνατότητα, να προχωρήσουν μπροστά και να αναπτυχθούν. Ενώ η πρόσβαση στην τεχνολογία και τις πληροφορίες είναι καθολική, αυτό που δεν είναι συνηθισμένο είναι ο τρόπος με τον οποίο κάθε επιχείρηση χρησιμοποιεί αυτές τις πληροφορίες — για ποιο σκοπό και με ποιους στόχους. Παρά το γεγονός ότι η αναδυόμενη τεχνολογία εξισώνει τους όρους ανταγωνισμού σε βαθμό που οι επιχειρήσεις σε ολόκληρη τη βιομηχανία έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες από τα αυξανόμενα ψηφιακά δεδομένα και τις πληροφορίες, είναι απαραίτητο να καταλάβουμε ποιες είναι οι άλλες παράμετροι που θα βοηθήσουν στον προσδιορισμό της ατομικής και συλλογικής επιτυχίας στην ανάπτυξη των δυνατοτήτων τεχνητής νοημοσύνης για τις επιχειρήσεις.

Αναγνωρίζοντας αυτή την αναδυόμενη πραγματικότητα, η Ομάδα Κινδύνου (Risk Group) ξεκίνησε μια αναγκαία συζήτηση σχετικά με την Τεχνητή Νοημοσύνη για τις Επιχειρήσεις κάνοντας μια περίληψη των κινδύνων.

Αποκάλυψη: Είμαι ο Διευθύνων Σύμβουλος της Risk Group LLC.

Η Risk Group εξετάζει το «πώς η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει τις επιχειρήσεις», με τον DrEric Daimler, συνιδρυτή της εταιρείας Conexus, εταίρο της εταιρείας Spinglass, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Petuum και μέλος του προγράμματος Presidential Innovation Fellows, που εδρεύει στις Ηνωμένες Πολιτείες, κατά τη διάρκεια της διοίκησης του Ομπάμα.

Οι επικείμενες προκλήσεις σχετικά με τα δεδομένα

Οι επιχειρήσεις από όλα τα έθνη αναμένεται να αντιμετωπίσουν αναπάντεχες προκλήσεις και αλλαγές τα επόμενα χρόνια. Πιστεύεται ότι η αυτοματοποιημένη ανάπτυξη θα είναι πιθανώς η μόνη σταθερά στις αλλαγές αυτές. Στην αυτοματοποίηση που βασίζεται στην τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης, η ανάπτυξη σημαίνει περισσότερες πληροφορίες από δεδομένα μέσω συνδεδεμένων συσκευών, μέσων κοινωνικής δικτύωσης, δεδομένων βιομηχανίας και άλλων που ενισχύουν το ενδεχόμενο επανάστασης στα επιχειρηματικά μοντέλα. Με τα χρόνια, τα ψηφιακά δεδομένα αυξάνονται με εκπληκτικό ρυθμό σε όλα τα έθνη. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε: (i) πώς αυτή η νέα πραγματικότητα πληροφοριών που βασίζεται σε δεδομένα φέρνει σε κάθε επιχείρηση των διαφόρων χωρών έναν εντελώς νέο κόσμο γεμάτο ευκαιρίες και κινδύνους και (ii) ποιες θα είναι οι αναμενόμενες συνέπειες για κάθε αγορά (υπάρχουσες και αναδυόμενες);

Οι επιχειρήσεις αρχίζουν να κατανοούν τις συνέπειες του εξελισσόμενου οικοσυστήματος αυτοματοποίησης που κατευθύνεται από την τεχνητή νοημοσύνη, πολύ πιο πέρα από τις εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης με τη στενή της έννοια. Ενώ η σχέση μεταξύ των δεδομένων, των πληροφοριών και της νοημοσύνης είναι πολύπλοκη και μερικές φορές έμμεση, η δύναμη και ο ρυθμός των αλλαγών αυτοματοποίησης, που κατευθύνονται από την τεχνητή νοημοσύνη και που αναμένεται να παρουσιαστούν στα επόμενα χρόνια, θα παρουσιάσουν κάθε επιχειρηματική πρόκληση και ευκαιρία για την κερδοφορία της επιχείρησης. Θα είναι συναρπαστικό να δούμε πώς η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει τη δυναμική της παγκόσμιας επιχειρηματικής εξουσίας.

