Νότια Κορέα: Το 1/10 του Εργατικού Δυναμικού είναι Πλέον Ρομπότ, Ενισχύοντας την Αντιμετώπιση Δημογραφικών Προκλήσεων
Περίληψη:
Η Νότια Κορέα έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο όπου το 1/10 του εργατικού δυναμικού αποτελείται από ρομπότ. Αυτή η εξέλιξη μπορεί να προσφέρει μερική λύση στις σοβαρές δημογραφικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα, όπως η ραγδαία μείωση της γεννητικότητας και η γήρανση του πληθυσμού. Παρά τις τεράστιες επενδύσεις σε προγράμματα γονιμότητας τα τελευταία 18 χρόνια, η πρόοδος είναι περιορισμένη.
Η κυβέρνηση απαντά ιδρύοντας νέο υπουργείο που εστιάζει σε ζητήματα όπως η γήρανση, η μετανάστευση και η στέγαση. Η Νότια Κορέα συνεχίζει να ηγείται στην αυτοματοποίηση και σχεδιάζει ακόμα πιο φιλόδοξες επενδύσεις και ρυθμιστικές μεταρρυθμίσεις μέχρι το 2030 για την περαιτέρω ενίσχυση της χρήσης ρομπότ σε διάφορους κλάδους, παραμένοντας στην κορυφή της παγκόσμιας λίστας των πιο αυτοματοποιημένων οικονομιών.
Κύρια Σημεία:
- Πρωτοπορία στην αυτοματοποίηση: Η Νότια Κορέα διαθέτει 1.102 ρομπότ ανά 10.000 εργαζομένους, ξεπερνώντας κατά πολύ άλλες προηγμένες οικονομίες.
- Δημογραφικές προκλήσεις: Με το ποσοστό γονιμότητας σε ιστορικό χαμηλό (0,72), η χώρα αντιμετωπίζει «εθνική έκτακτη ανάγκη» στη γήρανση του πληθυσμού.
- Επενδύσεις σε ρομποτική: Η κυβέρνηση προωθεί ένα νέο σχέδιο (Fourth Intelligent Robot Basic Plan) με επενδύσεις 2,24 δισ. δολαρίων μέχρι το 2030 για ανάπτυξη ρομπότ σε πολλούς τομείς.
- Αντιμετώπιση ρυθμιστικών εμποδίων: Στόχος είναι η αύξηση της εγχώριας παραγωγής βασικών εξαρτημάτων ρομπότ από 44% σε 80% έως το 2030, καθώς και η άρση 51 ρυθμιστικών εμποδίων.
- Παγκόσμια τάση: Η Ασία προηγείται παγκοσμίως στην αυτοματοποίηση. Η Νότια Κορέα μαζί με τη Σιγκαπούρη, την Κίνα και την Ιαπωνία συγκαταλέγεται στις 10 πιο αυτοματοποιημένες οικονομίες του κόσμου.
Αναλυτικά το άρθρο:
Η Νότια Κορέα κατάφερε ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα: Το ένα δέκατο του εργατικού δυναμικού της αποτελείται πλέον από ρομπότ, μια εξέλιξη που θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των δημογραφικών προκλήσεων της χώρας.
Παρόλο που η ρομποτική προσφέρει μια μερική λύση, η Νότια Κορέα συνεχίζει να αντιμετωπίζει κρίση στο δημογραφικό: το ποσοστό γονιμότητας μειώθηκε σε νέο ιστορικό χαμηλό, 0,72, το 2023, γεγονός που οδήγησε τον Πρόεδρο Γιουν Σουκ-Γεόλ να χαρακτηρίσει τη μείωση των γεννήσεων ως «εθνική έκτακτη ανάγκη».
Παρά το ότι επενδύθηκαν πάνω από 200 δισεκατομμύρια δολάρια σε προγράμματα γονιμότητας τα τελευταία 18 χρόνια, η πρόοδος είναι ελάχιστη. Για να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις, η κυβέρνηση ίδρυσε ένα νέο υπουργείο που θα εστιάσει σε βασικά δημογραφικά θέματα, όπως η γήρανση του πληθυσμού, η μετανάστευση και η στέγαση.
