14 Ιανουαρίου 2025

Ο Τζένσεν Χουάν θέλει να κάνει την Τεχνητή Νοημοσύνη τη Νέα Παγκόσμια Υποδομή

Περίληψη

Ο Τζένσεν Χουάν, CEO της Nvidia, προτείνει την ανάπτυξη υποδομών τεχνητής νοημοσύνης (AI) σε χώρες παγκοσμίως, υποστηρίζοντας ότι η AI θα είναι η θεμελιώδης δύναμη που θα αλλάξει την κοινωνία. Με την υποστήριξη κυβερνήσεων, όπως της Ταϊλάνδης, προωθεί την ανάπτυξη εθνικών συστημάτων AI χρησιμοποιώντας τσιπ της Nvidia. Η γεωπολιτική σκακιέρα μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας επηρεάζει τη βιομηχανία, με νέους περιορισμούς στις εξαγωγές να τίθενται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

 

 

 

 

Κύρια σημεία

  • Η AI είναι θεμελιώδης για τη νέα ψηφιακή υποδομή, σύμφωνα με τον Χουάν.
  • Τουλάχιστον 10 χώρες έχουν ήδη συμφωνήσει να αναπτύξουν υποδομές AI με τη βοήθεια της Nvidia.
  • Οι γεωπολιτικές εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας επηρεάζουν τις επιχειρηματικές στρατηγικές της Nvidia.
  • Η έννοια της "κυρίαρχης AI" κερδίζει έδαφος σε χώρες εκτός των ΗΠΑ και Κίνας, καθώς προσπαθούν να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους στην εποχή της AI.

 

Αναλυτικά το άρθρο:

Ο Jensen Huang, Διευθύνων Σύμβουλος της Nvidia, έχει ένα σχέδιο για την εισαγωγή της υποδομής AI (Τεχνητής Νοημοσύνης) σε χώρες σε όλο τον κόσμο, και το προωθεί προσωπικά.

Μιλώντας στη δημοσιογράφο Lauren Goode της WIRED κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης The Big Interview στο Σαν Φρανσίσκο, ο Huang χαρακτήρισε την τάση της AI ως «επανεκκίνηση της πληροφορικής όπως τη γνωρίζουμε τα τελευταία 60 χρόνια». Επισήμανε ότι η δύναμη της AI είναι τόσο μεγάλη που «είτε είσαι σε αυτό το κύμα, είτε το έχεις χάσει».

Σύμφωνα με τον Huang, «οι άνθρωποι αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι η AI είναι σαν την ενέργεια και τις υποδομές επικοινωνίας—και τώρα θα υπάρξει υποδομή ψηφιακής νοημοσύνης».

Η Παγκόσμια Περιοδεία του Huang

Ο Huang βρισκόταν στην Ταϊλάνδη, όπου συναντήθηκε με την πρωθυπουργό Paetongtarn Shinawatra για να συζητήσει την κατασκευή «παγκόσμιας κλάσης υποδομής AI» στη χώρα. Η Ταϊλάνδη είναι η νέα προσθήκη σε μια λίστα τουλάχιστον 10 χωρών που έχουν υπογράψει έργα υποδομής AI με τη Nvidia.

Οι χώρες αυτές περιλαμβάνουν τη Δανία, την Ιαπωνία, την Ινδονησία και την Ινδία, όπου όλες αποφάσισαν να κατασκευάσουν τα δικά τους εθνικά συστήματα AI χρησιμοποιώντας τσιπ της Nvidia.

Γεωπολιτικές Εντάσεις

Η επιτυχία του σχεδίου του Huang αντικατοπτρίζει τόσο την αναγνώριση του δυναμικού της AI όσο και τον διαρκώς διασπασμένο ψηφιακό κόσμο. Η αντιπαράθεση μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας έχει θέσει τη Nvidia στο επίκεντρο. Τη Δευτέρα, η κυβέρνηση Biden ανακοίνωσε νέους περιορισμούς στις εξαγωγές εξαρτημάτων τσιπ στην Κίνα, περιλαμβάνοντας μνήμη υψηλού εύρους ζώνης (HBM), που χρησιμοποιείται συχνά σε προσαρμοσμένα τσιπ AI.

Η Nvidia, που ανέμενε αυτούς τους περιορισμούς, σταμάτησε τις παραγγελίες των τσιπ H20 στην Κίνα από τον Σεπτέμβριο.

Αντιδράσεις του Huang στις Πολιτικές Εξελίξεις

Σε ερώτηση για το πώς επηρεάζονται οι δραστηριότητες της Nvidia από τους περιορισμούς, ο Huang απέφυγε να σχολιάσει λεπτομέρειες, αλλά είπε ότι «οι αλληλεπιδράσεις με την κυβέρνηση ήταν εξαιρετικές», προκαλώντας γέλια στο κοινό.

Με τη νέα κυβέρνηση Trump να πλησιάζει, ο Huang δήλωσε ότι έχει ήδη συγχαρεί τον πρόεδρο-εκλεγμένο και προσφέρθηκε να στηρίξει την κυβέρνησή του. Παρά τις προκλήσεις, όπως οι δασμοί που σχεδιάζει ο Trump, ο Huang ελπίζει ότι η νέα κυβέρνηση θα ενδιαφερθεί για την AI και τις δυνατότητές της.

Η «Κυρίαρχη AI» Ως Παγκόσμια Στρατηγική

Η Nvidia προσπαθεί να αξιοποιήσει τις ανησυχίες των χωρών που αισθάνονται ότι μένουν πίσω στην επανάσταση της AI. Ο Huang προωθεί την ιδέα της «κυρίαρχης AI», τονίζοντας ότι τα δεδομένα κάθε χώρας είναι φυσικός της πόρος και αντικατοπτρίζουν τη γνώση, την κουλτούρα και τις φιλοδοξίες της.

«Οι χώρες αφυπνίζονται στις απίστευτες δυνατότητες της AI και τη σημασία της για τα εθνικά τους συμφέροντα», δήλωσε ο Huang.

 

Πηγή: Jensen Huang Wants to Make AI the New World Infrastructure