Πολλές εταιρίες αποτυγχάνουν στην σύνδεση εργαλείων επιχειρηματικής ευφυΐας και λήψης αποφάσεων, σύμφωνα με μια νέα έρευνα της Gartner. Τα εργαλεία υποστήριξης αποφάσεων, όπως το λογισμικό συνεργασίας μπορούν να βοηθήσουν.



Παρά τις μεγάλες επενδύσεις σε λογισμικό και πλατφόρμες επιχειρηματικής ευφυΐας (ΒΙ) που οδηγούν σε πιο καλά πληροφορημένο εργατικό δυναμικό, οι περισσότερες πληροφορίες αποτυγχάνουν να συνδέσουν την ΒΙ «με την τελευταία λέξη» στη λήψη αποφάσεων στις επιχειρήσεις, σύμφωνα με νέα έρευνα της Gartner Inc.

Η έλλειψη σύνδεσης μεταξύ ΒΙ και των αποφάσεων που αυτή επηρεάζει έχει οδηγήσει σε απουσία διαφάνειας σε πολλούς οργανισμούς. Αυτό αποτρέπει την ΒΙ να δέχεται όλα όσα τις αξίζουν, κυρίως όταν οδηγεί σε καλή λήψη αποφάσεων, αναφέρει ο Kurt Schlegel, αναλυτής σε μια εταιρία ερευνών με έδρα το Στάνφορντ του Κονέκτικατ και ένας από τους συντάκτες της αναφοράς.

«Παρά την άνευ προηγουμένου διάθεση πληροφοριών, η προηγούμενη δεκαετία χαρακτηρίστηκε από λήψη διάφορων ατελών αποφάσεων τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα», έγραψε ο Schlegel. «Δεν είναι αρκετό να παρέχει κανείς απεριόριστη πρόσβαση στις πληροφορίες.»

Ο κύκλος ζωής της ΒΙ αποτελείται από τρία στάδια, ανέφερε ο Schlegel. Το πρώτο περιλαμβάνει την οργάνωση, εκκαθάριση και συλλογή των δεδομένων, μετά το δεύτερο στάδιο είναι η διάδοση των δεδομένων, συχνά σε μορφή αναφορών, έτσι ώστε να συνάδει και με τις ανάγκες των καταναλωτών. Το τρίτο, και ίσως πιο σημαντικό στάδιο, ανέφερε, είναι η ίδια η εφαρμογή της ΒΙ στην λήψη αποφάσεων.

Πολλοί οργανισμοί ωρίμασαν μέσω των σταδίων ένα και δύο, αλλά δεν έχουν καν φτάσει στο τρίτο, ανέφερε ο  Schlegel. «Είναι σαν το κρολ, το περπάτημα και το τρέξιμο, αλλά νομίζω πως οι περισσότεροι οργανισμοί είναι έτοιμοι να περάσουν στο τρίτο στάδιο.»

Για να ολοκληρωθεί η μετάβαση, ανέφερε, οι οργανισμοί πρέπει να αναπτύξουν υποστηρικτικά συστήματα λήψης αποφάσεων, που να τους επιτρέπουν ανάλυση ΒΙ και αναφορές για πειράματα με περισσότερα σενάρια «τι και αν», που να δείχνουν το πώς λήφθηκε μια απόφαση, με τι δεδομένα και από ποιον. Ο Schlegel έκανε έκκληση στους μεγάλους πωλητές ΒΙ - SAP, Oracle, IBM και Microsoft – να επενδύσουν περισσότερα σε πηγές ανάπτυξης λήψης αποφάσεων, αν και παραδέχτηκε πως ίσως πάρει καιρό για να γίνει αυτό πραγματικότητα, καθώς τα κέρδη από μια τέτοια τεχνολογία αναμένονται χαμηλά στην αρχή. «Οι πωλητές-κολοσσοί ελέγχουν τις αναδυόμενες αγορές, και δυστυχώς, συνήθως δεν είναι σημαντικές για αυτούς», ανέφερε.

Λόγω έλλειψης προϊόντων υποστήριξης αποφάσεων «έξω από το κουτί», το συνεργατικό και κοινωνικό λογισμικό είναι σε αυτό το σημείο ένας από τους ευκολότερους τρόπους για τους οργανισμούς να συνδέσουν τη ΒΙ με τα αποτελέσματα των αποφάσεων, ανέφερε ο Schlegel. «Είναι μια πολύ απλή ιδέα με πολλά οφέλη.»