8 Δεκεμβρίου 2022

Πώς η επιχειρησιακή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει άτομα χωρίς τεχνολογικές γνώσεις να χρησιμοποιούν αναλύσεις δεδομένων

Ο κόσμος της επιχειρησιακής νοημοσύνης εξελίσσεται. Τα μεγάλα δεδομένα ξεφεύγουν από την αποκλειστική ευθύνη των επιστημόνων δεδομένων και γίνονται διαθέσιμα στους υπαλλήλους όλων των οργανισμών. Η μυστικότητα που περικλείει τις αναλύσεις δεδομένων εξαφανίζεται, λόγω των εργαλείων που επιτρέπουν σε ανθρώπους χωρίς τεχνολογικές γνώσεις να κατανοούν τις μεθόδους μέτρησης.

Οι σωστές επιχειρησιακές αποφάσεις που παίρνονται λόγω των πληροφοριών είναι ένα κλικ μακριά. Με λίγα λόγια, η επιχειρηματική νοημοσύνη γίνεται διαθέσιμη για τον καθένα.

“Ο εκδημοκρατισμός των δεδομένων δημιουργεί ένα περιβάλλον, όπου το κάθε άτομο, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιήσει δεδομένα για να πάρει καλύτερες αποφάσεις, έχει πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα όταν τα χρειάζεται,” λέει ο Amir Orad, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας λογισμικών επιχειρησιακής νοημοσύνης Sisense και συνεχίζει: “Δίνεται η δύναμη στους ιθύνοντες να εξετάζουν τα δεδομένα αυτόνομα, ακόμα κι αν δουλεύουν με μεγάλες και/ή διαφορετικές πηγές δεδομένων – όπου είναι κρυμμένες οι ενδιαφέρουσες γνώσεις.”

Παρακάτω θα βρείτε μερικούς τρόπους που η επιχειρησιακή νοημοσύνη ξεφεύγει από τις αποθήκες δεδομένων και εισβάλλει στις αίθουσες προσωπικού και στα γραφεία, όπου ο καθένας έχει την ευκαιρία να βρει αρκετές χρήσιμες πληροφορίες.

Πώς η προσβασιμότητα άλλαξε την επιχειρησιακή νοημοσύνη για πάντα

Υπάρχει μια σημαντική καινοτομία που κάνει την επιχειρησιακή νοημοσύνη διαθέσιμη για όλους: η απομάκρυνση ενός τεχνολογικού φύλακα. Παλιότερα για να είχες πρόσβαση στην επιχειρησιακή νοημοσύνη χρειαζόσουν σκληρό, εξεζητημένο, τοπικά εγκατεστημένο λογισμικό για το ξεσκαρτάρισμα πολλών δεδομένων, την εκτέλεση περίπλοκων αιτημάτων, και τη μεταφορά αποτελεσμάτων. Όλα αυτά αλλάζουν. Βλέπουμε την επιχειρησιακή νοημοσύνη να γίνεται όλο και πιο πολύ μία υπηρεσία που βασίζεται στα υπολογιστικά νέφη – όσο τα έξοδα μεταφοράς δεδομένων και αποθήκευσης μειώνονται, και η τεχνολογία συνεχίζει να αναπτύσσεται, αυτά τα εμπόδια πολυπλοκότητας εξαφανίζονται.

Η καταφυγή της επιχειρησιακής νοημοσύνης στα υπολογιστικά νέφη έχει μόλις ξεκινήσει, και είναι ακόμα πολύ νωρίς για να κρίνουμε αν μπορεί να γίνει μια τεράστια επιτυχία. Παρ' όλ' αυτά, υπάρχουν ισχυρά επιχειρησιακά κίνητρα για τη μετακίνηση. Η μικρότερη ανάγκη για μεγάλες κεφαλαιουχικές επενδύσεις σε διακομιστές, ειδικά λογισμικά, εξυπηρέτηση και συντήρηση, δημιουργούν ένα ισχυρό οικονομικό επιχείρημα. Η άμεση πρόσβαση σε δεδομένα, ταμπλό, μεθόδους μέτρησης και η εξατομικευμένη γνώση είναι μία μεγάλη νίκη για τους τελικούς χρήστες και τους ιθύνοντες.

