14 Ιανουαρίου 2025

Ποιος θα ελέγχει το μέλλον της Τεχνητής Νοημοσύνης;

Περίληψη:

Το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης (AI) παρουσιάζει μια κρίσιμη επιλογή μεταξύ ενός δημοκρατικού κόσμου με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους της, προωθώντας ευρεία πρόσβαση και οφέλη της τεχνολογίας ή ένα αυταρχικό χώρο όπου τα καθεστώτα αξιοποιούν την Τεχνητή Νοημοσύνη για να εδραιώσουν την εξουσία. Για να εξασφαλιστεί, οι ΗΠΑ πρέπει να εφαρμόσουν τέσσερις βασικές στρατηγικές: πρώτον, να δημιουργήσουν ισχυρά μέτρα ασφαλείας για τη διαφύλαξη της πνευματικής ιδιοκτησίας κατά των απειλών στον κυβερνοχώρο, ενώ παράλληλα προωθούν την καινοτομία στον ιδιωτικό τομέα. Δεύτερον, ενίσχυση των υποδομών μέσω εταιρικών σχέσεων δημόσιου-ιδιωτικού τομέα για τα κέντρα δεδομένων και την ευρυζωνική σύνδεση για να υποστηριχθούν τα συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Τρίτον, ανάπτυξη σαφών πολιτικών εμπορικής διπλωματίας σχετικά με τους ελέγχους των εξαγωγών και τους κανόνες επενδύσεων για τη διατήρηση της τεχνολογικής ηγεσίας, ενώ μοιράζονται δημοκρατικές αξίες παράλληλα με την τεχνολογία. Τέταρτον, έρευνα νέων παγκόσμιων μοντέλων για τη διακυβέρνηση της Τεχνητής Νοημοσύνης που περιλαμβάνουν προοπτικές από ιστορικά περιθωριοποιημένα έθνη διατηρώντας παράλληλα διάλογο με έθνη όπως η Κίνα. Η έμφαση στην καινοτομία και τη συνεργασία θα είναι απαραίτητη για τη δημιουργία ενός μελλοντικού μοντέλου διαμορφωμένο από τα δημοκρατικά ιδανικά στην ανάπτυξη του Τεχνητής Νοημοσύνης.



Κύρια σημεία του άρθρου:

  • Το κύριο ερώτημα είναι ποιος θα ελέγξει το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης, επηρεάζοντας τις παγκόσμιες αξίες και τη διακυβέρνηση.
  • Το μέλλον θα μπορούσε είτε να είναι δημοκρατική, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και των συμμάχων είτε ενός αυταρχικού που κυριαρχείται από καθεστώτα που κακοποιούν την AI για ενοποίηση εξουσίας.
  • Οι ΗΠΑ οδηγούν επί του παρόντος στην ανάπτυξη του AI, αλλά αυτή η ηγεσία απειλείται από αυταρχικές κυβερνήσεις όπως η Ρωσία και η Κίνα, οι οποίες επενδύουν σε μεγάλο βαθμό στην ΑΙ για να αποκτήσουν παγκόσμια κυριαρχία.
  • Τα καθεστώτα αυτά μπορούν να περιορίσουν τα τεχνολογικά οφέλη για να καταστείλουν τους πολίτες τους και να ενισχύσουν τις δυνατότητες επιτήρησης των κρατικών επιτήρησης.
  • Ένας συνασπισμός με επικεφαλής τις ΗΠΑ με συμμαχικά έθνη είναι απαραίτητη για να εξασφαλιστεί ότι τα οφέλη του AI κατανέμονται ευρέως σε ένα δημοκρατικό πλαίσιο.
  • Μια δημοκρατική προσέγγιση στην τεχνολογική ανάπτυξη μπορεί να μεγιστοποιήσει τα οφέλη, ελαχιστοποιώντας ταυτόχρονα τους κινδύνους σε σύγκριση με τα αυταρχικά μοντέλα. 