Η χώρα της Ανατολικής Ασίας, γνωστή για την αιχμή στην τεχνολογία ηλεκτρονικών και αυτοκινήτων, διαθέτει εντυπωσιακό αριθμό 1.102 ρομπότ ανά 10.000 εργαζόμενους. Με 28,8 εκατομμύρια Κορεάτες εργαζομένους έως τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία, αυτό ισοδυναμεί με πάνω από 3 εκατομμύρια ρομπότ.
Τα νούμερα αυτά την τοποθετούν πολύ μπροστά από τον στενότερο ανταγωνιστή της, τη Σιγκαπούρη, η οποία έχει 770 ρομπότ ανά 10.000 εργαζομένους. Η ρομποτική πυκνότητα της Νότιας Κορέας είναι διπλάσια από άλλες προηγμένες βιομηχανικές χώρες, όπως η Ιαπωνία και η Κίνα.
«Η Νότια Κορέα πρωτοπορεί στη βιομηχανία ηλεκτρονικών και οικιακών συσκευών, με εταιρείες όπως η Samsung και η LG. Επίσης, οδηγεί παγκοσμίως στις υψηλές ταχύτητες διαδικτύου και αγκαλιάζει ταχύτατα τις νέες τεχνολογίες» δήλωσε ο Κεν Γκόλντμπεργκ, καθηγητής μηχανικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Μπέρκλεϊ, στο Newsweek.
Ο ίδιος διευκρίνισε ότι οι εν λόγω μηχανές είναι βιομηχανικά ρομπότ, όχι ανθρωποειδή όπως το ρομπότ Optimus που ακόμα αναπτύσσεται από την Tesla του Έλον Μασκ.
Σύμφωνα με την Έκθεση Παγκόσμιας Ρομποτικής 2024 της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ρομποτικής (IFR), η παγκόσμια πυκνότητα ρομπότ αυξάνεται κατά μέσο όρο 5% ετησίως από το 2018. Η έκθεση σημείωσε την υψηλή θέση της Σιγκαπούρης, παρά το μέγεθός της και τον σχετικά μικρό μεταποιητικό τομέα της.
Η Νότια Κορέα δεν επαναπαύεται. Τον Ιανουάριο του 2024, το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Ενέργειας παρουσίασε το Τέταρτο Βασικό Σχέδιο Ευφυών Ρομπότ. Η πρωτοβουλία αυτή δεσμεύει πάνω από 2,24 δισεκατομμύρια δολάρια σε δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις έως το 2030 για την προώθηση της αυτοματοποίησης σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, συμπεριλαμβανομένων της βιομηχανίας, της υγείας, της γεωργίας, των logistics, της άμυνας και της κοινωνικής ασφάλειας.
Το σχέδιο στοχεύει επίσης σε βασικά τεχνολογικά και ρυθμιστικά εμπόδια. Μια έκθεση του International Trade Administration (ITA) τον Αύγουστο επεσήμανε τον στόχο αύξησης του ποσοστού εγχώριας παραγωγής βασικών εξαρτημάτων ρομπότ από το 44% στο 80% έως το 2030, αντιμετωπίζοντας παράλληλα 51 ρυθμιστικά εμπόδια για περαιτέρω απλοποίηση του κλάδου.
Η Ασία, ως περιοχή, προηγείται παγκοσμίως στην αυτοματοποίηση, με πυκνότητα ρομπότ 182 μονάδες ανά 10.000 εργαζομένους στη μεταποίηση, σύμφωνα με την IFR. Αυτό αντιπροσωπεύει αύξηση 7,6% σε σχέση με προηγούμενα χρόνια. Η Κορέα, μαζί με τη Σιγκαπούρη, την Κίνα και την Ιαπωνία, συγκαταλέγονται στις 10 πιο αυτοματοποιημένες οικονομίες του κόσμου.