
18 Απριλίου 2025

Οι ΗΠΑ χρειάζονται νόμους για το Deepfake Porn. Αυτά τα κράτη πρωτοπορούν

Περίληψη του άρθρου:
Τα κράτη σε όλες τις ΗΠΑ εισάγουν νόμους για την καταπολέμηση της μη συναινετικής πορνογραφίας Deepfake, ενώ η ομοσπονδιακή νομοθεσία καθυστερεί. Με 39 κράτη που προτείνουν μέτρα, οι αξιοσημείωτες προσπάθειες περιλαμβάνουν την Alexandria Ocasio-Cortez's Defiance Act και την πράξη του Ted Cruz. Παρά τη διμερή υποστήριξη, η επιβολή παραμένει ασυνεπής και προκλητική λόγω διαφορετικών κρατικών νόμων. Οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι μόνο η ομοσπονδιακή νομοθεσία μπορεί να παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις σε αυτό το κλιμακωτό ζήτημα.
Κύρια σημεία του άρθρου:
- Είναι αυξανόμενο το πρόβλημα της μη συναινετικής deepfake πορνογραφίας, με το 90% των deepfake βίντεο να είναι πορνογραφικής φύσης.
- Πολλές πολιτείες των ΗΠΑ εισάγουν νόμους για την αντιμετώπιση του ζητήματος, λόγω της αργής προόδου της ομοσπονδιακής νομοθεσίας.
- Υπάρχει σημαντική διαφοροποίηση μεταξύ των πολιτειακών νόμων ως προς την προσέγγιση και την αποτελεσματικότητά τους.
- Δυσκολίες στην απόδειξη πρόθεσης βλάβης και στον εντοπισμό δραστών πέρα από τα σύνορα των πολιτειών περιορίζουν την αποτελεσματικότητα των νόμων.
- Ειδικοί υποστηρίζουν ότι απαιτείται ομοσπονδιακή νομοθεσία για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος σε εθνικό επίπεδο.
- Το ζήτημα επηρεάζει τόσο διασημότητες όσο και απλούς ανθρώπους, με αυξανόμενες ανησυχίες για τη χρήση deepfakes σε απάτες sextortion και παρεμβάσεις στις εκλογές.
Αναλυτικά το άρθρο:
Η νομοθεσία για την αντιμετώπιση της κρίσης του deepfake porn προτείνεται, ψηφίζεται και αποτυγχάνει σε επίπεδο πολιτείας σε όλες τις ΗΠΑ.
Καθώς η εθνική νομοθεσία σχετικά με την πορνογραφία deepfake σέρνεται στο Κογκρέσο, οι πολιτείες σε όλη τη χώρα προσπαθούν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Τριάντα εννέα πολιτείες έχουν εισαγάγει ένα συνονθύλευμα νόμων που αποσκοπούν στην αποτροπή της δημιουργίας μη συναινετικών deepfakes και στην τιμωρία όσων τα δημιουργούν και τα μοιράζονται.
Νωρίτερα φέτος, η Δημοκρατική βουλευτής Alexandria Ocasio-Cortez, θύμα και η ίδια μη συναινετικών deepfakes, εισήγαγε τον νόμο Disrupt Explicit Forged Images and Non-Consensual Edits Act, ή Defiance Act. Εάν ψηφιστεί, το νομοσχέδιο θα επέτρεπε στα θύματα της deepfake πορνογραφίας να υποβάλουν μήνυση εφόσον μπορούσαν να αποδείξουν ότι τα deepfakes είχαν γίνει χωρίς τη συγκατάθεσή τους. Τον Ιούνιο, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τεντ Κρουζ παρουσίασε τον νόμο Take It Down Act, ο οποίος θα απαιτούσε από τις πλατφόρμες να αφαιρούν τόσο το πορνό εκδίκησης όσο και το μη συναινετικό deepfake πορνό.