Ακριβώς αυτός είναι ο λόγος που ο επικεφαλής της αγοράς σε συστήματα βασισμένα σε υπολογιστικά νέφη και προσαρμοσμένα στις ανάγκες του καθενός, που είναι οι διαδικτυακές υπηρεσίες της amazon (AWS), έχουν λανσάρει την υπηρεσία ανάλυσης QuickSight, ένα εργαλείο αναφοράς δεδομένων της AWS, που σχεδιάστηκε για χρήστες χωρίς τεχνικές γνώσεις. Αν και η μετακίνηση στα υπολογιστικά νέφη μόλις ξεκίνησε, πρόκειται να αναδυθεί σε μία απίστευτα ισχυρή δύναμη.

Συνεπώς, “οι στατιστικές αναλύσεις δεν είναι πλέον απλά μία προσθήκη στην “αληθινή επιχείρηση” - είναι η καρδιά στα νέα μοντέλα επιχείρησης του μέλλοντος”, σημειώνει ο Timo Elliott, ένας καινοτόμος ευαγγελιστής για την SAP. “Οι στατιστικές αναλύσεις, επίσης, ενεργοποιούν τις “ζωντανές επιχειρήσεις”. Μία “ζωντανή επιχείρηση” είναι εκείνη που αναμένει, προσομοιάζει και λανσάρει νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες, εκείνη που κοιτάει να δημιουργήσει το μέλλον, και δεν προσκολλιέται απλά στο παρελθόν.

Η προσβασιμότητα σε δεδομένα θα αυξηθεί ουσιαστικά τα ερχόμενα χρόνια. Ας δούμε τώρα τις κύριες αλλαγές που οδηγούν τον εκδημοκρατισμό στον κόσμο της επιχειρησιακής νοημοσύνης.

Απομάκρυνση της πολυπλοκότητας μέσω συζήτησης

Μερικοί από τους παράγοντες που παραδοσιακά έχουν κάνει την επιχειρησιακή νοημοσύνη ακατανόητη ήταν η έλλειψη δεξιοτήτων προγραμματισμού και ανάλυσης. Παραδοσιακά εργαλεία αιτημάτων και αναφοράς βασίζονται στην ικανότητα να γράφει κανείς περίπλοκα φίλτρα και αλγορίθμους για την ανάλυση δεδομένων ή στην ικανότητα παροχής ισχυρών, αναλυτικών δεξιοτήτων για τη λύση προβλημάτων των δεδομένων. Αυτό δείχνει να αλλάζει, και μερικές από αυτές τις αλλαγές έρχονται από μία απρόσμενη κατεύθυνση – τις φωνητικές διασυνδέσεις.

Η σημασιολογική και εμπλουτισμένη με νοημοσύνη αναγνώριση φωνής είναι απλά το επόμενο λογικό βήμα στη σχέση μας με την τεχνολογία. Ήδη, φωνητικές διασυνδέσεις όπως η Siri της Apple, το Amazon Alexa και το Google Assistant μάς επιτρέπουν να ζητάμε και να αλληλεπιδρούμε με μεγάλη ποσότητα πληροφοριών απλά μιλώντας. Αν και αυτά τα εργαλεία, προσαρμοσμένα στο επίπεδο των πελατών, δεν είναι σχεδιασμένα για την επιχειρησιακή νοημοσύνη, υπάρχουν πολλές καινούργιες φωνητικές διασυνδέσεις υπό σχεδιασμό που απλοποιούν σε μεγάλο βαθμό το πώς ζητάμε, αναλύουμε, επεξεργαζόμαστε και κατανοούμε περίπλοκα δεδομένα.

