23 Σεπτεμβρίου 2023

Τι είναι η επιχειρηματική ευφυΐα μέσω σύννεφου (cloud);

Οι εφαρμογές επιχειρηματικής ευφυΐας μέσω cloud (σύννεφου) κάνουν τα επιχειρηματικά δεδομένα πιο προσιτά από ποτέ.

Ορισμός
Οι εφαρμογές της επιχειρηματικής ευφυΐας μέσω σύννεφου φιλοξενούνται σε ένα εικονικό δίκτυο, όπως το Διαδίκτυο. Χρησιμοποιούνται για να παρέχεται στους οργανισμούς πρόσβαση στην επιχειρηματική ευφυΐα που σχετίζεται με δεδομένα, όπως πίνακες, KPIs και άλλες επιχειρηματικές αναλύσεις.

Οι επιχειρήσεις στρέφονται όλο και περισσότερο σε εργαλεία που βασίζονται σε σύννεφο, όπως εφαρμογές Διαχείρισης Πελατειακών Σχέσεων (Salesforce), online συνεργασίας αρχείων και αποθήκευσης (Dropbox, Box) και λογισμικού Help Desk (UserVoice, Zendesk). Η τάση αυτή περιλαμβάνει εργαλεία επιχειρηματικής ευφυΐας και αγκαλιάζει την ευελιξία και προσβασιμότητα του σύννεφου (cloud).

Συνοπτική ιστορία της χρήσης υπολογιστών μέσω σύννεφου

Η έννοια της χρήσης υπολογιστών μέσω σύννεφου έχει τις ρίζες της στη δεκαετία του 1950 με την ανάπτυξη του μικροτσίπ και του κεντρικού υπολογιστή. Οι χρήστες είχαν τη δυνατότητα να αποκτήσουν πρόσβαση στον υπολογιστή μέσω του πελάτη ή των τερματικών υπολογιστών και την δυνατότητα για προώθηση της αποτελεσματικής χρήσης των πόρων της Κεντρικής Μονάδας Επεξεργασίας (CPU), όπου η πρακτική της “πολύ μίσθωσης” (multitenancy) και “διαμοιρασμού του χρόνου ” (time-sharing) εξελίχθηκαν. Από τη δεκαετία του 1960 έως τα τέλη της δεκαετίας του 1990, οι βελτιώσεις στα μοντέλα διαμοιρασμού του χρόνου, η εξισορρόπηση των servers και η απομακρυσμένη πρόσβαση (VPN) έθεσαν τις βάσεις για αυτό που θα ερχόταν κατά τη διάρκεια της άνθησης του τελεία-com στις αρχές την δεκαετίας του 2000.

Η ταχεία ανάπτυξη της υπολογιστικής ισχύος και η έλευση του Διαδικτύου κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990 άνοιξε το δρόμο για σημαντικές εξελίξεις στην χρήση υπολογιστών μέσω σύννεφου. Πρωτοπόροι όπως το Google, η Amazon και η Salesforce βοήθησαν να αποδειχθεί η ικανότητα του σύννεφου να παραδίδει υπολογιστική ισχύ χωρίς υλικό και τοπικά εγκατεστημένο λογισμικό. Από τα μέσα της δεκαετίας του 2000, η βιομηχανία υπολογιστών μέσω σύννεφου έχει αυξηθεί εκθετικά, και προβλέπεται να γίνει μια βιομηχανία $210 δισεκατομμυρίων μέχρι το 2016.

Η χρήση υπολογιστών μέσω σύννεφου συναντά την επιχειρηματική ευφυΐα

Η χρήση υπολογιστών μέσω σύννεφου και η επιχειρηματική ευφυΐα είναι ένα ιδανικό ταίρι. Η επιχειρηματική ευφυΐα είναι για την παροχή των σωστών πληροφοριών, στους σωστούς ανθρώπους, τη σωστή στιγμή και το σύννεφο για να παρέχει ένα ελαφρύ, ευέλικτο τρόπο για να αποκτήσετε πρόσβαση σε εφαρμογές επιχειρηματικής ευφυΐας . Η ομορφιά των εφαρμογών σύννεφου επιχειρηματικής ευφυΐας είναι ότι είναι προσβάσιμη σε πολλαπλές συσκευές και προγράμματα περιήγησης στο διαδίκτυο. Αυτό παρακάμπτει τα παραδοσιακά εμπόδια λογισμικού, όπως η απαίτηση να αποκτήσετε πρόσβαση στην εφαρμογή μέσα στον ιστότοπο.

Πλεονεκτήματα για τους χρήστες

Η επιχειρηματική ευφυΐα μέσω σύννεφου προσφέρει κάποια σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τις “υπό προϊποθέσεις” εφαρμογές . Αυτά είναι:

Ευκολία στη χρήση

Όπως και οι άλλες εφαρμογές μέσω σύννεφου, τείνουν να είναι πιο εύκολες για τους τελικούς χρήστες για να λειτουργήσουν και να δημιουργήσουν. Αυτό σημαίνει μειωμένη συμμετοχή και κόστος της πληροφορικής .

Ανάπτυξη ταχύτητας

Είναι πολύ απλό να αναπτύξετε τις εφαρμογές μέσω σύννεφου, δεδομένου ότι δεν απαιτούν πρόσθετες εγκαταστάσεις υλικού ή λογισμικού.

Επεκτασιμότητα και την ελαστικότητα

Επίσης αυτές οι εφαρμογές μπορούν να κλιμακωθούν γρήγορα για να φιλοξενήσουν την αύξηση του αριθμού των χρηστών σε έναν οργανισμό.

Προσιτότητα

Σε τέτοιου είδους εφαρμογές μπορούμε να έχουμε πρόσβαση από οποιοδήποτε περιηγητή στο ίντερνετ (web browser) ή από οποιαδήποτε κινητή συσκευή.

Είναι ο ουρανός το όριο;

Οι προοπτικές της επιχειρηματικής ευφυΐας μέσω σύννεφου, είναι συγκλονιστικές . Οι επιχειρήσεις το χρησιμοποιούν και απολαμβάνουν ήδη τα οφέλη του, όπως χαμηλότερο κόστος, αυξημένη ταχύτητα ανάπτυξης και την ευκολία χρήσης. Οι εφαρμογές αυτές διαθέτουν πλέον ισοδύναμη υπολογιστική ισχύ με “υπό προϊποθέσεις” εφαρμογές. Προσφέρουν στους χρήστες “βάθος” των χαρακτηριστικών που ήταν, μέχρι τώρα, διαθέσιμο μόνο σε τοπικά εγκατεστημένα λογισμικά.

Η επιχειρηματική ευφυΐα μέσω σύννεφου έχει τη δυνατότητα να γίνει ένας κεντρικός μοχλός στις αναλύσεις και τις στρατηγικές επιχειρηματικής ευφυϊας των επιχειρήσεων, με το να παρέχει στους τελικούς χρήστες σε πραγματικό χρόνο, πρόσβαση στα δεδομένα των επιχειρήσεων .

Πηγή: klipfolio.com