8 Δεκεμβρίου 2022

Η επανάσταση του “Citizen Data Scientist”

Η επιχειρήσεις μιλούν εδώ και καιρό για τα δεδομένα και πως μπορούν να καθοδηγήσουν τις ενέργειές τους. Τώρα είναι ενθουσιασμένοι με την ιδέα του Citizen Data Scientist. Η ιδέα ότι οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις χωρίς στατιστική εκπαίδευση θα εφαρμόζουν την επιστήμη των δεδομένων είναι τρομακτικό για όποιος είναι εκπαιδευμένος στη στατιστική. Πολλοί το έχουν παρουσιάσει αυτό σαν ένα αμάξι που το οδηγείς χωρίς τιμόνι. Αυτή η ανησυχία είναι κατανοητή καθώς κάθε ειδικός data scientist έχει μια ιστορία να διηγηθεί στην οποία ο εργαζόμενος της εταιρείες που χρησιμοποιεί εργαλεία για ανάλυση δεδομένων, ερμήνευσε λάθος τα δεδομένα με αποτέλεσμα να πάρει λάθος αποφάσεις η επιχείρηση.


Κι όμως, αυτοί που απορρίπτουν αυτή την ιδέα είναι στη λάθος πλευρά της συζήτησης. Οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις έχουν ήδη εργαλεία BI που τους επιτρέπουν να σχεδιάσουν τα δικά τους όμορφα γραφήματα για τα δεδομένα τους και να πάρουν αποφάσεις άσχετα αν είναι στατιστικά σωστές ή όχι. Δεν μπορεί κανείς να τους το απαγορεύσει αυτό καθώς στο τέλος οι ίδιοι παίρνουν τις αποφάσεις. Αυτό που μπορεί και πρέπει να γίνει είναι να τους βοηθήσουν οι ειδικοί να παίρνουν στατιστικά σωστές αποφάσεις πιο εύκολα από το να παίρνουν λάθος αποφάσεις. Ήδη έχουν γίνει βήματα προς αυτή τη κατεύθυνση.


Όπως και στην επανάσταση των υπολογιστών, δεν μπορούμε να περιμένουμε μόνο από ένα μικρό γκρουπ ειδικών να έχουν πρόσβαση στα εργαλεία αυτά. Έτσι και σήμερα πρέπει να σχεδιαστεί το κατάλληλο λογισμικό και τα κατάλληλα εργαλεία για να γίνει η ανάλυση των δεδομένων προσβάσιμη σε όλους και να τους αποτρέπει από λάθος χρήση που οδηγεί σε λάθος αποφάσεις.


Πολλά μένει να γίνουν σε αυτό το τομέα. Από την πλευρά των ειδικών, πρέπει να ενθαρρύνουν τους εργαζόμενους να υιοθετήσουν αναλυτικές τεχνικές και να μην μένουν σε απλές οπτικοποιήσεις. Έτσι θα αποτραπούν λάθη που στο τέλος θα σπαταλήσουν χρόνο και από τους χρήστες/εργαζόμενους και από τους ειδικούς data scientists. Από την άλλη, οι χρήστες πρέπει να είναι πλήρως ενημερωμένοι με τις εξελίξεις στο χώρο της ανάλυσης και τις υπάρχουσες τεχνικές.


Είναι εμφανές ότι η ανάγκη για ανάλυση δεδομένων και ειδικούς σε αυτό θα αυξηθεί. Οι επιχειρήσεις θα ξέρουν τι συνέβη και γιατί, τι άλλαξε πρόσφατα και γιατί, τι θα συμβεί και τι μπορεί να γίνει να βελτιωθούν τα αποτελέσματα της επιχείρησης. Έτσι, οι ειδικοί πρέπει να κατανοήσουν ότι η πρόσβαση στη γνώση τους σε πολλούς δεν θα τους βλάψει επαγγελματικά αλλά αντίθετα θα τους ωφελήσει.