Αλλαγή του επιχειρηματικού μοντέλου

Καθώς τα πάντα συνδέονται, οι επιχειρήσεις έχουν τώρα την ευκαιρία να συλλέξουν περισσότερα δεδομένα, να αποκτήσουν τις απαραίτητες γνώσεις και να καινοτομήσουν. Ως αποτέλεσμα, θα δούμε πιθανώς μια αναγκαία εξέλιξη των αγορών: ταχύτερες αγορές, βελτιστοποιημένες λειτουργίες, ζωντανές επιχειρήσεις, αυξανόμενα κέρδη, ενημερωμένους καταναλωτές και δυναμικές επιχειρήσεις.

Αυτό μας φέρνει σε ένα κρίσιμο σημείο: πώς αλλάζουν τα επιχειρηματικά μοντέλα από την τεχνητή νοημοσύνη; Παρόλο που οι επιχειρήσεις όλων των βιομηχανιών και των εθνών βρίσκονται σε διαφορετικό στάδιο υιοθέτησης της τεχνητής νοημοσύνης, φαίνεται ότι η σημερινή προσέγγιση της στρατηγικής της τεχνητής νοημοσύνης είναι υπερβολικά στενή δεδομένου ότι οι επιχειρήσεις επικεντρώνονται κυρίως στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για τη βελτίωση των υπηρεσιών εξυπηρέτησης πελατών, την ανάλυση δεδομένων και την πρόβλεψη των επιδόσεων για την αυτοματοποίηση του φόρτου εργασίας, των συναλλαγών κ.λπ. Η τάση της εφαρμογής και υιοθέτησης της τεχνητής νοημοσύνης εξακολουθεί να μην ανταποκρίνεται επαρκώς στις ταχύτατα εξελισσόμενες δυνατότητες της νοημοσύνης. Επίσης, οι επιχειρήσεις συχνά μπορεί να καλλιεργήσουν ένα περιβάλλον δυσπιστίας και εχθρότητας μεταξύ τους στις αντίστοιχες βιομηχανίες και έθνη. Αυτός είναι ίσως ένας λόγος που εμποδίζει μια κοινή προσέγγιση στη συλλογή δεδομένων και την πρόσβαση σε πληροφορίες. Επιπλέον, πολλές χώρες δεν διαθέτουν τις απαραίτητες υποδομές ψηφιακών δεδομένων. Η έλλειψη ψηφιακών υποδομών, με τη σειρά της, αποθαρρύνει τις ευκαιρίες των δεδομένων και τις καινοτομίες, καθιστώντας την επαρκή αντιμετώπιση των επιχειρηματικών δεδομένων και  των αναγκών πληροφόρησης ως πρόκληση —  αφήνοντας τις επιχειρήσεις με ξεπερασμένα δεδομένα, πληροφορίες και νοημοσύνη.

Ενώ η τεχνητή νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τις επιχειρήσεις, τα επιχειρηματικά μοντέλα και το εμπόριο μεταξύ των εθνών, οι ανησυχίες σχετικά με τη γεωπολιτική που οδηγούν σε πρακτικές προστασίας των δεδομένων και η αντίσταση στην ανταλλαγή δεδομένων και πληροφοριών ενδέχεται να αποδυναμώσουν τη δυναμική του. Ως εκ τούτου, η πιθανότητα δημιουργίας και υιοθέτησης μεγάλων ομάδων συγκεντρωτικών δεδομένων και πρακτικών σε τοπικό, εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο παραμένει ασαφής.

