Τα κολέγια και τα πανεπιστήμια προσφέρουν ολοένα και περισσότερο πτυχία επιχειρηματικής ανάλυσης. Οι απόφοιτοι μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη τεχνολογιών πληροφορικής και επιχειρηματικών δυνατοτήτων μικρών και μεσαίων οργανισμών.

Στην Αμερική, τα εκπαιδευτικά προγράμματα επιχειρηματικής ανάλυσης έχουν αναδυθεί σε κολέγια και πανεπιστήμια για να ανταποκριθούν στην αυξανόμενη ζήτηση για επιστήμονες δεδομένων και άλλους ειδικούς σε θέματα ανάλυσης.

Μεταξύ των ταχύτερα αναπτυσσόμενων κλάδων σπουδών τόσο σε ιδιωτικά όσο και σε κρατικά σχολεία, βρίσκονται τα μεταπτυχιακά προγράμματα MSBA (Master of Science in BusinessAnalytics). Τα πτυχία αυτά δίνουν μορφή σε ό, τι μέχρι τώρα αποτελούσε άμορφο εκπαιδευτικό χώρο.

Περισσότερη ζήτηση, περισσότερα προγράμματα

Οι σπουδές στα analytics και στην επιστήμη των δεδομένων είναι πολύ διαδεδομένες αυτή την εποχή, και οι εταιρείες χρηματοδότησης και τεχνολογίας φαίνονται ιδιαίτερα πρόθυμες να προσλάβουν υποψήφιους σε κάθε τομέα. Στην πραγματικότητα, παρ’ όλο που και τα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης προσφέρουν αντίστοιχα πτυχία, οι εργοδότες δε μπορούν να βρουν εύκολα κάποιον πραγματικά καλό στο αντικείμενο.

Ωστόσο, η αυξανόμενη ζήτηση για εκπαιδευτικά προγράμματα επιχειρηματικής ανάλυσης έχει δημιουργήσει μια σειρά από νέα MSBA αλλά και από άλλα, παρόμοια προγράμματα σε κορυφαία σχολεία σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με το δημοσίευμα συμβουλών εισδοχής Clear Admit.

Μεταξύ των ελίτ των κολλεγίων και των πανεπιστημίων που εισήγαγαν εκπαιδευτικά προγράμματα επιχειρηματικής ανάλυσης τα τελευταία χρόνια είναι το Πανεπιστήμιο της Κολούμπια, η σχολή διαχείρισης MIT Sloan, η σχολή επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Virginia Darden και η Σχολή Επιχειρήσεων του Χάρβαρντ.

Έρευνα που διεξήχθη από το μη κερδοσκοπικό Συμβούλιο Εισαγωγής Μεταπτυχιακών Διευθύνσεων σημείωσε υψηλή συνολική ζήτηση εργαζομένων που κατέχουν μεταπτυχιακά και μια τάση για τους εργοδότες να βάζουν νέους εργαζόμενους σε ρόλους που αφορούν την ανάλυση.

Η πληθώρα των πτυχιούχων με πτυχία επιχειρηματικής ανάλυσης θα μπορούσε να έχει ουσιαστική επίδραση σε μικρότερους οργανισμούς που αναζητούν ειδίκευση στην ανάλυση, δήλωσε ο JeffCamm, αναπληρωτής κοσμήτορας του τμήματος επιχειρηματικής ανάλυσης του Wake Forest University School of Business.

Εκμάθηση στο Wake Forest

Μετά από 2 χρόνια λειτουργίας, το νέο πρόγραμμα MSBA του Wake Forest έχει ήδη βοηθήσει περίπου 100 φοιτητές να αποφοιτήσουν, ένας αριθμός αρκετά υψηλός για ένα πρόγραμμα σαν αυτό που είναι καινούργιο, συμπλήρωσε ο Camm.

Λόγω της αυξημένης ζήτησης εγγραφής φοιτητών, πριν από λίγους μήνες, το πανεπιστήμιο ξεκίνησε συγχρόνως ένα online πρόγραμμα MSBA που απευθύνεται ειδικά σε άτομα που ήδη εργάζονται στον τομέα και που θέλουν να πάνε τις δεξιότητες και την εκπαίδευσή τους ένα βήμα παραπέρα. Αυτό πραγματοποιήθηκε με εξίσου μεγάλη επιτυχία. Υπάρχουν περισσότερες ενδείξεις της υψηλής ζήτησης ειδικών επιχειρηματικής ανάλυσης, σημειώνει ο Camm και συνεχίζει: αυτό που βλέπουμε στους αποφοίτους μας είναι ήδη ότι πηγαίνουν σε πολλά διαφορετικά είδη παραδόσεων.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα επιχειρηματικών αναλυτών του Wake Forest αντλεί τους απόφοιτους που εκπαιδεύονται σε μια πληθώρα δεξιοτήτων διαχείρισης επιχειρήσεων και αναλύσεων. Οι μαθητές μαθαίνουν όχι μόνο πώς να χρησιμοποιούν γλώσσες κωδικοποίησης, όπως η Python και η R και διάφορες πλατφόρμες ανάλυσης, αλλά και τα βασικά στοιχεία της οικονομικής ανάλυσης, της ηγεσίας και των επιχειρηματικών μετρήσεων.