Αναλυτικά το Άρθρο:

Ποιος θα ελέγχει το μέλλον της Τεχνητής Νοημοσύνης;

Αυτό είναι το σημαντικό ερώτημα της εποχής μας. Η ραγδαία πρόοδος που σημειώνεται στην τεχνητή νοημοσύνη σημαίνει ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια στρατηγική επιλογή σχετικά με το είδος του κόσμου στον οποίο θα ζήσουμε: Θα είναι ένας κόσμος στον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες και τα συμμαχικά έθνη θα προωθήσουν μια παγκόσμια τεχνητή νοημοσύνη που θα διαδώσει τα οφέλη της τεχνολογίας και θα ανοίξει την πρόσβαση σε αυτήν, ή ένας αυταρχικός κόσμος, στον οποίο έθνη ή κινήματα που δεν συμμερίζονται τις αξίες μας θα χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη για να εδραιώσουν και να επεκτείνουν την εξουσία τους;

Δεν υπάρχει τρίτη επιλογή - και ήρθε η ώρα να αποφασίσουμε ποιον δρόμο θα ακολουθήσουμε. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επί του παρόντος προβάδισμα στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά η διατήρηση της ηγεσίας δεν είναι καθόλου εγγυημένη. Οι αυταρχικές κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο είναι πρόθυμες να δαπανήσουν τεράστια ποσά για να μας προλάβουν και τελικά να μας ξεπεράσουν. Ο Ρώσος δικτάτορας Βλαντίμιρ Πούτιν έχει προειδοποιήσει με σκοτεινό τρόπο ότι η χώρα που θα κερδίσει την κούρσα της Τεχνητής Νοημοσύνης θα «γίνει ο κυρίαρχος του κόσμου» και η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας έχει δηλώσει ότι στοχεύει να γίνει ο παγκόσμιος ηγέτης στην Τεχνητή Νοημοσύνη μέχρι το 2030.

Αυτά τα αυταρχικά καθεστώτα και κινήματα θα κρατήσουν σφιχτά τα επιστημονικά, υγειονομικά, εκπαιδευτικά και άλλα κοινωνικά οφέλη της τεχνολογίας για να εδραιώσουν τη δική τους εξουσία. Αν καταφέρουν να αναλάβουν την ηνία στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, θα αναγκάσουν τις αμερικανικές εταιρείες και εκείνες άλλων εθνών να μοιράζονται τα δεδομένα των χρηστών, αξιοποιώντας την τεχνολογία για την ανάπτυξη νέων τρόπων κατασκοπείας των δικών τους πολιτών ή τη δημιουργία κυβερνο-όπλων νέας γενιάς για χρήση εναντίον άλλων χωρών.

Το πρώτο κεφάλαιο της Τεχνητής Νοημοσύνης έχει ήδη γραφτεί. Συστήματα όπως το ChatGPT, το Copilot και άλλα λειτουργούν ως περιορισμένοι βοηθοί - για παράδειγμα, γράφοντας τις επισκέψεις ασθενών ώστε οι νοσοκόμες και οι γιατροί να μπορούν να αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στους ασθενείς, ή χρησιμεύουν ως πιο προηγμένοι βοηθοί σε ορισμένους τομείς, όπως η δημιουργία κώδικα για τη μηχανική λογισμικού. Σύντομα θα ακολουθήσουν και άλλες εξελίξεις και θα εγκαινιάσουν μια καθοριστική περίοδο στην ιστορία της ανθρώπινης κοινωνίας.

Αν θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης θα είναι ένα μέλλον που θα δημιουργηθεί προς όφελος όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων, χρειαζόμαστε έναν παγκόσμιο συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ από χώρες με ομοϊδεάτες και μια καινοτόμο νέα στρατηγική για να το πραγματοποιήσουμε. Ο δημόσιος και ο τεχνολογικός τομέας των Ηνωμένων Πολιτειών πρέπει να κάνουν τέσσερα μεγάλα πράγματα σωστά για να εξασφαλίσουν τη δημιουργία ενός κόσμου που θα διαμορφώνεται από ένα δημοκρατικό όραμα για την Τεχνητή Νοημοσύνη.