Ένα σημαντικό στοιχείο για αυτό είναι η ιδέα του “chatbot”, ενός εκπροσώπου λογισμικού που δρα σαν ένας αυτόματος οδηγός ή αυτόματη διασύνδεση μεταξύ της φωνής σας και των δεδομένων σας. Τα “chatbot” φτιάχνονται για να βοηθήσουν τους χρήστες να αναγνωρίζουν δεδομένα και να τους οδηγούν στην παροχή αναλύσεων και των γνώσεων που επιθυμούν.

“Οι εκσυγχρονισμένες πλατφόρμες επιχειρησιακής νοημοσύνης εξαφανίζουν τις αντίστοιχες παλινδρομικές με μία τεχνολογία πληροφοριών που γενικά ζημιώνει την ενστικτώδη έρευνα,” λέει ο διευθύνων σύμβουλος της Sisense, Amir Orad. “Οι οργανισμοί που δεν απομακρύνουν τα εμπόδια προς τη γνώση, απλά δεν θα επιβιώσουν, καθώς ανταγωνίζονται εκείνους που έχουν αξιοποιήσει τη δύναμη των δεδομένων για να παίρνουν πιο γρήγορες και έξυπνες αποφάσεις.”

H Sisense ολοκλήρωσε πρόσφατα μία έρευνα που έδειξε ότι οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες ήθελαν πρόσβαση στις αναλύσεις και στην επιχειρησιακή νοημοσύνη μέσω φωνητικής διασύνδεσης, που είναι και ο λόγος που η Sisense έχει αναπτύξει το δικό της ρομπότ λογισμικού και γενικού πλαισίου για να κάνουν ευκολότερη την αναζήτηση της επιχειρησιακής νοημοσύνης σε πολλαπλές πλατφόρμες, συμπεριλαμβανομένων των Slack, Facebook Messenger και Skype.

Ο εκδημοκρατισμός χρειάζεται ένα σταθερό χέρι

Φυσικά, ο εκδημοκρατισμός της πρόσβασης σε αναλύσεις δεδομένων και σε επιχειρησιακή νοημοσύνη έχει τις προκλήσεις του. Αν υπάρχουν ευαίσθητα δεδομένα στο υπολογιστικό νέφος, είναι αναγκαίο να εξασφαλιστεί ότι μόνο ειδικευμένοι, έμπιστοι υπάλληλοι έχουν πρόσβαση σε αυτά. Παρομοίως, η κωδικοποίηση της πρόσβασης και η προστασία πληροφοριών από κακοήθεις παράγοντες και χάκερς εκτός της επιχείρησης είναι εξίσου σημαντική. Επιπρόσθετα, υπάρχει κατά πολλούς κι ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα – οι επιχειρήσεις αποτυγχάνουν να κάνουν σωστή χρήση των δεδομένων που συλλέγουν.

Σε πολλές περιπτώσεις, είναι ευκολότερο να αποθηκεύεις δεδομένα παρά να τα καταστρέφεις. Η επιχειρησιακή νοημοσύνη ανακηρύσσεται ως πανάκεια για τη λήψη εμπεριστατωμένων επιχειρησιακών αποφάσεων σε συνέδρια από όλο τον κόσμο. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι αυτά τα δεδομένα είναι χρήσιμα στο βαθμό που οι ηγέτες των επιχειρήσεων παίρνουν γνώσεις από αυτά. Αλλά η επιχειρησιακή νοημοσύνη δεν πρέπει να αποτελεί απλά μία καλή ιδέα εννοιολογικά· πρέπει να ανταποκρίνεται στο πώς πρέπει να λειτουργεί μία επιχείρηση στον πραγματικό κόσμο.

