1 Δεκεμβρίου 2022

Η Gartner αποκαλύπτει τις κορυφαίες στρατηγικές τάσεις της τεχνολογίας για το 2017

Στο ετήσιο Gartner Symposium / ITxpo στο Ορλάντο, της Φλόριντα αυτή την εβδομάδα, πάνω από 8.000 ηγέτες της τεχνολογίας συγκεντρώθηκαν για να ακούσουν τις προβλέψεις των αναλυτών και να διαπιστώσουν πού οδεύουμε. Η τεχνητή νοημοσύνη, η μηχανική μάθηση, και έξυπνη τεχνολογία ήταν βασικά θέματα των αναλύσεων για την κατανόηση του ψηφιακού μέλλοντος. Τα τρία κορυφαία θέματα φέτος ήταν η ευφυΐα, η ψηφιοποίηση και το “πλέγμα”.

Ψηφιακή μεταμόρφωση

Η Gartner άνοιξε και πάλι την ομιλία του τρέχοντος έτους με το ψηφιακό μήνυμα των επιχειρήσεων.Οι ψηφιακές επιχειρήσεις αποτελούν μια πρωταρχική έννοια που αναφέρεται στην ανάμειξη του φυσικού και του εικονικού κόσμου. Καθώς οι ψηφιακές τεχνολογίες μετατρέπονται, τα νέα επιχειρηματικά μοντέλα, οι βιομηχανίες, οι αγορές και οι οργανώσεις αναδύονται. Σκεφτείτε τις επιπτώσεις που είχε η Uber στην επιχείρηση των ταξί και την χρηματοδότηση σε δάνεια προς μικρές επιχειρήσεις Να περιμένετε να γίνουν πολλά περισσότερα από αυτά.

Η ευφυΐα που τροφοδοτείται από την τεχνητή νοημοσύνη των αλγορίθμων, είναι το κέντρο του ψηφιακού σύμπαντος. Οι προηγμένες αναλύσεις σε συνδυασμό με την μηχανική μάθηση, οι αυτόνομες επιχειρηματικές διαδικασίες, η ευφυής τεχνολογία, και διασυνδέσεις ομιλίας "bot" θα αποτελέσουν την μεγάλη μόδα το 2017.

Φέτος η έννοια του «ψηφιακού διδύμου» παρουσιάστηκε μαζί με μια πρόβλεψη. Οι αναλυτές της Gartner προβλέπουν ότι μέσα σε τρία έως πέντε χρόνια, δισεκατομμύρια πράγματα θα εκπροσωπούνται ψηφιακά μέσω δυναμικών μοντέλων λογισμικού ενός φυσικού πράγματος ή συστήματος - του ψηφιακό διδύμου.

Η εξέλιξη του ψηφιακού διδύμου θα απαιτήσει κοινωνικές και πολιτιστικές αλλαγές.

Άλλα ενδιαφέροντα σημεία είναι αυτοί που χρησιμοποιούν το σύννεφο (cloud) και μια συζήτηση για το κόστος, στους διάφορους κλάδους των επιχειρήσεων:

  • 1% της κατασκευής
  • 4% του προγραμματισμού
  • 6% των χρηματοπιστωτικών συστημάτων
  • 10% της εκτέλεσης
  • 17% των προμηθειών
  • 20% της διαχείρισης του ανθρώπινου κεφαλαίου
  • 27% του μάρκετινγκ
  • 29% του ψηφιακού εμπορίου
  • 49% των πωλήσεων

Στην εναρκτήρια ομιλία της Gartner οι κορυφαίοι αναλυτές γνωστοποίησαν ότι σε αυτόν τον γενναίο νέο ψηφιακό κόσμο δεν θα ξέρουμε πόσο θα κοστίζει κάθε project.

Παγκόσμια κυριαρχία;

Τα εμπόδια για την έναρξη μιας επιχείρησης έχουν χαλαρώσει πολύ σε ένα ψηφιακά συνδεδεμένο κόσμο μέσω σύννεφου. Η ακμάζουσα ψηφιακή μεταμόρφωση αναφέρεται σε ένα νικητή που θα “κερδίσει” όλο τον κόσμο.

Οι νικητές στην ψηφιακή εποχή θα έχουν τα περισσότερα δεδομένα για τα καλύτερα εργαλεία νοημοσύνης για να πάρουν αυτοματοποιημένες αποφάσεις σε πραγματικό χρόνο. Θα έχουν τα μεγαλύτερα οικοσυστήματα συνεργατών και προμηθευτών, τις μεγαλύτερες πλατφόρμες, το περισσότερο υλικό και τα περισσότερα χρήματα. Δηλαδή αυτοί οι νικητές θα είναι πάρα πολύ ισχυροί.

Σε επενδυτικά φόρουμ, είδαμε κάτι εκπληκτικό πριν από μερικούς μήνες με τους αναλυτές του οικονομικού χαρτοφυλακίου να "μαντεύουν" ποιος θα μπορούσε να αγοράσει την SAP σε μια ψηφιακή σκηνή υπεροχής. Ένα πρόσφατο άρθρο από το Boston Globe επαναλαμβάνει περαιτέρω τι μπορεί να σημαίνει ένας ψηφιακός κόσμος που κυριαρχείται από το την μεγάλη πεντάδα- την Apple, τη Google, τη Microsoft, την Amazon και το Facebook.

Ιστορικά έχουμε δει μεγάλους πωλητές που μεγεθύνονται πολύ σαν εταιρείες, να συμπεριφέρονται άσχημα. Από τον εκφοβισμό των συνεργατών, των πελατών και των εργαζομένων τους μέχρι του να πάρουν την ικανοποίησή τους με αποτέλεσμα να χάνουν κάθε εφευρετική κουλτούρα. Οπότε το μεγαλύτερο δεν είναι πάντα το καλύτερο. Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (World Economic Forum) και οι παγκόσμιοι ηγέτες θα διευκολύνουν αυτή τη μετάβαση με σκοπό την προστασία της κοινωνίας, ώστε να μας βοηθήσουν να εξελιχθούμε, και να επιτρέψουν στις υπέροχες τεχνολογικές εξελίξεις να βελτιώσουν τις ανθρώπινες εμπειρίες μας.

Η ψηφιακή μεταμόρφωση είναι ένας μπλε, σπάνιος, όμορφος και με τεράστιες ευκαιρίες ωκεανός, που περιμένει και είναι έτοιμος να τον ανακαλύψουμε!

Πηγή: jenunderwood.com