Η τεχνητή νοημοσύνη όχι μόνο αλλάζει τον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων, αλλά αλλάζει επίσης θεμελιωδώς την παραδοσιακή σκέψη και τη σημασία της συνεργασίας, του ανταγωνισμού και της καινοτομίας. Συγχρόνως, οι περισσότερες πρωτοβουλίες τεχνητής νοημοσύνης δημιουργούν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα αφού αντιλαμβάνονται μια εντελώς νέα ευκαιρία, ενισχύουν τις τρέχουσες προσπάθειες, προμηθεύουν ένα τμήμα της αγοράς που οι άλλοι αγνοούν ή δημιουργούν νέες αγορές και συνδεδεμένες συσκευές που τροφοδοτούν μια συνεχή ροή δεδομένων σχετικά με τη λειτουργικότητα, τη χρήση, την παραγωγή, τις ανάγκες και που κυρίως σε μια κεντρική τοποθεσία θα οδηγήσουν σε ακόμα πιο συναρπαστικές ανταγωνιστικές αλλαγές. Αυτό μας οδηγεί σε μια σημαντική παρατήρηση: Καθώς η ενσωμάτωση του Internet of Thing θα επιτρέψει την ανάπτυξη περιβάλλοντος όπου οι χρήστες και οι καταναλωτές θα μπορούν να αλληλεπιδράσουν, πώς θα αλλάξει περαιτέρω τα επιχειρηματικά μοντέλα, αφού θα είναι δυνατό να σχεδιαστούν εμπειρίες πάνω στα προϊόντα;

Κίνδυνοι ασφάλειας

Η αυξανόμενη «οπλοποίηση» της τεχνητής νοημοσύνης έχει καταστήσει την ασφάλεια ένα κρίσιμο ζήτημα σε όλα τα έθνη. Η τεχνητή νοημοσύνη είναι σήμερα ένας τομέας όπου δεν ισχύει σχεδόν κανένας κανόνας δέσμευσης και κάθε χώρα θα αντιμετωπίσει δυσκολίες στη δημιουργία ασφάλειας από αλγόριθμους και στον καθορισμό του διεθνούς δικαίου. Ενώ οι αλγόριθμοι δεν έχουν σύνορα και δεν υπάρχουν παγκόσμιοι κανονισμοί ή ρυθμιστικοί φορείς, τα δεδομένα έχουν την προέλευση, την κυριότητα και τα όριά τους. Υπάρχουν πολλοί — συμπεριλαμβανομένων των εθνών, των κρατών, των ελεύθερων επαγγελματιών, των εγκληματιών και των τρομοκρατών — που αντιμετωπίζουν τους αλγόριθμους έξω από την ανοικτή παγκόσμια δικαιοδοσία. Ενώ έχουν προκύψει κάποιες συμφωνίες σχετικά με το έγκλημα στον κυβερνοχώρο, η ερμηνεία του πολέμου της τεχνητής νοημοσύνης παραμένει εκτός δεσμευτικών νομικών υποχρεώσεων. Ελλείψει συναίνεσης σχετικά με τα πρότυπα τεχνητής νοημοσύνης, κάθε επιχειρηματικό μοντέλο και επιχείρηση είναι σε κίνδυνο.

Τι ακολουθεί;

Η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του μέλλοντος που γίνεται μέρος κάθε επιχειρηματικής οντότητας σε όλα τα έθνη. Οι αναδυόμενες τάσεις στην αυτοματοποίηση που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη αντανακλούν σημαντικές μεταβολές των πρωταγωνιστών και των δράσεων στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης που μιλάνε για την αναδιάρθρωση των συμφερόντων, της επιρροής και των επενδύσεων στην παγκόσμια επιχειρηματική πολιτική. Ενώ οι επιχειρήσεις με ταχείς ρυθμούς αυτοματοποίησης παρουσιάζουν ελπιδοφόρες ευκαιρίες, παρουσιάζουν επίσης και σημαντικούς κινδύνους σχετικά με την ασφάλεια. Καθώς το μέλλον της αλλαγής των επιχειρήσεων με γνώμονα την τεχνητή νοημοσύνη συνδέεται στενά με τον τρόπο με τον οποίο τα κράτη διαχειρίζονται τις σημαντικές δυνατότητες δεδομένων τους σε ολόκληρο τον κυβερνοχώρο, το θαλάσσιο περιβάλλον, το γεωπεριβάλλον και το διάστημα, πρέπει να δοθεί μεγάλη έμφαση στην προώθηση πρωτοβουλιών δεδομένων για τη συλλογή περισσότερων πληροφοριών ώστε να εξελιχθεί περαιτέρω ο τομέας της τεχνητής νοημοσύνης. 

Πηγή : https://www.forbes.com/sites/cognitiveworld/2019/07/10/how-artificial-intelligence-is-transforming-business-models/#42b180352648