7 Οκτωβρίου 2024

Η Google πλήρωσε 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια για να πάρει πίσω έναν ερευνητή τεχνητής νοημοσύνης

Περίληψη του άρθρου:

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Google δαπάνησε 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια για να επαναπροσλάβει τον εμπειρογνώμονα AI Noam Shazeer αφού έφυγε για να ξεκινήσει τη δική του εταιρεία. Οι δαπάνες αυτές τονίζουν τον έντονο ανταγωνισμό μεταξύ των εταιρειών τεχνολογίας στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και εγείρει ανησυχίες σχετικά με τις διογκωμένες δαπάνες χωρίς σαφείς αποδόσεις των επενδύσεων. Παρόλο που ο Shazeer συνέβαλε σημαντικά στην πρόοδο της τεχνητής νοημοσύνης στη Google, κυρίως στην ανάπτυξη μεγάλων γλωσσικών μοντέλων, η αναχώρησή του συνέπεσε με χαμένες ευκαιρίες για τη Google, ειδικά μετά την έναρξη του OpenAi. Η συμφωνία με το Shazeer αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης τάσης όπου οι τεχνολογικοί γίγαντες αγωνίζονται για το κορυφαίο ταλέντο τεχνητής νοημοσύνης εν μέσω ανησυχιών από τους επενδυτές σχετικά με τις μη βιώσιμες δαπάνες για μη αποδεδειγμένες τεχνολογίες.




Κύρια σημεία του άρθρου:

  • Η Google δαπάνησε 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια για να επαναπροσλάβει τον εμπειρογνώμονα AI Noam Shazeer αφού έφυγε για να ξεκινήσει τη δική του εταιρεία.
  • Αυτή η δαπάνη τονίζει τον έντονο ανταγωνισμό μεταξύ των εταιρειών τεχνολογίας στον τομέα της ΑΙ.
  • Οι ανησυχίες προκύπτουν σχετικά με το φουσκωμένο κόστος χωρίς σαφείς αποδόσεις στις επενδύσεις.
  • Ο Shazeer έπαιξε σημαντικό ρόλο στην προώθηση του AI στη Google, ιδιαίτερα στην ανάπτυξη μεγάλων γλωσσικών μοντέλων.
  • Η αναχώρησή του συνέπεσε με τις χαμένες ευκαιρίες για τη Google, ειδικά μετά την εμφάνιση του OpenAI.
  • Η συμφωνία αντικατοπτρίζει μια ευρύτερη τάση των τεχνολογικών γιγάντων που ανταγωνίζονται για το κορυφαίο ταλέντο AI


Αναλυτικά το άρθρο:

Ο Ταλαντούχος κ. Shazeer

Η Google φέρεται να ξόδεψε 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια για να επαναπροσλάβει τον εμπειρογνώμονα Τεχνητής Νοημοσύνης Noam Shazeer - ένα εκπληκτικό ποσό χρημάτων για κάτι που ισοδυναμεί με την τεχνογνωσία ενός μόνο επιστήμονα πληροφορικής.
Ο Shazeer έφυγε από την Google το 2021 μετά από 21 χρόνια στην εταιρεία για να ξεκινήσει τη δική του startup με την ονομασία Character.AI, η οποία επιτρέπει στους χρήστες να αλληλεπιδρούν με chatbots που παίζουν ρόλους ως φανταστικοί χαρακτήρες ή γνωστές προσωπικότητες.
Ο επίσημος λόγος για τον οποίο η Google έδωσε δισεκατομμύρια δολάρια στην startup ήταν για να αδειοδοτήσει την τεχνολογία της. Αλλά όπως αναφέρει η Wall Street Journal, «η επιστροφή του Shazeer θεωρείται ευρέως ως ο κύριος λόγος» για τον οποίο ο τεχνολογικός γίγαντας έκοψε την επιταγή.
Η συμφωνία αναδεικνύει πόσα χρήματα ξοδεύουν οι εταιρείες τεχνολογίας για να αποκτήσουν ένα πιθανό πλεονέκτημα στην κούρσα εξοπλισμών της τεχνητής νοημοσύνης. Παράλληλα, οι επενδυτές της Silicon Valley ανησυχούν έντονα τον τελευταίο καιρό ότι εταιρείες όπως η Google ή η Microsoft πετάνε αμέτρητα δισεκατομμύρια δολάρια χωρίς ορατή απόδοση, φουσκώνοντας μια τεράστια φούσκα που πρόκειται να σκάσει.
Μην κοιτάξετε παραπέρα από μια εταιρεία που ξοδεύει σχεδόν τρία δισεκατομμύρια για να πείσει έναν και μόνο μηχανικό να επιστρέψει.
«Ο Νόαμ είναι σαφώς ένα σπουδαίο άτομο σε αυτόν τον τομέα», δήλωσε στη WSJ ο διευθυντής του Εργαστηρίου Τεχνητής Νοημοσύνης του Στάνφορντ, Κρίστοφερ Μάνινγκ. Είναι όμως «20 φορές πιο καλός από άλλους ανθρώπους;»

