Έχεις μπερδευτεί με τις θεωρίες πίσω από τους αλγόριθμους μηχανικής μάθησης; Ψάξε βαθύτερα με αυτά τα δωρεάν βιβλία.

Υπάρχουν λίγα θέματα στην πληροφορική που να ενθουσιάζουν τόσο όσο η μηχανική μάθηση. Είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορεί κανείς να γίνει ειδικός στη μηχανική μάθηση μέσα σε ένα μήνα και το ελάχιστον που χρειάζεται είναι να κατανοήσει αρκετά καλά τις μαθηματικές αρχές που κρύβονται από πίσω.

Αν έχεις ένα βασικό μαθηματικό υπόβαθρο, θα θέλεις να κατανοήσεις και να χρησιμοποιήσεις καλύτερα τα εργαλεία και τους αλγόριθμους μηχανικής μάθησης μαθαίνοντας την θεωρία.

Θα παρουσιάσουμε πέντε, καλού περιεχομένου και δωρεάν βιβλία που περιέχουν θεωρία, οδηγίες και εξηγήσεις για τις διαδικασίες της μηχανικής μάθησης. Κάποια έχουν παραδείγματα κώδικα ή ψευδοκώδικα, κάποια εστιάζουν στη θεωρία και κάποια δείχνουν την εφαρμογή σε πραγματικά προβλήματα, διάφορες γλώσσες και πλατφόρμες.

A course in Machine Learning

Ένα πολύ εύκολο στην ανάγνωση βιβλίο σε εισαγωγικό επίπεδο και φιλικό προς τους νέους στο θέμα προσέγγιση. Το βιβλίο είναι ακόμα στα σκαριά, καθώς κάποια κεφάλαια είναι σε επεξεργασία από τον συγγραφέα.

Ποιον αφορά: Οποιονδήποτε με κάποια γνώση μαθηματικού λογισμού, πιθανοτήτων και γραμμικής άλγεβρας. Δεν χρειάζεται γνώση κάποια γλώσσας προγραμματισμού

Κώδικας: Περιέχει λίγο ψευδοκώδικα, πιο πολύ παρουσιάζει αλγόριθμους και φόρμουλες.

The Elements of Statistical Learning

Με πάνω από 500 σελίδες, που καλύπτουν ότι ο συγγραφές περιγράφει σαν «Μάθηση από τα δεδομένα», περιλαμβάνονται οι διαδικασίες για την εφαρμογή στατιστικής που είναι τα γρανάζια πίσω από τη μηχανική μάθηση. Έχουν γίνει δύο εκδόσεις και 10 επανεκτυπώσεις από το 2001, και για καλό λόγο. Καλύπτει τεράστιο πεδίο από πολλά θέμα και δεν περιορίζεται σε κάποιον κλάδο. Χρησιμοποιείται σαν βιβλίο μάθησης σε πανεπιστήμια.

Ποιον αφορά: Αυτοί που έχουν ήδη καλές βάσεις στα μαθηματικά και στη στατιστική και δεν χρειάζονται ιδιαίτερη βοήθεια στο να μεταφέρουν τις μαθηματικές τους γνώσεις σε καλό κώδικα.

Κώδικας: Καθόλου. Αφορά μόνο τη βασική σκέψη γύρω από τη μηχανική/στατιστική μάθηση.

Bayesian Reasoning and Machine Learning

Οι Bayesian μέθοδοι είναι πίσω από τα φίλτρα για τα spam έως την αναγνώριση μοτίβων, άρα αποτελούν μεγάλο πεδίο της μηχανικής μάθησης. Σε αυτό το βιβλίο θα βρεις τις βασικές αρχές της στατιστικής κατά Bayes και πως εφαρμόζονται σε κοινά προβλήματα μηχανικής μάθησης

Ποιον αφορά: Οποιονδήποτε με κάποια γνώση μαθηματικού λογισμού, πιθανοτήτων και γραμμικής άλγεβρας.

Κώδικας: Περιέχει πολύ κώδικα. Κάθε κεφάλαιο έχει ψευδοκώδικα και link για κώδικα σε περιβάλλον MATLAB.

Gaussian Processes for Machine Learning

Το βιβλίο αυτό εστιάζει σε Gaussian διαδικασίες, που είναι κομμάτι από τις μεθόδους κατά Bayes. Θα δείτε κοινές εφαρμογές μηχανικές μάθησης όπως η κατηγοριοποίηση, η παλινδρόμηση και η εκπαίδευση μοντέλων.

Ποιον αφορά: Οποιονδήποτε με κάποια γνώση μαθηματικού λογισμού, πιθανοτήτων και γραμμικής άλγεβρας.

Κώδικας: Έχει περισσότερο ψευδοκώδικα αλλά έχει παραδείγματα κώδικα σε MATLAB.

Machine Learning

Είναι μια συλλογή από εκθέσεις πάνω σε διαφορετικά και πολύ συγκεκριμένα κομμάτια της μηχανικής μάθησης. Κάποια είναι πιο γενικά και φιλοσοφικά και άλλα έχουν εστιάσει σε συγκεκριμένα προβλήματα.

Ποιον αφορά: Αφορά όλους τους αναγνώστες χωρίς να απαιτεί σπουδαίες μαθηματικές γνώσεις αλλά και άτομα πιο τεχνολογικά καταρτισμένα.

Κώδικας: Δεν έχει καθόλου κώδικα, παρά μόνο κάποιους τύπος.

Πηγή: infoworld.com