Το Ηνωμένο Βασίλειο υπογράφει συνθήκη για την ασφάλεια της τεχνητής νοημοσύνης για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας
Περίληψη του άρθρου:
Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει υπογράψει μια συνθήκη για την ασφάλεια τεχνητής νοημοσύνης, με στόχο την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου έναντι των τεχνολογικών απειλών. Η καγκελάριος Shabana Mahmood υπογράμμισε την ανάγκη να διαμορφωθεί η ΑΙ υπεύθυνη για την ενίσχυση των δημόσιων υπηρεσιών και της οικονομικής ανάπτυξης χωρίς να διακυβεύεται αξίες. Η συνθήκη εστιάζει στην παρακολούθηση, τους αυστηρούς κανονισμούς και στην καταπολέμηση της κατάχρησης του AI. Επικεντρώνεται σε τρεις βασικούς τομείς: την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη διαφύλαξη της δημοκρατίας από την κατάχρηση του AI και την επιβολή ισχυρών κανονισμών για την υπεύθυνη ανάπτυξη του AI. Η σύμβαση προσκαλεί τη συμμετοχή της παγκόσμιας συμμετοχής για να εξασφαλίσει την ασφαλή πρόοδο της ΑΙ, ενισχύοντας παράλληλα τη νομοθεσία του Ηνωμένου Βασιλείου έναντι των μεροληπτικών κινδύνων δεδομένων. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δεσμεύει τη συνεργασία με τις ρυθμιστικές αρχές για αποτελεσματική εφαρμογή.
Κύρια σημεία του άρθρου:
- Το Ηνωμένο Βασίλειο υπέγραψε μια συνθήκη ορόσημο για την ασφάλεια του AI για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.
- Η Λόρδος καγκελάριος Shabana Mahmood υπέγραψε το Συμβούλιο της Συνέλευσης της Ευρώπης για την Τεχνητή Νοημοσύνη για μια ενοποιημένη παγκόσμια προσέγγιση για τη διαχείριση των κινδύνων.
- Η συνθήκη αναγνωρίζει τα οφέλη της AI στη βελτίωση των δημόσιων υπηρεσιών και της οικονομικής ανάπτυξης, αλλά υπογραμμίζει την ανάγκη να διαμορφωθεί υπεύθυνα το AI.
- Οι ανησυχίες που εξετάζονται από τη συνθήκη περιλαμβάνουν παραπληροφόρηση, αλγοριθμικές προκαταλήψεις και ζητήματα απορρήτου.
- Οι καταστάσεις υπογραφής απαιτούνται για την παρακολούθηση της ανάπτυξης του AI, της επιβολής των κανονισμών και της κατάχρησης τεχνολογίας.
- Η συνεργασία μεταξύ των κυβερνήσεων, των ηγετών της βιομηχανίας και των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων είναι απαραίτητη για την ανταλλαγή γνώσεων και την αντιμετώπιση των αναδυόμενων απειλών.
Αναλυτικά το άρθρο:
Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει υπογράψει μια συνθήκη ορόσημο για την ασφάλεια της τεχνητής νοημοσύνης με στόχο την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου από τις πιθανές απειλές που θέτει η τεχνολογία.
Η Καγκελάριος Shabana Mahmood υπέγραψε σήμερα τη σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την τεχνητή νοημοσύνη στο πλαίσιο μιας ενιαίας παγκόσμιας προσέγγισης για τη διαχείριση των κινδύνων και των ευκαιριών.
«Η τεχνητή νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει ριζικά την ανταπόκριση και την αποτελεσματικότητα των δημόσιων υπηρεσιών και να επιταχύνει την οικονομική ανάπτυξη», δήλωσε η Καγκελάριος Mahmood.
«Ωστόσο, δεν πρέπει να αφήσουμε την τεχνητή νοημοσύνη να μας διαμορφώσει - εμείς πρέπει να διαμορφώσουμε την τεχνητή νοημοσύνη. Αυτή η σύμβαση αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για να διασφαλίσουμε ότι αυτές οι νέες τεχνολογίες μπορούν να αξιοποιηθούν χωρίς να διαβρώσουν τις παλαιότερες αξίες μας, όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου».
Η συνθήκη αναγνωρίζει τα δυνητικά οφέλη της τεχνητής νοημοσύνης - όπως η ικανότητά της να αυξάνει την παραγωγικότητα και να βελτιώνει την υγειονομική περίθαλψη - ενώ ταυτόχρονα αντιμετωπίζει τις ανησυχίες που αφορούν την παραπληροφόρηση, την αλγοριθμική προκατάληψη και την προστασία της ιδιωτικής ζωής των δεδομένων. Θα υποχρεώνει τα υπογράφοντα κράτη να παρακολουθούν την ανάπτυξη της ΤΝ, να εφαρμόζουν αυστηρούς κανονισμούς και να καταπολεμούν ενεργά κάθε κακή χρήση της τεχνολογίας που θα μπορούσε να βλάψει τις δημόσιες υπηρεσίες ή τα άτομα.
