28 Νοεμβρίου 2022

H Cortana Analytics της Micrososft ψάχνει τρόπο να κάνει πιο δημοκρατικά τα μεγάλα δεδομένα

Η Cortana Analytics θα ενώσει έναν αριθμό διαφορετικών τεχνολογιών επεξεργασίας, συμπεριλαμβανομένων και της μηχανικής εκμάθησης και της επεξεργασίας ροής.

Η Microsoft έχει συγκεντρώσει μερικές από τις τεχνολογίες νέων δεδομένων της σε ένα μόνο πακέτο που σχεδιάστηκε για να βοηθήσει τις εταιρείες να πάρουν την μεγαλύτερη δυνατή αξία από τις στίβες δεδομένων τους που συνεχώς αυξάνονται.

Το νέο αυτό πακέτο που ονομάζεται Cortana Analytics, είναι σχεδιασμένο για να κάνει τα μεγάλα δεδομένα «πιο δημοκρατικά» δήλωσε ο οικονομικός διευθυντής της Micrososft, Satya Nadella, κατά το άνοιγμα του World Wide Partner Conference της εταιρίας στο Orlando της Florida.

Το πακέτο αυτό έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει κάθε εταιρία να «μεταμορφωθεί μέσω της δύναμης των δεδομένων», είπε ο Nadella. Η Micrososft έχει δουλέψει για να μειώσει την ειδίκευση που χρειάζεται για την χρήση του Cortana Analytics, και ενδεχομένως διευρύνοντας το φάσμα του που μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι τεχνολογίες αυτές.

Με μία πρώτη ματιά, το Cortana Analytics φαίνεται να έχει τον ίδιο στόχο με το Watson Analytics της ΙΒΜ, που επίσης προσφέρει τεχνολογίες προχωρημένης ανάλυσης, κάνοντας τες όμως πιό εύκολες για να μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πολλούς τομείς.

Η Cortana Analytics ενώνει διαφορετικές πτυχές ανάλυσης δεδομένων εταιρικών πληροφοριακών συστημάτων, ενώνοντας τις δομημένες βάσεις δεδομένων με τις μη δομημένες που βρίσκονται σε αρχεία αλλά και σε ζωντανές ροές δεδομένων από συσκευές του διαδικτύου των πραγμάτων.

Χρησιμοποιεί τις τεχνολογίες ανάλυσης της Microsoft, όπως την Power BI, για την οργάνωση δεδομένων σε οπτικά κατανοητές μορφές και το Microsoft ML για την πρόβλεψη μελλοντικών γεγονότων με βάση τωρινά σετ δεδομένων. Παρέχει ακόμη, ένα φωνητικό Interface για πρόσβαση σε όλες τις δυνατότητες μέσω του φωνητικού λογισμικού προσωπικής ψηφιακής υπηρεσίας Cortana της εταιρίας.

Μία επιχείρηση θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το λογισμικό αυτό για να εντοπίσει την απομάκρυνση πελατών, εντοπίζοντας τους πελάτες που φαίνεται να είναι πιο πιθανό να δεχθούν την προσφορά ενός ανταγωνιστή. Το Cortana Analytics Suite θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για να προγραμματίσει την προληπτική συντήρηση του εξοπλισμού, υπολογίζοντας τον πιθανό χρόνο μέσα στον οποίο χρειάζονται service οι μηχανές. Με το Interface της Cortana, ο manager δεν χρειάζεται καν να φτιάξει ένα ερώτημα για να λάβει μία απάντηση, παρά μόνο να ζητήσει από το ίδιο το σύστημα να κάνει την δουλειά.

Ένας από τους πρώτους χρήστες του λογισμικού ήταν ένα νοσοκομείο των ΗΠΑ, το Dartmouth- Hitchcock Health System. Χρησιμοποιεί τις τεχνολογίες ανάλυσης της Microsoft για να προτείνει ανώτατα προγράμματα θεραπείας, με βάση το ιστορικό του κάθε ασθενούς καθώς επίσης και δεδομένα από έρευνες κάθε επιπέδου για την κατάσταση του ασθενούς.

Η Microsoft σχεδιάζει να κυκλοφορήσει το Cortana Analytics Suite αργότερα φέτος, και η πληρωμή του θα γίνεται μέσω μηνιαίας συνδρομής. Θα περιλαμβάνει αρκετά προσχεδιασμένα πακέτα που θα στοχεύουν στην ανάλυση συγκεκριμένων θεμάτων, όπως για παράδειγμα τον εντοπισμό της απάτης.