Η επίδραση της μικρής επιχείρησης

Ο Camm δήλωσε ότι οι πτυχιούχοι επιχειρηματικής ανάλυσης μπορούν να επιδράσουν θετικά στους μικρούς και μεσαίου μεγέθους οργανισμούς, εισάγοντας νέες δεξιότητες και νέους τρόπους ελέγχου των δεδομένων.

«Υπάρχει τόσο μεγάλη δυνατότητα να κατανοήσουμε ακόμη και ποια δεδομένα χρειάζεται οι εταιρείες να αρχίσουν να συλλέγουν, ώστε να μπορούν να παίρνουν και καλύτερες επιχειρηματικές αποφάσεις», ανέφερε.

Σε μεγαλύτερες επιχειρήσεις που είναι πιθανό να έχουν καλύτερη γνώση στον χώρο των analytics, ο αντίκτυπος των αποφοίτων δεν θα είναι τόσο μεγάλος, δήλωσε ο Camm. Ωστόσο, είπε ότι ελπίζει οι απόφοιτοι να μπορέσουν να «ξετρυπώσουν» τις ευκαιρίες ακόμα και για αυτές τις επιχειρήσεις.

«Οι περισσότεροι απόφοιτοι βρίσκουν θέσεις εργασίας στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών, την τεχνολογία και τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, αυτό όμως μπορεί να αλλάξει καθώς τα analytics επικρατούν όλο και συχνότερα στην καθημερινότητα και η ζήτηση για ειδικές γνώσεις στην επιχειρηματική ανάλυση παραμένει έντονη. Υπάρχει ήδη επίδραση στον χώρο της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, αλλά πιστεύουμε ότι στο τέλος τα ποσοστά πρόσληψης των αποφοίτων μας θα είναι πολύ υψηλά», συνεχίζει.

Ένα MSBA στο Brandeis

Το Brandeis είναι ένα ακόμα πανεπιστήμιο που εισέρχεται στην αγορά εκπαίδευσης επιχειρηματικών αναλύσεων.

Πέρυσι, η Brandeis International Business School εισήγαγε ένα νέο πρόγραμμα MSBA, το οποίο πρόκειται να ξεκινήσει επίσημα το Σεπτέμβριο του 2018.

Ο Blake LeBaron, διευθυντής του MSBA στο Brandeis International Business School, δήλωσε ότι ο στόχος του μεταπτυχιακού προγράμματος είναι να υπάρχουν φοιτητές "ευέλικτοι τόσο στην τεχνολογία όσο και στις επιχειρήσεις", κάτι που είναι σημαντικό σήμερα.

«Είναι σαφές ότι ο επιχειρηματικός κόσμος κινείται πραγματικά προς αυτή την κατεύθυνση. Οι απαιτήσεις για τις δεξιότητες των ανθρώπων ειδικών στην ανάλυση δεδομένων είναι τεράστιες », τόνισε.

Όπως και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα επιχειρηματικής ανάλυσης του Wake Forest, έτσι και το πρόγραμμα MSBA του Brandeis θα προσφέρει μαθήματα σε Python και R. Αναμένεται επίσης να διδάξει στους μαθητές την πρόβλεψη σε γλώσσα R και την μηχανική μάθηση σε γλώσσα Python, δήλωσε ο LeBaron.

Επίσης, όπως και στο Wake Forest, το πρόγραμμα θα προσφέρει μια ευρύτερη σειρά επιχειρηματικών μαθημάτων σε τομείς όπως η χρηματοδότηση, το μάρκετινγκ και η δυναμική των επιχειρήσεων, είπε.

Ο LeBaron αναφέρθηκε επίσης στη θετική επίδραση που οι απόφοιτοι θα μπορούσαν να έχουν σε μικρές ή μεσαίες επιχειρήσεις που ασχολούνται με μεγαλύτερους όγκους δεδομένων από ό, τι στο παρελθόν.

«Εκεί, υπάρχει μεγάλη ανάπτυξη», είπε. «Οι επιχειρηματικές αναλύσεις είναι ένας κλάδος με μεγάλη ζήτηση».

Πηγή : https://searchbusinessanalytics.techtarget.com/feature/Rising-demand-for-business-analytics-education-programs