Ο κινέζικος γίγαντας του διαδικτύου Baidu θα παρακολουθεί στενά όταν οι χρήστες της μηχανής αναζήτησής του θα πληκτρολογούν «κρύωμα», «πυρετός» ή άλλους όρους που πιθανώς συνδέονται με ιώσεις.

Η εταιρία, που αναφέρει ότι η μηχανή αναζήτησής της χρησιμοποιείται καθημερινά από παραπάνω από 160 εκατομμύρια χρήστες, συνεργάζεται με το Κινεζικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών για την χρήση των big data για την πρόβλεψη ιώσεων.

Αυτό το εγχείρημα είναι μία από τις διάφορες πρωτοβουλίες big-data που σχεδιάζει η Baidu, συμπεριλαμβανομένων και προσπαθειών ελέγχου της αγοράς ακινήτων και των χρηματοοικονομικών αγορών, των εισπράξεων των ταινιών και της εξέλιξης των σταδιοδρομιών. Η οπτικοποίηση μέσω big data μίας εκ των πιο διασήμων ταξιδιωτικών διαδρομών που χρησιμοποιούν οι Κινέζοι όταν επιστρέφουν στα σπίτια τους για να γιορτάσουν με τις οικογένειές τους το Σεληνιακό Νέο Έτος είναι ήδη online. Για αυτή τη mashup εφαρμογή, η Baidu έψαξε για δεδομένα από τις εφαρμογές βασισμένες σε διαφορετικές περιοχές.

Η εταιρία αρνήθηκε να σχολιάσει το τελευταίο της εγχείρημα σχετικά με την υγεία, λέγοντας πως βρίσκεται ακόμη υπό σχεδιασμό. Παρ’ όλα αυτά, δεδομένου ότι η Google είχε προηγουμένως λανσάρει μια παρόμοια πρωτοβουλία big data, η Baidu αναμένεται να λάβει κάποιες υποδείξεις από τον αμερικάνο ομόλογό της.

Η απόφαση της Baidu και των Κινεζικών αρχών να λανσάρουν ένα εργαλείο πρόβλεψης των ιώσεων στην Κίνα αποτελεί έμπνευση από τη δημιουργία των Flu Trends της Google το 2008, ανέφερε ο Lai Shengjie, ερευνητής στο Κινεζικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών, σύμφωνα με μια έκθεση της China Daily.  

Μια πρόκληση για την Baidu είναι το πώς θα αντιμετωπίσει τους ίδιους τύπους προβλημάτων που οδήγησαν στην υπερεκτίμηση από την Google του αριθμού των ιώσεων τα τελευταία χρόνια. Οι ερευνητές βρήκαν ότι οι αλγόριθμοι που χρησιμοποίησε η Google δεν είναι τόσο καλοί ώστε να ξεπεράσουν σε ακρίβεια τα αποτελέσματα που έβγαιναν από παραδοσιακά δεδομένα, όπως οι εκθέσεις των γιατρών.  

Το παραδοσιακό σύστημα ελέγχου των ιώσεων,  μέσω της επίβλεψης στα νοσοκομεία, θεωρείται ότι έχει πολλά κενά στην Κίνα σε σύγκριση με αναπτυγμένες χώρες, καθώς οι ντόπιοι δεν επισκέπτονται απαραίτητα τους γιατρούς συχνά και μπορεί να περιμένουν περισσότερο να εμφανιστούν συμπτώματα πριν να ζητήσουν επαγγελματική βοήθεια. Τα δεδομένα από τη δραστηριότητα στη μηχανή αναζήτησης θα έδινε θεωρητικά ταχύτερη πρόσβαση στους υπαλλήλους του Υπουργείου Υγείας της Κίνας σε πληροφορίες που θα υποδήλωναν πιθανά κρούσματα ιώσεων σε συγκεκριμένες περιοχές.

Ο εντοπισμός της ακριβής τοποθεσίας που πιθανώς αναπτύσσονται ιοί είναι απαραίτητος για τον περιορισμό τους. Οι κινεζικές αρχές ανέφεραν νωρίτερα φέτος ότι τα κρούσματα του ιού των πτηνών H7N9 τον Ιανουάριο παρέμειναν περιορισμένα χάρη στον εντοπισμό τριών κρουσμάτων σε μια οικογένεια στο Hangzhou. Εκτός από τα μέλη της οικογένειας, μόνο άνθρωποι που είχαν κοντινή επαφή με πουλερικά θα μπορούσαν να προσβληθούν από τον ιό, ανέφεραν οι αρχές.  

Έχοντας προηγουμένως υποφέρει από το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS), η χώρα παραμένει διαρκώς σε συναγερμό υπό την απειλή μια πανδημίας. Η αύξηση των μολύνσεων του H7N9 περιλαμβάνοντας θανάτους στο Zhejiang για παράδειγμα φέτος, οδήγησε τους κρατικούς υπαλλήλους να κλείσουν τις αγορές πουλερικών στην επαρχία, έτσι ώστε να μειωθούν πιθανές μολύνσεις από κοτόπουλα σε ανθρώπους.