Με άλλα λόγια, η επιχειρησιακή νοημοσύνη αποτελεί μέρος της επιχειρησιακής στρατηγικής, και δεν είναι απλά μία καλή ιδέα. Το Pure Storage, ένας παροχέας υποδομών, έκανε έρευνα και βρήκε ότι το 72% των επιχειρήσεων συλλέγουν δεδομένα που δεν χρησιμοποιούν ποτέ. Έτσι, μαζεύονται χωρίς λόγο πολλά έξοδα χωρητικότητας και χρεώσεις αδειοδότησης.

Παραδόξως, ο εκδημοκρατισμός δεδομένων και η παροχή πρόσβασης σε τελικούς χρήστες, ίσως κάνουν πιο αξιόλογη την λήψη των δεδομένων από την πρώτη στιγμή από τους τελικούς χρήστες. Όταν δεν έχετε απαραίτητα τους πόρους ή τα διοικητικά κίνητρα να δημιουργήσετε μία ομάδα επιχειρησιακής νοημοσύνης, το να δίνετε στο προσωπικό του οργανισμού πρόσβαση στην τεχνολογία θα μπορούσε να είναι ένας εφικτός τρόπος για αυτούς να πάρουν τις δικές τους γνώσεις.

Ενσωματώνοντας επιχειρησιακή νοημοσύνη σε μη επιχειρησιακής νοημοσύνης εργαλεία

Ένας τομέας που έχει δει δραματική έλξη τα τελευταία χρόνια είναι η “ενσωματωμένη επιχειρησιακή νοημοσύνη”. Αυτή η προσέγγιση ενώνει εύκολα προσαρμόσιμα εργαλεία επιχειρησιακής νοημοσύνης και τα ενσωματώνει στις επιχειρησιακές διεργασίες και εφαρμογές.

Το αποτέλεσμα είναι ότι οι άνθρωποι που μπλέκονται στη διαχείριση και υποστήριξη των επιχειρησιακών διεργασιών μπορούν να δουν ακριβώς την επιρροή που έχει η δουλειά τους στις σημαντικές μεθόδους μέτρησης. Η “ενσωματωμένη επιχειρησιακή νοημοσύνη” βοηθάει να αφαιρεθεί η καθυστέρηση που γίνεται από τη στιγμή που λαμβάνει κανείς δράση μέχρι να δει τα αποτελέσματα.

Ο David Haimes, υπεύθυνος ανάπτυξης των προϊόντων στην Oracle, είναι μεγάλος υποστηρικτής της ενσωματωμένης επιχειρησιακής νοημοσύνης για αυτόν ακριβώς το λόγο. “Στις επιχειρήσεις οι αποφάσεις είναι πολύ πιο σημαντικές και τα αποτελέσματα μεταφράζονται σε λειτουργικές αποδόσεις, λιγότερα λάθη, μεγαλύτερη παραγωγικότητα, περισσότερες πωλήσεις, ικανοποίηση του πελάτη, ικανοποίηση του υπαλλήλου, περισσότερα κέρδη, όλα αυτά τα καλά. Αυτό προετοιμάζει το έδαφος και μετά δείχνουμε την πληροφορία πραγματικού χρόνου,” διαβεβαιώνει σε μία πρόσφατη δημοσίευση στο blog εφαρμογών της Oracle. “ Νομίζω πως οι τελικοί χρήστες μπορούν γρήγορα να αναγνωρίσουν την ενσωματωμένη επιχειρησιακή νοημοσύνη και να δούνε την αξία της. Μπορούν ακόμη να ξεκαθαρίσουν τι πληροφορίες χρειάζονται, πού και πότε πρέπει να τις έχουν για να κάνουν τη μεγαλύτερη διαφορά στην απόδοσή τους.”