Πρώτον, οι αμερικανικές επιχειρήσεις και η βιομηχανία τεχνητής νοημοσύνης πρέπει να δημιουργήσουν ισχυρά μέτρα ασφαλείας για να διασφαλίσουν ότι ο συνασπισμός μας θα διατηρήσει την πρωτοπορία στα τρέχοντα και μελλοντικά μοντέλα και θα επιτρέψει στον ιδιωτικό μας τομέα να καινοτομήσει. Αυτά τα μέτρα θα περιλαμβάνουν καινοτομίες κυβερνοάμυνας και ασφάλειας κέντρων δεδομένων για να αποτρέψουν τους χάκερς από την κλοπή βασικής πνευματικής ιδιοκτησίας, όπως τα βάρη των μοντέλων και τα δεδομένα εκπαίδευσης AI. Πολλές από αυτές τις άμυνες θα επωφεληθούν από τη δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης, η οποία καθιστά ευκολότερο και ταχύτερο για τους ανθρώπινους αναλυτές να εντοπίζουν κινδύνους και να ανταποκρίνονται στις επιθέσεις. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ και ο ιδιωτικός τομέας μπορούν να συνεργαστούν για να αναπτύξουν αυτά τα μέτρα ασφαλείας το συντομότερο δυνατό.

Δεύτερον, η υποδομή είναι το πεπρωμένο όταν πρόκειται για την τεχνητή νοημοσύνη. Η έγκαιρη εγκατάσταση οπτικών ινών, ομοαξονικών γραμμών και άλλων κομματιών ευρυζωνικής υποδομής είναι αυτό που επέτρεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες να περάσουν δεκαετίες στο κέντρο της ψηφιακής επανάστασης και να οικοδομήσουν το σημερινό τους προβάδισμα στην τεχνητή νοημοσύνη. Οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής στις ΗΠΑ πρέπει να συνεργαστούν με τον ιδιωτικό τομέα για να κατασκευάσουν σημαντικά μεγαλύτερες ποσότητες της φυσικής υποδομής - από κέντρα δεδομένων έως σταθμούς παραγωγής ενέργειας - που θα τρέξουν τα ίδια τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης. Οι συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την κατασκευή αυτής της αναγκαίας υποδομής θα εξοπλίσουν τις αμερικανικές επιχειρήσεις με την υπολογιστική ισχύ για να επεκτείνουν την πρόσβαση στην τεχνητή νοημοσύνη και να διανείμουν καλύτερα τα κοινωνικά οφέλη της.

Η κατασκευή αυτής της υποδομής θα δημιουργήσει επίσης νέες θέσεις εργασίας σε εθνικό επίπεδο. Γινόμαστε μάρτυρες της γέννησης και της εξέλιξης μιας τεχνολογίας που πιστεύω ότι είναι τόσο σημαντική όσο ο ηλεκτρισμός ή το διαδίκτυο. Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αποτελέσει το θεμέλιο μιας νέας βιομηχανικής βάσης που θα ήταν συνετό να αγκαλιάσει η χώρα μας.

Πρέπει να συμπληρώσουμε τα παροιμιώδη «τούβλα και κονιάματα» με σημαντικές επενδύσεις στο ανθρώπινο κεφάλαιο. Ως έθνος, πρέπει να καλλιεργήσουμε και να αναπτύξουμε την επόμενη γενιά καινοτόμων, ερευνητών και μηχανικών της Τεχνητής Νοημοσύνης. Θα αποτελέσουν την πραγματική μας υπερδύναμη.

Τρίτον, πρέπει να αναπτύξουμε μια συνεκτική πολιτική εμπορικής διπλωματίας για την τεχνητή νοημοσύνη, συμπεριλαμβανομένης της σαφήνειας σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες προτίθενται να εφαρμόσουν τους ελέγχους εξαγωγών και τους κανόνες για τις ξένες επενδύσεις για την παγκόσμια ανάπτυξη συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης. Αυτό θα σημαίνει επίσης ότι θα πρέπει να καθοριστούν οι κανόνες του δρόμου για το τι είδους τσιπ, δεδομένα εκπαίδευσης της τεχνητής νοημοσύνης και λοιποί κώδικες -κάποιοι από τους οποίους είναι τόσο ευαίσθητοι που μπορεί να χρειαστεί να παραμείνουν στις Ηνωμένες Πολιτείες- μπορούν να στεγαστούν στα κέντρα δεδομένων που οι χώρες σε όλο τον κόσμο τρέχουν να κατασκευάσουν για να εντοπίσουν τις πληροφορίες της τεχνητής νοημοσύνης.