Αν και υπάρχει διμερής υποστήριξη για πολλά από αυτά τα μέτρα, η ομοσπονδιακή νομοθεσία μπορεί να χρειαστεί χρόνια για να περάσει και από τα δύο σώματα του Κογκρέσου πριν υπογραφεί σε νόμο. Όμως τα πολιτειακά νομοθετικά σώματα και οι τοπικοί πολιτικοί μπορούν να κινηθούν ταχύτερα -και προσπαθούν να το κάνουν. τον περασμένο μήνα, το γραφείο του εισαγγελέα της πόλης του Σαν Φρανσίσκο David Chiu ανακοίνωσε μήνυση κατά 16 από τους πιο επισκέψιμους ιστότοπους που επιτρέπουν στους χρήστες να δημιουργούν πορνογραφία παραγόμενη από τεχνητή νοημοσύνη.
«Η δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη υπόσχεται πολλά, αλλά όπως συμβαίνει με όλες τις νέες τεχνολογίες, υπάρχουν ακούσιες συνέπειες και εγκληματίες που επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν τη νέα τεχνολογία. Πρέπει να είμαστε πολύ σαφείς ότι αυτό δεν είναι καινοτομία - αυτό είναι σεξουαλική κακοποίηση», δήλωσε ο Chiu σε μια δήλωση που κυκλοφόρησε από το γραφείο του εκείνη την εποχή. η μήνυση ήταν μόνο η τελευταία προσπάθεια να προσπαθήσει να περιορίσει το συνεχώς αυξανόμενο ζήτημα της μη συναινετικής πορνογραφίας deepfake.
«Νομίζω ότι υπάρχει μια λανθασμένη αντίληψη ότι είναι μόνο οι διασημότητες που επηρεάζονται από αυτό», λέει η Ilana Beller, υπεύθυνη οργάνωσης της Public Citizen, η οποία παρακολουθεί τη νομοθεσία για το μη συναινετικό deepfake και μοιράστηκε τα ευρήματά της με το WIRED. «Είναι πολλοί καθημερινοί άνθρωποι που έχουν αυτή την εμπειρία».
Τα στοιχεία από την Public Citizen δείχνουν ότι 23 πολιτείες έχουν ψηφίσει κάποια μορφή νόμου για μη συναινετικό deepfake. «Πρόκειται για ένα τόσο διαδεδομένο ζήτημα, και έτσι οι πολιτειακοί νομοθέτες το βλέπουν ως πρόβλημα», λέει ο Beller. «Νομίζω επίσης ότι οι νομοθέτες ενδιαφέρονται να ψηφίσουν νομοθεσία για την τεχνητή νοημοσύνη αυτή τη στιγμή, επειδή βλέπουμε πόσο γρήγορα αναπτύσσεται η τεχνολογία».
Πέρυσι, το WIRED ανέφερε ότι η deepfake πορνογραφία μόνο αυξάνεται και οι ερευνητές εκτιμούν ότι το 90 τοις εκατό των deepfake βίντεο είναι από πορνό, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είναι μη συναινετικό πορνό γυναικών. Αλλά παρά το πόσο διαδεδομένο είναι το ζήτημα, η Kaylee Williams, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Columbia που παρακολουθεί τη νομοθεσία για τα μη συναινετικά deepfake, λέει ότι έχει δει τους νομοθέτες να επικεντρώνονται περισσότερο στα πολιτικά deepfakes.
«Περισσότερες πολιτείες ενδιαφέρονται να προστατεύσουν την ακεραιότητα των εκλογών με αυτόν τον τρόπο παρά να αντιμετωπίσουν το ζήτημα της προσωπικής εικόνας», λέει.