Αυτό είναι εξαιρετικά χρήσιμο για συνεργασία και για να δεις αποτελέσματα σε πραγματικό χρόνο. Ένα άλλο μότο για ενσωμάτωση επιχειρησιακής νοημοσύνης είναι η εξατομίκευση- υπάλληλοι, διευθυντές και ενδιαφερόμενοι, όλοι έχουν ελαφρώς διαφορετικές ανάγκες για επιχειρησιακές διεργασίες, κάτι που κάνει πολύ σημαντικό το να μπορεί κανείς να διορθώσει και να βελτιώσει τις μεθόδους μέτρησης και το πώς παρουσιάζονται. Οπωσδήποτε, το μότο “αλλαγή, μέτρηση, βελτίωση, επανάληψη” για τη βελτίωση της επιχείρησης γίνεται πολύ πιο εύκολα με ενσωματωμένη επιχειρησιακή νοημοσύνη.

Ξετύλιγμα δεδομένων μέσω εντοπισμού και απεικόνισης

Ένα από τα κύρια θέματα στην εφαρμογή αποτελεσματικής επιχειρησιακής νοημοσύνης είναι ο σχεδιασμός πρακτικών και χρήσιμων πληροφοριών. Αν τα δεδομένα είναι προσβάσιμα μόνο με κρυφά ερωτήματα ή με δύο χιλιάδες σειρές στο υπολογιστικό φύλλο του Excel, αυτό είναι ένα σημαντικό εμπόδιο για τους περισσότερους. Για να κλείσουμε αυτό το κενό και να κάνουμε την επιχειρησιακή νοημοσύνη προσβάσιμη σε όλους, είναι απαραίτητο να μετατρέψουμε τα δεδομένα αυτά σε πραγματοποιήσιμη πληροφορία. Ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι μέσω εντοπισμού και απεικόνισης.

Αυτό δεν σημαίνει απλά ότι τοποθετούνται οι μετρήσεις σε ένα ταμπλό κωδικοποιημένο με βάση τα χρώματα και κυριαρχούμενο από γραμμές – αν και αυτό σίγουρα βοηθάει. Η απεικόνιση σημαίνει, επίσης, κατανόηση των λόγων που οδήγησαν από την πρώτη στιγμή κάποιον στην ανάλυση των δεδομένων και στην επεξεργασία τους αλλά και δημιουργία προσβάσιμων, εξατομικευμένων αναφορών που σας επιτρέπουν να το κάνετε.

“Κατάλαβα πόσο σημαντική είναι η απεικόνιση στην εποχή των μεγάλων δεδομένων,” λέει η Wei Xu της Brookhaven Lab στο Phys.org. “ Ο τομέας της απεικόνισης, ειδικά η απεικόνιση πληροφοριών, ανθίζει, και γνώριζα ότι θα υπήρχαν πολλές κατευθυντήριες έρευνες για να κυνηγήσει κανείς επειδή αντιμετωπίζουμε ένα άλυτο πρόβλημα: πώς μπορούμε όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά να καταλάβουμε τα δεδομένα;

Επεκτείνετε τη δύναμη της επιχειρησιακής νοημοσύνης για καλύτερα αποτελέσματα

Όπως βλέπετε, η πρόσβαση σε δεδομένα και σε εργαλεία επιχειρησιακής νοημοσύνης μπoρούν να έχουν τρομερές επιδράσεις στο πώς λειτουργεί η επιχείρησή σας. Η επέκταση της δύναμης της επιχειρησιακής νοημοσύνης από τους επιστήμονες δεδομένων και το τμήμα υπηρεσιών πληροφορικής, στα χέρια ολόκληρης της ομάδας σας, δίνει δύναμη σε όλους στην επιχείρησή σας να κάνουν τη δουλειά τους καλύτερα.

Σας δίνει τη δυνατότητα να κινηθείτε προς μία γενική προσέγγιση με βάση τα δεδομένα που προσδίδουν μεγαλύτερη ευθύνη σε όλους για τις επιχειρησιακές αποφάσεις που καθορίζουν την παραγωγικότητα, τα έσοδα και το κέρδος.

Πηγή: thenextweb.com