Το υφιστάμενο προβάδισμά μας στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, σε μια εποχή που τα έθνη παγκοσμίως ανταγωνίζονται για μεγαλύτερη πρόσβαση στην τεχνολογία, θα διευκολύνει τη συμμετοχή περισσότερων χωρών σε αυτόν τον νέο συνασπισμό. Η διασφάλιση ότι τα μοντέλα με ανοικτή πηγή είναι άμεσα διαθέσιμα στους προγραμματιστές σε αυτά τα έθνη θα ενισχύσει περαιτέρω το πλεονέκτημά μας. Η πρόκληση για το ποιος θα ηγηθεί της τεχνητής νοημοσύνης δεν αφορά μόνο την εξαγωγή τεχνολογίας, αλλά και την εξαγωγή των αξιών που υποστηρίζει η τεχνολογία.

Και τέταρτον, πρέπει να σκεφτούμε δημιουργικά για νέα μοντέλα για τον κόσμο που θα καθιερώσουν κανόνες στην ανάπτυξη και την εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης, με ιδιαίτερη έμφαση στην ασφάλεια και τη διασφάλιση ενός ρόλου για τον παγκόσμιο Νότο και άλλα έθνη που ιστορικά έχουν μείνει πίσω. Όπως και με άλλα ζητήματα παγκόσμιας σημασίας, αυτό θα απαιτήσει να εμπλακούμε με την Κίνα και να διατηρήσουμε έναν συνεχή διάλογο.

Έχω μιλήσει στο παρελθόν για τη δημιουργία κάτι παρόμοιου με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας για την Τεχνητή Νοημοσύνη, αλλά αυτό είναι μόνο ένα πιθανό μοντέλο. Μια επιλογή θα μπορούσε να ενώσει το δίκτυο των ινστιτούτων ασφάλειας ΤΝ που δημιουργούνται σε χώρες όπως η Ιαπωνία και η Βρετανία και να δημιουργήσει ένα επενδυτικό ταμείο από το οποίο θα μπορούσαν να αντλήσουν οι χώρες που δεσμεύονται να τηρούν τα δημοκρατικά πρωτόκολλα Τεχνητής Νοημοσύνης για να επεκτείνουν τις εγχώριες υπολογιστικές τους ικανότητες.

Ένα άλλο πιθανό μοντέλο είναι η Εταιρεία Διαδικτύου για την Εκχώρηση Ονομάτων και Αριθμών, η οποία ιδρύθηκε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ το 1998, λιγότερο από μια δεκαετία μετά τη δημιουργία του Παγκόσμιου Ιστού, για να τυποποιήσει τον τρόπο με τον οποίο πλοηγούμαστε στον ψηφιακό κόσμο. Ο ICANN είναι πλέον ένας ανεξάρτητος μη κερδοσκοπικός οργανισμός με εκπροσώπους από όλο τον κόσμο που είναι αφοσιωμένοι στην κύρια αποστολή του, δηλαδή τη μεγιστοποίηση της πρόσβασης στο διαδίκτυο για την υποστήριξη μιας ανοικτής, συνδεδεμένης και δημοκρατικής παγκόσμιας κοινότητας.

Ενώ ο προσδιορισμός του σωστού οργάνου λήψης αποφάσεων είναι σημαντικός, η ουσία είναι ότι η δημοκρατική Τεχνητής Νοημοσύνης έχει προβάδισμα έναντι της αυταρχικής Τεχνητής Νοημοσύνης, επειδή το πολιτικό μας σύστημα έχει εξουσιοδοτήσει τις αμερικανικές εταιρείες, τους επιχειρηματίες και τους ακαδημαϊκούς να ερευνούν, να καινοτομούν και να δημιουργούν.

Δεν θα μπορέσουμε να έχουμε ΤΝ που θα είναι κατασκευασμένη για να μεγιστοποιήσει τα οφέλη της τεχνολογίας και ταυτόχρονα να ελαχιστοποιήσει τους κινδύνους της, αν δεν εργαστούμε για να διασφαλίσουμε ότι θα επικρατήσει το δημοκρατικό όραμα για την ΤΝ. Αν θέλουμε έναν πιο δημοκρατικό κόσμο, η ιστορία μας λέει ότι η μόνη μας επιλογή είναι να αναπτύξουμε μια στρατηγική για την τεχνητή νοημοσύνη που θα συμβάλει στη δημιουργία της και ότι τα έθνη και οι τεχνολόγοι που έχουν το προβάδισμα έχουν την ευθύνη να κάνουν αυτή την επιλογή - τώρα.

Πηγή: Opinion | Who will control the future of AI?