Ο Matthew Bierlein, Ρεπουμπλικανός πολιτειακός αντιπρόσωπος στο Μίσιγκαν, ο οποίος συνυπογράφει το πακέτο νομοσχεδίων της πολιτείας για τα μη συναινετικά deepfake, λέει ότι αρχικά ήρθε στο θέμα μετά τη διερεύνηση της νομοθεσίας για τα πολιτικά deepfakes. «Το σχέδιό μας ήταν να καταστήσουμε [τα πολιτικά deepfakes] παράβαση της χρηματοδότησης της προεκλογικής εκστρατείας εάν δεν τοποθετούσατε αποποιητικές δηλώσεις για να ενημερώσετε το κοινό». Μέσω της εργασίας του σχετικά με τα πολιτικά deepfakes, λέει ο Bierlein, άρχισε να συνεργάζεται με τη Δημοκρατική εκπρόσωπο Πηνελόπη Τσερνόγλου, η οποία βοήθησε στην αιχμή του δόρατος των νομοσχεδίων για τα μη συναινετικά deepfakes.
Εκείνη την εποχή, τον Ιανουάριο, τα μη συναινετικά deepfakes της Taylor Swift είχαν μόλις γίνει viral και το θέμα καλύφθηκε ευρέως στις ειδήσεις. «Σκεφτήκαμε ότι η ευκαιρία ήταν η κατάλληλη στιγμή για να μπορέσουμε να κάνουμε κάτι», λέει ο Beirlein. Και ο Beirlein λέει ότι ένιωθε ότι το Μίσιγκαν ήταν σε θέση να γίνει περιφερειακός ηγέτης στις μεσοδυτικές πολιτείες, επειδή, σε αντίθεση με ορισμένους από τους γείτονές του, διαθέτει νομοθετικό σώμα πλήρους απασχόλησης με καλά αμειβόμενο προσωπικό (οι περισσότερες πολιτείες δεν διαθέτουν). «Καταλαβαίνουμε ότι πρόκειται για ένα θέμα μεγαλύτερο από ένα απλό θέμα του Μίσιγκαν. Αλλά πολλά πράγματα μπορούν να ξεκινήσουν από το επίπεδο της πολιτείας», λέει. «Αν το πετύχουμε αυτό, τότε ίσως το Οχάιο το υιοθετήσει στη νομοθετική του σύνοδο, ίσως η Ιντιάνα υιοθετήσει κάτι παρόμοιο, ή το Ιλινόις, και αυτό μπορεί να διευκολύνει την επιβολή του νόμου».
Όμως, οι κυρώσεις για τη δημιουργία και την ανταλλαγή μη συναινετικών απομιμήσεων -και το ποιος προστατεύεται- μπορεί να διαφέρουν σημαντικά από πολιτεία σε πολιτεία. «Το αμερικανικό τοπίο είναι απλά εξαιρετικά ασυνεπές σε αυτό το ζήτημα», λέει ο Williams. «Νομίζω ότι τελευταία υπάρχει αυτή η παρανόηση ότι όλοι αυτοί οι νόμοι ψηφίζονται σε όλη τη χώρα. Νομίζω ότι αυτό που βλέπει ο κόσμος είναι ότι έχουν προταθεί πολλοί νόμοι».
Ορισμένες πολιτείες επιτρέπουν την άσκηση αστικής και ποινικής δίωξης κατά των δραστών, ενώ άλλες μπορεί να προβλέπουν μόνο το ένα από τα δύο. Νόμοι όπως αυτός που τέθηκε πρόσφατα σε ισχύ στο Μισισιπή, για παράδειγμα, επικεντρώνονται στους ανηλίκους. Τον τελευταίο χρόνο περίπου, υπήρξαν πολλές περιπτώσεις μαθητών γυμνασίου και λυκείου που χρησιμοποίησαν γεννητική τεχνητή νοημοσύνη για να δημιουργήσουν σαφείς εικόνες και βίντεο με συμμαθητές τους, ιδίως κορίτσια. Άλλοι νόμοι επικεντρώνονται σε ενήλικες, με τους νομοθέτες να επικαιροποιούν ουσιαστικά τους υφιστάμενους νόμους που απαγορεύουν το πορνό εκδίκησης.
