28 Νοεμβρίου 2022

Το ψηφιακό μέλλον της εργασίας: Αρχίζει να εξαφανίζεται η οχτάωρη απασχόληση;

Η ανεξάρτητη εργασία αυξάνεται, χάρη στις εν μέρει νέες ψηφιακές πλατφόρμες που επιτρέπουν στους ανθρώπους να βρουν δουλειά και να προσφέρουν τις δεξιότητές τους. Τι θα προκαλέσει αυτό στην παραδοσιακή καθημερινότητα της εργασίας;

Η καθιερωμένη εργασία από τις 9 έως τις 5 έχει υποστεί πλήγμα τα τελευταία χρόνια, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι εργάζονται από το σπίτι και η ανεξάρτητη εργασία αυξάνεται ολοένα και περισσότερο.

Με την ανάπτυξη ψηφιακών πλατφορμών, οι οποίες επιτρέπουν στους ανθρώπους να προσφέρουν υπηρεσίες και να βρίσκουν νέες ευκαιρίες εργασίας, οι μη παραδοσιακές ρυθμίσεις εργασίας θα γίνουν ολοένα και πιο συνηθισμένες, ακόμη και όταν η αυτοματοποίηση αναδιαμορφώνει τον παραδοσιακό εργασιακό χώρο.

Είναι η καθιερωμένη εργασία μεταξύ των 9 έως 5 "νεκρή"; Σε αυτό το βίντεο, που είναι ένα από τα τέσσερα της σειράς, εμπειρογνώμονες από τον ακαδημαϊκό χώρο και τη βιομηχανία συζητούν με τους εταίρους της McKinsey τα μεταβαλλόμενα πρότυπα εργασίας και τι ακριβώς σημαίνουν αυτά. Οι συνεντεύξεις βιντεοσκοπήθηκαν τον Απρίλιο στη Digital Future of Work Summit στη Νέα Υόρκη, η οποία διοργανώθηκε από το Παγκόσμιο Ινστιτούτο McKinsey (MGI) και την Stern School of Business του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

Οι ερωτηθέντες περιλαμβάνουν τον Carl Camden, πρώην CEO της Kelly Services, τoν Stephane Kasriel, CEO της Upwork, την Katherine Fleming πρόεδρο της NYU, τη Diana Farrell πρόεδρο και CEO του Ινστιτούτου JP Morgan Chase και τους συνεργάτες της MGI Susan Lund και Michael Chui.

Περιεχόμενο συνέντευξης

Carl Camden: Θα κοιτάμε στο παρελθόν και θα πιστεύουμε ότι η οχτάωρη εργασία, που ήταν η πιο συνηθισμένη σε αυτή τη χώρα, ήταν ένα ωραίο πείραμα. Διήρκεσε περίπου 70 χρόνια και έκανε τον κύκλο της.

Susan Lund: Ο αριθμός των θέσεων εργασίας που απαιτεί να βρίσκεστε σε ένα γραφείο από τις 9 έως τις 5, πέντε ημέρες την εβδομάδα, θα συνεχίσει να μειώνεται και θα εμφανιστούν περισσότερες μεταβλητές μορφές εργασίας. Τώρα, κάποιοι από αυτούς δεν πρόκειται να δουλέψουν για την εταιρεία. Θα είναι εξωτερικοί συνεργάτες, άνθρωποι που αποφασίζουν να ανεξαρτητοποιηθούν και να συγκεντρώσουν μια σειρά διαφορετικών θέσεων εργασίας και να κερδίσουν με αυτόν τον τρόπο κάποιο εισόδημα. Αλλά αυτό είναι μόνο ένα πιο ακραίο βήμα από αυτό που ήδη βλέπουμε να εξελίσσεται στον εργασιακό χώρο των ΗΠΑ μέσα στις παραδοσιακές εταιρείες.

Michael Chui: Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που παρατήρησαν ότι αυτή η ιδέα της πλήρους απασχόλησης, δηλαδή να πληρώνεται κάποιος από έναν και μόνο εργοδότη για να εργάζεται οκτώ ή επτάμισι ώρες ή παρόλα αυτά και πολλές περισσότερες ώρες την ημέρα, είναι μία αντίληψη της βιομηχανικής εποχής. Θα αλλάξει αυτό; Ένα από τα πράγματα που επιτρέπει η τεχνολογία είναι μεγαλύτερη ποικιλία.

Stephane Kasriel: Είναι πολύ συναρπαστικό να βλέπεις αυτές τις αλλαγές να βελτιώνονται. Βλέπουμε την επόμενη γενιά εργαλείων, πράγματα όπως η επαυξημένη πραγματικότητα και οι εικονικοί λευκοί πίνακες διασκέψεων. Υπάρχουν πολλά είδη πραγμάτων που σχεδιάζονται αυτή τη στιγμή για να διευκολύνουν αυτή τη μετάβαση από έναν κόσμο όπου όλοι πρέπει να βρίσκονται στο ίδιο γραφείο και όλοι να περιορίζονται από ένα οχτάωρο μεταξύ των 9 και 5, σε έναν κόσμο όπου οι άνθρωποι μπορούν να ζήσουν πιο κοντά στις κοινότητές τους. Μπορούν να ζήσουν σε ένα μέρος όπου το κόστος ζωής και το δημόσιο σχολικό σύστημα, ή οποιαδήποτε άλλη σκέψη, τους επιτρέπει να ζουν εκεί που θέλουν.

Αλλά η τυπική εργασία 9 έως 5 ίσως να μην εξαφανιστεί μέσα σε μία νύχτα

Katherine Fleming: Η εταιρική δουλειά από τις 9 έως τις 5 μπορεί να εξαφανιστεί, αλλά δεν νομίζω ότι αυτό θα γίνει τόσο γρήγορα όσο πολλοί άνθρωποι προβλέπουν. Αφενός, είμαστε κοινωνικά ζώα. Και σε εμάς τους ανθρώπους αρέσει να βγαίνουμε από το σπίτι και να είμαστε με άλλους ανθρώπους. Αφετέρου, όλες οι δομές που έχουμε στη διάθεσή μας είναι δομές που υποστηρίζουν την εργασίας μεταξύ των ωρών 9 έως 5.

Diana Farrell: Είναι υπερβολικό να πούμε ότι θα εξαφανιστεί εντελώς. Οι μεταβολές της κλίμακας, που μετακινούν μια ολόκληρη αγορά εργασίας στο μέγεθος των ΗΠΑ, πόσο μάλλον της παγκόσμιας οικονομίας, θα έχουν πολλές διαφορετικές διαστάσεις με την πάροδο του χρόνου. Θα υπάρξουν κατάλοιπα πραγμάτων που προϋπήρχαν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Έτσι, υπάρχει ένας σημαντικός ρόλος για τις μεγάλες εταιρείες που θα φαινόταν πιο παραδοσιακές. Αλλά οι ίδιες εξελίσσονται δραματικά. Έτσι νομίζω ότι θα δούμε πολλές αλλαγές, αλλά πιθανότατα θα δούμε περισσότερη μονιμότητα από ό, τι οι περισσότεροι άνθρωποι αντιλαμβάνονται.

Πηγή: mckinsey.com