Αγορές από το παράθυρο

Αν και ο Shazeer δεν ήταν ο μοναδικός ή άμεσος αποδέκτης των 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Google, εισέπραξε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια από το μερίδιό του στην startup ως μέρος της συμφωνίας, ανέφεραν πηγές στην WSJ. Αυτό εξακολουθεί να είναι ένας τεράστιος μισθός, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι ο Shazeer δεν πούλησε την εταιρεία του.
Ο Shazeer αποτέλεσε θεμελιώδες μέρος των πρώιμων προσπαθειών της Google για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης. Μια εργασία του 2017 στην οποία ήταν συν-συγγραφέας θεωρείται σε μεγάλο βαθμό ως η πρώιμη αυγή των μεγάλων γλωσσικών μοντέλων όπως τα γνωρίζουμε σήμερα.
Και δεν ντρέπεται για τη συμβολή του. Στο LinkedIn του, ισχυρίζεται ότι «έχω εφεύρει μεγάλο μέρος της σημερινής επανάστασης στα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα».
Ο επιστήμονας πληροφορικής έφυγε από την Google αφού η εταιρεία αρνήθηκε να διαθέσει στο κοινό ένα chatbot με την ονομασία Meena το 2021, επικαλούμενη ανησυχίες για την ασφάλεια, σύμφωνα με την WSJ. Κατά ειρωνικό τρόπο, η OpenAI κυκλοφόρησε το ChatGPT ένα χρόνο αργότερα, αναδεικνύοντας μια τεράστια χαμένη ευκαιρία για την Google.
Τον Αύγουστο, κυκλοφόρησε η είδηση ότι ο Shazeer θα επέστρεφε στη Google στο πλαίσιο της συμφωνίας της μητρικής εταιρείας Alphabet της Google με την Character.AI.
Αρκετές άλλες παρόμοιες συμφωνίες δείχνουν ότι τεχνολογικοί γίγαντες όπως η Microsoft και η Amazon τρέχουν για να εξασφαλίσουν ερευνητές AI όπως ο Shazeer. Τον Ιούνιο, για παράδειγμα, η Amazon προσέλαβε κορυφαία στελέχη από μια νεοσύστατη επιχείρηση AI που ονομάζεται Adept μέσω μιας συμφωνίας αδειοδότησης τεχνολογίας.
Καθώς όμως οι εταιρείες συνεχίζουν να επενδύουν δισεκατομμύρια στην περιβαλλοντικά επιβλαβή και σε μεγάλο βαθμό ακόμη μη αποδεδειγμένη τεχνολογία, οι επενδυτές αρχίζουν να θέτουν κάποια σκληρά ερωτήματα. Θα πρέπει πραγματικά να πληρώνουν πολλά δισεκατομμύρια δολάρια για να αποκτήσουν την τεχνογνωσία ενός μόνο υπαλλήλου - ή πρόκειται για κολοσσιαία σπατάλη χρημάτων που δεν θα αποδώσει ποτέ; Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να παρακολουθούμε την εξέλιξη της κατάστασης. 

Πηγή: Google Paid $2.7 Billion to Get a Single AI Researcher Back