Σε αντίθεση με τους νόμους που επικεντρώνονται στα μη συναινετικά deepfakes ανηλίκων, για τα οποία ο Williams λέει ότι υπάρχει ευρεία συναίνεση ότι αποτελούν «εγγενές ηθικό λάθος», η νομοθεσία γύρω από το τι είναι «ηθικό» όταν πρόκειται για μη συναινετικά deepfakes ενηλίκων είναι «πιο δύσκολη». Σε πολλές περιπτώσεις, οι νόμοι και οι προτεινόμενες νομοθεσίες απαιτούν την απόδειξη πρόθεσης, ότι δηλαδή ο στόχος του ατόμου που έκανε και μοιράστηκε το μη συναινετικό deepfake ήταν να βλάψει το υποκείμενο.
Αλλά στο διαδίκτυο, λέει η Sara Jodka, δικηγόρος που ειδικεύεται στην προστασία της ιδιωτικής ζωής και την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, αυτό το συνονθύλευμα της νομοθεσίας με βάση την πολιτεία μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολο. «Αν δεν μπορείτε να βρείτε ένα άτομο πίσω από μια διεύθυνση IP, πώς μπορείτε να αποδείξετε ποιος είναι το άτομο, πόσο μάλλον να δείξετε την πρόθεσή του;»
Ο Williams σημειώνει επίσης ότι στην περίπτωση των μη συναινετικών deepfakes διασημοτήτων ή άλλων δημόσιων προσώπων, πολλοί από τους δημιουργούς δεν θεωρούν απαραίτητα ότι κάνουν κακό στον εαυτό τους. «Θα πουν, «Αυτό είναι περιεχόμενο θαυμαστών», ότι θαυμάζουν αυτό το πρόσωπο και ότι τους ελκύει», λέει.
Οι πολιτειακοί νόμοι, λέει ο Jobka, αν και αποτελούν μια καλή αρχή, είναι πιθανό να έχουν περιορισμένη ισχύ για την πραγματική αντιμετώπιση του ζητήματος, και μόνο ένας ομοσπονδιακός νόμος κατά των μη συναινετικών deepfakes θα επέτρεπε το είδος των διακρατικών ερευνών και διώξεων που θα μπορούσαν πραγματικά να επιβάλουν δικαιοσύνη και λογοδοσία. «Τα κράτη δεν έχουν πραγματικά μεγάλη δυνατότητα να εντοπίσουν διεθνώς τα σύνορα των κρατών», λέει. «Έτσι, θα είναι πολύ σπάνιο και θα είναι πολύ συγκεκριμένα τα σενάρια όπου οι νόμοι θα είναι σε θέση να επιβληθούν».
Αλλά ο Bierlein από το Μίσιγκαν λέει ότι πολλοί εκπρόσωποι των πολιτειών δεν αρκούνται να περιμένουν την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το ζήτημα. Ο Bierlein εξέφρασε ιδιαίτερη ανησυχία για τον ρόλο που θα μπορούσαν να διαδραματίσουν τα μη συναινετικά deepfakes στις απάτες sextortion, οι οποίες σύμφωνα με το FBI έχουν αυξηθεί. Το 2023, ένας έφηβος από το Μίσιγκαν πέθανε από αυτοκτονία αφού απατεώνες απείλησαν να δημοσιεύσουν τις (πραγματικές) προσωπικές του φωτογραφίες στο διαδίκτυο. «Τα πράγματα κινούνται πολύ αργά σε ομοσπονδιακό επίπεδο, και αν περιμέναμε να κάνουν κάτι, θα μπορούσαμε να περιμένουμε πολύ περισσότερο», λέει.
Πηγή: The US Needs Deepfake Porn Laws. These States Are Leading the Way