29 Νοεμβρίου 2022

Τα Big Data είναι εδώ για να μείνουν

Οι «φανατικοί» παραδοσιακοί αναλυτές δεδομένων έχουν πεισμώσει και αρνούνται να ενδώσουν στην μόδα των Big Data. Γρήγορα όμως, πληθαίνουν οι αποδείξεις ότι τα Big Data δεν ήρθαν για να φύγουν, όπως άλλες μόδες. Υπάρχουν πολλά περισσότερα δεδομένα σε NoSQL παρά σε SQL και οι ωκεανοί δεδομένων παίρνουν τη θέση των λιμνών δεδομένων. Το γεγονός ότι ο κλάδος των Big Data έχει προβλήματα οφείλεται στο ότι είναι ακόμα στην αρχή.
Αν σκεφτεί κανείς την πρόοδο της τεχνολογίας την περασμένη δεκαετία, τα τελευταία χρόνια έχουμε δει μεγάλη πρόοδο μέσα σε πολύ μικρά διαστήματα, σε κάθε κλάδο. Και όμως, στα Big Data, ο όγκος δεδομένων που έχουμε πλέον διαθέσιμα στα χέρια μας έχει ξεπεράσει τις δυνατότητές μας να τα αναλύσουμε.

Και αυτό είναι ένα επιχείρημα που στηρίζονται οι «αρνητές» των Big Data. Αφού έχουμε τόσα δεδομένα, γιατί δεν έχουμε περισσότερη γνώση; Το πρόβλημα είναι ότι τα Big Data είναι ένας πολύ νέος κλάδος και ίσως ακόμα δεν υπάρχουν οι κατάλληλοι άνθρωποι ή οι τεχνολογικές δυνατότητες να εξάγουμε το μέγιστο από τα Big Data. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα τα καταφέρουμε ποτέ. Είναι αναπόφευκτο η τεχνολογία να εξελιχθεί. Όταν η Μηχανική Μάθηση και η τεχνητή νοημοσύνη μπει στην εξίσωση, η γνώση που θα πάρουμε από τα δεδομένα θα είναι περισσότερη από ποτέ.

Επειδή κάτι δεν συμβαίνει τώρα, δεν σημαίνει ότι δεν θα συμβεί και στο μέλλον. Επίσης, επειδή η εταιρεία σου δεν βλέπει την αξία και τις ευκαιρίες στα Big Data, δεν σημαίνει ότι άλλοι δεν βλέπουν.

Υπάρχουν παραδείγματα αριστείας στα Big Data σε όλο τον κόσμο, δείτε τη Γερμανία σαν πρώτο παράδειγμα. Παρόλα αυτά, γιατί ιδιωτικές εταιρείες να θέλουν να μοιραστούν τις τεχνικές τους; Είναι το πλεονέκτημα τους ως προς τον ανταγωνισμό και δεν έχουν τίποτε να κερδίσουν μοιράζοντας τα μυστικά τους. Πάντα αυτό συμβαίνει με τους νέους κλάδους και γιαυτό ίσως υπάρχει η γενική αντίληψη ότι έχει πολλά προβλήματα.

Τελικά, το μόνο που σώζει τα Big Data είναι το μέγεθος τους! Όχι μόνο δεν πρόκειται να πάνε πουθενά, καθώς ζούμε στην εποχή της πληροφορίας, αλλά αναμένεται να μεγαλώσουν προοδευτικά την επόμενη δεκαετία. Οι αναλυτικές δυνατότητες θα προλάβουν κάποια στιγμή αυτή την τάση, και τότε η θα φανεί η πραγματικά αξία των Big Data.

Πηγή: kdnuggets.com