Ο Keiron Holyome, VP UKI & Emerging Markets της BlackBerry, σχολίασε: «Η AI είναι μια νέα τεχνολογία που θα μας βοηθήσει να την αξιοποιήσουμε: «Για να ξεπεράσουμε πραγματικά τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου και να διατηρήσουμε ένα αμυντικό πλεονέκτημα, πρέπει να θεσπιστούν ισχυρά πλαίσια για τη διακυβέρνηση της ΤΝ και ηθικά πρότυπα, που θα διασφαλίζουν την υπεύθυνη χρήση και τον μετριασμό των κινδύνων.
«Η πρώτη νομικά δεσμευτική διεθνής συνθήκη για την τεχνητή νοημοσύνη είναι ένα ακόμη βήμα προς την κατεύθυνση τέτοιων συστάσεων τόσο για την προσοχή στην τεχνητή νοημοσύνη όσο και για τις εφαρμογές για καλό σκοπό. Η συνεργασία μεταξύ των κυβερνήσεων, των ηγετών του κλάδου και των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων θα είναι όλο και πιο απαραίτητη για την ανταλλαγή γνώσεων, την ανάπτυξη βέλτιστων πρακτικών και τη συλλογική αντιμετώπιση των αναδυόμενων απειλών».
Κρίσιμο είναι ότι η σύμβαση λειτουργεί ως πλαίσιο για την ενίσχυση της υφιστάμενης νομοθεσίας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Για παράδειγμα, θα ενισχυθούν πτυχές του νόμου περί διαδικτυακής ασφάλειας, ώστε να αντιμετωπιστεί καλύτερα ο κίνδυνος τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης να χρησιμοποιούν μεροληπτικά δεδομένα για τη δημιουργία άδικων αποτελεσμάτων.
Η συμφωνία επικεντρώνεται σε τρεις βασικές διασφαλίσεις:
Προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων: Διασφάλιση της υπεύθυνης χρήσης των δεδομένων των ατόμων, του σεβασμού της ιδιωτικής τους ζωής και της απαλλαγής των συστημάτων ΤΝ από διακρίσεις.
Προστασία της δημοκρατίας: Απαιτείται από τις χώρες να λάβουν προληπτικά μέτρα για να αποτρέψουν τη χρήση της ΤΝ για την υπονόμευση των δημόσιων θεσμών και των δημοκρατικών διαδικασιών.
Προστασία του κράτους δικαίου: Επιβολή υποχρέωσης στις χώρες που υπογράφουν να θεσπίσουν ισχυρούς ειδικούς κανονισμούς για την ΤΝ, να προστατεύσουν τους πολίτες τους από ενδεχόμενη βλάβη και να διασφαλίσουν την υπεύθυνη ανάπτυξη της ΤΝ.
Ενώ η σύμβαση επικεντρώνεται αρχικά στα μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, άλλα έθνη - συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Αυστραλίας - καλούνται να συμμετάσχουν σε αυτή τη διεθνή προσπάθεια για τη διασφάλιση της υπεύθυνης ανάπτυξης και ανάπτυξης της ΤΝ.
Ο Peter Kyle, Υπουργός Επιστημών, Καινοτομίας και Τεχνολογίας, σχολίασε: «Η τεχνητή νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει την κινητήρια δύναμη πίσω από μια νέα οικονομική ανάπτυξη, μια επανάσταση στην παραγωγικότητα και έναν πραγματικό μετασχηματισμό στις δημόσιες υπηρεσίες μας, αλλά αυτή η φιλοδοξία μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν οι άνθρωποι έχουν πίστη και εμπιστοσύνη στις καινοτομίες που θα επιφέρουν αυτή την αλλαγή.
«Η σύμβαση που υπογράψαμε σήμερα μαζί με τους παγκόσμιους εταίρους θα αποτελέσει το κλειδί αυτής της προσπάθειας. Μόλις τεθεί σε ισχύ, θα ενισχύσει περαιτέρω την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας -ενισχύοντας τη δική μας εγχώρια προσέγγιση της τεχνολογίας και προωθώντας παράλληλα την παγκόσμια υπόθεση της ασφαλούς, προστατευμένης και υπεύθυνης τεχνητής νοημοσύνης».
Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έχει δεσμευτεί να συνεργαστεί στενά με τις εγχώριες ρυθμιστικές αρχές, τις αποκεντρωμένες διοικήσεις και τις τοπικές αρχές για να διασφαλίσει την απρόσκοπτη εφαρμογή των απαιτήσεων της συνθήκης μόλις αυτή επικυρωθεί.
Η υπογραφή της σύμβασης βασίζεται στις προηγούμενες προσπάθειες του Ηνωμένου Βασιλείου στον τομέα της υπεύθυνης ΤΝ με τη φιλοξενία της Διάσκεψης Κορυφής για την Ασφάλεια της ΤΝ και τη συνδιοργάνωση της Διάσκεψης Κορυφής για την ΤΝ στη Σεούλ, καθώς και με τη δημιουργία του πρώτου παγκοσμίως Ινστιτούτου Ασφάλειας της ΤΝ.
Πηγή: UK signs AI safety treaty to protect human rights and democracy